Mounjaro kopen zonder recept? Bekijk dit eerst!

Mounjaro is momenteel een hit op TikTok, en zou misschien zelfs het meest verkochte medicijn ter wereld kunnen worden. Voor wie is dit medicijn, kun je echt met Mounjaro afvallen en is het zonder recept te koop? Nee, dus.

Er komen de laatste tijd steeds meer medicijnen tegen gewichtsverlies op de markt. De bekendste is op dit moment Ozempic (semaglutide), maar ook Wegovy en Saxenda krijgen de nodige aandacht. Het ‘nieuwste’ medicijn waar nu veel aandacht voor is heet Mounjaro.

Mounjaro

Mounjaro is een merknaam voor tirzepatide en wordt vervaardigd door Eli Lilly and Company, een wereldwijd gezondheidszorgbedrijf met hoofdkantoor in de Verenigde Staten. Eli Lilly heeft een lange geschiedenis in de ontwikkeling en productie van innovatieve geneesmiddelen, waaronder insuline en andere diabetesmedicijnen.

Mounjaro is ontstaan uit de ontwikkeling van tirzepatide, dat oorspronkelijk werd goedgekeurd voor de behandeling van type 2 diabetes.

Tijdens klinische studies bleek Mounjaro niet alleen de bloedsuikerspiegel te reguleren, maar ook aanzienlijk gewichtsverlies te bevorderen. Dit leidde tot verder onderzoek naar tirzepatide als behandeling voor overgewicht en obesitas.

Tirzepatide (Mounjaro) werd in mei 2022 goedgekeurd voor de behandeling van diabetes type 2 en werd aangemerkt voor versnelde beoordeling voor de behandeling van obesitas, waarvoor goedkeuring in 2023 wordt verwacht.

mounjaro injectie

Wat is Tirzepatide?

Tirzepatide is een geneesmiddel dat van origine wordt gebruikt voor de behandeling van type 2 diabetes. Het is een peptide met dubbele receptoractiviteit, wat betekent dat het zowel de GLP-1 (glucagon-like peptide-1) als de GIP (glucose-dependent insulinotropic polypeptide) receptoren activeert.

Deze duale werking helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen door de insulineproductie te verhogen en de glucagonafgifte te verminderen. Bovendien vertraagt het de maaglediging en bevordert het verzadiging, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies.

Tirzepatide wordt toegediend via injectie en is goedgekeurd voor gebruik in verschillende landen. Het biedt een nieuwe behandelingsoptie voor patiënten met type 2 diabetes die hun bloedsuikerspiegel moeilijk onder controle kunnen houden met andere therapieën.

Mounjaro helpt bij het afvallen door je voedselinname te verminderen.

Kun je met Mounjaro afvallen?

Mounjaro helpt bij het afvallen door het verminderen van voedselinname en het vertragen van de snelheid waarmee voedsel door je spijsverteringskanaal reist (ook wel maaglediging genoemd). Hierdoor kun je je langer vol voelen en minder eten.

Mounjaro is een enkel molecuul dat glucose-afhankelijke insulinotrope polypeptide (GIP) receptoren en glucagon-like peptide-1 (GLP-1) receptoren activeert. GIP en GLP-1 zijn beide natuurlijke incretinehormonen.

Het is aangetoond dat GIP je eetgedrag vermindert en je energieverbruik verhoogt, wat leidt tot gewichtsverlies. In combinatie met een GLP-1 receptoragonist kan dit leiden tot grotere positieve effecten op de bloedsuikerspiegel en het lichaamsgewicht.

Mounjaro vertraagt ook de beweging van voedsel van de maag naar de dunne darm. Hierdoor kun je sneller en langer een vol gevoel hebben, waardoor je minder eet.

Tot slot kan het afvallen ervoor zorgen dat je beter reageert op de insuline die je lichaam afgeeft vanuit je alvleesklier, wat helpt om je bloedsuiker te verlagen.

