Wat is berberine en hoe werkt het?

Berberine is een alkaloïde die wordt aangetroffen in bladeren, twijgen, wortelstokken, wortels en stengels van verschillende planten, zoals de berberis, oregon-druif en boom kurkuma.

Berberine herkomst

Van oudsher wordt berberine gebruikt als een antimicrobieel, antiprotozoaal en middel tegen diarree in de ayurvedische geneeskunde en de traditionele Chinese geneeskunde. Het meeste onderzoek bij mensen heeft de effecten van berberine op markers van glykemische controle, bloedlipiden, markers van leverfunctie en antropometrische parameters bij mensen met stofwisselingsstoornissen onderzocht.

Wat zijn de belangrijkste berberine voordelen?

Wat betreft berberine voordelen is bewijs geleverd in klinische onderzoeken bij mensen met diabetes type 2, en het suggereert dat berberine de bloedsuikerspiegel in dezelfde mate kan verlagen als sommige antidiabetica. Bij mensen met stofwisselingsstoornissen suggereert wetenschappelijk onderzoek dat berberine de bloedlipiden en leverenzymen kan verbeteren en het lichaamsgewicht en de vetmassa zou kunnen verminderen. De meeste beschikbare onderzoeken die de effecten van berberine op de bovengenoemde resultaten onderzoeken, zijn echter van slechte methodologische kwaliteit.

Wat zijn mogelijke berberine nadelen?

Hoewel berberine over het algemeen veilig lijkt te zijn in normale doses, is meer langetermijn onderzoek naar de veiligheid nodig. Bij sommige mensen zijn nadelen gemeld dat berberine supplementen gastro-intestinale bijwerkingen kan veroorzaken, waaronder diarree, constipatie, winderigheid en maagpijn.

Vanwege het vermogen om de bloedsuikerspiegel te verlagen, zou berberine het risico op hypoglykemie in kunnen verhogen. Berberine geeft ook risico op nadelige interactie met een aantal geneesmiddelen, waarbij sommige van deze interacties de kans op ernstige complicaties zou kunnen vergroten.

Berberine werking

Het belangrijkste mechanisme waardoor berberine werking tot stand komt lijkt de stimulatie van het enzym adenosinemonofosfaat geactiveerde proteïnekinase (AMPK) te zijn. Dit is een hoofdregulator van cellulaire energiehomeostase die ook betrokken is bij een breed scala aan biologische processen, waaronder de regulatie van glucose, vet- en eiwitmetabolisme.

“Berberine kan de bloedsuikerspiegel verlagen.”

Tot slot staat berberine bekend als afslank supplement. Twee onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat berberine aanzienlijk gewichtsverlies zou kunnen veroorzaken, terwijl het tegelijkertijd allerlei andere gezondheidsmarkers zou verbeteren.

Kortom: Berberine staat bekend als bloedsuikerspiegel verlager en afslankmiddel.

Dave Leusink
administrator
Dave Leusink schrijft dagelijks over vitamines, supplementen en interessante gezondheidsvragen.
Meer advies van Dave Leusink
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk