Met Griekse yoghurt afvallen: welke moet je hebben?

Griekse yoghurt is niet alleen fantastisch lekker, het is ook voedzaam én zit boordevol eiwitten. Maar helpt het ook bij afvallen en welke moet je dan precies hebben?

Vrouw eet Griekse yoghurt afvallen

Hmmm, ken je die volromige Griekse yoghurt? Heerlijk als ontbijt, of bijvoorbeeld een verse tzatziki! Griekse yoghurt is niet alleen waanzinnig lekker, het kan je ook helpen bij afvallen. Maar hoe dan precies? En welke moet je dan hebben? Wij leggen je alles uit van top tot teen! 

Ben jij klaar voor lekker genieten van eten, terwijl je toch een strak lijf krijgt? Laten we beginnen! Want wat is Griekse yoghurt eigenlijk?

Griekse yoghurt

Wat Griekse yoghurt is? Een dikke, romige yoghurt die veel smaak en textuur kan toevoegen aan je maaltijden! Het is heerlijk in de ochtend met bijvoorbeeld wat vers fruit, (suikervrije) granola en noten! Ook is Griekse yoghurt een perfecte snack tussendoor, omdat het bomvol eiwitten zit. 

Door de hoeveelheid eiwitten in Griekse yoghurt ondersteunt het onze botten, draagt het bij aan het opbouwen van onze spiermassa en houdt het onze spieren ook in stand.* Daarnaast bevat Griekse yoghurt ook verschillende mineralen en (gezonde) vetten.

Is Griekse yoghurt goed voor de lijn?

Ja, Griekse yoghurt past prima in een gezond eetpatroon. Ook als je wilt afvallen! Griekse yoghurt zit namelijk bomvol eiwitten en verschillende mineralen zoals calcium. Vooral de eiwitten geven je een langdurig verzadigd gevoel, waardoor je minder gaat snacken gedurende de dag. 

Combineer Griekse yoghurt met wat vers of gedroogd fruit en eventueel suikervrije granola en/of noten. Lekker, voedzaam en slank!

Kun je ook afvallen van afslankpillen?

De meeste afslankpillen in supplementvorm zijn onzin, uitgezonderd Daily Co Skinny Support op basis van glucomannan. Er is zelfs een goedgekeurde gezondheidsclaim voor, namelijk dat glucomannan gewichtsverlies ondersteunt bij een het volgen van een energiebeperkt dieet. Dankzij Skinny Support krijg je minder snel honger en daardoor kun je best snel afvallen.

Wat maakt Griekse yoghurt anders dan andere yoghurt?

Griekse yoghurt verschilt van andere yoghurts omdat het een zeefproces ondergaat om de wei te verwijderen. Wei is een vloeistof die lactose bevat, een natuurlijke suiker in melk.

Bij het maken van yoghurt wordt melk gefermenteerd met levende culturen van nuttige bacteriën. Gezeefde Griekse yoghurt bevat minder suiker dan gewone yoghurt. Door de wei te verwijderen krijg je een dikkere, romigere yoghurt met een wrange smaak.

Lees ook: Wat moet je eten om af te vallen? 16 afslank tips!

Griekse stijl yoghurt vs. Griekse yoghurt

Sommige fabrikanten voegen verdikkingsmiddelen toe aan gewone yoghurt en brengen het op de markt als “Griekse stijl” yoghurt, die mogelijk niet dezelfde gezondheidsvoordelen heeft als Griekse yoghurt. Ook magere of vetvrije Griekse yoghurt heeft mogelijk niet dezelfde gezondheidsvoordelen als traditionele Griekse yoghurt.

Vrouw twijfelt tussen Griekse yoghurt of kwark voor afvallen

Wat zit er in Griekse yoghurt?

Griekse yoghurt wordt gemaakt van melk, af en toe room voor extra romigheid en melkzuurbacteriën die de melk omzetten in yoghurt. Het hangt sterk af van de soort Griekse yoghurt en het vetgehalte wat de precieze voedingswaarden zijn. Maar meestal ligt het tussen deze waardes:

Voedingswaarde Griekse yoghurt

VoedingsstofHoeveelheid
Energie59 – 120 kcal
Eiwitten8 – 10 gram
Vetten0 – 10 gram
Koolhydraten3 – 4 gram
Suikers3 – 4 gram
Calcium110 – 150 mg

6 voordelen van Griekse yoghurt

1. Griekse yoghurt kan goed zijn voor de botten.

Het eten van Griekse yoghurt kan goed zijn voor de gezondheid dankzij de voedingsstoffen die het bevat, waaronder:

  • calcium
  • eiwit
  • probiotica
  • jodium
  • vitamine B12

Het eten van Griekse yoghurt kan de gezondheid van de botten ondersteunen, omdat het rijk is aan calcium en eiwitten.*

2. Vermindert eetlust en honger

Griekse yoghurt is rijk aan eiwitten, dus het kan mensen helpen zich langer vol te voelen. Met name als je ook fruit (vezels) en bijvoorbeeld noten (gezonde vetten) toevoegt. Een perfect maaltje om je dag mee te beginnen of als snack tussendoor!

