Dieet schema 10 kilo afvallen (gratis)

Klaar met die extra kilo’s? Tijd om écht aan de slag te gaan met die 10 kilo! Maar waar begin je? En hoe ziet zo’n weekmenu eruit als je wilt afvallen? Wij geven je niet één, maar twee gratis eetschema’s!

Vrouw volgt dieet schema 10 kilo afvallen

Wil je nu écht je gewicht aan gaan pakken? En 10 kilo slanker worden? Het is een hele uitdaging, maar zeker niet onmogelijk! Met de juiste mindset en met een gezond eetpatroon wordt jij de slankste versie van jezelf. Maar waar begin je? En wat moet je eigenlijk eten als je 10 kilo wilt afvallen? Wij stelden twee dieet schema’s op om 10 kilo af te vallen. Gratis en voor niets! 

Wat is gezond afvallen?

Gezond afvallen betekent goed eten, lichamelijk actief zijn, voldoende slapen en weinig stress, zodat je je nu en op de lange termijn op je best voelt. Gezondheid is meer dan een getal op de weegschaal, dus het is belangrijk om holistisch naar je lichaam te kijken. 

Gezond afvallen betekent ook niet te snel afvallen of bepaalde crash diëten te volgen die niet vol te houden zijn. Het is beter een gezonde levensstijl aan te houden, waardoor je je streefgewicht niet alleen behaalt maar ook behoudt!

Maar hoe val je eigenlijk 10 kilo af?

10 kilo afvallen in 1 maand eetschema 

Laten we vooropstellen dat 10 kilo afvallen in één maand een zeer ambitieus doel is. Over het algemeen wordt aanbevolen om geleidelijk af te vallen, ongeveer 0,5 tot maximaal 1 kilo per week, voor duurzame resultaten en natuurlijk om gezondheidsrisico’s te minimaliseren. Een gewichtsverlies van 10 kilo in slechts één maand zou een extreem calorietekort vereisen en kan schadelijk zijn voor je gezondheid.

Lees ook: Voedingsschema afvallen voor mannen & vrouwen (gratis)

Vrouw wil 10 kilo afvallen met dieet schema

Om je toch een handje op weg te helpen, hebben we hieronder een voorbeeld weekmenu gemaakt met gezonde en caloriearme maaltijden. Natuurlijk is het ook afhankelijk van de portiegrootte hoeveel calorieën er uiteindelijk in de maaltijd zitten. 

10 kilo afvallen weekmenu

DagOntbijtLunchTussendoortjeDinerAvondsnack
MaandagHavermout met bessen en een handje amandelenGegrilde kipfilet met quinoa en gestoomde broccoliEen appel en een handje walnotenGebakken zalm met zoete aardappel en aspergesGriekse yoghurt met honing en chiazaad
DinsdagSmoothie met spinazie, banaan, eiwitpoeder, en amandelmelkVolkoren wrap met hummus, gegrilde groenten, en kipfiletWorteltjes met hummusRoerbak met tofu, bruine rijst en gemengde groentenEen klein handje amandelen
WoensdagVolkoren toast met avocado, tomaat en een gekookt eiSalade met tonijn, kikkererwten, tomaat, komkommer en olijfolieEen stuk fruit (peer bijvoorbeeld)Kalkoengehakt met courgette, paprika, en volkoren couscousEen klein schaaltje gemengde bessen
DonderdagGriekse yoghurt met muesli, honing, en bosbessenQuinoasalade met feta, zwarte bonen, avocado, en een citroendressingEen handje pistachenoten (of andere noot)Gebakken kip met zoete aardappelfrietjes en sperziebonenEen schaaltje magere kwark met kaneel
VrijdagOmelet met spinazie, tomaat, en champignonsGroentesoep met linzen en een volkoren boterhamEen klein handje ongezouten notenGegrilde zalm met een salade van komkommer, tomaat en fetaEen stuk pure chocolade (70% cacao)
ZaterdagSmoothiebowl met banaan, spinazie, mango, chiazaad en (suikervrije) granolaGegrilde kip met een volkoren pita, hummus, en veel groentenKomkommer en selderij met (verse) hummusVegetarische chili met bonen, tomaat, en paprikaEen klein schaaltje gemengde besjes (zoals blauwe bessen)
ZondagHavermout met banaan, lijnzaad, en een theelepel pindakaasOmelet met spinazie, ui, paprika en een volkoren boterhamEen stuk fruit (bijvoorbeeld sinaasappel)Gegrilde groentenschotel met zoete aardappel, wortel en courgetteEen kleine handje gedroogd fruit

10 kilo afvallen in 2 maanden 

10 kilo afvallen in twee maanden is al realistischer, maar nog steeds erg ambitieus. Dat betekent namelijk dat je een dagelijks calorietekort van 1000 calorieën moet hebben. En dat is best lastig! Als je een evenwichtig dieet combineert met veel sport is het eventueel haalbaar. Maar toch wordt aangeraden iets langzamer (en duurzamer!) af te vallen. 

