Welke vitamine D is het beste?

Vitamine D is één van de populairste supplementen. Maar waar is vitamine D goed voor en welke vitamine D is het best getest? Ontdek snel alles over deze belangrijke D vitamine.

welke vitamine d is het best

Top 3 best geteste vitamine D

De best geteste vitamine D van Vitamines.com

Wat zijn de beste vitamine D supplementen?

Voldoende vitamine D helpt bij de groei en ontwikkeling van botten en tanden. Het kan ook zorgen voor een betere weerstand tegen bepaalde ziekten. Vitamine D3 is beste vorm van vitamine D, omdat D3 (cholecalciferol) beter én sneller wordt opgenomen dan D2. En in deze test focus ik mij uiteraard op de allerbeste die je kunt kopen.

Beste merkBeste vitamine D PrijsD3 mcg
1. Daily coVitamine D3 softgels€ 14,9525 mcg
2. Vitakruid Vitamine D3 tabletten€ 16,9025 mcg
3. VitalsVitamine D3 capsules€ 24,9575 mcg
4. AOVVitamine D3 tabletten € 24,9550 mcg
5. New CareVitamine D3 capsules€ 20,9075 mcg
Review datum: 14 mei 2024

1. Daily Co Vitamine D3 Softgels

Wie een goed en betaalbaar vitamine D supplement zoekt, komt al snel uit op de Daily co. Gezien ingrediënten, hoeveelheid vitamine D3 en de prijs onze absolute nummer één.

beste vitamine D softgels

Bekijk dit beste product >

De dosering is met 25 mcg vitamine D3 (cholecalciferol) per softgel precies wat veel consumenten zoeken, namelijk 500% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Deze hoeveelheid is voldoende voor de gemiddelde volwassene in de maanden dat de zon minder schijnt.

Wat meteen opvalt aan dit supplement, is de keuze voor kwalitatieve en natuurlijke ingrediënten. De vitamine D3 is opgelost in extra vierge olijfolie, wat niet alleen bijdraagt aan een betere opname, maar ook de algemene gezondheidsvoordelen van olijfolie met zich meebrengt.

Daarnaast is de softgelwand gemaakt van eenvoudige, herkenbare ingrediënten zoals gelatine, glycerine en water. Hierdoor zijn de softgels gemakkelijk door te slikken en snel opneembaar.

De keuze voor Daily co’s vitamine D softgels lijkt mij dan ook een slimme. Je krijgt een product dat zowel kwalitatief als betaalbaar is, zonder onnodige toevoegingen. Ideaal voor iedereen die op zoek is naar een pure en effectieve manier om vitamine D aan te vullen in zijn of haar dagelijkse dieet.

Voordelen en nadelen

VoordelenNadelen
Goedkoopste en beste keuze Geen nadelen gevonden
Goede dosering vitamine D
Gemakkelijk te slikken
Fijne softgels
Goede ingrediënten

2. Vitakruid Vitamine D3 tabletten

Vitakruid is in Nederland natuurlijk een heel bekend merk, en ook deze vitamine D tabletten verdienen een hoge positie in onze lijst met goede D3 supplementen.

De samenstelling van de tablet is eenvoudig, met bekende ingrediënten zoals dicalciumfosfaat en cellulose mc als vulmiddelen. Magnesium stearaat wordt gebruikt als anti-klontermiddel, wat bijdraagt aan de houdbaarheid en consistentie van het product.

welke vitamine D vitakruid

Bekijk dit product >

Een opmerkelijk voordeel van de Vitakruid tabletten is het feit dat het vrij is van een aantal algemene allergenen. Er zitten geen gluten, gist, lactose, suiker, kunstmatige kleur-, smaakstoffen of conserveermiddelen in. Dit maakt het een uitstekende keuze voor mensen met gevoeligheden of specifieke dieetwensen.

Kortom, Vitakruid Vitamine D3 is een puur en simpel supplement voor diegenen die hun vitamine D-inname willen aanvullen zonder overbodige toevoegingen. Hoewel het misschien niet de oliebasis heeft die sommige mensen prefereren, is het nog steeds een prima keuze voor kwaliteit en zuiverheid.

Voordelen en nadelen

VoordelenNadelen
Allergenen-vrij productBevat magnesium stearaat
Geen kunstmatige toevoegingenTabletten iets lastiger te slikken
Prima dosering vitamine D
Goede ingredienten

3. Vitals Vitamine D3 Capsules

Op de derde plek in onze lijst vinden we de Vitals Vitamine D3 Capsules. Bij eerste blik is het duidelijk dat dit supplement zijn eigen unieke kwaliteiten in deze review toont.

