Visolie: Kun je met omega 3 afvallen? 6 interessante weetjes!

Je lichaam heeft omega 3 nodig om goed te kunnen functioneren. Maar helpt het eigenlijk ook bij het afvallen? Deze 6 voordelen kent omega 3!

Vrouw in water die wil met omega 3 afvallen

Je bent vast al bekend met visolie. Het is namelijk een van de meest gebruikte supplementen op de markt! Maar wat is visolie eigenlijk? Wat doet omega-3 in ons lichaam en helpt het ook bij een strak lijf?

Wij vertellen je alles over dit gele goedje en natuurlijk of het daadwerkelijk helpt bij afvallen en het bereiken van die strakke beach body. Ben je er klaar voor? Laten we beginnen!

Wat is visolie?

Visolie is een supplement dat wordt gewonnen uit de weefsels van vette vissen zoals zalm en makreel. Het is dus letterlijk de olie van een vis! Dat klinkt misschien niet zo aantrekkelijk, maar het zit boordevol omega-3 vetzuren, die onder andere goed zijn voor je hart, hersenen en bloeddruk.* 

Wat zit er in visolie?

Visolie is rijk aan omega-3 vetzuren, die verschillende gezondheidsvoordelen bieden, waaronder een betere gezondheid van hart en bloedvaten. Ook zou omega-3 kunnen helpen bij mentale klachten, zoals depressies. Hier is alleen nog te weinig wetenschappelijk bewijs voor. 

Ook bestaat er onderzoek waarbij wordt gesuggereerd dat visolie omega-3 mensen kan helpen gemakkelijker af te vallen. Deze onderzoeken zijn echter niet unaniem en de meningen over dit potentiële voordeel blijven verdeeld.

Lees ook: Hoe verlies je gezichtsvet?

Omega 3 tegen buikvet, helpt het echt?

Omega 3 is helaas geen wondermiddel bij het afvallen en het verliezen van buikvet. Indirect werkt het natuurlijk altijd mee aan een fit en gezond lichaam, maar of omega 3 daadwerkelijk helpt bij afvallen zijn de meningen over verdeeld. Dat neemt niet weg dat je het alsnog nodig hebt om gezond te blijven!

Dus, kun je met omega 3 afvallen?

Ja en nee. Indirect helpt omega 3 bij een gezond en fit lijf, maar het helpt niet direct bij gewichtsverlies. Sommige studies suggereren dat het je metabolisme versnelt en je minder honger krijgt door omega 3 in te nemen. Hier is echter te weinig wetenschappelijk bewijs voor. 

Wat is omega 3 vetzuur?

Omega-3 vetzuren zijn een familie van vetten die essentieel zijn voor de menselijke gezondheid.

Er zijn verschillende soorten omega-3 vetten, maar de belangrijkste kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen:

  • Essentiële omega-3 vetzuren: Alfa-linoleenzuur (ALA) is het enige essentiële omega-3 vetzuur. Het komt voor in een groot aantal plantaardige voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld: walnoten, hennepzaad, chiazaden, lijnzaad en hun oliën.
  • Omega-3 vetzuren met lange keten: De twee bekendste zijn eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Ze komen vooral te vinden in vis(olie) en vette vis, maar ook in zeevruchten, algen en algenolie. 

Je lichaam maakt niet zelf alfa-linoleenzuur (ALA) aan, daarom is ALA een essentieel omega-3 vetzuur.

Essentieel versus niet essentieel

ALA wordt als essentieel beschouwd omdat je lichaam het niet kan aanmaken. Dit betekent dat je dit type vet uit je voeding moet halen. Aan de andere kant worden EPA en DHA niet als essentieel beschouwd, omdat het menselijk lichaam ALA kan gebruiken om ze te produceren.

Deze omzetting is echter niet erg efficiënt bij mensen. Je lichaam zet slechts ongeveer 2-10% van de ALA die je consumeert om in EPA en DHA.

Leestip: Wat is skinny fat & is er een oplossing?

Vrouw met visolie afvallen

Waar zijn omega 3 vetzuren goed voor?

Zoals je eerder kon lezen hebben we omega 3 nodig, omdat ons lichaam het niet zelf aan kan maken. Maar waar is het eigenlijk goed voor?

1. Omega 3 is goed voor de bloeddruk*

DHA en EPA helpen een normale bloeddruk in stand te houden.* Uit onderzoek blijkt namelijk dat het dagelijks innemen van ongeveer 4 gram EPA en DHA (de twee belangrijke omega-3 vetzuren in visolie) de bovendruk (ook wel systolische bloeddruk genoemd) kan verlagen met ongeveer 4,5 mm Hg bij mensen met een verhoogde bloeddruk (die geen bloeddrukverlagende medicijnen gebruiken).