Lees ook: Kun je met Ozempic afvallen?

Waar kun je Mounjaro zonder recept kopen?

Er zijn mensen die denken: dat klinkt interessant, ik koop Mounjaro ook om af te vallen. Echter, Mounjaro injecties zijn enkel via Nederlandse apotheken te bestellen wanneer je in bezit bent van een geldig recept. Toch zijn er enkele louche webshops die Mounjaro online zonder recept te koop aanbieden. Maar let op: meestal zijn deze websites onbetrouwbaar en wordt na aankoop je bestelling nooit verzonden.

Kun je dit medicijn in België en Duitsland bestellen?

Het is mogelijk om Mounjaro in een Duitse of Belgische apotheek te bestellen. Zowel Duitsland als België zijn echter EU-landen, wat betekent dat je Mounjaro ook daar niet zonder recept mag worden verkocht. Heb je echter een recept van een arts uit Nederland, dan kun je dit aan een Duitse of Belgische apotheek voorleggen en vragen of ze jouw bestelling willen verzenden.

mounjaro bestellen in nederland

Geeft Mounjaro bijwerkingen?

Mounjaro kan bepaalde bijwerkingen veroorzaken, waarvan sommige vaker voorkomen dan andere. Deze bijwerkingen kunnen tijdelijk zijn en enkele dagen tot weken duren. Als de bijwerkingen echter langer duren, als je er last van hebt of als ze ernstig worden, neem dan contact op met je arts of apotheker.

Dit zijn slechts enkele van de meest voorkomende bijwerkingen die zijn gemeld door mensen die Mounjaro gebruikten in klinische studies:

  • Misselijkheid
  • Diarree
  • Verlies van eetlust
  • Braken
  • Verstopping
  • Indigestie
  • Buikpijn
  • Oprisping
  • Winderigheid
  • Zure reflux
  • Lichte reactie op de injectieplaats, zoals pijn

Deze bijwerkingen kunnen tijdelijk zijn en enkele dagen tot weken aanhouden. Als de bijwerkingen echter langer duren, als je er last van hebt of als ze ernstig worden, neem dan contact op met je arts of apotheker.

Lees ook meer over: Wegovy kopen

Word je kaal van dit medicijn?

Experts denken dat haaruitval met Mounjaro kan optreden door een medische aandoening die bekend staat als telogeen effluvium, en dat er geen direct effect is van het medicijn zelf, hoewel er meer onderzoek nodig is.

Telogeen effluvium is het overmatig uitvallen van haar in de rustfase (telogene fase) na een of andere vorm van metabolische lichaamsstress, hormonale verandering of medicijngebruik. Extreem en snel gewichtsverlies kan een trigger zijn voor deze aandoening.

Hoe gebruik je Mounjaro?

Mounjaro wordt gegeven als wekelijkse injectie onder de huid (subcutaan). Het wordt gebruikt om de bloedsuikerspiegel te helpen verlagen bij type 2 diabetes, naast een dieet en lichaamsbeweging, zoals voorgeschreven door je arts. Naast bloedsuikercontrole kan Mounjaro je helpen om af te vallen, hoewel het niet specifiek voor dit gebruik is goedgekeurd.

De aanbevolen startdosering is eenmaal per week 2,5 mg subcutaan, oplopend tot eenmaal per week 5 mg na 4 weken. De maximale dosering is 15 mg eenmaal per week subcutaan. Je arts zal je dosis langzaam verhogen om bijwerkingen te voorkomen en te controleren hoe goed het werkt.

Mounjaro is verkrijgbaar als 2,5 mg, 5 mg, 7,5 mg, 10 mg, 12,5 mg en 15 mg subcutane injectie in een auto-injector pen voor eenmalige toediening.

Een Mounjaro prik moet één keer per week worden toegediend.

Veelgestelde vragen

Hoe snel werkt Mounjaro?

