Kun je met berberine afvallen & welke andere voordelen?

Berberine wordt steeds populairder als supplement, sommige onderzoeken claimen zelfs dat je met berberine afvallen kunt. Daarom delen we op deze pagina alles over berberine, de werking ervan, ervaringen en mogelijke bijwerkingen.

Wat is berberine?

Berberine is een bioactieve verbinding die gewonnen kan worden uit verschillende planten, waaronder een groep struiken die berberis worden genoemd. Technisch gezien behoort het tot een klasse verbindingen die alkaloïden worden genoemd. Het heeft een gele kleur, en is vaak gebruikt als kleurstof.

berberine afvallen

Berberine heeft een lange gebruiksgeschiedenis in de traditionele Chinese geneeskunde, waar het werd gebruikt om verschillende kwalen te behandelen. Nu heeft de moderne wetenschap bevestigd dat het indrukwekkende voordelen heeft voor verschillende gezondheidsproblemen. Zo is is aangetoond dat het krachtige effecten heeft op veel verschillende biologische systemen.

Berberine werking

Nadat je berberine hebt ingenomen, wordt het door het lichaam opgenomen en in de bloedbaan getransporteerd. Dan reist het naar de lichaamscellen. In de cellen bindt het zich aan verschillende “moleculaire doelen” en verandert hun functie. Dit is vergelijkbaar met hoe farmaceutische geneesmiddelen werken. We gaan niet in te veel detail treden, want de biologische mechanismen zijn ingewikkeld en divers.

Een van de belangrijkste werkingen van berberine is echter het activeren van een enzym in de cellen dat AMP-geactiveerd proteïne kinase (AMPK) heet. Dit enzym wordt soms een “metabole hoofdschakelaar” genoemd. Het komt voor in de cellen van verschillende organen, waaronder de hersenen, spieren, nieren, het hart en de lever. Dit enzym speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de stofwisseling.

Gewichtsverlies dankzij berberine door verbeterde vetregulerende hormonen

Berberine beïnvloedt ook verschillende andere moleculen in de cellen, en kan zelfs invloed hebben op welke genen worden in- of uitgeschakeld. Het wordt gekenmerkt door een verhoogde bloedsuikerspiegel (glucose), veroorzaakt door insulineresistentie of een tekort aan insuline.

Na verloop van tijd kan een hoge bloedsuikerspiegel de weefsels en organen van het lichaam beschadigen, wat leidt tot verschillende gezondheidsproblemen en een verkorte levensduur. Veel studies tonen aan dat berberine de bloedsuikerspiegel bij personen met diabetes type 2 aanzienlijk kan verlagen.

In feite is de effectiviteit ervan vergelijkbaar met het populaire diabetes medicijn metformine (Glucophage).

Het lijkt via meerdere verschillende mechanismen te werken:

  • Vermindert insulineresistentie, waardoor het bloedsuikerverlagende hormoon insuline effectiever wordt;
  • Verhoogt de glycolyse, waardoor het lichaam suikers in de cellen kan afbreken;
  • Verlaagt de suikerproductie in de lever;
  • Vertraagt de afbraak van koolhydraten in de darmen;
  • Verhoogt het aantal nuttige bacteriën in de darm.

Berberine onderzoek

In een berberine onderzoek met 116 diabetespatiënten verlaagde 1 gram berberine per dag de nuchtere bloedsuiker met 20%, van 7,0 naar 5,6 mmol/L (126 naar 101 mg/dL), oftewel van diabetisch naar normaal niveau.

Het verlaagde ook hemoglobine A1c met 12% (een marker voor de bloedsuikerspiegel op lange termijn), en verbeterde ook de bloedlipiden zoals cholesterol en triglyceriden.

Leestip: Wat is berberine en hoe werkt het?

Volgens een groot overzicht van 14 studies is berberine even effectief als orale diabetesmedicijnen, waaronder metformine, glipizide en rosiglitazon.