Met een imposante dosering van 75 mcg (3000 ie) vitamine D3 per capsule, voorziet dit supplement in maar liefst 1500% van de referentie-inname. Dit maakt het bijzonder geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een hogere dosering, bijvoorbeeld ouderen of mensen met specifieke problemen.

beste D3 besteding Vitals

Bekijk dit product >

Een van de opmerkelijke kwaliteiten van de Vitals capsules is de bron van hun vitamine D3: cholecalciferol afkomstig uit algen. Dit is vrij uniek in de wereld van vitamine D-supplementen en kan een aantrekkelijk alternatief zijn voor iedereen die een plantaardige bron zoekt.

De capsule zelf is van plantaardige oorsprong, wat het geschikt maakt voor vegetariërs. Echter, veganisten dienen op te merken dat het product niet voor hun is gecertificeerd. De toevoeging van silicium uit bamboe is een interessante keuze, die kan bijdragen aan de algemene gezondheidsvoordelen van het supplement.

Al met al, de Vitals Vitamine D3 Capsules bieden een specifieke formule voor degenen die op zoek zijn naar een hogere dosis, en de voorkeur geven aan plantaardige bronnen.

Voordelen en nadelen

VoordelenNadelen
Hoogste dosering vitamine DDosering niet voor iedereen geschikt
Plantaardige vitamine D3 capsulesHogere prijs door ingredienten
Geschikt voor vegetariërs
Zonder veelvoorkomende allergenen

4. AOV Vitamine D3 tabletten

In de lijst met de vijf allerbeste vitamine D supplementen mag dit product van AOV ook niet ontbreken. Met de AOV Vitamine D3 Tabletten krijg je een goed gebalanceerde dosering van 50 mcg (2000 IE), wat een middenweg biedt tussen de gemiddelde en hogere doseringen die we eerder zagen.

Opvallend aan dit product is de keuze voor xylitol als zoetstof. Xylitol is een natuurlijke zoetstof die bekend staat om zijn tandvriendelijke eigenschappen. Voor degenen die bewust hun suikerinname willen beperken, biedt deze tablet een aantrekkelijk alternatief.

beste vitamine D3 AOV

Bekijk dit product >

De samenstelling van de tablet is vrij eenvoudig, met dextrose en een reeks vul- en antiklontermiddelen zoals microkristallijne cellulose en magnesiumstearaat. Deze ingrediënten zijn gebruikelijk in veel supplementen en staan bekend om hun veiligheid en effectiviteit.

Kortom, de AOV Vitamine D3 tabletten bieden een eenvoudige maar goede manier om je vitamine D inname te verhogen. Met de redelijk gematigde dosering en de toevoeging van xylitol als zoetstof, kan dit supplement een fijne aanvulling zijn voor een hele brede doelgroep.

Voordelen en nadelen

VoordelenNadelen
Gebalanceerde dosering vitamine D3Niet geschikt voor veganisten
Bevat tandvriendelijke xylitolBevat dextrose (suiker)
Vrij van allergenen en hulpstoffen
Geen onnodige kunstmatige toevoegingen

5. New Care Vitamine D3 capsules

De laatste, maar zeker niet de minste in onze lijst zijn de New Care Vitamine D3 capsules. Het is duidelijk dat dit supplement streeft naar kwaliteit en eenvoud in de ingrediëntenlijst, terwijl het een krachtige dosering biedt.

Met 75 µg (3.000 IE) vitamine D3 per capsule bereikt New Care dezelfde krachtige dosering als sommige van de eerder besproken vitamine D supplementen. Voor degenen die behoefte hebben aan een stevige vitamine D-boost, is dit zeker een interessante keuze.

hoge dosering vitamine D3 new care

Bekijk dit product >

Wat echter het meest onderscheidend is aan deze capsules, is de toevoeging van 50 mg kokosolie. Kokosolie staat bekend om zijn diverse gezondheidsvoordelen en kan bijdragen aan een betere opname van de vitamine D3. Daarnaast zorgt de olie voor een natuurlijke conservering van de vitamine.

New Care zet zich trouwens ook in voor puurheid. De capsules zijn namelijk vrij van suiker, gluten, gist, lactose, smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Dit maakt het een uitstekende keuze voor mensen met specifieke dieetwensen of gevoeligheden.

