Ondanks dat pasta een slechte naam heeft omdat het een geraffineerd zetmeel is, zorgt het er volgens een recent onderzoek helemaal niet voor dat je aankomt. Onderzoekers ontdekten dat pasta een unieke structuur en een lage glycemische respons heeft, wat juist bijdraagt aan een gezond lichaamsgewicht.
Ja, met pasta afvallen kan dus echt!
Heb je altijd honger voor spaghetti? Goed nieuws: regelmatig pasta eten doet je niet aankomen, volgens onderzoek. Want in tegenstelling tot andere geraffineerde koolhydraten zoals brood, rijst en aardappelen, heeft pasta een unieke structuur en een lage glycemische respons, wat mogelijk bijdraagt aan een gezond lichaamsgewicht, zegt nieuw onderzoek.
Ondanks de negatieve stereotypen die worden geassocieerd met pasta, ontdekten onderzoekers dat het laag-glycemische koolhydraat geen verband heeft met het aankomen in lichaamsgewicht.
De auteurs van de studie, Lisa Sanders en Joanne Slavin, analyseerden 38 studies om te onderzoeken of er een verband was tussen het eten van pasta en aankomen.
Het duo onderzocht met name observationele studies en klinische onderzoeken, waarin de inname van pasta en de resultaten op het gebied van lichaamsgewicht in detail werden beschreven. Omdat pasta voor veel mensen een strikt “nee” is, was hun doel om de rol van pasta in voedingspatronen te bepalen, waarbij ze specifiek keken naar BMI, gewichtsverlies en de kans op gewichtstoename en obesitas.
“Pasta dikmakend? Allemaal perceptie!”
Hun bevindingen? “Ondanks de perceptie van sommigen dat pasta een ‘dikmakend’ voedingsmiddel is, suggereert dit observationele bewijs dat pasta over het algemeen niet geassocieerd is met lichaamsgewicht of lichaamssamenstelling en mogelijk omgekeerd geassocieerd is met BMI of abdominale obesitas” concluderen de onderzoekers.
Hoe pasta het lichaamsgewicht beïnvloedt, is ‘minder duidelijk’, maar de onderzoekers zeggen: “Trage verteerbaarheid die resulteert in een lagere glycemische respons kan een rol spelen en moet verder worden onderzocht.”
Hoewel de studie zei dat aanvullend onderzoek “nodig is om deze observationele bevindingen te bevestigen,” merkte ze op dat een andere recente studie “aantoonde dat pasta gewichtsverlies niet in de weg staat en niet bijdraagt aan gewichtstoename binnen een gezond voedingspatroon.”
“Er is geen bewijs dat pasta een dik maker is.”
Voorkom wel geraffineerde koolhydraten
Je kunt beter wel voorkomen dat je te veel geraffineerde koolhydraten binnenkrijgt, omdat het maalproces zemelen, B-vitamines, ijzer en voedingsvezels verwijdert. Maar als je trek hebt in een portie macaroni met kaas, moet je je vooral concentreren op de portiegrootte.
De meeste diëtisten raden zo’n zes porties granen per dag aan, waarbij volkoren de voorkeur heeft boven geraffineerde granen, en legt uit dat één portie granen gelijk is aan ½ kop gekookte pasta.
Lees ook: Waar zitten koolhydraten in?
Beetgaar koken
Het maakt ook uit hoe je je pasta kookt. Beetgaar koken (wat steviger) is de beste manier omdat dan een deel van het zetmeel aanwezig blijft, wat betekent dat de glycemische index lager is dan wanneer het heel zacht gekookt is.
Warme pasta is minder gezond dan koude pasta
Hoewel het moeilijk is om verse, warme pasta te weerstaan, heeft het gezondheidsvoordelen om het een nacht te laten afkoelen. Gedurende die tijd veranderen sommige van de natuurlijke zetmelen in het voedsel in resistente zetmelen, die in verband zijn gebracht met een lagere bloedsuikerspiegel, een betere darmgezondheid volgens een onderzoek uit 2022.
Het koken en vervolgens afkoelen van pasta zorgt ervoor dat de zetmeelmoleculen dicht op elkaar komen te zitten, waardoor ze moeilijker te verteren zijn.In overgebleven pasta worden sommige suikermoleculen van het zetmeel moeilijker afgebroken, waardoor er minder suiker wordt opgenomen in de bloedsomloop.
Dit betekent dat de pasta je bloedsuiker niet zo piekt als gewoon zetmeel. Zo blijft het grootste deel van het bestendige zetmeel zelfs bestaan als je het voedsel opnieuw opwarmt. Dus als je nog gezonder bezig wilt zijn, dan is een koude pasta salade een nóg beter idee.