Leestip: Koolhydraatarm dieet: schema, recepten, voordelen & nadelen

Vrouw wil fitness schema 10 kilo afvallen

Wil je toch aan de slag met 10 kilo binnen 2 maanden? Dan hebben wij een voorbeeldschema gemaakt voor je weekmenu. Lees je mee?

Kant-en-klaar dieet schema

DagOntbijtLunchTussendoortjeDinerAvondsnack
MaandagOvernight oats met chiazaad, amandelmelk, en bosbessenGegrilde kipfilet met volkoren couscous, geroosterde pompoen en spinazieEen stuk fruit (bijv. appel)Gebakken kabeljauw met quinoa, gegrilde courgette en cherry tomaatjesEen schaaltje Griekse yoghurt met honing en walnoten
DinsdagTwee gekookte eieren met volkoren toast en avocadoLinzensalade met komkommer, tomaat, rode ui, feta en een citroendressingEen handje (ongezouten) amandelenKipfilet in tomatensaus met volkoren pasta en gestoomde broccoliEen blokje pure chocolade (minimaal 70% cacao)
WoensdagSmoothie van spinazie, banaan, bevroren bessen, chiazaad en waterVegetarische wrap met hummus, geraspte wortel, avocado en spinazieWorteltjes en selderij met hummusGevulde paprika’s met mager rundergehakt, tomaat, ui en volkoren rijstEen schaaltje magere kwark met frambozen of andere bessen
DonderdagVolkoren crackers met cottage cheese, gerookte zalm, en dilleKikkererwtensalade met spinazie, avocado, cherry tomaatjes en olijfolieEen stuk fruit (bijvoorbeeld kiwi)Vegetarische curry met kikkererwten, bloemkool en volkoren rijstEen kleine handvol gedroogde abrikozen
VrijdagHavermout met kaneel, plakjes appel en een scheutje honingGebakken tofu met sobanoedels, geroosterde groenten en sojasausEen handje pistachenoten (of ander soort noten)Kalkoengehaktballetjes met zoete aardappelpuree en sperziebonenEen klein schaaltje gemengde bessen
ZaterdagOmelet met spinazie, champignons, paprika en een beetje kaasGerookte kip salade met appel, walnoten, blauwe kaas en een yoghurtdressingEen klein handje walnotenGegrilde zalm met geroosterde zoete aardappel en gestoomde aspergesEen schaaltje (magere) kwark met een beetje honing
ZondagGriekse yoghurt met muesli, lijnzaad, honing en plakjes banaanVolkoren wrap met rosbief, spinazie, gegrilde paprika en hummusEen stuk fruit (bijvoorbeeld sinaasappel)Roerbak met kipfilet, gemengde groenten en zilvervliesrijstEen paar plakjes komkommer met hummus

Stel realistische doelen

We hebben het er al even over gehad, maar 10 kilo afvallen binnen één maand is eigenlijk te ambitieus. Zelfs binnen twee maanden wordt het lastig. Beslis eerst of 10 kilo afvallen wel echt nodig is. Het komt vaak voor dat je een onrealistisch beeld hebt van wat een gezond gewicht eigenlijk is. Het is slim om met een arts of diëtist te bespreken wat een ideaal streefgewicht voor jou is. 

Als je moet afvallen, streef ernaar om een halve tot één kilo per week af te vallen (of 2 tot 4 kilo per maand). Mensen die langzaam en geleidelijk afvallen hebben meer kans om het gewicht er op de lange termijn af te houden dan mensen die heel snel veel gewicht verliezen. Daarom is het verstandig om op een duurzame manier af te vallen en echt je leefstijl aan te passen. 

Wil je 10 kilo afvallen? Op een gezonde, duurzame manier doe je daar ongeveer 20 weken over.

Lees ook: 20 kilo afvallen: welk dieet schema werkt snel?

Plan je maaltijden in voor al je voedingsstoffen

Je lichaam heeft elke dag voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Stel je maaltijden op aan de hand van de Schijf van Vijf en eet zoveel mogelijk pure producten. Denk aan vezels, eiwitten en gezonde vetten. Hieronder vind je nog een aantal tips:

  • Maak de helft van je bord groente en fruit.
  • Maak een kwart van je bord graanproducten. Kies minstens de helft van de tijd voor volle granen.
  • Vul een kwart van je bord met eiwitten uit voedingsmiddelen zoals gevogelte, vis, eieren, vlees, peulvruchten, noten en zaden.
  • Neem ook een portie calciumrijk voedsel zoals melk, soja drink of yoghurt.

