Afvallen zonder dieet: is dit het geheim?

Graag extra kilo’s kwijt maar zonder een of ander streng en onmogelijk dieet? We’ve got your back! Met deze 11 tips val je af zonder dieet of extreem te sporten.

Vrouw gaat afvallen zonder dieet

Afvallen zonder dieet? Is dat wel mogelijk? En kan het zelfs zonder te sporten? Het klinkt bijna too good to be true, maar er zijn wel degelijk manieren om af te vallen zonder je dieet of sportschema overhoop te gooien. Ben je benieuwd hoe je een strak lijf krijgt zonder dieet? Wij verklappen de geheimen!

Hoe werkt afvallen precies?

Misschien ben je net begonnen met een afvalplan, of wellicht ben je al een poosje bezig. Afvallen kan best lastig zijn, maar eigenlijk komt het neer op een simpele rekensom. Om kilo’s kwijt te raken dien je meer calorieën te verbruiken dan dat je consumeert. En dit kun je op verschillende manieren doen!

Je kunt bijvoorbeeld caloriearmer gaan eten, of meer gaat sporten en bewegen. Ook een combinatie is mogelijk en bovendien spelen er nog veel meer factoren een rol, zoals leeftijd, geslacht, je genen, slaap en stress. 

Afvallen zonder dieet, is het wel mogelijk?

Ja, het is mogelijk om af te vallen zonder een (streng) dieet te volgen. Crash diëten beloven vaak dat je snel afvalt, maar meestal komen die kilo’s er net zo snel weer aan. En niet alleen je dieet is van belang, ook andere factoren spelen een rol in de strijd tegen de kilo’s. 

Wij zetten 9 manieren op een rijtje hoe jij op een gezonde, duurzame manier afvalt zonder een speciaal dieet te volgen of extreem te sporten. 

Lees ook: Alle vitamines en mineralen: welke zijn er allemaal?

Hoe kun je snel afvallen zonder dieet en sporten?

1. Kauw goed op je eten en doe het rustig aan

Je hersenen hebben tijd nodig om te verwerken dat je genoeg hebt gegeten. Dus snel je bord naar binnen schuiven (ook als je veel trek hebt) is geen goed idee.

Door grondig op je eten te kauwen eet je langzamer, waardoor je meestal eerder een vol gevoel hebt en dus minder eet. 

Om de gewoonte aan te leren langzamer te eten, kan het helpen om te tellen hoe vaak je op elke hap kauwt. Het is afhankelijk van wat je eet, maar je moet meer kauwen dan je denkt! 

Jonge vrouw wil langzaam afvallen zonder dieet

2. Gebruik kleinere borden (voor calorierijk voedsel)

Wist je dat het typische bord tegenwoordig groter is dan een paar decennia geleden? Deze serviestrend kan bijdragen aan gewichtstoename, omdat het gebruik van een kleiner bord je kan helpen minder te eten door porties groter te laten lijken. 

Aan de andere kant kan een groter bord een portie kleiner doen lijken, waardoor je juist eerder emer gaat opscheppen. Bizar, toch?

Je kunt dit in je voordeel gebruiken door voedzame maaltijden met minder calorieën op grotere borden te serveren en voedsel met veel calorieën op kleinere borden. Win-win!

Leestip: Wat zijn snelle, langzame & gezonde koolhydraten?

3. Eet voldoende eiwitten

Door voldoende eiwitten te eten (samen met vezels en gezonde vetten) houd je langer een verzadigd gevoel. Zo ga je minder snel snacken en krijg je geen onnodige trek. 

Eet je momenteel alleen een ontbijt met granen, zoals brood of haver? Voeg dan ook wat eiwitten toe aan je ontbijt. Eiwitrijke producten zijn bijvoorbeeld kipfilet en ander mager vlees, ei, pindakaas, Griekse yoghurt en noten. 

Afvallen zonder streng dieet is zeker mogelijk, al zijn een klein paar kleine aanpassingen in je eetpatroon verstandig.

4. Kook meer maaltijden thuis als je wil afvallen zonder dieet

Thuis je eigen maaltijden bereiden is een perfecte manier om meer voedzaam eten in je eetpatroon op te nemen. Bovendien kan het ook helpen bij afvallen! Als je zelf kookt weet je namelijk precies welke ingrediënten in het gerecht gaan. Zo kun je er heel makkelijk voor kiezen om niet te veel ongezonde producten te gebruiken en zo vers mogelijk te koken. 

Uiteten gaan is op zijn tijd natuurlijk hartstikke gezellig en lekker, maar meestal zijn de maaltijden niet zo voedzaam en bevatten ze veel vet en zout. Een keertje kan geen kwaad, maar kook lekker zelf je gezonde maaltijden!

Lees ook: Bierbuik kwijtraken? 6 tips tegen je bierbuikje!

