Saxenda kopen zonder recept? Check dit eerst!

Veel mensen zoeken online naar Saxenda, in sommige gevallen zelfs zonder recept. Wat is Saxenda, kunnen bepaalde mensen met Saxenda afvallen en geeft dit medicijn bijwerkingen? Wij zochten het uit.

saxenda apotheek

Saxenda

Saxenda® is een merknaam voor liraglutide en wordt vervaardigd door Novo Nordisk, een wereldwijd gezondheidszorgbedrijf met hoofdkantoor in Denemarken. Novo Nordisk heeft een lange geschiedenis in de productie van insuline en andere diabetes medicijnen.

Saxenda is ontstaan uit de ontwikkeling van liraglutide, oorspronkelijk goedgekeurd voor de behandeling van diabetes type 2 onder de merknaam Victoza. Na observatie van afvallen als een bijwerking, werd liraglutide verder onderzocht en goedgekeurd als een behandeling voor obesitas.

Wat is een Saxenda injectie?

Een Saxenda injectie wordt als geneesmiddel soms voorgeschreven voor gewichtsverlies bij volwassenen met obesitas (BMI van 30 of hoger) of overgewicht (BMI van 27 of hoger) met bijkomende gewichts-gerelateerde aandoeningen. Denk hierbij aan diabetes type 2, hoge bloeddruk, of een hoog cholesterolgehalte.  

Het actieve bestanddeel in Saxenda is liraglutide, een GLP-1-receptoragonist. Dit betekent dat het lijkt op een natuurlijk hormoon in het lichaam dat betrokken is bij de regulatie van eetlust en voedselinname.

saxenda injectie

Hoe werkt een Saxenda pen?

Saxenda wordt toegediend via een dagelijkse injectie onder de huid, meestal in de buik, dij, of bovenarm. Het doel van de Saxenda pen is om gebruikers te helpen gewicht te verliezen door hun eetlust te verminderen en hun calorie-inname te verlagen

Saxanda kan bijdragen aan het verbeteren van verschillende gezondheidsparameters en het verlagen van de risico’s op gewicht-gerelateerde aandoeningen. Saxenda werkt door het actieve bestanddeel liraglutide, een GLP-1-receptoragonist.

GLP-1 (glucagon-like peptide-1) is een natuurlijk hormoon in het lichaam dat wordt vrijgegeven na het eten.

Hoe werkt het GLP-1 hormoon?

GLP-1 speelt een rol in de regulatie van de eetlust, het stimuleren van de insulineproductie en het vertragen van de maaglediging. Door de werking van dit hormoon na te bootsen, helpt Saxenda om het verzadigingsgevoel te vergroten en de voedselinname te verminderen.

Wanneer liraglutide in het lichaam wordt geïnjecteerd, bindt het zich aan GLP-1-receptoren in de hersenen, wat leidt tot een verminderd hongergevoel en een groter gevoel van volheid na het eten.

Dit helpt gebruikers om hun calorie-inname te verlagen zonder een gevoel van extreme honger. Bovendien helpt liraglutide bij de regulatie van de bloedsuikerspiegel, wat vooral nuttig is voor mensen met type 2 diabetes.

Saxenda vertraagt ook de maaglediging, wat betekent dat voedsel langer in de maag blijft. Dit draagt verder bij aan het verzadigingsgevoel en helpt gebruikers om minder te eten.

Kortom, de combinatie van deze effecten maakt Saxenda voor sommige mensen een effectief hulpmiddel bij gewichtsverlies, mits het wordt gebruikt in combinatie met een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

apotheker bekijkt liraglutide injecties

Waarom willen sommige mensen Liraglutide kopen?

Er is de laatste tijd veel aandacht in de media voor medicijnen tegen overgewicht, vooral bij personen met gerelateerde gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk of hoog cholesterol.

Liraglutide werkt door het verminderen van de eetlust en het bevorderen van een gevoel van volheid, wat helpt bij het verlagen van de calorie-inname. Daarnaast helpt het bij de regulatie van de bloedsuikerspiegel, wat nuttig is voor diabetici.

Kun je zonder recept Saxenda kopen?

Saxenda naalden zijn in zowel België als Nederland een recept plichtig medicijn, dus je kunt het niet zonder recept kopen. Toch zijn er vele louche webshops die Saxenda zonder recept te koop aanbieden. Vaak zijn deze websites volledig onbetrouwbaar en pure oplichting, want na de aankoop wordt de bestelling bijna nooit verzonden. Ook zijn er nep-webshops die gevaarlijke namaak producten opsturen.

