Wat is kefir & kun je ermee gezond afvallen?

Ken jij kefir al? Zo niet, you’re missing out! We leggen je alles uit waarom je dit vandaag nog in huis wilt halen.

Vrouw koopt kefir gezond

Heb jij ooit gehoord van kefir? Dit gefermenteerde drankje smaakt niet alleen onwijs lekker, maar is ook nog eens gezond! Maar wat is het eigenlijk en kun je er gezond mee afvallen? Wij leggen je alles uit over deze probiotica!

Wat is kefir?

Kefir is een gefermenteerd drankje, meestal gemaakt van melk en keficulturen. Deze culturen zijn melkzuurbacteriën die ervoor zorgen dat de drank – vaak melk – gefermenteerd wordt. Die melkzuurbacteriën worden ook wel “kefirkorrels” genoemd. Zoals de naam al verklapt zijn het namelijk een soort korrels die je mengt met melk of andere drank. 

Kefirkorrels met melk

Door de korrels te mengen met melk krijg je uiteindelijk een licht zurig drankje. Het smaakt een beetje naar yoghurt, maar het is vaak dunner en natuurlijk drinkbaar. Kefir komt oorspronkelijk uit de Kaukasus en wordt al eeuwenlang gemaakt vanwege de smaak én gezondheidsvoordelen. 

Geen duur afslankprogramma meer nodig
#1 in Slank supplementen
Daily Co Skinny Support Glucomannan 24.95
Bekijk Product

Je kunt kefir maken met verschillende soorten melk, zoals koe-, geiten- of schapenmelk. Maar wist je dat je het ook gewoon van water kunt maken? Waterkefir wordt meestal gemengd met suikerwater of kokoswater. Je krijgt dan een bruisend, fris drankje. Ideaal als je geen lactose mag!

Lees ook: Wat is spijsvertering? Alles over je spijsverteringsstelsel

Is kefir gezond?

Kefir wordt vaak bestempeld als “superfood”, en wij snappen wel waarom. Het zit namelijk bommetjevol probiotica, ofwel: gezonde bacteriën waar je darmflora happy van wordt. Ook bevat kefir – indien gemaakt van melk – vitamines zoals B12, calcium, magnesium en vitamine K2. Deze essentiële vitamines en mineralen zijn nodig om goed te kunnen functioneren. 

Probiotica gezond?

De probiotica kan dus gezond zijn voor je spijsvertering, met name als je last hebt van prikkelbaar darm syndroom (PDS). Er is heel veel onderzoek gedaan naar probiotica, maar er is helaas nog niet zoveel bewezen over de voordelen ervan. Wel is het belangrijk dat de probiotica (de levende bacteriën) nog levend zijn in het product en veel aanwezig zijn. 

Ook is het zo dat kefir – op basis van melk – minder lactose bevat dan “gewone” melk. Dit komt doordat de bacteriën een groot deel van de lactose opnemen. 

Leestip: Green Juice: feit of fabel? De zin & onzin ontrafeld

Uitleg wat is kefir

Waar is kefir goed voor?

Kefir is in principe een gezond drankje, vooral als je het zelf maakt. Hoewel er veel onderzoek is gedaan, is nog niet veel bewezen. Het bewezen effect van kefir is: 

Verteren van lactose

In yoghurt en/of gefermenteerde melk (kefir) zitten levende bacteriën die de vertering van lactose verbeteren bij mensen die lactose moeilijk verteren. Let wel op dat de yoghurt en.of kefir wel minimaal 100 miljoen levende probiotica (micro-organismen zoals verschillende vormen van lactobacillus)

Verbeterde spijsvertering

De probiotica in kefir helpen bij het herstellen van een gezonde darmflora, wat kan bijdragen aan een betere spijsvertering en minder klachten zoals een opgeblazen gevoel of obstipatie. Dit geldt vooral voor mensen met een aandoening zoals het prikkelbaar darm syndroom (PDS of IBS). 

Verder zijn er nog andere beweringen, maar hier is nog geen wetenschappelijk bewijs voor. Denk aan: 

Ondersteuning van ons immuunsysteem

Kefir kan stofjes bevatten die je immuunsysteem ondersteunen. Dit kan ook al in de melk zelf zitten. 

Lees ook: Kun je met deze sapkuur afvallen? + 3 alternatieven!

Sterke botten

Dankzij het hoge calcium- en vitamine K2-gehalte is kefir goed voor de gezondheid van je botten. Let wel op dat dit voornamelijk komt door de melk, niet per se door de probiotica.

Kefir zit boordevol probiotica, wat levende (goede) bacteriën zijn voor onder andere je darmen.