2. Draagt bij aan een normaal vetgehalte in het bloed*

DHA en EPA dragen bij tot de instandhouding van normale triglyceridengehalten in het bloed.* Tryglyceride is een vetachtige stof die nauw verbonden is met het cholesterol, maar niet hetzelfde is. Een te hoog triglyceridengehalte kan leiden tot hart- en vaatproblemen, zoals slagaderverkalking. 

Gezonde voeding en dus omega 3 kan helpen deze gehaltes op normale waarden te houden!

3. Kans op hart- en vaatziekten wordt lager door omega 3

Wanneer je een portie (vette) vis per week eet, wordt – volgens onderzoek – de kans op sterfte aan hartziekten verlaagd. Dit wordt ondersteund door studies naar visoliesupplementen, waaruit blijkt dat een dagelijkse inname van 1 gram EPA en DHA het risico op sterfte aan hartziekten met ongeveer 10% (!) vermindert bij mensen met (een hoog risico op) hart- en vaatziekten.

Lees ook: Veroorzaakt Ozempic bijwerkingen & wat zijn de risico’s?

4. Goed voor de ontwikkeling van het kind bij zwangerschap

Essentiële vetzuren helpen bij een normale groei en ontwikkeling van kinderen.* Ook tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat je voldoende omega 3 (DHA) binnen krijgt, voor de ontwikkeling van de hersenen en het netvlies van je kindje. Ook ALA is nodig voor de normale groei en ontwikkeling van het kind. 

Omega-3 vetzuren zijn onder andere goed voor onze hersenen, bloeddruk, vetgehalte in ons bloed, ons zicht én vermindert de kans op hart- en vaatziekten.

5. DHA is goed voor de hersenen*

Voldoende DHA innemen, bijvoorbeeld door elke week een portie vette vis te eten, speelt een rol bij in het functioneren van de hersenen. Dus, let’s be smart and take some omega 3!

6. Omega 3 (DHA), om scherp te kunnen zien*

En nee, het lijstje is nog niet af van de voordelen van omega 3! Want wist je dat DHA ook goed is voor je gezichtsvermogen?* Reden genoeg dus om die vette vis op je boodschappenlijst te zetten!

Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid omega-3?

Het wordt aangeraden om ongeveer 200 mg EPA en DHA per dag in te nemen. Je kunt dit doen door ongeveer een tot twee porties vette vis per week te eten, zoals makreel, haring of zalm. 

Voor ALA wordt aangeraden dat zo’n 1% van je dagelijkse calorieën ALA bevat. Stel je bent een vrouw die gemiddeld 2000 calorieën eet op een dag, dan komt dat dus neer op 2 gram per dag. 

Leestip: Is kamille thee gezond & kun je er mee afvallen?

Vrouw met vette vis wil met omega 3 afvallen

Tips om meer omega-3 te eten

Vind je het lastig te bepalen waar precies omega-3 in zit en hoe je het (makkelijk) toe kunt voegen in je dieet? Dat snappen we. Daarom hebben we een handig lijstje voor je gemaakt met tips om meer omega-3 in je eetpatroon op te nemen!

  1. Eet vette vis. Kies voor vette vissoorten zoals zalm, makreel, haring, sardientjes of forel. Deze zijn ontzettend rijk aan EPA en DHA.
  2. Voeg omega 3 toe aan je ontbijt en salades. Top je salade of yoghurt bowl af met lijnzaad, chiazaad of walnoten voor een extra dosis ALA.
  3. Gebruik lijnzaadolie. Druppel wat lijnzaadolie over je gerechten of voeg het toe aan smoothies en dressings voor een portie ALA. 
  4. Algen en algenolie. Als vegetariër of veganist kun je makkelijk kiezen voor algen en algenolie als bron van EPA en DHA.
  5. Eet regelmatig vis. Streef naar minstens één of twee keer per week vette vis in je weekmenu, zodat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. 
  6. Supplementen. Overweeg omega-3 supplementen, vooral als je dieet niet voldoende vis of plantaardige bronnen van omega-3 bevat. Overleg altijd met een arts voordat je nieuwe supplementen aan je routine toevoegt. 
  7. Gebruik omega-3 verrijkte producten. Kijk naar producten zoals melk, margarine of brood verrijkt met omega-3 vetzuren.

Door deze eenvoudige aanpassingen kun je gemakkelijk meer omega-3 vetzuren aan je dagelijkse voeding toevoegen voor een gezonder dieet en een gezondere jij!