Hoewel nog niet officieel is goedgekeurd voor gewichtsverlies, bedroeg het gewichtsverlies bij volwassenen 11,4 kg gedurende 40 en 52 weken durende Fase 3-studies met Mounjaro, die ter goedkeuring werden voorgelegd aan de FDA.

Hogere doses Mounjaro leidden tot groter gewichtsverlies, maar kunnen worden geassocieerd met frequentere bijwerkingen van de maag, zoals misselijkheid, diarree en verminderde eetlust. Deze bijwerkingen zijn meestal tijdelijk.

Hoeveel kost Mounjaro?

Mounjaro kost gemiddeld € 102,03 per injectie. Aangezien Mounjaro wekelijks wordt toegediend, bedragen de maandelijkse kosten ongeveer € 408,12 (vier injecties). Voor een heel jaar komt dit neer op ongeveer € 5.305,56 (52 injecties). Deze prijzen zijn exclusief eventuele extra kosten zoals afleverkosten en ex

Vergoeding

Het middel Mounjaro kan onder bepaalde voorwaarden worden vergoed vanuit het basispakket voor een kleine groep mensen met ernstig overgewicht. De vergoeding is van toepassing voor personen met een Body Mass Index (BMI) van 35 of hoger die deelnemen aan een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Daarnaast moeten mensen met een BMI tussen 35 en 40 ook lijden aan een van drie specifieke bijkomende aandoeningen.

mounjaro afvallen

Hoeveel val je af met Tirzepatide?

Patiënten die wekelijks 5 mg Mounjaro (tirzepatide) gebruikten, verloren gemiddeld 16,1 kg na 72 weken. Bij een wekelijkse dosis van 10 mg Mounjaro was het gemiddelde gewichtsverlies 22,2 kg, en bij een wekelijkse dosis van 15 mg Mounjaro was het gemiddelde gewichtsverlies 23,6 kg over 72 weken. Patiënten die een placebo gebruikten, verloren 2,4 kg over de 72 weken. (SURMOUNT-1 Clinical Trials, NCT04184622) *

Wat is het verschil tussen Mounjaro en Rybelsus?

Mounjaro (tirzepatide) is een duale GIP en GLP-1 receptor agonist, die subcutaan wordt toegediend en zowel de bloedsuikerspiegel verlaagt als gewichtsverlies bevordert. Rybelsus (semaglutide) is een GLP-1 receptor agonist, beschikbaar in orale vorm, die de bloedsuikerspiegel reguleert en gewichtsverlies ondersteunt.

Is Mounjaro een Ozempic vervanger?

Mounjaro is geen directe vervanger voor Ozempic, maar het kan wel als alternatief dienen voor de behandeling van type 2 diabetes en gewichtsverlies. Beide medicijnen werken op vergelijkbare manieren door het beïnvloeden van hormonen die de bloedsuikerspiegel en eetlust reguleren. Mounjaro (tirzepatide) heeft echter een andere werkingsmechanisme en kan verschillende resultaten en bijwerkingen hebben in vergelijking met Ozempic (semaglutide).

Mounjaro

Over tirzepatide en dit artikel

Dit artikel over Mounjaro zonder recept is voor het eerst gepubliceerd op maandag 17 juni 2024. Tirzepatide – ook bekend als de Mounjaro pen – is een medicatie voor de behandeling van diabetes mellitus type 2 en obesitas. Het wordt door de farmaceutische industrie geproduceerd en gereguleerd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de European Medicines Agency.

Zorginstituut Nederland

De prijs en vergoeding van medicamenten zoals Mounjaro worden beoordeeld door Zorginstituut Nederland binnen het geneesmiddelenvergoedingssysteem. Zorgverzekeraars bepalen de dekking op basis hiervan. Tirzepatide helpt bij de regulatie van bloedglucose en stofwisseling, vergelijkbaar met metformine. Bespreek altijd de behandeling met een zorgprofessional.

mounjaro medicijn

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

  • Mounjaro
Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.