Wat is het verschil tussen vitamine D en D3?

Waarschijnlijk ben je bekend met de meeste vitamines, zoals vitamine A, B, C, D, E en K. Maar wist je dat er binnen de vitaminegroepen ook verschillen bestaan? Want wat is eigenlijk het verschil tussen D, D3 en D2?

Jonge vrouw wil verschil vitamine d en d3 weten

Je bent vast al bekend met vitamine D, ofwel de zonnevitamine! Want dat warme zonnetje geeft niet alleen een glimlach op je gezicht, het zorgt er ook voor dat je lichaam vitamine D aanmaakt. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen vitamine D en D3? Welke kun je het beste nemen en waar is het eigenlijk goed voor? Wij leggen je alle verschillen uit en welke soort het beste is!

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die we nodig hebben voor verschillende lichaamsfuncties. Het is eigenlijk een algemene term die verwijst naar zowel vitamine D2 (ergocalciferol) als vitamine D3 (cholecalciferol). Vitamine D3 wordt van nature aangemaakt in de huid na blootstelling aan de zon en is beschikbaar in dierlijk voedsel, zoals zalm en eigeel. Vitamine D2 komt voornamelijk uit paddenstoelen en verrijkte voeding.

Boost je weerstand en vitamine D3
#1 in Bestsellers
Daily Co Vitamine weerstand support D3 25mcg 15.00
Bekijk Product

Wat is vitamine D3?

Vitamine D3, of cholecalciferol, wordt door het lichaam aangemaakt wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Het komt ook voor in verschillende dierlijke voedingsbronnen, zoals:

  • Vette vis (bijvoorbeeld zalm, forel, makreel)
  • Ei (het eigeel)
  • Runderlever

Koemelk en andere zuivelproducten, zoals bakboter of margarine, zijn vaak verrijkt met vitamine D3. Ook is vitamine D3 verkrijgbaar als voedingssupplement in de vorm van vloeibare druppels, capsules en sublinguale tabletten.

Lees ook: Hoeveel vitamine D per dag?

Eten wat is het verschil tussen vitamine d en d3

De zon als leverancier van vitamine D

Die warme, oranje bol is eigenlijk de grootste bron van vitamine D voor ons lichaam. Hoewel we niet direct vitamine D binnenkrijgen van de zon, kan ons lichaam deze zonnestralen wel omzetten. Het wordt daarom aangeraden om in de lente en zomer ongeveer een kwartier naar buiten te gaan met ontblote armen en/of benen, zodat je lichaam voldoende vitamine D aan kan maken.

Nadat je in de zon bent geweest, zet je lichaam zonlicht om in vitamine D3, dat vervolgens naar de lever wordt getransporteerd en omgezet in 25-hydroxyvitamine D3. In de nieren wordt het omgezet in calcitriol – de actieve vorm van vitamine D die je lichaam gebruikt om de algehele gezondheid te ondersteunen.

Leestip: Foliumzuur zwangerschap: Wat, wanneer & hoeveel?

Waar is vitamine D goed voor?

Vitamine D heeft ons lichaam nodig om verschillende redenen. Vitamine D is onder andere goed voor: 

  • Vitamine D bevordert een goed calciumgehalte in het bloed*
  • Vitamine D is goed voor ons skelet en is voor het behoud van sterke botten*
  • Vitamine D is goed voor het celdelingsproces*
  • Vitamine D heeft een positieve invloed op ons immuunsysteem*
  • Vitamine D is goed voor je spieren en sterke tanden*
  • Vitamine D draagt bij aan een normale groei en ontwikkeling van de botten bij kinderen en draagt bovendien bij tot de normale werking van het immuunsysteem bij kinderen*

Het verschil tussen vitamine D en D3 in het kort 

Vitamine D is eigenlijk een overkoepelende term voor een groep vetoplosbare vitamines, waaronder vitamine D2 en D3. Het belangrijkste verschil tussen vitamine D en D3 is dat vitamine D verwijst naar álle vormen van deze vitamine, terwijl vitamine D3 (cholecalciferol) een specifieke vorm van vitamine D is.

Vitamine D is onder andere goed voor ons skelet, celdelingsproces, spieren, tanden en immuunsysteem.*

Lees ook: Hoeveel gram eiwit per dag (afvallen vs. spieropbouw)

Belangrijkste verschillen vitamine D en D3:

  • Vitamine D. Vitamine D omvat zowel vitamine D2 (ergocalciferol, van plantaardige oorsprong) als vitamine D3 (cholecalciferol, van dierlijke oorsprong en geproduceerd door onze huid die in aanraking komt met de zon).
  • Vitamine D3: Vitamine D3 is een specifieke vorm van vitamine D en wordt als effectiever beschouwd in het verhogen van vitamine D-niveaus in het bloed, vooral verkregen uit dierlijke producten of door blootstelling aan zonlicht.

Je kunt vitamine D3 dus eigenlijk zien als een subvorm van vitamine D. Vaak is vitamine D3 ook de aanbevolen vorm voor suppletie, omdat het over het algemeen beter door het lichaam wordt opgenomen.

Lees ook: Welke vitamine D is het beste?

