Wat is maca poeder?

Maca poeder is een mix van vezels, koolhydraten, vitaminen, mineralen en aminozuren. En.. heel gezond!

maca vrouw

Maca poeder (ook bekend als Peruaanse ginseng) is een perfect uitgebalanceerde mix van vezels, koolhydraten, vitaminen en mineralen.

Het wordt al eeuwenlang gebruikt door de Zuid-Amerikaanse inheemse bevolking en heeft nu onze kusten bereikt, zodat ook jij je dieet een gezonde oppepper kunt geven.

De Maca plant groeit in de Andes in Zuid-Amerika en zijn rijkdom aan gezondheidsvoordelen ligt in zijn wortels.

wat is maca poeder

Hoe wordt maca poeder gemaakt?

De maca wortels worden met de hand uit de grond gegraven met een kleine schoffel, een cashu genaamd, om schade te voorkomen, en 10-15 dagen in de zon gelegd om op natuurlijke wijze te drogen.

Gedroogde maca wortels kunnen tot zeven jaar bewaard worden, maar de meeste maca producenten van hoge kwaliteit brengen verse maca met spoed naar een plaatselijk verwerkingsbedrijf waar de beste wortels worden uitgekozen, gewogen en vervolgens schoongemaakt.

Daarna worden ze vaak nogmaals schoongemaakt, gedesinfecteerd en in kleine partjes gesneden voordat ze worden gedroogd met vochtigheidscontrole.

Tenslotte worden deze macawortel stukjes fijngemalen en tot maca poeder verwerkt.

Wat zijn de voordelen van macapoeder?

Maca is een rijke bron van vitaminen, mineralen, enzymen, aminozuren (20 verschillende soorten – dat zijn ze zo ongeveer allemaal!), en antioxidanten.

Deze unieke mix van voedingsstoffen helpen allemaal op hun eigen manier het lichaam te ondersteunen.

1. Maca voor extra energie

Macapoeder staat bekend om zijn vermogen het energieniveau op natuurlijke wijze te ondersteunen en je te helpen een beetje extra ‘get up and go’ te geven.

Het werkt als een natuurlijk stimulerend middel, maar bevat eigenlijk niets als cafeïne – zodat je een alternatief hebt voor koffie of energiedrankjes – zonder de kriebels!

Dat komt omdat maca-wortelpoeder van nature rijk is aan vitamine B2 (riboflavine) en ijzer, die bijdragen tot de normale werking van het immuunsysteem en helpen vermoeidheid en moeheid te verminderen.

Maca werkt als een natuurlijk stimulerend middel.

2. Maca helpt je spieren

Neem de energieondersteuning, voeg daar de spierondersteuning aan toe, en je hebt in macapoeder een echte trainingsvriend!

Dat komt omdat maca wortelpoeder van nature veel eiwitten bevat (ongeveer 12g per 100g), wat het lichaam helpt om spiermassa te behouden en te laten groeien.

Hoe gebruik je maca poeder?

Vraag je je af hoe maca poeder in jouw leven (en smaak) past? Maak je geen zorgen, er zijn allerlei manieren om macapoeder te gebruiken, dus je moet er een kunnen vinden die je bevalt.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende manieren om macapoeder in te nemen:

Maca poeder smoothies

Door bijvoorbeeld het als beste geteste Mattisson maca poeder in smoothies te doen kun je je smoothies direct nog meer plantaardige kracht geven, met eiwitten, vezels, vitaminen, ijzer en meer.

Het is van nature ook zoet en moutig, dus het past uitstekend bij noten, chocolade en karamelsmaken.

Dit is een maca poeder smoothie recept dat je zeker eens moet proberen:

Ingrediënten:

  • 150ml soja / amandel / je melk naar keuze
  • 1 schep vanille / chocolade / ongearomatiseerd eiwitpoeder
  • 1 middelgrote banaan
  • 1 eetlepel maca poeder
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • Een paar ijsblokjes

Maca energierepen

Zin in een energiereep boordevol gezonde ingrediënten die toch heerlijk smaakt?

Probeer dan eens dit recept voor Maca en gemengde zaden energierepen.

Maca pannenkoeken

Voeg gewoon een paar theelepels maca toe aan je pannenkoek recepten om de voedingswaarde ervan op te krikken.

Maca latte

Door de van nature romige en moutige smaak van maca leent het zich uitstekend voor je ochtendkoffie.

Maca warme chocolademelk

Het is ook heerlijk om toe te voegen aan warme chocolademelk, warme chocolademelk, of zelfs gewoon melk voor een cafeïnevrij alternatief voor je normale koffie.

Maca pap

Maak je havermout lekkerder met een paar druppels macapoeder – het past uitstekend bij chocolade en notenboter.

Probeer het eens te combineren met haver, cacaonibs en amandelboter voor een heerlijk en gezond papje.

Maca eiwitshake

De volgende keer dat je een eiwitshake neemt, probeer dan een beetje macapoeder toe te voegen voor extra ondersteuning na het sporten.

Enkele andere ideeën:

  • Maca wafels
  • Maca en dadel energieballetjes
  • Maca koekjes
  • Maca granola
  • Maca en chocoladetruffels
  • Maca overnight oats
  • Maca en chocoladekoekjes

Conclusie

Maca is een unieke superfood met indrukwekkende voordelen voor je gezondheid. Het biedt een uitgebalanceerde mix van vezels, koolhydraten, vitaminen, mineralen en aminozuren.

Maca poeder kan je energiepeil verhogen, je spieren ondersteunen, cognitieve functies verbeteren en bijdragen aan gezonde botten. Je kunt maca poeder op diverse manieren in je dieet opnemen, zoals in smoothies, energierepen, pannenkoeken en zelfs in je koffie.

Dankzij de natuurlijk zoete en moutige smaak van maca is het een heerlijke toevoeging aan je maaltijden, terwijl je profiteert van de gezondheidsvoordelen. Probeer jij het ook?

Bronnen Over dit maca artikel – Maca powder, ook bekend als Macapoeder of kortweg Maca, is een adaptogeen supplement in poedervorm. Het is rijk aan voedingsstoffen, zoals aminozuren, en wordt in de apotheek aangeboden in capsules. Het kan bijdragen aan de hormonale balans, met name die van de schildklier en het endocriene systeem, en het kan symptomen van borstvoeding en de menopauze ondersteunen. Daarnaast kan Maca poeder prostaatproblemen verlichten, de symptomen van bloedarmoede verminderen en botontkalking tegengaan. Het kan ook het libido en de vruchtbaarheid verhogen, en het uithoudingsvermogen verbeteren. Het is compatibel met een koolhydraatarm dieet en intermittent fasting. Let wel op mogelijke allergieën. Tarwegras en oestrogene voedingsstoffen kunnen als aanvullende supplementen worden overwogen.
Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.