Kortom, de New Care Vitamine D3 capsules bieden een krachtige dosering gecombineerd met de zachtheid en voordelen van kokosolie. Het is een minimalistisch maar krachtig supplement, ideaal voor mensen die zoeken naar een pure vitamine D bron.

Voordelen en nadelen

VoordelenNadelen
Krachtige dosering vitamine D3Kokosolie kan allergische reacties veroorzaken
Toevoeging van gezonde kokosolie
Bevordert mogelijk betere D3-opname
Geen onnodige toevoegingen

Beste vitamine D voor ouderen

Wanneer we kijken naar de beste vitamine D supplementen voor ouderen, zien we dat een iets hoger gedoseerde vitamine D de beste keuze is. Dit omdat het risico op een tekort en dus de behoefte aan deze vitamine D toeneemt naarmate iemand ouder wordt.

De Top 5 met de allerbeste vitamine D voor ouderen is als volgt:

 1. Vitakruid Vitamine D3 75 mcg (testcijfer: 9,5)
 2. Orthica Vitamine D3 75 mcg (testcijfer: 9,2)
 3. New Care Vitamine D3 75 mcg (testcijfer: 8,4)
 4. AOV 422 Vitamine D3 50 mcg (testcijfer: 7,9)
 5. Orthovitaal Multi 60+ 50 mcg (testcijfer: 7,8)

Hoe heb ik deze vitamine D review samengesteld?

Vitamine D kopen klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. De ruime keuze kan nogal verwarrend zijn, en daarom heb ik allerbeste vitamine D supplementen op een rijtje gezet door rekening te houden met de volgende criterea:

 • Ingrediënten: Veel producten, vooral vloeistoffen, gummies en kauwtabletten, bevatten toegevoegde suikers en kunstmatige smaak- en kleurstoffen.
 • Vorm van vitamine D: Vitamine D supplementen bevatten of ergocalciferol (vitamine D2) of cholecalciferol (vitamine D3). Hoewel beide vormen de vitamine D-niveaus effectief kunnen verhogen, kan vitamine D3 de niveaus significanter en langer verhogen (5Trusted Source).
 • Kwaliteit: Zoek naar producten die rigoureus zijn getest op zuiverheid, kwaliteit en nauwkeurigheid, idealiter door een externe test-organisatie.
 • Dosis: Kies een product dat een geschikte dosis vitamine D bevat om aan je behoeften te voldoen. Houd er rekening mee dat de aanbevolen vitamine D inname varieert per leeftijd en afhankelijk is van of je een tekort hebt of gewoon op zoek bent naar voldoende vitamine D.

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een essentiële voedingsstof die een sleutelrol speelt in veel aspecten van de gezondheid. In het bijzonder verhoogt vitamine D de opname van calcium, wat nodig is voor het behoud van sterke en gezonde botten.

Het reguleert ook de immuunfunctie. Een tekort aan vitamine D kan in verband worden gebracht met een verhoogde vatbaarheid voor infecties en auto-immuunziekten.

Vitamine D is nodig voor sterke botten.

Een vitamine D-tekort is ook in verband gebracht met veel chronische aandoeningen, waaronder hartaandoeningen, diabetes type 2 en obesitas. In Nederland kampt 40% van de vrouwen boven de 50 jaar met een vitamine D tekort.

Omdat vitamine D van nature in heel weinig voedingsmiddelen voorkomt, kan het moeilijk zijn om alleen via de voeding aan je behoefte te voldoen. Dit is dan ook de reden waarom veel mensen vitamine D supplementen kopen om een eventueel tekort te bestrijden.

Verder lezen over: Veroorzaakt vitamine D tekort psychische klachten?

wat is vitamine d

Wanneer vitamine D innemen?

Vitamines D is in vet oplosbaar. Dit houdt in dat het effectiever wordt opgenomen wanneer vitamine D samen met vetstoffen worden ingenomen. Het is daarom aan te raden deze supplementen tijdens of vlak na een maaltijd te gebruiken.

De meeste maaltijden, zoals ontbijt, lunch of diner, bevatten namelijk altijd een klein beetje vet. Kortom, voor een optimale opname van vetoplosbare vitamines zoals vitamine D, combineer je deze met voeding die vet bevat.

Waar is vitamine D goed voor?

Vitamine D heeft verschillende belangrijke functies. Misschien wel de belangrijkste zijn het reguleren van de opname van calcium en fosfor en het bevorderen van een goede werking van het immuunsysteem.

Voldoende vitamine D binnenkrijgen is belangrijk voor de typische groei en ontwikkeling van botten en tanden, maar ook voor een betere weerstand tegen bepaalde ziekten. We zetten de drie belangrijkste voordelen van vitamine D op een rij.

1. Kan ziekten helpen bestrijden

Naast de primaire voordelen suggereert onderzoek dat vitamine D ook een rol kan spelen bij:

 • Het verminderen van het risico op multiple sclerose (MS). Uit een overzicht uit 2018 van bevolkingsonderzoeken bleek dat lage vitamine D-niveaus verband houden met een verhoogd risico op MS.
 • Het verminderen van de kans op hartaandoeningen. Lage vitamine D-spiegels zijn in verband gebracht met een verhoogd risico op hartziekten zoals hoge bloeddruk, hartfalen en beroerte. Maar het is onduidelijk of een tekort aan vitamine D bijdraagt aan hartaandoeningen of gewoon duidt op een slechte gezondheid als je een chronische aandoening hebt.
 • De kans op ernstige ziekten verkleinen. Hoewel de onderzoeken gemengd zijn, kan vitamine D ernstige griep- en COVID-19-infecties minder waarschijnlijk maken. Een recente review vond dat lage vitamine D-niveaus bijdragen aan het acute respiratoire distress syndroom.
 • Ondersteuning van het immuunsysteem. Mensen die onvoldoende vitamine D-spiegels hebben, lopen mogelijk een verhoogd risico op infecties en auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis, diabetes type 1 en inflammatoire darmziekten.

2. Kan helpen bij stemming en depressie

Onderzoek heeft aangetoond dat vitamine D een belangrijke rol zou kunnen spelen bij het reguleren van de stemming en het verlagen van het risico op depressie.

Uit een onderzoek onder 7.534 mensen bleek dat mensen met negatieve emoties die vitamine D-supplementen kregen, een verbetering van de symptomen merkten. Vitamine D-supplementatie kan mensen met depressie helpen die ook een vitamine D-tekort hebben.

allerbeste vitamine d capsules

3. Kan gewichtsverlies ondersteunen

Mensen met een hoger lichaamsgewicht hebben een grotere kans op lage vitamine D-spiegels.

In één onderzoek verloren mensen met obesitas die vitamine D-supplementen kregen naast het volgen van een dieetplan om af te vallen meer gewicht en vetmassa dan de leden van de placebogroep, die alleen het dieetplan volgden.

In een ouder onderzoek verloren mensen die dagelijks calcium en vitamine D supplementen innamen meer gewicht dan proefpersonen die een placebo supplement innamen. De onderzoekers suggereren dat het extra calcium en vitamine D een eetlustremmend effect kunnen hebben gehad.

Het huidige onderzoek ondersteunt overigens niet keihard het idee dat vitamine D gewichtsverlies zou veroorzaken, maar er lijkt wel een relatie te zijn tussen vitamine D en gewicht.

Wie heeft extra vitamine D nodig?

Bepaalde groepen mensen die een risico lopen op een vitamine D-tekort kunnen baat hebben bij een supplement. Deze groepen zijn onder andere:

 • Oudere volwassenen, die mogelijk minder tijd buiten doorbrengen en ook een verminderd vermogen hebben om vitamine D aan te maken door blootstelling aan de zon als gevolg van het ouder worden.
 • Mensen met beperkte blootstelling aan de zon, waaronder mensen die aan huis gebonden zijn en mensen die volledig bedekt zijn als ze buiten zijn.
 • Mensen met een donkere huid, vanwege het hogere melaninepigment in de huid, dat het vermogen van de huid om vitamine D aan te maken door blootstelling aan de zon vermindert
 • Mensen met vetgebrek zoals leverziekten en coeliakie, omdat vet nodig is voor de opname van vitamine D
 • Mensen met overgewicht of obesitas, omdat een grotere vetopslag de vitamine vasthoudt
 • Mensen die een gastric bypass operatie hebben ondergaan, omdat de ingreep invloed heeft op het gebied van de darm waar vitamine D wordt opgenomen.

Omdat vitamine D van nature voorkomt in dierlijke voedingsmiddelen zoals vis en melk en vet nodig heeft voor opname, voegt onze diëtist eraan toe dat supplementen ook gunstig kunnen zijn voor mensen die een lactosevrij, veganistisch of vetarm dieet volgen.