5. Eet vezelrijk voedsel

Het eten van vezelrijke voeding kan je verzadiging verhogen, waardoor je langer een vol gevoel hebt. Met name viskeuze vezels kunnen je helpen bij gewichtsverlies. Deze vezels, hoog in viscositeit, vormen namelijk een soort gel wanneer ze in contact komen met water. Deze gel vertraagt het legen van je maag en darmen, waardoor je langer een vol gevoel hebt. 

Viskeuze vezels komen alleen voor in plantaardig voedsel. Voorbeelden zijn bonen, haver, spruitjes, asperges, sinaasappels en lijnzaad.

6. Drink regelmatig water

Water drinken kan je helpen minder te eten (en dus af te vallen), vooral als je het drinkt voor de maaltijd. Soms verwarren we dorst namelijk met honger. Door eerst een glas water te drinken weet je zeker dat je goed gehydrateerd bent. Ook is het verstandig om calorierijke dranken, zoals frisdrank, te vervangen door water. Zo vang je twee vliegen in een klap!

Lees ook: Keto dieet: schema, uitleg & ketogeen ervaringen

Jonge vrouw wil paar kilo afvallen zonder dieet

7. Eet bewust en zonder afleiding

Aandacht besteden aan wat je eet kan je ook helpen minder calorieën te consumeren. Mensen die eten terwijl ze tv kijken, op hun telefoon scrollen of computerspelletjes spelen, kunnen uit het oog verliezen hoeveel ze hebben gegeten. Dit kan weer leiden tot overeten.

Als je regelmatig maaltijden eet terwijl je tv kijkt of je telefoon gebruikt, kun je dus onbedoeld meer eten. Deze extra calorieën tellen op en hebben een enorme invloed op je gewicht op de lange termijn. Zorg dus dat je met aandacht kookt, ruikt, eet en proeft. Je geniet er meer van plus je lichaam krijgt een duidelijker seintje wanneer het vol zit!

8. Slaap goed en vermijd stress

Als het om gezondheid gaat, verwaarlozen mensen vaak slaap en stress. Het lijkt misschien niks te maken te hebben met je eetpatroon, maar beide kunnen een indirect effect op je eetlust en gewicht hebben.

Bovendien kun je als je gestresst bent (door bijvoorbeeld te weinig slaap) meer gaan eten of eerder kiezen voor ongezonde maaltijden. Zorg dus dat je ontstresst en voldoende slaapt!

Leestip: Alizonne dieet (is hiermee Angela Groothuizen afgevallen?)

9. Vermijd suikerhoudende dranken

Een hoge consumptie van suikerhoudende dranken, zorgt al snel voor overgewicht. Dit komt omdat dit “lege” calorieën zijn: calorieën waar maar weinig voedingsstoffen in zitten. 

Het is heel gemakkelijk om overtollige calorieën uit suikerhoudende dranken te consumeren, omdat vloeibare calorieën geen invloed hebben op volheid zoals vast voedsel dat heeft.

Opties voor dranken met minder calorieën zijn onder andere water (eventueel op smaak gebracht met fruit, gember, komkommer of munt), koffie of groene thee.

Kies niet voor frisdranken en fruitsappen, maar ga voor water met wat fruit, gember, komkommer of verse munt. Net zo lekker en geen calorieën!

10. Zorg voor een gezonde voorraad in huis

Hoe verleidelijk is het om een koekje te pakken als je weet dat het in je keukenkastje ligt? Daarom is het verstandig om vooral een gezonde voorraad in huis te hebben. Zorg dat je makkelijk kunt kiezen voor gezonde(re) snacks, zoals fruit, noten of een blokje pure chocola. 

Kies ook voor een gezonde voorraad voor maaltijden, zoals ingeblikte of gedroogde peulvruchten, noten en zaden, diepvriesfruit en groenten, volkoren pasta en couscous, quinoa en zilvervliesrijst. Zo heb je altijd gezonde producten in huis waarmee je een voedzame maaltijd kunt bereiden!

Lees ook: Ziekenhuis dieet: schema, uitleg & crash dieet weekmenu

11. Maak een plan voor feestjes en evenementen

Natuurlijk mag je nog steeds lol hebben als je afvalt. Maar het kan slim zijn om voor een feestje of evenement vast wat afspraken met jezelf te maken. Kies bijvoorbeeld bewust voor maar twee drankjes en één snack en houd het de rest van de avond bij water. Of kies op een verjaardag niet voor taart, of maar een klein stukje. 

Door van tevoren al afspraken met jezelf te maken kom je niet voor verrassingen te staan en wordt het veel gemakkelijker om je eraan te houden. 

Kun je snel afvallen zonder dieet?

Het is inderdaad mogelijk om af te vallen zonder dieet, maar of het snel is zijn de meningen over verdeeld. Natuurlijk willen we zo snel mogelijk een strak figuur hebben voor onze vakantie, maar helaas betekent snel niet altijd beter. Door vezelrijk te eten, voldoende eiwitten te consumeren en alle andere tips mee te nemen kun je zo snel mogelijk op een gezonde manier afvallen. 