Het werkt heel goed met aanpassingen in de levensstijl, en heeft ook additieve effecten als het wordt toegediend met andere bloedsuikerverlagende middelen.

Als je online discussies bekijkt, zie je vaak mensen met torenhoge bloedsuikers die letterlijk normaliseren door alleen maar het berberine supplement in te nemen. Kortom, berberine werkt echt zo lijkt het, zowel in de studies als in de echte wereld.

“Gewichtsverlies door berberine dankzij betere vetregulerende hormonen

Afvallen met berberine

Tot nu toe hebben twee berberine onderzoeken de effecten op het lichaamsgewicht onderzocht. Wat blijkt: het lijkt er inderdaad op dat je met berberine afvallen kunt.

In een 12 weken durend onderzoek bij zwaarlijvige personen veroorzaakte 500 mg, driemaal daags ingenomen, gemiddeld ongeveer 5 pond gewichtsverlies. De deelnemers verloren ook 3,6% van hun lichaamsvet. Een ander, nog indrukwekkender onderzoek, werd uitgevoerd bij 37 mannen en vrouwen met het metabool syndroom. Deze studie duurde 3 maanden, en de deelnemers namen 300 mg, 3 keer per dag.

De deelnemers lieten hun body mass index (BMI) dalen van 31,5 naar 27,4, oftewel van zwaarlijvig naar overgewicht in slechts 3 maanden. Ze verloren ook buikvet en verbeterden vele gezondheidsmarkers.

Onderzoekers denken dat het gewichtsverlies van berberine wordt veroorzaakt door een verbeterde werking van vetregulerende hormonen, zoals insuline, adiponectine en leptine.

Berberine lijkt ook op moleculair niveau de groei van vetcellen te remmen. Er is echter wel meer onderzoek nodig naar de gewicht verliezende effecten van berberine.

Uitkomsten andere berberine studies

Depressie

Uit rattenstudies blijkt dat het depressie kan helpen bestrijden.

Kanker

Uit reageerbuis- en dierstudies is gebleken dat het de groei en verspreiding van verschillende soorten kanker kan verminderen.

Antioxidant en ontstekingsremmend

In sommige onderzoeken is aangetoond dat het krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende effecten heeft.

Infecties

Het is aangetoond dat het schadelijke micro-organismen bestrijdt, waaronder bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.

Leververvetting

Het kan vetophoping in de lever verminderen, wat zou moeten helpen beschermen tegen niet-alcoholische vette leverziekte.

Hartfalen

Eén studie toonde aan dat het de symptomen drastisch verbeterde en het risico op overlijden bij patiënten met hartfalen verminderde.

Voor veel van deze voordelen is meer onderzoek nodig voordat stevige aanbevelingen kunnen worden gedaan, maar het huidige bewijs is veelbelovend.

Voorlopige studies lijken aan te tonen dat berberine voordelen kan hebben tegen depressie, kanker, infecties, leververvetting en hartfalen. Het heeft ook krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende effecten.

Conclusie

Berberine is een van de weinige supplementen die even effectief lijken als een geneesmiddel. Het heeft krachtige effecten op verschillende aspecten van de gezondheid, vooral op de controle van de bloedsuikerspiegel.

Als je een berberine supplement wilt proberen, dan is er een goede selectie van hoogwaardige supplementen beschikbaar op Vitamines.com

De mensen die er het meeste baat bij hebben zijn personen met diabetes type 2 en metabool syndroom.

Het kan echter ook nuttig zijn als algemene bescherming tegen chronische ziekten, en als een supplement tegen veroudering.

Als je supplementen gebruikt, dan is berberine een van de beste om in je supplementen routine op te nemen.

Vitamines.com

Hoe ziet berberine eruit?
berberine

Lees ook: wat is berberine?

Video over berberine:

Dave Leusink
administrator
Dave Leusink schrijft dagelijks over vitamines, supplementen en interessante gezondheidsvragen.
Meer advies van Dave Leusink
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk