Bierbuik kwijtraken? 6 tips tegen je bierbuikje!

Staat je buik altijd strak? Is’ie altijd opgezet? En heb je last van een zogeheten “bierbuik”? Vervelend! Waar komt dat eigenlijk door en nog belangrijker: hoe kom je er vanaf?

Vrouw traint haar bierbuikje weg

Heb je last van een bierbuikje? Of lijkt je buik haast altijd hard en opgezet? En pas je daarom nog amper in je favoriete kleren?  Je hoeft je favoriete speciaalbiertje echt niet volledig op te geven om je bierbuik te verliezen. Met mate bier drinken in combinatie met andere veranderingen in je dieet en leefstijl doet al wonderen! 

Lees je mee hoe je dat doet? Let’s work that body!

Hoe ontstaat een bierbuik?

Alcoholgebruik, vooral bij mannen, wordt meestal in verband gebracht met de vorming van een bierbuik, of wat klinisch “abdominale obesitas” wordt genoemd. Dat komt niet per se omdat alcohol om je middel gaat zitten, maar alcohol bevat überhaupt veel calorieën waardoor je sneller aankomt. 

Ondanks het populaire geloof dat bier de neiging heeft om direct naar de buik te gaan, blijkt dat de calorierijke drank eigenlijk bijdraagt aan gewichtstoename in het hele lichaam. Veel vrouwen beginnen bijvoorbeeld extra gewicht op de heupen te dragen, in plaats van er net boven.

Niet alleen bier is de boosdoener van een bierbuik

Bier kan ook indirect verantwoordelijk zijn voor je groeiende taille. Bedenk wat je vaak bij bier drinkt: pizza, bitterballen en ander vet- en calorierijk voedsel gaan vaak samen met een gekoeld biertje. 

Is een bierbuik gevaarlijk?

Ja, een bierbuik kan zeker gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Het wijst namelijk vaak op een ophoping van vet rond de buikstreek, vooral visceraal vet, dat zich rondom de organen bevindt. Dit type vet is schadelijker dan het vet dat zich onder de huid bevindt (subcutaan vet) omdat het een verhoogd risico met zich meebrengt op verschillende gezondheidsproblemen (van onder andere de organen).

Lees ook: Keto dieet: schema, uitleg & ketogeen ervaringen

Vrouw wil van haar bier buik af

Risico van een bierbuik

Met een bierbuik rondlopen is op zich geen medisch noodgeval. Maar het kan wel een teken zijn dat je risico op ernstige medische problemen toeneemt. Extra gewicht kan geassocieerd worden met:

  • diabetes type 2
  • hartaandoeningen
  • gewrichtsproblemen

Het is ook mogelijk dat gewichtstoename in de buik zelf een symptoom is van iets dat niets te maken heeft met je dieet en bewegingsroutine. Zwelling in de buik kan van alles betekenen, van zwangerschap tot ernstige spijsverteringsproblemen, zoals:

  • prikkelbare darm syndroom
  • lactose-intolerantie
  • verstopping in je darmen

Als je uitzettende buik gepaard gaat met pijn of veranderingen in je stoelgang, ga dan snel naar de dokter.

Een bierbuik kan gevaarlijk zijn, omdat het kan wijzen op veel visceraal vet rondom je organen.

Leestip: Alizonne dieet (is hiermee Angela Groothuizen afgevallen?)

Hoe kun je met je bierbuik afvallen?

Gericht vetverlies, vooral rond de buik, klinkt in theorie goed, maar het is misschien niet het meest realistische. Je lichaam bepaalt namelijk zelf waar je het eerst vet verliest, helaas hebben we dat zelf niet in de hand. Die bierbuik verdwijnt het snelst als je aan de slag gaat met een gezondere leefstijl, en zo doe je dat: 

1. Gezonder eten

Minder bier drinken zal helpen, maar het is slechts één verandering die je in je dieet kunt aanbrengen. Hier zijn een paar tips om te overwegen:

Eet kleinere porties en bewust

Let je al op je portiegrootte? Natuurlijk is het belangrijk voldoende te eten, maar ook je portiegrootte is van belang. Je kunt hiermee rekening houden door kleiner servies te gebruiken, waardoor je portie vanzelf groter lijkt. Eet langzaam en laat je niet afleiden door je telefoon. 

Geef je lichaam de tijd om het eten te verwerken en je een seintje te geven wanneer je vol zit. Heb je echt nog honger? Schep dan nog een beetje op. Maar meestal zul je zien dat je al vol zit voordat je het door had!

Eet meer groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten

Ga voor vezels, eiwitten en gezonde vetten. Deze vind je voornamelijk in pure producten zoals groenten, fruit, noten, zaden, granen en vlees, vis of peulvruchten. En eet minder bewerkte voedingsmiddelen en voedingsmiddelen met toegevoegde suikers, verrijkt meel en verzadigde vetten.