Veelgestelde vragen over vitamine D

Hoe herken ik een vitamine D tekort?

Tekenen van een tekort kunnen botpijn, vermoeidheid, spiertrekkingen en zwakte zijn. Veel mensen ervaren echter geen symptomen en hebben een tekort. Je huisarts kan je vitamine D-niveaus controleren met een eenvoudige bloedtest. Een bloedspiegel lager dan 30 nMOL/L wordt beschouwd als een tekort.

Hoeveel in zon voor vitamine D?

De hoeveelheid blootstelling aan de zon die je nodig hebt verschilt per persoon en waar je woont. Tijdens de lente en zomermaanden heb je misschien maar 10 tot 15 minuten blootstelling aan de zon nodig. In de vroege en late delen van de dag heb je meer tijd in de zon nodig om voldoende vitamine D te krijgen. 

Er is een theorie dat zonnebrand crème het vermogen van je huid om vitamine D uit zonlicht aan te maken kan blokkeren. Onderzoek ondersteunt dit niet, maar er is meer onderzoek nodig, vooral grotere onderzoeken met hogere SPF-niveaus. Dat gezegd hebbende, weegt het risico op huidkanker en schade aan je huid nog steeds zwaarder dan de zorgen over de vitamine D-niveaus.

vitamine D bijwerkingen

Wat zijn bijwerkingen van vitamine D supplementen?

Wanneer vitamine D wordt ingenomen in de juiste doses, wordt een supplement over het algemeen als veilig beschouwd. Het innemen van te veel vitamine D in de vorm van supplementen kan echter schadelijk zijn.

Kinderen van 9 jaar en ouder, volwassenen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven die meer dan 4.000 IE (= 100 microgram) vitamine D per dag innemen, kunnen last krijgen van:

 • Misselijkheid en overgeven
 • Slechte eetlust en gewichtsverlies
 • Constipatie
 • Zwakte
 • Verwarring en desoriëntatie
 • Hartritmestoornissen
 • Nierstenen en nierschade

Verder lezen over: Vitamine D bijwerkingen

Wat is de beste vitamine D: D2 en D3?

D2 en D3 zijn twee verschillende vormen van vitamine D. Vitamine D3 is de meest biobeschikbare vorm, wat betekent dat het lichaam D3 het beste kan gebruiken. Vitamine D2 is een synthetische vorm en je lichaam moet het omzetten in een vorm die het kan gebruiken.

Vitamine D3 (cholecalciferol) wordt meestal aanbevolen omdat het beter wordt opgenomen dan vitamine D2 (ergocalciferol). Vitamine D3 wordt bijvoorbeeld vaak verkregen uit schapenwol of er kan een plantaardige versie worden verkregen uit plantaardige bronnen (korstmossen). Vitamine D2 wordt vaak gemaakt uit gist.

Vitamine D3 is de beste D vitamine.

Zowel vitamine D2 als D3 helpen je echter wel om je vitamine D niveaus te verbeteren. Beide werken samen, omdat ons lichaam een proces in twee stappen heeft – dat plaatsvindt in de lever en nieren – om vitamin D uit voeding, supplementen en zonlicht op te nemen om te gebruiken in ons lichaam.

Conclusie

Vitamine D is één van de belangrijkste vitaminen, die vele belangrijke rollen speelt in je lichaam. Omdat veel mensen een tekort aan deze vitamine hebben, zijn de supplementen uit onze best geteste vitamine D lijkst soms nodig om het juiste niveau te behouden.

De bovenstaande producten behoren tot de allerbeste vitamine D supplementen op de markt en voldoen aan verschillende behoeften. Bedenk wel dat je voor een optimale opname vitamine D-supplementen het beste kunt innemen met vethoudende voeding, zoals olijfolie of een Hollands broodje pindakaas.

Vitamine D

Beste vitamine D consumentenbond

Het supplement dat het predicaat beste vitamine D consumentenbond mag dragen is nog niet bekend, hoewel in onze test Daily co vitamine D als beste getest werd. In de capsule zit 25 mcg vitamine D3, wat gelijkstaat aan 500% van wat dagelijks wordt geadviseerd, gemengd met zuivere olijfolie voor optimale absorptie. De omhulling van de capsule is gemaakt van basisingrediënten, zoals gelatine, wat het inslikken vergemakkelijkt. We zijn natuurlijk reuze benieuwd of de consumentenbond dit ook weet te waarderen en de vitamine welke als winnaar uit de bus komt in de categorie vitaminepillen of multivitamines.