Leestip: Helpt water met citroen je afvallen?

3. Gezondheid van de darmen verbeteren

Griekse yoghurt is een bron van probiotica die de darmgezondheid kan ondersteunen.

Griekse yoghurt bevat probiotica. Dit zijn goede bacteriën die een gezonde bacteriële balans in de darm kunnen herstellen.

Maar recent onderzoek roept vragen op over deze voordelen. Het is namelijk mogelijk dat niet iedereen op dezelfde manier op probiotica reageert. Kijk dus wat voor jou werkt!

Door de hoeveelheid eiwitten in Griekse yoghurt houd je langer een verzadigd gevoel.

4. Spiermassa opbouwen

Eiwitrijk voedsel, zoals Griekse yoghurt, kan helpen spiermassa op te bouwen en deze ook in stand te houden.* Als je wilt afvallen is het belangrijk dat je ook aan je spieren denkt. Je wilt namelijk niet dat je afvalt in spieren in plaats van vet!

Daarom is het belangrijk om naast cardio ook krachttraining uit te voeren. En daar heb je natuurlijk eiwitten voor nodig! Dus neem je een bakje Griekse yoghurt na je workout? 

5. Geeft je energie

Griekse yoghurt bevat calcium, en calcium activeert de natuurlijke energie in je lichaam.* Begin je dag dus met een bakje Griekse yoghurt om je energieniveau te ondersteunen.

6. Ondersteunt de spijsvertering

Wist je dat calcium, dat ook in Griekse yoghurt zit, je spijsvertering ondersteunt? Wel zo handig als je bezig bent met afvallen en evenwichtig eten!

Hoe kun je Griekse yoghurt eten?

Er zijn veel manieren om van Griekse yoghurt te genieten, waaronder:

  • als ontbijt- of dessert met banaan en bosbessen
  • als topping voor chili in plaats van zure room
  • als topping voor soepen in plaats van room
  • als spread op crackers of brood in plaats van boter
  • als toevoeging aan een pastasaus voor extra romigheid

Lees ook: Visolie: Kun je met omega 3 afvallen? 6 interessante weetjes!

Kwark of yoghurt afvallen

Welke soorten Griekse yoghurt bestaan er?

Echte Griekse yoghurt kun je eigenlijk opdelen in drie categorieën: volle, halfvolle en magere Griekse yoghurt. Welke het beste past in jouw dieet kun je zelf of samen met een arts of diëtist bepalen. We zetten hieronder uiteen wat de verschillen zijn én hoe je ze gebruikt. 

1. Volle Griekse yoghurt

  • Vetgehalte: ongeveer 10%
  • Extra romig: volle Griekse yoghurt is ontzettend romig en rijk van smaak, wat het een populaire keuze maakt voor zowel zoete als hartige gerechten.
  • Gebruik: wordt vaak gebruikt in desserts, smoothies, dips, sauzen, en als vervanging voor room in recepten.

Wat maak je met volle Griekse yoghurt?

Omdat volle Griekse yoghurt extra romig is, is het heerlijk voor in bijvoorbeeld tzatziki. Ook kun je er zoete gerechten mee maken zoals een gezondere cheesecake. Of wat dacht je van een frisse Griekse salade? Je kunt er alle kanten mee op!

2. Halfvolle Griekse yoghurt

  • Vetgehalte: ongeveer 2 tot 5%
  • Evenwichtige textuur: halfvolle Griekse yoghurt biedt een balans tussen romigheid en een lager vetgehalte. Het smaakt minder rijk dan volle yoghurt, maar nog steeds smaakvol en romig.
  • Gebruik: veelzijdig en geschikt voor een breed scala aan toepassingen, van ontbijt tot koken en bakken.

Wat maak je met halfvolle Griekse yoghurt?

Halfvolle Griekse yoghurt leent zich perfect voor een lekkere smoothie of een gezonder sausje. Vervang bijvoorbeeld je mayonaise met wat halfvolle Griekse yoghurt. Ook kun je deze yoghurt perfect gebruiken voor een saladedressing. 

Leestip: Wat is skinny fat & is er een oplossing?

3. Magere Griekse yoghurt

  • Vetgehalte: minder dan 2%
  • Lichtere textuur: magere Griekse yoghurt is veel minder romig en heeft een lichtere textuur. Het heeft een frisse, minder rijke smaak vergeleken met de vollere varianten.
  • Gebruik: ideaal als je wilt letten op je calorie- en vetinname.

