Afvallen met injecties: hoe werkt het?

Afslankinjecties zijn een steeds populairdere methode voor gewichtsverlies. Maar hoe werkt het afvallen met injecties precies? In dit artikel bespreken we de werking, de verschillende merken en waar je op moet letten.

vrouw wil afvallen

Hoe werken afslank injecties?

Afslankinjecties werken door het nabootsen van hormonen die van nature in het lichaam voorkomen en die invloed hebben op het eetlust- en gewichtsbeheersingssysteem.

Deze injecties kunnen verschillende effecten hebben, zoals het verminderen van de eetlust, het verhogen van het verzadigingsgevoel en het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Hierdoor wordt het makkelijker om minder te eten en gewicht te verliezen.

Er zijn verschillende mechanismen waarop afslankinjecties werken. Sommige injecties richten zich op het reguleren van de bloedsuikerspiegel, terwijl andere zich richten op het veranderen van de manier waarop het lichaam voedsel en vet verwerkt.

Deze injecties worden vaak gebruikt in combinatie met een caloriearm dieet en lichaamsbeweging om optimale resultaten te bereiken.

Voor we dieper ingaan op de beschikbare afslank injecties is het belangrijk op te merken dat afslankinjecties niet voor iedereen geschikt zijn en dat ze kunnen worden geassocieerd met bijwerkingen.

afgevallen vrouw

Welke injecties zijn er allemaal?

Er zijn verschillende soorten afslankinjecties beschikbaar, elk met hun eigen specifieke werking en doel. De meest bekende en vaak voorgeschreven injecties zijn Ozempic, Wegovy, Saxenda en Victoza.

Elk van deze injecties heeft unieke eigenschappen en wordt gebruikt voor verschillende doeleinden binnen het gewichtsbeheersingsproces.

Ozempic is een GLP-1 receptoragonist die helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van de eetlust. Wegovy, een nieuwere variant, richt zich specifiek op gewichtsverlies en heeft een vergelijkbare werking als Ozempic.

Saxenda en Victoza zijn ook GLP-1 receptoragonisten, maar worden voornamelijk voorgeschreven voor de behandeling van obesitas en diabetes type 2.

Deze injecties bieden een waardevolle optie voor mensen die moeite hebben met traditionele methoden van gewichtsverlies, zoals dieet en lichaamsbeweging. Ze bieden een aanvullende benadering die kan helpen bij het bereiken en behouden van een gezond gewicht.

De meest voorgeschreven injecties zijn Ozempic, Wegovy, Saxenda en Victoza.

Ozempic

Ozempic is een injectie die de werkzame stof semaglutide bevat. Het werkt door de bloedsuikerspiegel te reguleren en de eetlust te verminderen.

Ozempic wordt vaak voorgeschreven aan mensen met diabetes type 2, maar het heeft ook bewezen effectief te zijn voor gewichtsverlies bij mensen zonder diabetes.

Bij gebruik van Ozempic ervaren veel mensen een verminderd hongergevoel en een verhoogd gevoel van verzadiging, wat kan leiden tot minder calorie-inname en gewichtsverlies.

Het is belangrijk om Ozempic volgens de instructies van een zorgverlener te gebruiken om de beste resultaten te bereiken en bijwerkingen te minimaliseren.

afvallen met ozempic injectie

Wegovy

Wegovy is een nieuwere afslankinjectie die ook semaglutide bevat, maar in een hogere dosering dan Ozempic. Wegovy is specifiek goedgekeurd voor gewichtsverlies en heeft aangetoond effectief te zijn bij het helpen van mensen om significant gewicht te verliezen.

Net als Ozempic werkt Wegovy door de eetlust te verminderen en het verzadigingsgevoel te verhogen. Studies hebben aangetoond dat gebruikers van Wegovy aanzienlijk meer gewicht verliezen in vergelijking met een placebo.

Saxenda

Saxenda is een afslankinjectie die liraglutide bevat, een GLP-1 receptoragonist. Het wordt voorgeschreven voor gewichtsbeheersing bij mensen met obesitas of overgewicht en bijkomende gezondheidsproblemen.

Saxenda werkt door de eetlust te verminderen en het gevoel van volheid te vergroten, wat helpt bij het verminderen van de calorie-inname.

Gebruikers van Saxenda hebben gerapporteerd dat ze minder honger hebben en makkelijker kleinere porties kunnen eten. Dit kan leiden tot een geleidelijk en duurzaam gewichtsverlies.

Net als bij andere afslankinjecties is het belangrijk dat je niet zomaar zonder recept Saxenda kopen gaat via onbekende online apotheken, maar dit medicijn alleen onder begeleiding gebruikt van een arts die dit medicijn op recept kan voorschrijven.

afvallen met saxenda injecties

Victoza

Victoza, ook een GLP-1 receptoragonist die liraglutide bevat, wordt voornamelijk voorgeschreven voor de behandeling van diabetes type 2. Maar, net als andere GLP-1 receptoragonisten, heeft Victoza ook aangetoond effectief te zijn voor gewichtsverlies. Het helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en vermindert de eetlust, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies.

Victoza wordt dagelijks geïnjecteerd en kan een optie aanvulling zijn op een gewichtsverliesprogramma voor mensen met diabetes type 2.