De exacte hoeveelheid voedingsmiddelen die je nodig hebt, hangt af van je doelen. Naast het eten van meer hele voedingsmiddelen zoals groenten, kun je ook minder sterk bewerkte voedingsmiddelen eten, zoals fastfood, verpakte snacks, gebakken producten en snoep.

Leestip: Afvallen zonder dieet: is dit het geheim?

Vrouw wil 10 kg afvallen

Hoe lang duurt het gemiddeld om 10 kilo af te vallen?

Hoe lang het gemiddeld duurt om 10 kilo af te vallen hangt natuurlijk af van verschillende factoren. Denk aan je huidige gewicht, je dagelijkse calorietekort, je metabolisme, leeftijd, geslacht, en je fysieke activiteitenniveau (hoeveel je sport en beweegt). 

Een gezond tempo om af te vallen is een halve tot maximaal één kilo per week, met de voorkeur voor een halve kilo per week. Dat betekent dat je ongeveer 20 weken (vier maanden) bezig bent om 10 kilo af te vallen. Je kunt dus wel sneller afvallen, maar sneller betekent niet altijd beter. Je krijgt al snel last van een jojo-effect als je je leefstijl en eetpatroon niet duurzaam aanpakt. 

Kies voor vezelrijke en eiwitrijke maaltijden en zorg voor voldoende gezonde vetten.

Lees ook: Alle vitamines en mineralen: welke zijn er allemaal?

Samenvatting 10 kg afvallen met dieet

Om 10 kilo af te vallen, is een gezonde en duurzame  aanpak essentieel. Het beste is om een halve tot maximaal één kilo per week af te vallen. Zo val je niet te snel af en kun je echt aanpassingen doen in je levensstijl die vol te houden zijn. Denk aan een gezond dieet en een actieve levensstijl, inclusief voldoende slaap en stressvermindering. 

In dit artikel krijg je twee gratis eetschema’s om 10 kilo af te vallen in één of twee maand(en), hoewel snel gewichtsverlies wordt afgeraden vanwege gezondheidsrisico’s en het jojo-effect. Langzaam afvallen, ongeveer 20 weken voor 10 kilo, is het meest effectief voor langdurige resultaten. Stel realistische doelen voor jezelf en ga direct aan de slag!

Dieet schema 10 kilo afvallen

Extra informatie detox

Over dit artikel

Dit artikel over dieet schema 10 kilo afvallen is voor het eerst gepubliceerd op donderdag 29 augustus 2024. Veel Nederlands hebben last van overgewicht, dus burn those calories! Kies voor een gezonde avondmaaltijd met groenten (zoals rode kool), magere eiwitten en gezonde vetter zoals lijnzaadolie. Vermijd veel suiker en let ook op stiekeme suikerbommetjes: in een glas appelsap kan zo een suikerklontje zitten. Of zelfs meer! Je kunt beter kiezen voor een glas water met fruit of bijvoorbeeld verse munt of basilicum. Om je buikvet te verminderen kun je ook aan de slag met fitness (eventueel met een personal trainer) of ga lekker buiten skeeleren. Het gaat niet om de kwantiteit van het sporten, maar om de kwaliteit. Zorg dat je het leuk vindt en lekker veel calorieën verbrandt! Zet gezonde producten op je boodschappenlijst en probeer eventueel een (gezond) dieet uit, zoals intermittent fasting of een koolhydraatarm dieet. Merk je een slechte reactie van je omgeving als je wilt afvallen? Dan is het ook niet verkeerd om de psychologie in te duiken. Kijk ook naar onderliggende patronen waarom je overgewicht hebt. Ben je al 10 kilo afgevallen? Gefeliciteerd! Houd deze leefstijl zeker vol. Ben je minder afgevallen? Houd dan ook vol en wees lief voor jezelf. Ben je op zoek naar een afvallen schema? Je kunt ook altijd een diëtist in de arm nemen. Hij of zij kan perfect een dieetschema voor je opstellen.

Bronnen

  • https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0033062018301440?via%3Dihub
  • https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/obr.13137
  • https://www.mdpi.com/2072-6643/14/8/1549
  • https://www.cmaj.ca/content/192/31/E875

Je las een bericht in de categorie: 

  • 10 kilo afvallen
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.