Hoeveel afvallen per week is nog gezond?

Is 1 kilo per week afvallen realistisch? Wat is eigenlijk een haalbaar doel? Wij leggen je alles uit voor een fitte jij!

Vrouw vraagt zich af hoeveel afvallen per week

Het is hartstikke normaal om zo snel mogelijk af te willen vallen. Want een strakker en gezond lijf, beter uithoudingsvermogen en minder kans op ziektes willen we allemaal wel, toch? 

Maar sneller is niet altijd beter. Val je te snel te veel af? Dan brengt dat ook weer gezondheidsrisico’s met zich mee. Ingewikkeld dus! Hoeveel kun je dan afvallen per week en wat is nog gezond? Wij leggen het je uit!

Hoeveel kilo per week afvallen is realistisch?

Wil je op een gezonde en duurzame manier afvallen? Dan raden we aan om een halve kilo per week af te vallen. Dat betekent dus 1 kilo per twee weken. Het is zeker mogelijk om nog meer af te vallen, maar dat brengt vaak risico’s met zich mee. 

Lees ook: Snel en verantwoord afvallen? Voor áltijd slank met deze 13 tips!

Vrouw die kilo afvalt per week

Wat helpt bij afvallen en buikvet verliezen?

Naast gezond eten, beweging, stressmanagement en goede slaapkwaliteit is er nog een ander magisch middeltje dat je kan helpen in de strijd tegen de kilo’s. Daily Co Skinny Support maakt het makkelijker om van ongezonde snacks af te blijven en je (onnodige) eetlust te verminderen. En hoe dan? Door het bestanddeel glucomannan, dat ondersteunt bij gewichtsverlies wanneer je een energiebeperkt dieet volgt.* Handig hulpje, toch?

Het is essentieel dat je een energiebeperkt dieet volgt in combinatie met glucomannan om de effecten te merken. Neem per dag 3 gram glucomannan verdeeld in drie porties van elk 1 gram. Neem de supplementen in vóór de maaltijden, met 1 tot 2 glazen water. That’s it!

Wat wordt beschouwd als snel afvallen?

Volgens aanbevelingen  is het verliezen van 0,5 tot maximaal 1 kilo per week een gezond en veilig tempo. Al wordt een 0,5 kilo eerder aangeraden. 

Meer dan dat afvallen wordt als te snel beschouwd en kan je in gevaar brengen voor veel gezondheidsproblemen, waaronder spierverlies, galstenen, voedingstekorten en een daling van de stofwisseling.

De meest voorkomende manieren waarop mensen proberen snel af te vallen zijn door veel te bewegen en door een “crashdieet” te volgen of een zeer caloriearm dieet van minder dan 800 calorieën per dag.

Lees ook: Altijd honger? Dit zijn 14 oorzaken & oplossingen

Te weinig calorieën

Mensen geven vaak de voorkeur aan een zeer caloriearm dieet, omdat het vaak gemakkelijker is om gewicht te verliezen met een dieet dan met lichaamsbeweging. Toch is het echt belangrijk voldoende calorieën te blijven eten om alle essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen. 

Zorg dat je altijd voldoende blijft eten om alle essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen.

Kan je 2 kilo per week afvallen?

Ja dat kan, maar het wordt sterk afgeraden. 2 kilo afvallen per week betekent namelijk een calorietekort van 2000 calorieën. Dat kan haast niet op een gezonde manier! Houd dus 0,5 tot maximaal 1 kilo per week aan. Je gezondheid blijft het allerbelangrijkste!

Kun je gewichtsverlies volhouden?

Afvallen is eigenlijk maar de helft van de strijd. De echte uitdaging is om het er voorgoed af te houden. Aan het begin merk je dat je snel afvalt, maar daarna stagneert het meestal. Hoe houdt je het dan vol?

Het wordt daarom vaak aangeraden om langzaam maar zeker af te vallen. De meeste onderzoeken tonen aan dat mensen die in een langzaam maar gestaag tempo afvallen, meer kans hebben om het er op de lange termijn af te houden omdat ze echt hun leefstijl hebben veranderd. 

Leestip: Love handles kwijtraken met trainen? 12 tips die ECHT werken!

Vrouw met aangepaste leefstijl om per week afvallen te bereiken

Risico’s van te snel afvallen

Hoewel het verleidelijk is om te proberen snel af te vallen, is het meestal niet aan te raden.

Diëten die snel afvallen bevorderen, bevatten vaak weinig calorieën en voedingsstoffen. Dit kan je in gevaar brengen voor veel gezondheidsproblemen, vooral als je een afslankdieet of crash diet vele weken volgt.