Spinazie als vegetarische bron in een koolhydraatarm dieet

Op het etiket van vloeibare vitamine D supplementen vind je vaak zonnebloemolie, aangezien vetzuren helpen bij de opname. Voor veggies die een vegetarische bron zoeken, bevat spinazie ook vitamine D, maar in kleinere microgram hoeveelheden. Het Voedingscentrum raadt ouderen aan om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Ook is deze vitamine belangrijk bij een koolhydraatarm dieet of intermittent fasting.

vitamine test ouderen consumentenbond

Spieren, gewrichten en bloedsuikerspiegel

Vitamine D ondersteunt niet alleen de spieren en gewrichten, maar staat in de ouderenzorg ook bekend voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Bovendien, vitamine D, in combinatie met vitamine K2, kan buikvet verminderen, ontstekingen tegengaan en de darmflora verbeteren.

Duizelig, slapen of angst duiden op een tekort?

Mensen met een vitamine D tekort of ander vitaminetekort kunnen zich duizelig voelen, problemen ervaren met slapen, gemoedstoestand, geheugen en zelfs angst. Het is biologisch verrijkt met kruiden en aminozuren voor extra sportvoeding. Antioxidanten erin kunnen de luchtwegen beschermen en ontstekingen verminderen.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

 • Welke vitamine D is het beste

Wat is vitamine D in het kort?

Eigenlijk is vitamine D geen traditionele vitamine, maar eerder een stof die lijkt op een hormoon (prohormoon) die het lichaam zelf kan produceren met behulp van UV-straling van de zon. In tegenstelling tot echte vitamines, die niet door het lichaam aangemaakt kunnen worden en via voedsel of supplementen verkregen moeten worden, worden hormoonachtige stoffen door het lichaam zelf geproduceerd.

In Nederland is het essentieel om het niveau van vitamine D in de gaten te houden. Factoren zoals het gebruik van zonnebrandcrème, het vaak bewolkte weer en kleding die de huid bedekt, kunnen allemaal de opname van deze cruciale zonne-gerelateerde stof belemmeren.

Hoe wordt vitamine D geabsorbeerd?

Vitamine D3 wordt aanvankelijk in de huid gesynthetiseerd onder invloed van UV-licht. Na de synthese bindt cholecalciferol (D3) zich aan een specifiek vitamine D-bindend eiwit in het bloedplasma, waarna het naar de lever wordt getransporteerd via de bloedsomloop.

Voor wie is vitamine D belangrijk?

In Nederland is het voor bijna iedereen belangrijk om het vitamine D-niveau te controleren. Dit is voornamelijk te wijten aan het lokale klimaat en de intensiteit van het zonlicht.

Van mei tot en met september is de zonkracht meestal sterk genoeg om voldoende vitamine D in de huid aan te maken, mits je tussen 11:00 en 15:00 uur ten minste een half uur buiten bent. In de maanden oktober tot april is het zonlicht vaak niet krachtig genoeg, en kan het nodig zijn om een aanvulling in de vorm van supplementen te overwegen.

Welke vorm van vitamine D is het best?

Vitamine D bestaat in twee vormen: plantaardig ergocalciferol (vitamine D2) en dierlijk cholecalciferol (vitamine D3). Vitamine D3 wordt beschouwd als biologisch effectiever. Deze dierlijke variant wordt gemakkelijker door ons lichaam verwerkt, omdat het dezelfde vorm is die we zelf ook uit zonlicht synthetiseren.

Vitamine D2 is over het algemeen ongeveer 66% minder efficiënt in het verhogen van de D-serumniveaus in ons lichaam vergeleken met vitamine D3.

Welke gezondheidsclaims zijn voor vitamine D goedgekeurd?

Toegestane claims zijn:

 • Vitamine D bevordert een goed calciumgehalte in het bloed, is goed voor de calciumhuishouding en verhoogt de calciumopname in de botten.
 • Vitamine D speelt een rol bij botaanmaak, is goed voor het skelet en voor het behoud van sterke botten.
 • Vitamine D is goed voor het celdelingsproces en speelt een rol in weefselgroei en ontwikkeling.
 • Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.
 • Vitamine D is goed voor de spieren en sterke tanden.
 • Vitamine D draagt bij aan een normale groei en ontwikkeling van de botten en kinderen en draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem bij kinderen.
Geschreven door

Dave Leusink

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.