Gezonde huid

Er zijn steeds meer onderzoeken die wijzen op een sterk verband tussen de gezondheid van onze darmen en onze huis. Een gezonde darmflora kan dus ook invloed hebben op je huid. Mensen met huidproblemen zoals eczeem of acne merken soms verbetering door het drinken van kefir, maar meer onderzoek is nodig. 

Afvallen

De combinatie van probiotica en eiwitten in kefir kan je helpen langer een vol gevoel te houden, wat gunstig is als je probeert af te vallen. Ook hier moet meer onderzoek naar gedaan worden om dit voordeel te bevestigen. 

Hoe kun je met kefir afvallen?

Hoewel kefir geen wondermiddel is om af te vallen, kan het wel helpen bij je afvalproces. Kefir bevat namelijk over het algemeen weinig calorieën en veel voedingsstoffen. Vooral als je het zelf maakt, omdat je dan precies weet wat je erin doet (niet te veel suiker!). Kefir is daarom een perfect product om wél voedingsstoffen binnen te krijgen onder al te veel calorieën te consumeren. 

Verder kan kefir ervoor zorgen dat je langer een verzadigd gevoel hebt. Kies bijvoorbeeld voor kefir als tussendoortje of drink het voordat je gaat eten. 

Leestip: Kun je met creatine afvallen & wat zijn alternatieven?

Vrouw vraagt is kefir gezond

Kefir en afvallen

Kefir en afvallen gaan hand in hand, maar het is dus geen wondermiddel. Het kan een mooie aanvulling zijn op je evenwichtige dieet, maar het blijft belangrijk dat je gezond eet en voldoende beweegt. 

Is kefir gevaarlijk?

Kefir is niet gevaarlijk. Toch kun je wat klachten ervaren, vooral als je net begint met kefir drinken. Je darmen moeten namelijk wennen aan de probiotica, waardoor je je aan het begin wat opgeblazen kunt voelen. Gelukkig gaat dit vaak vanzelf weg!

Lactose-intolerantie

Ook moet je oppassen wanneer je een lactose-intolerantie of allergie hebt. Als dat het geval is, kun je beter kefir drinken op basis van water. Net zo lekker! Als je zelf aan de slag gaat met kefir, zorg dan dat je hygiënisch te werk gaat. Je wilt natuurlijk niet dat er andere bacteriën binnendringen! 

Twijfel je of kefir geschikt is voor jou? Raadpleeg dan een arts of diëtist voor persoonlijk advies. 

Lees ook: Snel buikvet verbranden? 5 oefeningen voor vrouwen

Wat is kefir melk?

Kefir melk is simpelweg melk die is gefermenteerd met kefirkorrels. We noemen dit gewoon kefir of kefir melk. Dit gefermenteerde drankje smaakt lichtzurig, romig en is rijk aan probiotica. Als je lacotse normaliter moeilijk verdraagt, kan het zijn dat je kefir melk wél goed kunt drinken. Dit komt doordat de bacteriën een groot deel van de lactose (melksuiker) opsnoepen. 

Je kunt kefir melk maken met verschillende soorten melk, zoals volle melk, magere melk of plantaardige melk. Experimenteer en kies jouw favoriete smaak!

Kefir kan vooral voordelig zijn wanneer je last hebt van het prikkelbaar darm syndroom.

Hoe maak je kefir?

Kefir maken is echt onwijs simpel. Iedereen kan het! Je hebt alleen wat geduld nodig. Zo maak je het: 

  1. Verzamel je ingrediënten. Melk (bij voorkeur volle melk) en kefirkorrels. 
  2. Bereiding. Doe de kefirkorrels in een goed afsluitbare glazen pot (zoals een weckpot) en voeg de melk toe. Dek de pot af met een doek of een deksel dat niet volledig afsluit, zodat de lucht kan ontsnappen.
  3. Fermentatie. Laat de pot 24-48 uur op kamertemperatuur staan. Wacht je langer? Dan wordt je kefir wat zuurder. Experimenteer dus met wat jij het lekkerst vindt! 
  4. Zeef de korrels. Gebruik een zeef om de kefirkorrels van de kefir te scheiden. Maar gooi je korrels niet weg! Die kun je hergebruiken voor een nieuwe batch. 
  5. Bewaren. Giet de kefir in een schone (goed afsluitbare) fles en bewaar het in de koelkast om verdere fermentatie te voorkomen. 

De kefirkorrels kun je dus blijven hergebruiken. Ideaal! Daarmee maak je continu nieuwe batches zelfgemaakte kefir. 

Leestip: Hoeveel gram eiwit per dag (afvallen vs. spieropbouw)

Kefir en afvallen

Hoeveel kefir per dag?