Heb ik een recept van de huisarts nodig?

Jazeker. Niet iedereen kan zomaar afslankinjecties krijgen. Er is namelijk een recept van een arts nodig. De genoemde injecties worden meestal voorgeschreven aan mensen met obesitas of aan mensen met overgewicht die ook andere gezondheidsproblemen hebben, zoals diabetes type 2.

Een arts gaat beoordelen of een patiënt geschikt is voor deze behandeling, rekening houdend met hun medische geschiedenis en eventuele contra-indicaties.

Risico’s

Het gebruik van afslankinjecties zonder medisch toezicht kan risico’s met zich meebrengen, daarom is het heel belangrijk om deze medicijnen, wat dat zijn ze, alleen onder begeleiding van arts te gebruiken.

afvallen ervaringen

Afvallen met injecties ervaringen

Inmiddels zijn er al vele Nederlanders die zijn afgevallen met injecties en hun ervaringen online delen. Staar je er echter niet blind op, je zult eerst langs een arts moeten gaan om te onderzoek of ook jij in aanmerking komt voor deze injecties.

Daarnaast werken deze injecties alleen goed in combinatie met een speciaal dieet.

Ervaring van Janneke

“Elke keer dat ik mezelf in de spiegel zag, voelde ik me ongelukkig en onzeker. Diëten hielp niet, na sociale gelegenheden kon ik me niet herpakken. Sinds ik vier maanden geleden begon met afslankinjecties, ben ik 12 kilo afgevallen. De injecties geven mij steun en samen met mijn voedingscoach heb ik een nieuwe, gezondere leefstijl ontwikkeld.”

Ervaring van Elles

“Al twee jaar worstelde ik met het kwijtraken van mijn zwangerschapskilo’s. Toen ik hoorde over afslankinjecties, besloot ik na grondig onderzoek het een kans te geven. Nu, zes maanden later, ben ik negen kilo lichter en voel ik me veel beter. De injecties verminderen je hongergevoel en zorgen voor een verzadigd gevoel” aldus ervaringsdeskundige Elles.

Wat kost afvallen met injecties?

Wie gaat afvallen met injecties moet rekening houden met kosten die variëren tussen de €100 en €300 per maand. Voorbeelden zijn Ozempic en Saxenda, die respectievelijk ongeveer €120 en €250 per maand kosten.

Vergoeding

Het is belangrijk om te weten dat deze behandelingen niet altijd wordt vergoed door de zorgverzekering. Daarom is het raadzaam om vooraf goed te informeren bij zowel de apotheek als de zorgverzekeraar over de exacte kosten en eventuele vergoedingsmogelijkheden.

Zijn afslank injecties gevaarlijk?

Afslankinjecties zoals Ozempic, Wegovy, Saxenda en Victoza, zijn over het algemeen veilig wanneer ze onder begeleiding van een arts worden gebruikt. Deze injecties zijn uitgebreid getest op veiligheid en effectiviteit.

Het is echter belangrijk om te weten dat er bijwerkingen kunnen optreden, zoals misselijkheid, diarree of duizeligheid, en dat niet iedereen geschikt is om af te vallen met injecties.

YouTube video

Pas op voor nep-injecties en nep-apotheken

Wel gevaarlijk zijn illegale nep-injecties die online via (nep) apotheken worden verkocht. In het beste geval ontvang je na bestelling helemaal niets, of je ontvangt een nep-injectie met gevaarlijke stoffen die ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee kunnen brengen.

Conclusie

Wie gaat afvallen met injecties zoals Ozempic, Wegovy, Saxenda en Victoza, bootst natuurlijke hormonen na om de eetlust en gewichtsbeheersing te beïnvloeden. Afslankinjecties verminderen de eetlust, verhogen het verzadigingsgevoel en reguleren de bloedsuikerspiegel, wat uiteindelijk leidt tot gewichtsverlies.

Deze injecties worden vaak gecombineerd met een caloriearm dieet en lichaamsbeweging voor optimale resultaten. Maar, zeker niet iedereen komt in aanmerking en er kunnen bijwerkingen optreden. Een arts beoordeelt daarom de geschiktheid en schrijft de injecties op recept voor.

Injecties

Over dit artikel

Dit artikel over afvallen met injecties is voor het eerst gepubliceerd op dinsdag 9 juli 2024.

Afgevallen met injecties zoals Ozempic of Wegovy

Steeds meer patiënten zijn afgevallen met injecties en hebben hun streefgewicht bereikt. Een BMI calculator helpt je om je huidige BMI te bepalen en je voortgang bij te houden. Met de prikpen, zoals de Saxenda pen, kun je verantwoord afvallen onder begeleiding van een internist. Het gebruik van deze medicatie kan helpen om vet te verminderen zonder het jojo-effect. De Nederlandse Zorgautoriteit en het Zorginstituut Nederland bekijken of nieuwe medicijnen worden vergoed. Een gespecialiseerde kliniek kan advies geven over de persoonlijke voordelen en raadpleeg altijd een arts voor gebruik van een geneesmiddel zoals Ozempic of Wegovy.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

  • Afvallen met injectie
Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.