Vrouw in zon met verschil tussen vitamine d en d3

Verschil tussen vitamine D2 en D3 

Het belangrijkste verschil tussen vitamine D2 en D3 is hun verschillende moleculaire structuren en de bron. Hoewel vitamine D2 en D3 verschillende moleculaire structuren hebben, worden ze gemetaboliseerd tot dezelfde actieve vorm van vitamine D die het lichaam nodig heeft om je gezondheid te ondersteunen: calcitriol.

Waar zit vitamine D2 in?

Vitamine D2, of ergocalciferol, komt voor in schimmels (paddenstoelen) en gist. Vitamine D2 wordt geproduceerd door een gist genaamd ergosterol bloot te stellen aan ultraviolette (UV) straling. Voedingsmiddelen verrijkt met vitamine D, zoals plantaardige melk, ontbijtgranen en sinaasappelsap, bevatten meestal vitamine D2. Vitamine D2 is ook verkrijgbaar als voedingssupplement in capsules, sublinguale (onder de tong) tabletten en vloeibare vormen.

Na consumptie wordt vitamine D2 opgenomen in de dunne darm en getransporteerd naar de lever, waar het wordt omgezet in 25-hydroxyvitamine D2. Van daaruit wordt het in de nieren omgezet in de actieve vorm van vitamine D (calcitriol). 

Leestip: Verschil tussen magnesium en magnesium citraat uitgelegd

Verschil tussen vitamine D en D3 baby 

Baby’s hebben net een andere behoefte aan vitamine D dan volwassen en ouderen. Bij baby’s verwijst vitamine D wederom naar de algemene behoefte aan deze vitamine voor onder andere hun (bot)groei en ontwikkeling, terwijl vitamine D3 specifiek de meest aanbevolen vorm van vitamine D is voor zuigelingen.

Belangrijkste verschillen voor baby’s:

  • Vitamine D (algemeen). Vitamine D is essentieel voor de (bot)ontwikkeling en het immuunsysteem van baby’s. Het kan zowel in de vorm van vitamine D2 (plantaardig) als D3 (dierlijk) worden toegediend.
  • Vitamine D3 (cholecalciferol). Dit is de meest natuurlijke en effectieve vorm van vitamine D voor volwassenen maar ook voor baby’s, omdat het beter wordt opgenomen en het lichaam het gemakkelijkst kan omzetten in de actieve vorm. D3 komt vooral uit zonlicht en dierlijke producten. 

Let op dat baby’s niet te veel in de zon mogen zitten en het belangrijk is goed in te smeren. 

Vitamine D3 is over het algemeen beter opneembaar dan andere vormen van vitamine D.

Lees ook: Wat te doen tegen haaruitval? 12 tips voor vrouwen!

Hoeveel vitamine D baby?

Baby’s en peuters t/m 3 jaar wordt aanbevolen 10 microgram vitamine D bij te slikken per dag. Dit kan in capsulevorm, maar ook in handige druppervorm. 

Is vitamine D2 of D3 beter?

Vitamine D3 wordt omgezet in de actieve vorm van vitamine D (calcitriol) wanneer het wordt geconsumeerd of nadat je enige tijd in de zon bent geweest. Zowel vitamine D2 als D3 verhogen effectief de bloedspiegels van vitamine D. Onderzoek toont echter aan dat vitamine D3 gemakkelijker wordt opgenomen en beter is voor het handhaven van gezonde bloedspiegels van vitamine D in vergelijking met D2.

Vitamine D of D3 slikken vraagt vrouw zich af

Vitamine D of D3 slikken?

Omdat vitamine D3 beter wordt opgenomen in ons lichaam (dan bijvoorbeeld vitamine D2), wordt vaak aangeraden D3 te slikken. Vraag na aan je huisarts of het in jouw specifieke geval nodig is om vitamine D te suppleren. Risicogroepen zijn bijvoorbeeld (jonge) kinderen, zwangere vrouwen, mensen van kleur en ouderen.

Leestip: Koolhydraatarm dieet: schema, recepten, voordelen & nadelen

Conclusie: wat is beter vitamine D of D3?

Vitamine D of D3: de een is niet per definitie beter dan de ander. Vitamine D is namelijk een overkoepelende naam voor de essentiële vetoplosbare vitamine, waarbij vitamine D3 (cholecalciferol) de meest effectieve vorm is. 

D3 wordt door ons aangemaakt door blootstelling aan zonlicht en komt uit dierlijke bronnen, terwijl D2 (ergocalciferol) uit plantaardige bronnen komt. Verschillende studies concluderen dat vitamine D3 beter wordt opgenomen door het lichaam. Vooral voor baby’s is D3 de aanbevolen vorm voor een gezonde groei en botontwikkeling.

*Goedgekeurde gezondheidsclaims.

Boost je weerstand en vitamine D3
#1 in Bestsellers
Daily Co Vitamine weerstand support D3 25mcg 15.00
Bekijk Product
Verschil vitamine D en D3

Over dit artikel

Dit artikel over verschil vitamine D en D3 is voor het eerst gepubliceerd op zondag 6 oktober 2024.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie: 

  • Verschil vitamine D en D3
Geschreven door

Lizzy van der Loo

Lizzy van der Loo is één van onze vaste auteurs. Zij schrijft over gezondheid, supplementen, mentaal welzijn, gezonde voeding en recepten. Je kunt Lizzy voor dat laatste ook volgen op Instagram.