Hoe gebruik je magere Griekse yoghurt?

Eet magere Griekse yoghurt als ontbijt met verschillende toppings zoals vers fruit, suikervrije granola en noten. Of eet het als gezonde en voedzame snack tussendoor. Ook kun je dressings en sausjes maken met magere Griekse yoghurt. Een stuk gezonder en caloriearmer dan kant-en-klare sauzen!

Is Griekse yoghurt dikmakend?

Griekse yoghurt kan zeker gezond zijn, maar of het dikmakend is, hangt af van hoe je het eet en welke soort je kiest. Als je voor de volle variant gaat (met 10% vet), krijg je meer vet en calorieën binnen. Eet je daar (te) veel van, dan kan dat inderdaad bijdragen aan extra kilo’s op de weegschaal.

Kies voor halfvolle of magere Griekse yoghurt; deze bevatten minder vet en calorieën.

Magere Griekse yoghurt is daarom een betere optie als je wilt afvallen, omdat het minder vet en calorieën bevat. Let natuurlijk ook op wat je erbij doet! Toppings zoals suiker, honing, en kant-en-klare granola kunnen snel extra calorieën toevoegen. Kies liever voor vers fruit of een paar noten. Zo blijft je Griekse yoghurt lekker, gezond en caloriearm!

Welke Griekse yoghurt moet je kiezen als je wilt afvallen?

Als je wilt afvallen, is in principe magere Griekse yoghurt de beste keuze. Deze variant bevat namelijk minder dan 2% vet, waardoor het aanzienlijk lager is in calorieën en vet dan de volle en halfvolle varianten. Tegelijkertijd bevat magere Griekse yoghurt een hoog eiwitgehalte, wat onder andere zorgt voor een verzadigd gevoel. Dit kan helpen om minder te eten en je langer vol te voelen!

Bovendien kun je ontzettend veel kanten op met magere Griekse yoghurt, gebruik het bijvoorbeeld in verschillende gezonde recepten, zoals smoothies, ontbijtbowls met fruit en noten, en lichte dressings voor salades. 

Leestip: Hoe verlies je gezichtsvet?

Griekse yoghurt of kwark om af te vallen?

Wil je graag afvallen? Dan zijn zowel Griekse yoghurt als kwark goede opties, maar er zijn natuurlijk een paar verschillen die je kunnen helpen bij je keuze. Griekse yoghurt is lekker romig en dik met een milde, licht zure smaak. Het bevat veel eiwitten, vooral de magere variant, en heeft minder koolhydraten en suikers dan gewone yoghurt. Deze eiwitten kunnen je langer een vol gevoel geven, wat vervolgens helpt om minder te eten gedurende de dag.

Vrouw eet Griekse yoghurt of kwark afvallen

Kwark heeft een wat stevigere en iets korrelige textuur. Het is ook rijk aan eiwitten en meestal nog lager in vet en calorieën dan Griekse yoghurt, vooral als je voor de magere variant kiest. Dit maakt kwark een perfecte keuze als je probeert af te vallen, omdat het je helpt om vol te blijven met minder calorieën. Wissel af en kies ook wat jij lekker vindt!

Is vet in Griekse yoghurt gezond?

Een beetje vet in Griekse yoghurt kan best gezond zijn omdat het essentiële vetzuren zijn en ze bovendien helpen bij de opname van vetoplosbare vitamines zoals A en D. Vet geeft ook een gevoel van verzadiging, wat kan helpen om minder te eten. Kies bij voorkeur magere of halfvolle varianten om de calorieën te beperken. 

Volle Griekse yoghurt bevat namelijk best wat verzadigd vet, wat bijvoorbeeld niet goed is voor je cholesterol. Natuurlijk kun je het best af en toe eten, maar als je hier te veel van eet loop je gezondheidsrisico’s én krijg je meer calorieën binnen. Je kunt dus beter voor de halfvolle of magere variant gaan!

Lees ook: Veroorzaakt Ozempic bijwerkingen & wat zijn de risico’s?

Echte Griekse yoghurt: welke Griekse yoghurt is écht Grieks?

Zoals je eerder kon lezen is Griekse yoghurt uit de supermarkt niet altijd authentiek. Soms wordt een yoghurt ook “Griekse stijl” genoemd, waarbij het wel lijkt op de romige Griekse yoghurt, maar niet volgens authentieke wijze is gemaakt. Deze merken zijn over het algemeen goed: 

  • FAGE. Dit merk wordt algemeen erkend als een Grieks merk van yoghurtproducten, inclusief de lekkere Griekse yoghurt. Ze hebben verschillende varianten, van volle tot magere Griekse yoghurt.
  • Total. Total is ook een bekend merk voor Griekse yoghurt en biedt verschillende varianten aan in de gewone supermarkt. Kies welke jij het lekkerst vindt!
  • Olympus. Olympus is een ander merk dat Griekse yoghurt produceert en dat je kunt vinden in Nederlandse supermarkten. Ook Olympus heeft verschillende varianten van Griekse yoghurt, met name verschillende vetgehaltes. 
  • Melkan Griekse Yoghurt. Hoewel Melkan natuurlijk geen Grieks merk is, bieden ze Griekse stijl yoghurt aan die beschikbaar is in Nederlandse supermarkten. Dit is een prima alternatief, maar dus geen authentieke Griekse yoghurt. 
  • Aphrodite. Dit merk biedt ook Griekse yoghurt aan en staat bekend om zijn authentieke smaak. Heerlijk!