Hoeveel kefir je precies per dag moet of kan drinken hangt af per persoon. Over het algemeen is 1 tot 3 glazen kefir voldoende. Kun je bijvoorbeeld lactose niet zo goed verwerken? Dan kun je beter niet 3 glazen melkkefir drinken. 

Start klein met kefir

Begin in ieder geval met een kleine hoeveelheid, zodat je darmen kunnen wennen aan de probiotica. Bouw het langzaam op om vervelende darmklachten te voorkomen. 

Is kefir uit de supermarkt gezond?

Kefir uit de supermarkt kan een prima keuze zijn, maar het is wel verstandig op een aantal dingen te letten. Allereerst: toegevoegde suikers. Veel merken stoppen veel suiker of smaakstoffen in de kefir, waardoor het niet zo’n gezonde keuze meer is. Ook is het belangrijk dat er echt levende culturen (bacteriën) in zitten. Daarom kun je beter voor een verse kefir (uit de koeling) gaan, dan bijvoorbeeld een uit het normale schap. Maar check altijd het etiket!

Het beste is om de kefir zelf te maken, dan weet je zeker dat er levende culturen in je kefir zitten.  

Lees ook: Kun je met het groente & fruit dieet afvallen?

Samenvatting kefir gezond

Kefir is een gefermenteerd (melk)drankje met enorm veel goede bacteriën (probiotica) en andere voedingsstoffen. Het kent verschillende gezondheidsvoordelen, met name voor mensen met aandoeningen zoals PDS. Kefir helpt niet direct bij afvallen, maar kan wel een fijne aanvulling zijn op een evenwichtig en gezond dieet. 

Het beste (en leukste!) is om kefir zelf te maken. Zo weet je zeker dat er niet te veel suiker aan is toegevoegd en er nog levende culturen in zitten. 

Geen duur afslankprogramma meer nodig
#1 in Slank supplementen
Daily Co Skinny Support Glucomannan 24.95
Bekijk Product
Kefir gezond

Over dit artikel

Dit artikel over kefir gezond is voor het eerst gepubliceerd op maandag 30 december 2024. Kefir is over het algemeen gemaakt van zuivel (melk) en wordt gemaakt door behulp van fermenteren (enzymen die aan het werk gaan). En wist je dat het rijk is aan vitamines en mineralen? Het proces is eenvoudig doe het zelf te maken, vaak in een goed afsluitbare weckfles. Kefir bevat meestal minder vet dan veel andere zuivelproducten, zoals kaas. Het wordt vaak vergeleken met viili, een andere gefermenteerde melksoort, maar met een andere bacteriële cultuur die zorgt voor een lager ph en een meer zure smaak (denk bijvoorbeeld aan zure room).

Kefir

Hoewel gezonde kefir geen eieren of rundvlees bevat, is het ook een rijke dierlijke bron. Het drinken van kefir is voor de meeste mensen niet gevaarlijk. Mensen met allergenen voor bijvoorbeeld lactose moeten wel oppassen met kefir. Je kunt gemakkelijk een liter kefir zelf maken en vervolgens de korrels hergebruiken. Dat is natuurlijk extra goed voor de duurzaamheid! Als je het goed fermenteert, krijg je een product vol gezonde bacteriën en enzymen. In de kennisbank van fermentatie wordt kefir vaak geprezen als een simpel, maar voedzaam product.

Ook kombucha kan een gezonde keuze zijn naast een voedzaam dieet vol vezels. Antibiotica kan een enorme aanslag zijn op je lichaam, al helpt het ontstekingen te verminderen. Het is goed om daarna weer aan je gezondheid te werken, zoals met gezonde vetten, voedsel met een hoge voedingswaarde (zoals skyr) en voedzame vrucht zoals banaan. Happiness komt niet alleen van buiten, maar ook van binnen. Verminder daarom je maag- en darmklachten door een gezond microbioom te creëren en alcohol te verminderen. Maak eigen kombucha met een zwam of koop bijvoorbeeld mani. Heb je last van je borst of een hoog cholesterol? Raadpleeg dan eerst je arts. Hoeveel gram kombucha of kefir je per dag dient te drinken is per persoon verschillend. Hoewel dit soort trends vaak viraal gaan, is het belangrijk ook de bijwerkingen te checken.

Bronnen kefir

Je las een bericht in de categorie:

  • Kefir gezond
Geschreven door

Lizzy van der Loo

Lizzy van der Loo is één van onze vaste auteurs. Zij schrijft over gezondheid, supplementen, mentaal welzijn, gezonde voeding en recepten. Je kunt Lizzy voor dat laatste ook volgen op Instagram.