Vitamine B12 is betrokken bij belangrijke processen in het lichaam. Het is oplosbaar in water en met name te vinden in dierlijk voedsel, hier is het gebonden aan dierlijke eiwitten. Naast dierlijke producten kan je vitamine B12 ook vinden in kunstmatige voeding of plantaardige voeding die verrijkt is met vitamine B12. Vitamine B12 kan je ook gebruiken als puur supplement.

Moeten veganisten meer vitamine B12 slikken?

We eten steeds vaker wat minder vlees. En hierdoor eten we ook minder dierlijke producten. Hierdoor ontstaan vragen over Vitamine B12. Hoe werkt vitamine B12? Moet ik meer vitamine B12 slikken nu ik minder vlees eet? In welke voeding kan ik vitamine B12 vinden?

Daarom hebben wij in dit artikel belangrijke informatie over vitamine B12 op een rij gezet zodat je precies weet hoe jij je vitamine b12 niveau in balans houdt.

Wat doet vitamine B12?

Rode bloedcellen aanmaken is één van de belangrijkste rollen van Vitamine B12. Daarnaast helpt vitamine b12 bij het functioneren van je zenuwstelsel.

Vitamine B12 is een cofactor voor methionine synthase. Methionine is nodig om S-adenosylmethionine te maken, wat belangrijk is voor bijna 100 verschillende processen in het lichaam. Hieronder vallen bijvoorbeeld processen met betrekking tot DNA, RNA, hormonen, eiwitten en vetten. Een complexe omschrijving voor iets heel belangrijks.

Dit houdt het volgende in: vitamine B12 kun je zien als een materiaal dat nodig is om een universele sleutel (S-adenosylmethionine) aan te kunnen maken. Die sleutel is op zijn beurt weer betrokken bij verschillende processen in ons lichaam. Dit is waarom vitamine B12 zo belangrijk is.

Hoeveel vitamine B12 moet ik nemen?

Vitamine B12 hangt af van verschillende dingen. Hierbij kan je denken aan leeftijd, hoe gezond je bent of je medicatie slikt. Als schatting kan de onderstaande tabel worden aangehouden om de geschikte dosis te vinden:

Leeftijd Man Vrouw Zwanger Lacterend
0-6 maand 0.4mcg 0.4mcg
7-12 maand 0.5mcg 0.5mcg
1-3 jaar 0.5mcg 0.5mcg
4-8 jaar 1.2mcg 1.2mcg
9-13 jaar 1.8mcg 1.8mcg
14+ 2.4mcg 2.4mcg 2.6mcg 2.8mcg

Vitamine b12 tekort

Vitamine B12 heeft zo’n belangrijke functie in het lichaam. Daarom is het belangrijk om in de gaten te houden of je een tekort hebt aan vitamine B12.

De volgende symptomen kunnen optreden:

 • Constipatie
 • Gewichtsverlies
 • Vermoeidheid
 • Zwakte
 • Verlies van eetlust

Er zijn verschillende manieren om je vitamine B12 niveau weer op peil te krijgen. Stel dat het komt door een dieet, denk hierbij aan een dieet wat geen dierlijke producten bevat. Dan kan het helpen om Vitamine B12 aan te vullen in de vorm van een supplement. Dit kan dan al voldoende zijn om je niveau weer op peil te krijgen. Er kan echter ook een tekort ontstaan door het onvermogen van het lichaam. Dan is het mogelijk om vitamine B12 injecties te krijgen. Deze krijg je dan totdat je waardes van de vitamine weer optimaal zijn in je lichaam.

Welke voeding bevat vitamine B12?

Met name dierlijke producten zijn rijk aan vitamine B12. Dit is omdat de vitamine B12 aanwezig is in dierlijke eiwitten, deze komen niet voor in planten. Een aantal bronnen van vitamine B12 zijn onder andere:

 • Gehakt
 • Tonijn
 • Zalm
 • Ei
 • Mosselen
 • Sardientjes
 • Zuivel

Een gebalanceerd en gevarieerd dieet zal doorgaans niet snel tot een tekort aan vitamine B12 leiden. Dit omdat je dan voldoende variatie hebt en deze vitamine binnenkrijgt.

Vegetarisch en vitamine B12

Een vegetarisch of plantaardige levensstijl is over het algemeen hartstikke gezond. Echter kan er hierdoor wel een te kort van Vitamine B12 optreden. Daarom adviseert de gezondheidsraad aan mensen die te weinig dierlijke producten binnen krijgen extra supplementen te slikken met Vitamine B12. Dit komt omdat deze vitamine normaal gezien niet in planten aanwezig is en hierdoor moet het dus uit andere bronnen gewonnen worden.

In sommige producten wordt tegenwoordig vitamine B12 toegevoegd. Denk hierbij aan halvarine, sojamelk of havermelk.

Conclusie over vitamine B12

Vitamine B12 is belangrijk voor veel verschillende processen binnen ons lichaam. Daarom is het echt belangrijk dat je voldoende vitamine B12 binnenkrijgt. Dit zit voornamelijk in dierlijke producten, maar er zijn ook plantaardige producten verkrijgbaar waar al Vitamine B12 aan is toegevoegd. Mocht je alsnog niet genoeg vitamine B12 binnenkrijgen? Dan kan het nemen van een supplement de oplossing bieden.

Tags: b12 supplementen voedingscentrum

Medicatie en homeopathie?

Trefwoorden voor dit artikel zijn vitamine b1 zorgverzekering medicatie en homeopathie. Andere woorden als ziekten zwangerschap bloed en uitscheiding.

Voedingscentrum, lactatie en borstvoeding?

Naast medicijn en spiermassa epidemiologie en aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en intervaltraining en voedingscentrum lactatie en borstvoeding.

1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk

Toegevoegd aan bestelling

X