Wat zijn de symptomen van omega 3 tekort?

Als je denkt dat je een omega 3 tekort hebt, is het altijd verstandig langs te gaan bij je huisarts. De symptomen zijn namelijk niet altijd even duidelijk, maar kunnen zijn:

  • Minder scherp zien
  • Verminderde concentratie
  • Huidproblemen
  • Vermoeidheid
  • Verandering van stemming

Let op: dit kan voor iedereen anders zijn.

Lees ook: Door koud douchen afvallen? 14 tips & voordelen!

Is omega 3 slikken goed voor je?

Ja, omega 3 slikken kan zeker goed voor je zijn. Omega-3 vetzuren zijn namelijk goed voor onder andere de bloeddruk, hersenen en verminderen de kans op hart- en vaatziekten. Maar in principe kun je omega 3 gewoon uit je voeding halen, door bijvoorbeeld één keer per week vette vis te eten en lijnzaad door je ontbijt te doen. 

Eet je vegetarisch of veganistisch? Of lus je simpelweg geen vis? Er bestaan ook supplementen op basis van algen(olie). Vissen halen de omega 3 namelijk uit algen, dus dat is een prima alternatief! Overleg altijd met je arts welke supplementen nodig en geschikt voor je zijn. 

Dosering en veiligheid

Visolie is voor de meeste mensen gewoon veilig, maar niet iedereen kan het zonder risico’s gebruiken. Mensen met allergieën voor vis moeten natuurlijk extra voorzichtig zijn, net als degenen die bloedverdunners gebruiken, omdat visolie het bloed kan verdunnen. 

Ook kunnen sommige mensen last krijgen van bijwerkingen zoals maagklachten of vervelende oprispingen. Daarnaast is visolie uiteraard niet plantaardig en dus niet geschikt voor vegetariërs en veganisten. Het is altijd een goed idee om eerst je arts te raadplegen voordat je visolie gaat gebruiken!

Leestip: Afvallen door minder te eten? Dit kun jij volhouden!

drie supplementen visolie afvallen

Welk moment van de dag omega 3 innemen?

In principe kun je omega 3 dus uit je voeding halen, zoals vette vis, algenolie, lijnzaadolie of bijvoorbeeld walnoten. Ook kun je kiezen voor supplementen, maar wanneer neem je die dan in? Het beste moment om omega-3 in te nemen is meestal bij een maaltijd, maar de precieze instructies staan altijd op het etiket aangegeven. 

Door het bij een maaltijd in te nemen verbetert het de opname en vermindert het de kans op bijwerkingen zoals oprispingen. En die oprispingen worden niet altijd in dank afgenomen! Of je het nu bij het ontbijt, de lunch of het avondeten neemt, maakt niet veel uit.

Kun je wel met levertraan afvallen?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ook levertraan is geen wondermiddel om af te vallen. Levertraan staat bekend om zijn voedingswaarde, vooral vanwege de vitamine D en omega-3 vetzuren, zoals EPA en DHA, die het bevat. Zoals je eerder al las zijn deze vetzuren ontzettend belangrijk voor onze gezondheid. 

Levertraan zelf is echter geen direct middel om af te vallen. Het kan natuurlijk wel bijdragen aan een gezond dieet door essentiële voedingsstoffen aan te vullen, maar gewichtsverlies wordt voornamelijk bereikt door een combinatie van gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging en algemene gezonde leefstijl.

Lees ook: Kun je echt met de hoelahoep afvallen? Hoe dan?

Samenvatting visolie afvallen

Visolie, gewonnen uit vette vis zoals zalm en makreel, is onder andere rijk aan omega-3 vetzuren die goed zijn voor je hart, hersenen en bloeddruk.* Omega-3 helpt namelijk bij het verlagen van de bloeddruk, het behouden van normale triglyceridengehaltes, en kan het risico op sterfte aan hartziekten verminderen. 

Hoewel het zeker geen wondermiddel is voor gewichtsverlies, draagt het natuurlijk wel bij aan een gezonde leefstijl. Dus, zet die portie vette vis maar op je weekmenu. Let’s get healthy!

*Goedgekeurde gezondheidsclaims.

Omega 3 afvallen

Over dit artikel

Dit artikel over visolie afvallen is voor het eerst gepubliceerd op 3 juli 2024. Wil je meer vetverbranding? Ga dan meer bewegen! Ook kun je citroen in water doen om minder te eten en de verbranding te stimuleren. Omega3 helpt niet direct bij het verliezen van gewicht.

Bronnen omega

Je las een bericht in de categorie: 

  • omega 3 afvallen
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.