Wat is appelzuur?

Wat is appelzuur, wat zijn de voordelen, het gebruik en de eventuele bijwerkingen

Het is niet voor niets dat men zegt dat een appel per dag de dokter weghoudt. De kern hiervan kan zijn door het appelzuur. Appelzuur is een organische verbinding die voornamelijk voorkomt bij appels maar kan ook in vele andere soorten fruit worden aangetroffen. Appelzuur verhoogt het energiepeil, zorgt voor een betere tolerantie voor mensen bij lichaamsbeweging en vermindert de symptomen van pijn en gastro-intestinale problemen.

Waar is appelzuur te vinden?

De belangrijkste natuurlijke bron van appelzuur is fruit. Appelzuur is een alfa-hydroxyzuur, een chemische verbinding bestaande uit wijnsteenzuur (wat komt uit druiven), melkzuur (wat je vindt in zure melk), glycolzuur (wat komt uit suikerriet) en citroenzuren die je vindt in vruchten.

Het wordt vaak gebruikt als een toevoeging om smaken te verbeteren in andere voedingsproducten en om de gezondheidsvoordelen ervan te ervaren. De smaak is bitter of zurig en wordt vaak in verband gebracht met verschillende soorten groenten en fruit.

In veel gezondheids-en fitnessupplementen wordt appelzuur gebruikt. Deze zorgen vermoeidheid tegen te gaan en de verlagen de drempel om te gaan bewegen. Dit in combinatie met vele andere voordelen.

Ook in producten als mondwater of tandpasta wordt appelzuur gebruikt als ingrediënt. Het verminderd namelijk de hoeveelheid potentiële slechte bacteriën in de mond en verhoogd de speekselproductie.

Appelzuur en de voordelen

Supplementen die op een natuurlijke en veilige zorgen voor een hogere mentale motivatie, kracht, uithoudingsvermogen en herstelvermogen zijn de meest populaire. Appelzuur vergroot het uithoudingsvermogen en verhoogt het energiepeil waardoor het in supplementen vaak wordt aangetroffen.

Het helpt het lichaam om ATP aan te maken net als bijvoorbeeld creatine. ATP wordt vaak bij mensen met weinig energie niet genoeg aangemaakt. Het atletisch vermogen wordt hierdoor beïnvloed omdat het tekort zorgt voor vermoeidheid door de dag heen en een gebrek aan motivatie. Bij duursporten kunnen betere resultaten worden behaald doordat het gebruik van supplementen met appelzuur zorgen voor een hogere inspanningstolerantie.

Buiten al de positieve eigenschappen bij sport wordt het ook vaan in huidverzorgingsproducten gebruikt voor het verbeteren van een gezonde huid. Het is een geliefd middel als oplossing voor een vermoeide huid, acne, puistjes, veroudering van de huid en het tegengaan van rimpels.

Om de huid te behandelen is appelzuur niet het enige alfa-hydroxyzuur dat wordt gebruikt. Om dode huidcellen te verwijderen, hydratatie voor de huid en om te ondersteunen bij een droge huid worden meestal AHA’s gebruikt. Bij een droge huid helpt het door de bovenste lagen van dode huidcellen te verwijderen. Het vergroot ook de dikte en de diepere lagen van je huid.

Appelzuur helpt niet alleen bij de uitwendige huid maar het behandeld ook gevoeligheid en pijn in de mond.

Gebruik je zelf huidverzorgingsproducten en supplementen dan zul je merken dat het ingrediënt appelzuur helpt bij het aanmaken van collageen. Collageen is een type eiwit dat er mede voor zorgt dat je huid sterk en soepel aanvoelt.

Appelzuur en de bijwerkingen

Appelzuur wordt aangetroffen in veel fruit wat je regelmatig eet en wordt ook in het algemeen als veilig beschouwd.

Een van de meest bekende bijwerkingen van appelzuur is het ondervinden van een opgeblazen gevoel, krampen of gastro-intestinale problemen. Bij klachten is het belangrijk dat je contact opneemt met bijvoorbeeld een arts. Verhoog de hoeveelheid water die je dagelijks drinkt omdat het vaak een oorzaak is van de bovengenoemde symptomen.

Irritatie aan huid en ogen kan voorkomen als appelzuur direct in contact hiermee komt. Op korte termijn kunnen misselijkheid, hoofdpijn en diarree als bijwerkingen voorkomen die vaak in verband staan met uitdroging.

bestsellers