Wanneer naar ziekenhuis met hoge bloeddruk?

Last van een hoge bloeddruk? Regelmatig pijn op je borst? Of lijk je spraakproblemen te hebben? Dit zijn allemaal seintjes dat er iets niet pluis is. Maar wanneer ga je naar het ziekenhuis met een hoge bloeddruk?

Wist je dat ongeveer een miljard mensen kampen met een (te) hoge bloeddruk? Dit wordt ook wel hypertensie genoemd en is wereldwijd een groot probleem. Naar verwachting gaat dit aantal alleen maar groeien. Maar wat is een hoge bloeddruk eigenlijk en wanneer moet je naar het ziekenhuis?

Wat is een hoge bloeddruk?

Een hoge bloeddruk (ook wel hypertensie genoemd) is een aandoening waarbij de kracht waarmee je bloed tegen de wanden van je bloedvaten drukt, (langdurig) te hoog is. Als je bloeddruk eventjes te hoog is, is dat geen probleem. Maar een langdurige hoge bloeddruk kan je hart en bloedvaten extra belasten, wat op termijn kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, nierproblemen of zelfs een beroerte.

Als je bloeddruk gevaarlijk hoog piekt, is dat een medisch noodgeval. Een hoge bloeddrukpiek kan voorkomen bij mensen met een bekende hoge bloeddruk, bij zwangere mensen, maar ook bij mensen zonder bekende geschiedenis van hoge bloeddruk.

Vrouw vraagt welke bloeddruk is gevaarlijk

Welke bloeddruk is gevaarlijk?

Een bloeddruk van 180/120 millimeter kwik (mm Hg) en hoger in combinatie met de aanwezigheid van bijkomende symptomen, zoals pijn op de borst of in de rug, kortademigheid, gezichtsstoornissen, veranderingen of moeite met spreken, duidt op een hypertensie die onmiddellijke spoedbehandeling in een ziekenhuis vereist.

Geen verdere symptomen

Als je geen bijkomende symptomen hebt, zal je huisarts minder snel behandeling in een ziekenhuis aanraden, maar wel maatregelen nemen om je bloeddruk onder controle te houden.

Lees ook: Grootmoeders tips tegen hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk: wanneer naar het ziekenhuis?

Als je regelmatig je bloed(druk) laat onderzoeken, kan het zijn dat je bloeddrukwaarden in de loop van de tijd gestaag zijn gestegen. Als je dit niet onder controle krijgt, kan je stijgende bloeddruk gevaarlijke niveaus bereiken. Dit kan ook plotseling gebeuren bij bepaalde gezondheidsgebeurtenissen, zoals een beroerte.

Hoge bloeddruk (op een gevaarlijk niveau) wordt beschouwd als hypertensieve urgentie of hypertensieve noodsituatie. Dit is het verschil: 

  • Hypertensieve urgentie is een bloeddruk van 180/120 en hoger zonder noemenswaardige symptomen.
  • Hypertensieve noodsituatie is een bloeddruk van 180/120 en hoger met symptomen die kunnen wijzen op bijkomende problemen.

Een langdurige hoge bloeddruk kan gevaarlijk zijn en verschillende gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Wanneer hoge bloeddruk dodelijk?

Een hoge bloeddruk kan vooral dodelijk zijn als deze langdurig onbehandeld blijft. Hierdoor kunnen er complicaties ontstaan, die dodelijke gevolgen kunnen hebben zoals een hartaanval, beroerte, hartfalen, nierfalen, of een aneurysma. Zeer hoge waarden, zoals een hypertensieve crisis (180 bovendruk en 120 onderdruk), vereisen onmiddellijke medische hulp omdat ze direct levensbedreigend kunnen zijn.

Leestip: Eiwit supplementen: voordelen, nadelen & bijwerkingen

Hoge bloeddruk klachten

Symptomen die naast hoge bloeddruk zorgwekkend kunnen zijn en leiden tot de diagnose hypertensieve crisis zijn:

  • Pijn op de borst
  • Kortademigheid
  • Pijn in de rug
  • Gevoelloosheid of tintelingen in je handen of voeten
  • Veranderingen in het gezichtsvermogen
  • Zweten
  • Spraakproblemen

Heb je al langer last van een hoge bloeddruk en komen daar bovenstaande symptomen bij? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je arts. 

