Resveratrol bijwerkingen & voordelen van supplementen

Resveratrol is een verbinding uit de groep polyfenolen, waarvan is aangetoond dat het meerdere gezondheidsvoordelen heeft. Deze verbinding komt van nature voor in rode druiven, bosbessen, veenbessen en andere vruchten. Je vindt het in wijn, chocolade, pinda’s, moerbeien en sommige andere planten. De laatste jaren is het populair geworden als supplement vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het biedt. Ga jij ook resveratrol kopen? Ontdek eerst het hoe en waarom.

Hoe werkt resveratrol?

Resveratrol werkt door het activeren van bepaalde enzymen die bekend staan als sirtuïnes. Deze enzymen zijn verantwoordelijk voor verschillende metabolische activiteiten in ons lichaam, zoals energieproductie, celbescherming en stressrespons. Als we resveratrol consumeren, zet het de sirtuïnes aan tot efficiënter werken, wat helpt om ons algehele welzijn in stand te houden

“Of resveratrol bijwerkingen opwegen tegen de voordelen is heel persoonlijk.”

Resveratrol zou ook ontstekingsremmende eigenschappen hebben die ontstekingen in het hele lichaam kunnen helpen verminderen. Het kan ook de cardiovasculaire gezondheid verbeteren door het slechte cholesterolgehalte te verlagen en het goede cholesterolgehalte te verhogen. Bovendien kan het gunstig zijn voor diabetici, omdat het de glucosestofwisseling kan verbeteren en de bloedsuikerspiegel kan helpen beheersen. Tenslotte suggereert onderzoek dat resveratrol zelfs kanker kan helpen voorkomen door de groei van tumorcellen te vertragen of te stoppen

Resveratrol bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen die gemeld worden door degenen die resveratrol gebruiken zijn hoofdpijn, misselijkheid en maagklachten. Deze symptomen treden meestal op bij hogere doses en kunnen verlicht worden met een lagere dosis of helemaal stoppen met het supplement. Andere, ernstigere bijwerkingen zijn gemeld, maar zijn zeldzaam en komen meestal voor bij extreem hoge doses (meer dan 20 milligram per dag).

Bekende bijwerkingen zijn bijvoorbeeld lage bloeddruk, flauwvallen, duizeligheid, hartkloppingen, uitslag of netelroos, en ademhalingsmoeilijkheden. Als een van deze symptomen optreedt terwijl je resveratrol supplementen neemt of als ze na verloop van tijd verergeren, moet je onmiddellijk stoppen met het nemen van het supplement en medische hulp inroepen.

resveratrol bijwerkingen

Wisselwerking met medicijnen

Resveratrol kan een wisselwerking hebben met sommige medicijnen, zoals antistollingsmiddelen (bloedverdunners), niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s) en diabetesmedicijnen. Daarom is het belangrijk om met je zorgverlener te praten voordat je met een resveratrolsupplement begint, als je momenteel voorgeschreven medicijnen gebruikt of onderliggende gezondheidstoestanden hebt die mogelijk beïnvloed kunnen worden door het nemen van dit supplement

Mogelijke allergische reacties

Hoewel zeldzaam, zijn in sommige gevallen allergische reacties op resveratrol gemeld. Tekenen van een allergische reactie zijn netelroos, ademhalingsmoeilijkheden, zwelling van de gezichtslippen, tong of keel, of pijn of benauwdheid op de borst. Als je een van deze symptomen ervaart nadat je begonnen bent met een resveratrolsupplement moet je meteen medische hulp inroepen, want deze allergische reacties kunnen ernstig zijn en in sommige gevallen zelfs levensbedreigend

Wie kopen resveratrol het meest?

Resveratrol wordt het meest gekocht door mensen boven de 40 jaar die hun risico op veel ouderdomsziekten willen verminderen. Onderzoek heeft aangetoond dat resveratrol het verouderingsproces kan vertragen door oxidatieve stress en ontstekingen in de cellen te verminderen.

“Onderzoek: resveratrol kan het verouderingsproces kan vertragen.”

Een ander voordeel is dat het de cognitieve achteruitgang helpen voorkomen door de bloedtoevoer naar de hersenen te verbeteren en neuronen te beschermen tegen schade. Tot slot worden resveratrol supplementen ook aanbevolen voor mensen die hun algehele gezondheid willen verbeteren, maar niet genoeg antioxidanten binnenkrijgen uit voedselbronnen alleen.

Dave Leusink

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines, supplementen en algemene gezondheidsvragen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin.
Meer advies van Dave Leusink