Hier zijn een paar risico’s van te snel afvallen:

1. Je kunt spieren verliezen (als je geen workout doet)

Afvallen is niet altijd hetzelfde als vet verliezen. Hoewel een zeer caloriearm dieet je kan helpen om snel af te vallen, kan veel van het gewicht dat je verliest afkomstig zijn van spieren en water. En dat is zonde!

2. Het kan je metabolisme vertragen

Te snel afvallen kan je stofwisseling vertragen. Je metabolisme bepaalt hoeveel calorieën je per dag verbrandt. Een tragere stofwisseling betekent dat je minder calorieën per dag verbrandt.

Lees ook: Afvallen lukt niet? 18 tips die wél effectief zijn 

3. Het kan voedingstekorten veroorzaken

Als je niet regelmatig genoeg calorieën eet, loop je het risico op een voedingstekort. Dit komt doordat het moeilijk is om voldoende belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer, foliumzuur en vitamines binnen te krijgen op een caloriearm dieet.

Een halve kilo per week afvallen wordt aangeraden, dat betekent een calorietekort van 500 calorieën.

4. Andere bijwerkingen

Snel afvallen met een “crashdieet” of zeer caloriearm dieet is gekoppeld aan verschillende andere bijwerkingen, waaronder:

  • Honger
  • Vermoeidheid
  • Prikkelbaarheid
  • Koud gevoel
  • Spierkrampen
  • Duizeligheid
  • Constipatie of diarree
  • Uitdroging

Tips om je te helpen gezond en verantwoord af te vallen

Hoewel langzaam afvallen misschien niet aantrekkelijk klinkt, zijn er veel dingen die je kunt doen om het proces veilig te versnellen.

Leestip: Pillen om af te vallen: welke werkt echt?

Tips om gezond en duurzaam af te vallen en buikvet te verminderen

  • Eet meer eiwitten. Een eiwitrijk dieet kan je metabolisme helpen
  • metabolisme stimuleren, je langer voller houden en je spiermassa behouden.
  • Minder suiker en zetmeel. Een koolhydraatarm of energiebeperkt dieet kan daarbij helpen.
  • Eet langzaam. Grondig kauwen kan je helpen om je langer vol te voelen en minder te eten. Bovendien zorgt focus op je eten voor duidelijkere signalen wanneer je vol zit. 
  • Drink groene thee of oolong thee. Ruil je suikerrijke dranken in voor groene thee en water. 
  • Neem voldoende rust. Voldoende slaap is sowieso goed voor je lichaam, maar ook voor je hormonen.
  • Probeer krachttraining. Krachttraining of of het heffen van gewichten kan helpen tegen spierverlies.
  • Probeer een training met hoge intensiteit.  Intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT) bestaat uit korte, intense uitbarstingen van lichaamsbeweging. In tegenstelling tot gewone aerobe training, ook bekend als cardio, blijft HIIT calorieën verbranden lang nadat je hebt getraind.
  • Eet oplosbare vezels. Deze vezels zorgen voor een langer verzadigd gevoel, waardoor je minder grijpt naar ongezonde snacks. 
  • Stay chill. Verminder je stress en zorg dat je niet gaat overeten door emoties. Onderzoek waar je stress vandaan komt en verlaag je cortisol!
Slanke vrouw hoeveel afvallen per week is gezond

Samenvatting hoeveel afvallen per week

Als je wilt afvallen en het wilt vasthouden, streef er dan naar om langzaam maar zeker een halve kilo tot maximaal een kilo per week af te vallen.

Te snel afvallen kan je risico op bijwerkingen zoals spierverlies, een lagere stofwisseling, tekorten aan voedingsstoffen en vele andere risico’s vergroten. Dit geldt vooral als je snel probeert af te vallen zonder ondersteuning van een arts.

Hoewel langzaam afvallen misschien niet zo aantrekkelijk klinkt als snel afvallen, zijn er genoeg manieren om het gewichtsverlies veilig te versnellen. Je kunt bijvoorbeeld je eiwitinname verhogen, minder suiker en zetmeel eten en meer groene thee drinken! You got this!

*Goedgekeurde gezondheidsclaims.

Hoeveel afvallen per week

Over dit artikel

Dit artikel over hoeveel afvallen per week is voor het eerst gepubliceerd op 5 juni 2024. Tijdens duurzaam afvallen en buikvet verminderen zul je ups en downs ervaren. Zo kun je last hebben van een jojo-effect. Houd vol en vergeet niet te bewegen, zoals fitness of wielrennen. Vermijd bewerkt voedsel en fastfood. Check eventueel de Daily Co Skinny Support capsules voor een extra zetje in de goede richting.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

  • Hoeveel afvallen per week
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.