Bestaat vitamine H?

Vitamine H, is dit een bestaande vitamine?

Het antwoord op deze vraag is eenvoudig: ja, vitamine H bestaat maar dan onder de naam vitamine B8 oftewel: biotine. Vitamine B8 is een vitamine die in water oplost en onderdeel is van de vitamine B-complex.

In de energiehuishouding speelt vitamine H een belangrijke rol. Vitamine H zorgt voor de synthese van vetzuren en het breekt eiwitten en koolhydraten af. De groei en aanmaak van nagels, het haar en de huid wordt daarnaast gestimuleerd door vitamine H.

Melk, eieren en dierlijke producten zijn van nature bronnen die vitamine H bevatten. Pinda’s, noten en soja zijn plantaardige producten die vitamine H bevatten. Vitamine H krijg je niet snel in te grote hoeveelheden binnen omdat het een vitamine is die wateroplosbaar is. Het lichaam scheidt een overschot aan deze vitamine weer uit.

Voor de productie van biotine in de darm is een gezonde darmflora erg belangrijk. Een langdurig gebruik van bepaalde antibiotica kan er voor zorgen dat je een tekort krijgt aan vitamine H. Verder komt het niet vaak voor. Bij mensen met diabetes, het korte-darm syndroom en vrouwen tijdens de zwangerschap hebben een verhoogde kans op een tekort aan deze vitamine. Volg je een dieet waarbij je veel rauwe eieren eet? Dan is er ook een kans dat je een tekort kan krijgen aan vitamine B8. De opname van vitamine B8 wordt namelijk beperkt door de stof avidine in rauwe eieren.

Biotine is als los supplement verkrijgbaar. Daarnaast komt biotine vaak voor in een multivitaminen. Wanneer het gekoppeld wordt aan het aminozuur lysine in biocytine veranderd de naam.

Geschreven door

Anouk van der Laan

Alle artikelen van Anouk van der Laan

Top 3 Vitamine pillen

Vitals Elke Dag Basis

#1
Vitals Elke Dag Basis

60 tabletten
  • Vitals Elke Dag is speciaal ontworpen voor volwassenen
  • Verantwoorde doseringen B-vitaminen in juiste verhouding
  • Vitamine B2, B6, B12 en foliumzuur in biologisch actieve vorm
23.95
Bekijk product
Daily Co Vitamine D3

#2
Daily Co Vitamine D3

60 softgels
  • Slechts één tablet voorziet in je vitamine D behoefte
  • Best opneembare vorm van Vitamine D
  • Kleine softgels, gemakkelijk door te slikken
9.95
Bekijk product
Vitakruid Vitamine D3 25mcg

#3
Vitakruid Vitamine D3 25mcg

120 tabletten
  • Hoge dosering, 25 mcg per tablet
  • Best opneembare vitamine D
  • Slechts 1 klein tablet per dag voor je vitamine D behoefte
14.37
Bekijk product
Bekijk meer Vitamine pillen