Maar houd er rekening mee dat het waarschijnlijk eventjes duurt voordat je je streefgewicht hebt behaald. Wees lief voor jezelf en doe kleine aanpassingen. Het is belangrijk dat je het op lange termijn volhoud, zodat je voor altijd kunt genieten van je fit body!

Leestip: Vetpercentage verlagen: wat (niet) eten als vrouw?

Fitte vrouw wil afvallen zonder dieet

Is langzaam afvallen beter dan snel?

Ja, langzaam afvallen is bijna altijd beter dan snel afvallen. Hier zijn een paar redenen waarom:

  • Duurzaamheid. Langzaam afvallen gebeurt meestal door gezonde veranderingen in je dieet en levensstijl die je op lange termijn kunt volhouden. Dit maakt het een stuk makkelijker om op gewicht te blijven in vergelijking met een streng crash dieet. Consistentie is veel belangrijker!
  • Behoud van spiermassa. Bij snel afvallen verlies je vaak niet alleen vet, maar ook spiermassa. En dat is zonde! Langzaam afvallen helpt je om meer spiermassa te behouden, wat belangrijk is voor je stofwisseling en algehele gezondheid. Wil je ook spieren opbouwen? Start dan met krachttraining!
  • Minder kans op tekorten. Crashdiëten of extreme caloriebeperkingen kunnen leiden tot tekorten aan belangrijke voedingsstoffen. Langzaam afvallen, door gezond en gevarieerd te eten, is daarom een stuk gezonder: je krijgt nog steeds al je voedingsstoffen binnen maar valt toch af. 
  • Beter voor je mentale gezondheid. Langzaam afvallen geeft je de tijd om gezonde gewoontes op te bouwen, wat kan bijdragen aan een positiever zelfbeeld en minder stress. Het gaat er vooral om dat jij je fit gaat voelen en dat je je prettig voelt bij je nieuwe leefstijl. 
  • Kleinere kans op jojo-effect. Snel afvallen kan leiden tot het bekende “jojo-effect”, waarbij je na het stoppen met een streng dieet snel weer aankomt. Langzaam afvallen helpt om gewicht stabiel te houden.

Sporten om af te vallen

Hoewel bovenstaande tips vooral gericht zijn op afvallen zonder dieet en sporten, is het natuurlijk wel extra efficiënt om voldoende te bewegen. Met sporten verbrand je immers calorieën, waardoor je eerder zult afvallen. Je kunt al klein beginnen met bijvoorbeeld een lange wandeling door het park of stap op de fiets in plaats van de auto te nemen. 

Ook kun je natuurlijk verschillende sporten uitproberen of fitness. HIIT intervaltrainingen kunnen je ook helpen snel en veel calorieën te verbanden. En vergeet niet je krachttraining in te plannen! Zo zorg je ervoor dat je niet je spieren, maar juist vet verbrandt. 

Lees ook: Kun je met aminozuren afvallen?

20 kilo afvallen zonder dieet, kan dat?

Ja, je kunt zeker 20 kilo afvallen zonder dieet! Het enige wat je nodig hebt is motivatie en een portie geduld. Als je op een duurzame en gezonde manier wilt afvallen wordt aangeraden zo’n halve kilo per week te verliezen. Dat betekent dat je ongeveer 40 weken bezig bent om 20 kilo af te vallen. 

Dat klinkt misschien lang, maar door echt aanpassingen te doen in je eetpatroon en je algehele leefstijl zul je het veel makkelijker volhouden. Zo kun je op de lange termijn genieten van je streefgewicht en ben je bovendien fit en gezond! 

Samenvatting afvallen zonder dieet

Veel eenvoudige leefgewoonten kunnen je helpen om af te vallen. Sommige hebben niets te maken met conventionele dieet- of bewegingsplannen.

Je kunt bijvoorbeeld kleinere borden gebruiken, langzamer eten, water drinken en vermijden om voor de tv of computer te eten. Voorrang geven aan voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten en viskeuze vezels kan ook helpen.

Het is echter waarschijnlijk het beste om niet al deze dingen tegelijk te proberen. Experimenteer een tijdje met één techniek en als die goed voor je werkt, probeer dan een andere. Een paar simpele veranderingen kunnen een enorme impact hebben op je gewicht op de lange termijn!

Afvallen zonder dieet

Extra informatie

Over dit artikel

Dit artikel over snel afvallen zonder dieet is voor het eerst gepubliceerd op woensdag 21 augustus 2024. Wil je graag afvallen? Laat dan calorierijke producten zoals sauzen en kaas staan. Je kunt eventueel een koolhydraatarm dieet of ketogeen dieet proberen. Kies voor een vullende soep of een ander gerecht met veel groenten. En wil je extra buikvet verbranden? Doe dan een intervaltraining buiten of in de sportschool. Deze work-outs zijn fantastisch voor vetverbranding! Zorg ook dat je op tijd gaat slapen en zo min mogelijk stress hebt. Ben je reeds afgevallen zonder dieet? Laat het ons weten hoe!

Bronnen

Je las een bericht in de categorie: 

  • Afvallen zonder dieet
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.