Val je af van zweten?

Zweten wordt best vaak geassocieerd met afvallen. Want als je zweet, verlies je gewicht. Of.. toch niet? In dit artikel ontdek je wat zweten betekent voor je lichaam in relatie tot afvallen.

zweten afvallen

Val je van zweten af door warmte?

Nee, je valt niet direct af door te zweten door warmte. Zweten helpt wel je lichaamstemperatuur reguleren en vocht verliezen, maar het gewicht dat je afvalt door zweten is voornamelijk watergewicht, geen vet. Zodra je water drinkt, kom je dat gewicht weer aan.

Zweten vergt wél dat je lichaam meer energie verbruikt. Het zó warm krijgen dat je gaat zweten verhoogt je hartslag, waardoor je meer energie verbruikt, maar de verandering die je na die sessie op de weegschaal ziet is gewoon water dat het lichaam verlaat.

Afvallen door vetverlies vereist een calorietekort, dat bereikt kan worden door een combinatie van gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging. Hydratatie is juist belangrijk tijdens het sporten en, zeker in de zomer, om uitdroging te voorkomen.

Kun je afvallen van afslankpillen?

De meeste afslankpillen zijn onzin, maar één uitzondering is bijvoorbeeld Daily Co Skinny Support op basis van glucomannan. Er is zelfs een goedgekeurde gezondheidsclaim voor, namelijk dat glucomannan gewichtsverlies ondersteunt bij een het volgen van een energiebeperkt dieet.

Succesvol afvallen met Skinny Support
#1 in Afslankpillen
Daily Co Skinny Support glucomannan 24.95
Bekijk Product

Verbrand je meer calorieën als je zweet?

Zweten op zich betekent niet direct dat je meer calorieën verbrandt. Het aantal verbrande calorieën hangt meer af van de intensiteit en duur van je activiteit dan van hoeveel je zweet. Zo kan iemand die heel intensief traint in een koele omgeving evenveel calorieën verbranden als iemand die dezelfde training in de hitte doet, ook al zweet die laatste meer.

Toch kan zweten een indirecte indicatie zijn van een intensieve workout. Als je zweet, is je lichaam waarschijnlijk harder aan het werk om je spieren van energie te voorzien en de overtollige warmte kwijt te raken. Daarom kan het een teken zijn dat je een effectieve calorieverbrandende sessie hebt gehad.

Lees ook: Wat is écht vullend eten zonder calorieën?

En is de sauna goed voor afvallen?

De sauna zorgt alleen voor heel tijdelijk gewichtsverlies, want net als zweten door warmte of sporten is dit is voornamelijk watergewicht dat snel weer wordt aangevuld na hydratatie. Je valt dus niet af door even naar de sauna te gaan, al is het natuurlijk wel heel lekker én gezond.  

Een saunabezoek biedt namelijk diverse voordelen: zo helpt het bij ontspanning door het verminderen van stress en bevordert de bloedsomloop, wat kan bijdragen aan een verbeterde cardiovasculaire gezondheid. Regelmatig gebruik van de sauna kan ook de huid zuiveren door het openen van poriën en het afvoeren van gifstoffen.

afvallen door zweten in de sauna

Wanneer ben je op je zwaarst?

Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen vaak op hun zwaarst zijn in de winter. Tijdens de wintermaanden zijn er meer feestdagen en borrels, vaak met calorierijk voedsel. Daarnaast kan het koude weer leiden tot minder fysieke activiteit en een grotere neiging om binnen te blijven. Deze factoren dragen bij aan een hogere calorie-inname en minder verbranding, waardoor mensen aankomen.

Als we kijken naar de dag zelf, zijn de meeste mensen op hun zwaarst aan het einde van de dag, en dan vooral na maaltijden en drinken. Gedurende de dag consumeer je voedsel en vloeistoffen, wat je gewicht tijdelijk verhoogt. Daarnaast kunnen factoren zoals zoutinname en hormonale schommelingen leiden tot vochtretentie, wat ook je gewicht kan beïnvloeden.

Zweten is geen directe graadmeter voor succesvol afvallen.

Kortom, ‘s ochtends, na een nacht van vasten en vochtverlies door ademhaling en transpiratie, ben je vaak op je lichtst. De ochtend is een goed moment dus om op je weegschaal te gaan staan ;-).

Lees ook: Wat is skinny fat?

Wat kun je doen als je wilt afvallen in de zomer?

Je valt niet vanzelf af door het zweten in de zomer, maar het warme weer biedt wel andere voordelen. Het langere daglicht en de frisse buitenlucht maken het gemakkelijker om actief te blijven en gezonde keuzes te maken.

Dit zijn praktische tips om je te helpen op een gezonde manier gewicht te verliezen tijdens de zomermaanden:

  • Blijf gehydrateerd: Drink voldoende water, vooral tijdens warme dagen. Water helpt niet alleen om je gehydrateerd te houden, maar kan ook het hongergevoel verminderen.
  • Eet veel vers fruit en groenten: Seizoensgebonden fruit en groenten zijn niet alleen voedzaam, maar bevatten ook weinig calorieën. Denk aan watermeloen, komkommer, bessen en salades.
  • Vermijd suikerhoudende drankjes: Frisdranken, sapjes en alcoholische dranken kunnen veel suiker en calorieën bevatten. Kies in plaats daarvan voor water, thee zonder suiker of zelfgemaakte limonade met weinig suiker.
  • Plan je maaltijden: Het plannen van je maaltijden kan je helpen om gezondere keuzes te maken en impulsieve eetbuien te voorkomen. Bereid bijvoorbeeld gezonde snacks voor zoals hummus met groenten of yoghurt met bessen.
  • Blijf actief: Maak gebruik van het mooie weer door buiten te sporten. Ga wandelen, fietsen, zwemmen of doe mee aan groepsactiviteiten zoals beachvolleybal.
  • Eet kleinere porties: Probeer je maaltijden in kleinere porties te verdelen over de dag. Dit helpt om je metabolisme op gang te houden en voorkomt overeten.
  • Vermijd zware maaltijden: Probeer zware en calorierijke maaltijden te vermijden, vooral tijdens het avondeten. Kies voor lichtere opties zoals gegrilde kip, vis of vegetarische gerechten.
  • Gebruik een grill: Grillen is een gezonde manier van koken omdat je minder vet nodig hebt. Experimenteer met magere eiwitten en groenten op de barbecue.
  • Slaap voldoende: Een goede nachtrust is essentieel als je wilt afvallen. Probeer 7 tot 9 uur per nacht te slapen om je energiepeil en hormoonhuishouding in balans te houden.
  • Blijf gemotiveerd en stel realistische doelen: Stel haalbare doelen voor jezelf en beloon jezelf voor je vooruitgang. Het kan nuttig zijn om een vriend of familielid mee te laten doen voor extra motivatie en steun.

Door deze tips te volgen, kun je op een gezonde manier afvallen in de zomer.

Leestip: Wat mag je niet eten bij een vetarm dieet?

Conclusie: ‘zweten is niet perse goed voor afvallen’

Zweten leidt niet direct tot vetverlies, aangezien het voornamelijk watergewicht betreft dat snel weer wordt aangevuld door hydratatie. Voor effectief gewichtsverlies is een calorietekort noodzakelijk, te bereiken door gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging.

Hoewel zweten kan wijzen op een intensieve workout, zijn het de duur en intensiteit van de activiteit die bepalen hoeveel calorieën worden verbrand.

De zomer biedt kansen voor meer beweging en gezondere eetgewoonten, maar het echte verschil wordt gemaakt door een gebalanceerde levensstijl met voldoende hydratatie, voedzame maaltijden en consistentie in fysieke activiteiten.

Verder lezen: Kun je met krachttraining afvallen?

Zweten

Over dit artikel

Dit artikel met de titel val je af van zweten is voor het eerst gepubliceerd op zaterdag 13 juli 2024.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

  • Zweten afvallen
Geschreven door

Dave Leusink

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.