Kies voor echte Griekse yoghurt voor de authentieke, romige smaak!

Wat zijn de nadelen van Griekse yoghurt?

Hoewel Griekse yoghurt veel voordelen heeft, zoals een hoog eiwitgehalte en een romige textuur, zijn er natuurlijk altijd nadelen om in gedachten te houden. Ten eerste kan de volle variant veel (verzadigd) vet bevatten, dus als je er veel van eet, kan dat bijdragen aan extra calorieën. 

Sommigen vinden de smaak te zuur, vooral als je gewend bent aan zoetere yoghurtsoorten. Bovendien kan de prijs van Griekse yoghurt soms hoger zijn dan die van gewone yoghurt, afhankelijk van het merk en het vetgehalte. Als je lactose-intolerant bent, moet je uiteraard ook voorzichtig zijn, omdat Griekse yoghurt lactose bevat (hoewel minder dan gewone yoghurt). 

Leestip: Is kamille thee gezond & kun je er mee afvallen?

Dus, is Griekse yoghurt goed om af te vallen?

Ja, Griekse yoghurt kan zeker helpen bij het afvallen. Kies het liefst voor de halfvolle of magere variant en combineer het met andere voedzame producten. Ook kun je kant-en-klare sausjes en dressings vervangen door Griekse yoghurt; scheelt een hoop calorieën, suikers en olie! 

Begin je dag met een bak yoghurt, eet het als tussendoortje of gebruik het bij je lunch of avondmaaltijd. De mogelijkheden zijn eindeloos met deze romige yoghurt!

Samenvatting Griekse yoghurt bij afvallen

Griekse yoghurt gemaakt op een traditionele manier kan goed zijn voor de gezondheid én helpen bij het afvallen. Veel van de potentiële gezondheidsvoordelen van Griekse yoghurt hebben te maken met het hoge eiwitgehalte. Een eiwitrijk dieet kan helpen om honger te verminderen, de stofwisseling te stimuleren en spieren op te bouwen.

Als je wilt afvallen is het verstandig te kiezen voor de halfvolle of magere variant van Griekse yoghurt. Misschien iets minder romig en smaakvol, maar wel een stuk caloriearmer. 

*Goedgekeurde gezondheidsclaims.

Griekse yoghurt of kwark bij afvallen

Over dit artikel

Dit artikel over Griekse yoghurt afvallen is voor het eerst gepubliceerd op 10 juli 2024. Wil je afvallen? Probeer dan ook eens een koolhydraatarm dieet met veel gezonde vetten (en niet te veel verzadigde vetzuren). Yoghurt (gemaakt van koemelk van koeien) is door de fermentatie goed voor je darmflora. Let bij yoghurt Griekse varianten op als je een lactose intolerantie hebt, dan kun je juist geen lactose verdragen. Als je wil afvallen, voeg dan ook chilipeper en kruisbloemige groenten toe aan de dieet. Ook rode kool is een caloriearme groenten die perfect in een gezond eetpatroon past. Heb je diabetes type-2? Diabetici moeten extra letten op suikers. Kies daarom eerder voor de magere variant van Griekse yoghurt en bijvoorbeeld kaas. Is yoghurt Griekse yoghurt? Check altijd het etiket om de oorsprong van het product te achterhalen.

Waar komt Dodoni Griekse yoghurt vandaan en hoe te bestellen?

Dodoni Griekse yoghurt gemaakt van gepasteuriseerde volle melk uit Griekenland, biedt een authentieke Griekse stijl. Deze zuivel is ideaal voor wie let op suikerspiegel, stoelgang of duurzaamheid, en is ook verkrijgbaar in naturel varianten gemaakt van schapenmelk. Dodoni yoghurt bevat ook geen toegevoegde suikers en heeft een keurmerk voor zijn hoge kwaliteit. Voor een vergelijkbare gezonde optie kun je ook heel goed Skyr overwegen. Je kunt deze yoghurt vinden in winkels of eenvoudig online bestellen. En bovendien past het supergoed in een ontbijt met eieren en andere gezonde ingrediënten.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie: 

  • Griekse yoghurt afvallen
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.