Als je echter symptomen hebt van een hypertensieve crisis of als je bloeddruk plotseling piekt zonder dat je een voorgeschiedenis hebt van hypertensie, wacht dan niet met het zoeken van medische hulp. Bel onmiddellijk 112 of ga naar de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp.

Vrouw heeft hoge bloeddruk klachten

Hoge bloeddruk symptomen vrouwen

Bij vrouwen kunnen symptomen van een hoge bloeddruk zich net wat anders uiten dan bij mannen. Hoewel de algemene klachten hetzelfde zijn, kunnen vrouwen tijdens de zwangerschap meer last hebben van zwelling, ernstige hoofdpijn en pijn bovenin de buik. Ook tijdens en na de menopauze kunnen hormoonschommelingen bijdragen aan hypertensie (denk bijvoorbeeld ook aan opvliegers). 

Daarnaast hebben vrouwen over het algemeen iets vaker last van stress en angst, wat tijdelijk de bloeddruk kan verhogen. 

Lees ook: Rommelende darmen en stinkende winden: oorzaken + tips

Wat te doen bij hoge bloeddruk?

De eerste stap in de behandeling van (gevaarlijk) hoge bloeddruk is bepalen of het een op zichzelf staande gebeurtenis is, deel uitmaakt van een chronisch bloeddrukprobleem of gerelateerd is aan een ander medisch noodgeval. Dit kan je arts het beste voor je vaststellen. Heb je inderdaad last van een te hoge bloeddruk, maar is er verder niks ernstigs aan de hand? Dan zijn er een paar dingen die je kunt doen. 

Minderen in zout

Door minder zout te eten verlaag je je bloeddruk. Zout zit in allerlei producten, maar vooral in kant-en-klare producten en bewerkt voedsel. Probeer dus zo puur mogelijk te eten met verse groenten, kwalitatief vlees en kwalitatieve vis, peulvruchten, volle granen, noten, pitten en zaden. Probeer je eten meer te kruiden met andere smaken in plaats van zout. 

Vermijd alcohol

Alcohol verhoogt je bloeddruk bij zo’n twee glazen per dag. Toch wordt het afgeraden om überhaupt alcohol te drinken als je last hebt van een (te) hoge bloeddruk. Wil je toch een glas drinken? Houd het dan bij één drankje. 

Leestip: Oorzaken vermoeidheid vrouw & wat kun je doen?

Beweeg voldoende

Beweeg je meer dan 2,5 uur per week? Dan verlaag je je bloeddruk en daarmee het risico op verschillende hart- en vaatziekten. En nee, je hoeft niet als een gek te gaan sporten in de sportschool. Fanatiek wandelen, fietsen, hardlopen of tuinieren telt ook als activiteit!

Zorg voor minder zout, voldoende beweging, minder alcohol en stop met roken om je bloeddruk te verlagen.

Vermijd drop en zoethoutthee

In zowel drop als zoethoutthee zit het stofje glycyrrhizine. Dit stofje zorgt voor een hogere bloeddruk. Maar je kunt gerust een paar dropjes eten of een kop zoethoutthee drinken, maar consumeer het niet te veel!

Stop met roken

Het is natuurlijk geen geheim dat roken ongezond is. Maar wist je dat niet roken of stoppen met roken ook het risico op hart- en vaatziekten verkleint? 

Tijd is essentieel

Het behandelen van een te hoge bloeddruk is een tijdgevoelig probleem. Gevaarlijk hoge bloeddruk voor zelfs maar een korte tijd kan je in gevaar brengen voor meer problemen, zoals een beroerte.

Als je een bloeddrukwaarde hebt met een systolische waarde (boven) van 180 of meer en een diastolische waarde (onder) van 120, is je doel meestal om de onderliggende oorzaak en/of je bloeddruk snel te identificeren en te behandelen voordat het te laat is. 

Lees ook: Binnen 5 minuten in slaap vallen, hoe doe je dat?

Risico’s van onbeheerde hoge bloeddruk

Een hypertensieve crisis is een medisch noodgeval dat snel en effectief behandeld moet worden om mogelijk fatale gevolgen te voorkomen. De bloeddruk kan in de loop van de tijd echter langzaam oplopen en een hoge bloeddruk die je niet goed onder controle houdt, kan net zo’n gevaarlijke tol eisen van je lichaam.

Hoge bloeddruk wordt ook wel een “stille moordenaar” genoemd, omdat het zich na verloop van tijd geleidelijk kan ontwikkelen zonder dat er symptomen zijn, totdat het een ernstig probleem wordt. Na verloop van tijd kan hoge bloeddruk – of hypertensie – bijdragen aan een reeks problemen met je hart, hersenen, nieren en bloedsomloop.

Wat is een hoge bloeddruk

Wanneer heb je een hoge bloeddruk?

  • Normale bloeddruk: 120/80 mm Hg of lager
  • Verhoogde bloeddruk: 120-129/80 mm Hg of lager
  • Hypertensie stadium 1: 130-139/80-89 mm Hg
  • Hypertensie stadium 2: 140-149/90 mm Hg of hoger
  • Hypertensieve crisis: 180/120 mm Hg en hoger

Ongecontroleerde bloeddruk kan na verloop van tijd leiden tot chronische en acute problemen zoals een beroerte, geheugenverlies, nierbeschadiging, hartaanval, pijn op de borst of een longoedeem. 

Leestip: Wat is kefir & kun je ermee gezond afvallen?

Behandeling van hoge bloeddruk

De behandeling van een hypertensieve noodsituatie stopt niet bij één medicijn. Je zorgverlener zal moeten bepalen waarom je bloeddruk zo hoog is geworden en hoe je kunt voorkomen dat dit opnieuw gebeurt. Als je al wordt behandeld voor hoge bloeddruk, kan je zorgverlener sommige van je reguliere bloeddrukverlagende medicijnen aanpassen. Ook kan er gekeken worden naar aanpassingen in je leefstijl en dieet. 

Je krijgt ook informatie over wanneer je je zorgverlener in de toekomst moet bellen. Als je dagelijks bloeddrukmedicatie gebruikt, moeten jij en je zorgverlener een duidelijk plan hebben over wat je moet doen als je bloeddruk begint te stijgen om gevaarlijke situaties te voorkomen. 

Samenvatting wanneer naar ziekenhuis met hoge bloeddruk

Een bloeddruk met een waarde tussen 140 en 160 is in de regel gevaarlijk, maar een bloeddruk die stijgt tot 180 of 200 wordt beschouwd als een noodgeval. Als je symptomen hebt zoals licht in het hoofd of pijn op de borst, is onmiddellijke behandeling noodzakelijk. Als je bloeddruk hoog is maar je hebt geen bijkomende symptomen, dan wil je zorgverlener je misschien wel opnemen in het ziekenhuis, maar dan wordt je bloeddruk minder dringend behandeld.

Je bloeddruk goed onder controle houden is belangrijk als onderhoudsmaatregel, maar het is van cruciaal belang dat je je huisarts belt of meteen hulp zoekt als het hoogste getal in de buurt komt van 200. Dit niveau van hypertensie kan je risico op een beroerte of andere mogelijk fatale complicaties verhogen.

Wanneer naar ziekenhuis met hoge bloeddruk

Extra informatie

Over dit artikel

Dit artikel over wanneer naar ziekenhuis met hoge bloeddruk is voor het eerst gepubliceerd op donderdag 9 januari 2025. Door een bloeddrukmeting met een bloeddrukmeter kom je erachter of je bloeddruk te hoog is (of een bloeddrukverhoging of hoge hartslag). Bij ernstige hypertensie kan een bezoek aan de polikliniek nodig zijn, waar een internist verdere onderzoeken kan uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan echocardiografie om de hartfunctie te controleren. Een hoge bloeddruk is ongezond en verhoogt het risico op een hartinfarct en andere complicaties. Bij zwangerschap kan het zelfs leiden tot pre-eclampsie of zelfs eclampsie, wat ernstige gevolgen kan hebben. Multidisciplinaire zorg (vaak in samenwerking met een verpleegkundig specialist) speelt een belangrijke rol bij een te hoge bloeddruk. Soms is het nodig om specialismen erbij te betrekken, zoals urologie en neurochirurgie. De Federatie Medisch Specialisten biedt richtlijnen voor een veilige behandeling. Goede navigatie door het zorgtraject is ontzettend belangrijk om pati optimaal te helpen.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie: 

  • Wanneer naar ziekenhuis met hoge bloeddruk
Geschreven door

Lizzy van der Loo

Lizzy van der Loo is één van onze vaste auteurs. Zij schrijft over gezondheid, supplementen, mentaal welzijn, gezonde voeding en recepten. Je kunt Lizzy voor dat laatste ook volgen op Instagram.