Veelgestelde vragen
Vitamines.com krijgt dagelijks veel vragen over voeding en dieet. Heb jij ook een vraag over pasta en afvallen? Stuur hem dan naar [email protected], en misschien kan ik jouw vraag en mijn antwoord toevoegen op deze pagina, zodat andere mensen er misschien ook mee geholpen zijn.
Welke pasta is gezond?
De beste opties zijn volkoren pasta, spelt pasta, linzen- of kikkererwten pasta, quinoa pasta, groente pasta en boekweit pasta. Volkoren pasta bevat meer vezels en voedingsstoffen dan witte pasta, wat helpt bij de spijsvertering en een langduriger verzadigd gevoel geeft.
Spelt pasta is lichter verteerbaar en rijk aan eiwitten en vezels. Linzen- en kikkererwtenpasta zijn eiwitrijk en glutenvrij. Quinoa pasta biedt een complete eiwitbron en veel vezels.
Groente pasta, gemaakt van bijvoorbeeld courgette of wortels, is laag in calorieën en koolhydraten. Boekweit pasta is glutenvrij en bevat veel eiwitten en vezels, ideaal voor glutenintolerante mensen.
Bekijk: Lekkerste pasta carbonara recept
Is elke dag pasta eten ook gezond voor je?
Elke dag pasta eten kan gezond zijn, mits in de juiste porties en in combinatie met een gevarieerd dieet. Kies bij voorkeur voor volkoren pasta om te profiteren van meer vezels en voedingsstoffen. Het is ook belangrijk om pasta te combineren met groenten, magere eiwitten en gezonde vetten om een evenwichtige maaltijd te creëren.
Waarom is pasta goed voor afvallen?
Pasta kan goed zijn voor afvallen omdat het een lage glycemische respons heeft, wat helpt bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van hongergevoelens. Bovendien kan de trage verteerbaarheid bijdragen aan een langer verzadigd gevoel. Kies voor volkoren pasta en let op portiegroottes om pasta op een gezonde manier af te vallen.
Kortom, kun je met spaghetti afvallen?
Ondanks dat spaghetti vaak als ongezond wordt beschouwd vanwege het geraffineerde zetmeel, toont recent onderzoek aan dat een pasta niet bijdraagt aan gewichtstoename. Sterker, pasta heeft volgens onderzoek geen negatieve invloed op lichaamsgewicht of lichaamssamenstelling en kan zelfs een gunstig effect hebben op BMI en abdominale obesitas.
Verder lezen over: Verantwoord afvallen
Pasta
Over dit artikel
Dit artikel over of pasta een dikmaker is of dat je met pasta afvallen kunt is voor het eerst gepubliceerd op zaterdag 8 juni 2024. Hoewel sommige foodies pasta als een dik maker beschouwen, hangt het af van de soort en de voedingswaarde. Cannelloni bevat bijvoorbeeld veel eiwitten, wat helpt bij spiermassa en spierkracht.
Balans tussen krachttraining en intervaltraining
Een goede balans tussen krachttraining en intervaltraining is cruciaal om overgewicht te vermijden en het jojo-effect te voorkomen. Pasta kan, met de juiste porties en combinaties zoals met eieren, een voedzame lunch zijn. Daarnaast spelen factoren zoals slapen, zelfeffectiviteit en stress een rol bij gewichtsbeheersing. Factcheck toont aan dat pasta niet direct maag-darmklachten veroorzaakt, maar bijdraagt aan energie, mits goed geïntegreerd in je dieet.
Spaghetti bolognese in een koolhydraatarm dieet
Pasta kan een verrassende optie zijn in een koolhydraatarm dieet, mits slim gekozen. Geniet bijvoorbeeld van een heerlijke spaghetti bolognese als avondmaaltijd, maar gebruik koolhydraatarme pasta zoals tagliatelle. Combineer dit met gezonde bijgerechten en zorg voor verzadiging zonder overdaad. Vervang reguliere macaroni door een koolhydraatarme variant. Integreer dit dieet met regelmatige sportschoolbezoeken en yoga om de balans te bewaren. Overweeg ook eens intermittent fasting voor een extra boost, en gebruik pindakaas als voedzame snack. Zo kun je genieten van je pastagerechten terwijl je toch afvalt en je gezondheid verbetert.
Bronnen
Je las een bericht in de categorie:
- Pasta dikmaker
- Pasta afvallen