Lees ook: Ziekenhuis dieet: schema, uitleg & crash dieet weekmenu

Wissel ongezonde voedingsmiddelen in voor gezonde

Soms kan het heel simpel zijn: wissel je ongezonde gewoontes en producten in voor gezonde voeding. Bijvoorbeeld:

  • Probeer aardbeien in plaats van ijs als toetje.
  • Drink water (met een vleugje citroen of limoen) in plaats van frisdrank.
  • Gebruik gezondere vetten, zoals olijfolie, in plaats van boter bij het koken.
Vrouw zonder bierbuik

2. Je bierbuik wegtrainen

Het verhogen van je lichamelijke beweging is een belangrijke factor bij de meeste inspanningen om af te vallen. Hier zijn enkele tips:

Probeer intermitterende lichaamsbeweging met hoge intensiteit (HIIT)

HIIT houdt in dat je je tot het uiterste inspant in snelle sets sprints of andere oefeningen, gevolgd door korte rustpauzes en dan weer meer korte maar intensieve oefeningen.

Beweeg vaker wel dan niet

Streef de meeste dagen van de week naar ten minste 30 minuten aerobe (cardio) lichaamsbeweging van gemiddelde intensiteit, evenals 2 dagen per week krachttraining en stretching in de ochtend en avond.

Stiekem bewegen

Maak keuzes in je leefstijl waardoor je op een natuurlijke manier meer calorieën verbrandt, zoals de trap nemen in plaats van de lift of regelmatig pauzes nemen op je werk om korte wandelingen te maken. Zo makkelijk kan het zijn!

Maak gezonde switches in je eetpatroon en beweeg zoveel je kunt. You can do this!

Leestip: Vetpercentage verlagen: wat (niet) eten als vrouw?

Hoe lang duurt het voordat je bierbuik weggaat?

Het tijdsbestek voor het verdwijnen van een bierbuik hangt af van veel factoren, waaronder de hoeveelheid gewicht dat je wilt verliezen en je inzet voor de lichaamsbeweging, het dieet en de keuzes in levensstijl die nodig zijn om het gewicht te verliezen.

Zo val je een halve kilo per week af

Een handige manier om erover na te denken is als volgt: een halve kilo staat gelijk aan ongeveer 3500 calorieën. Dus als je je calorie-inname met 500 per dag vermindert, elke dag 500 calorieën verbrandt, of een andere combinatie vindt die voor jou werkt, kun je denkbaar een halve kilo per week afvallen (7 x 500 = 3.500).

Dat komt neer op iets meer dan 2 kilo per maand. Als je dagelijks 1.000 calorieën vermindert (of verbrandt), kun je elke maand 4 kilo afvallen. Let op dat dit een stuk lastiger is dan een halve kilo per week. Meer dan 1 kilo per week verliezen wordt afgeraden. 

Beste manieren om een bierbuik te camoufleren

Op dit moment last van een bierbuik? Als je je bierbuik minder opvallend wilt maken terwijl je deze veranderingen in je leefstijl doorvoert, zijn hier een paar snelle tips:

  • Losse kleding. Draag losse kleding, zoals losvallende blouses en overhemden met knoopjes. Strakke kleding, zoals een strak t-shirt, kunnen de buik accentueren.
  • Kleurencombinatie. Probeer donkere kleuren voor broeken en shorts en lichtere kleuren voor shirts. Dit kan zorgen voor een meer geproportioneerde look, omdat bierbuiken je benen er extra mager uit kunnen laten zien. Maar over het algemeen kan donkere kleding van boven tot onder helpen om extra gewicht minder opvallend te maken.
  • Laat je shirt los vallen. Stop je t-shirt of blouse niet in je broek.
  • Verticale strepen. Draag verticale strepen, als je al strepen draagt. Horizontale strepen laten je er breder uitzien. 
  • Getailleerde kleding. Kies een getailleerde broek, of gewoon een broek die je onderste helft flatteert. 
  • High waisted spijkerbroeken. Spijkerbroeken met een hoge taille en andere broeken zijn een betere keuze dan broeken met een lage taille. Deze accentueren je bierbuik juist. 

Lees ook: Kun je met aminozuren afvallen?

Zonder bierbuik vrouw

Samenvatting bier buik

Als je van je bierbuikje af wilt, maar bang bent dat je de magie van een speciaalbiertje helemaal moet opgeven, wees dan niet bang. Bier kan, met mate, nog steeds deel uitmaken van je leven! Maar wel met mate én een aantal andere veranderingen.

Over het algemeen betekent dat minder frisdrank en calorierijk voedsel en meer lichaamsbeweging om vet te verbranden. Misschien wil je ook lichte bieren proberen en er minder van drinken. Je kunt ook praten met een personal trainer en een diëtist voor hulp bij het veranderen van je levensstijl en het veranderen van een bierbuik in een sixpack.

Bierbuik

Extra informatie

Over dit artikel

Dit artikel over bier buik is voor het eerst gepubliceerd op vrijdag 16 augustus 2024. Wil je meer gaan sporten? Er zijn ontzettend veel verschillende opties, denk aan aerobic oefeningen, hoelahoep, springtouw, steps, intervaltraining, crosstrainer of de loopband. Ook als je meer krachttraining gaat doen kun je gebruik maken van gewichten en kettlebells. Is je eetlust nog wel groot? Ga dan voor een gezonde snack met dip, zoals komkommer met hummus. Het is belangrijk dat je kijkt naar je vetpercentage (en je spiermassa) dan naar je gewicht op de weegschaal. Krijg je al stress als je aan het terras denkt? Kies voor een gezonde lunch of gezond diner. Meestal zijn er voldoende voedzame opties!

Bronnen

Je las een bericht in de categorie: 

  • Bierbuikje
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.