Zonder recept in Duitsland

Saxenda wordt ook verkocht in Duitsland, al melden enkele grote apotheken dat er tekorten zijn van dit medicijn. Duitsland is een EU-land, en dat betekent dat Saxenda ook in Duitsland niet zonder recept mag worden verkocht. Heb je echter een recept van een arts uit Nederland, dan kun je deze wel aan de Duitse apotheek voorleggen en vragen of ze jouw bestelling willen verzenden.  

Waarom zijn veel medicijnen alleen op recept verkrijgbaar?

Op dit moment zijn in Nederland ongeveer 18.000 geregistreerde medicijnen, en het grootste deel hiervan (zo’n 75%) is alleen op recept verkrijgbaar. Het College ter Beoordelingen van Geneesmiddelen (CBG) beoordeeld of er voor een bepaald medicijn een recept nodig is. Voor Saxenda is dat dus het geval.

koop saxenda pen

Geeft Saxenda bijwerkingen en is het gevaarlijk?

Onder het toeziend oog van een bevoegd arts is Saxenda niet gevaarlijk, maar dit medicijn kan wel bijwerkingen veroorzaken, vooral aan het begin van de behandeling. Maag-darmstoornissen zoals misselijkheid en diarree komen zeer vaak voor bij meer dan 10% van de gebruikers en nemen meestal af na enkele dagen of weken. Ouderen en mensen met lichte tot matige nierinsufficiëntie kunnen meer last hebben van deze bijwerkingen.

Bij diabetes type 2 ervaren gebruikers vaak bijwerkingen zoals nasofaryngitis, bronchitis, verminderde eetlust, braken, dyspepsie, en hoofdpijn. Hypoglykemie komt zeer vaak voor bij combinatie met een sulfonylureumderivaat. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn onder andere dehydratie, cholelithiase, en huiduitslag. Zeldzamere bijwerkingen zijn onder andere anafylactische reacties en pancreatitis.

Saxenda bijwerkingen komen vooral aan het begin van de behandeling voor.

Bij mensen met obesitas of overgewicht treden zeer vaak bijwerkingen op zoals misselijkheid, braken, en obstipatie. Hoofdpijn komt ook vaak voor. Andere vaak voorkomende bijwerkingen zijn onder andere hypoglykemie, droge mond, en huiduitslag. Soms kan het gebruik leiden tot dehydratie, tachycardie, en pancreatitis. Zeldzamere bijwerkingen zijn onder andere anafylactische reacties en acuut nierfalen.

Hoewel Saxenda voor sommige mensen effectief is bij gewichtsverlies, is het belangrijk om de mogelijke bijwerkingen en risico’s in overweging te nemen en regelmatig contact te houden met een arts tijdens de behandeling.

Zwangere vrouwen

Er is nog te weinig informatie beschikbaar over het gebruik van Saxenda bij zwangere vrouwen. Uit dieronderzoek is gebleken dat het reproductietoxisch kan zijn. Het mogelijke risico voor mensen is nog onbekend. Liraglutide mag daarom niet tijdens de zwangerschap worden gebruikt. Als een patiënte zwanger wil worden of zwanger wordt, moet de behandeling met liraglutide worden stopgezet.

afvallen weegschaal

Veelgestelde vragen

Hoeveel val je af met Saxenda naalden?

Omdat externe factoren van invloed zijn op het resultaat, is niet van te voren te voorspellen hoeveel kilo je afvalt met een Saxenda injectie. Wel is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat meer mensen minimaal 10% van hun gewicht verliezen met Saxenda, dan met een placebo.  

Het Zorginstituut verwacht daarom dat dit leidt tot een verbeterde kwaliteit van leven en dat gewicht gerelateerde ziektes niet verergeren en mogelijk zelfs afnemen bij mensen met obesitas die met Saxenda zijn afgevallen.

Men concludeert daarom in zijn beoordeling dat Saxenda naalden, in combinatie met de Gecombineerde Leefstijlinterventie effectiever is voor mensen met ernstig overgewicht dan de combinatie van GLI en een placebo.

Hoe kom je in aanmerking voor Saxenda?

Om in aanmerking te komen voor Saxenda, moeten volwassenen met ernstig overgewicht (obesitas) voldoen aan specifieke criteria. Denk hierbij aan de deelname van minstens één jaar aan een door het RIVM erkend GLI-programma, dat mensen helpt meer te bewegen en gezonder te eten met als doel blijvende gedragsverandering.

Daarnaast moeten ze een extreem verhoogd gezondheidsrisico hebben door hun gewicht, zoals een BMI van 35 en hoger met bijkomende aandoeningen zoals hart- of vaatziekten, slaapapneu of artrose, of een BMI boven de 40. Ze mogen geen diabetes type 2 hebben en (nog) niet in aanmerking komen voor operaties zoals een maagverkleining.

Wat is beter: Saxenda of Ozempic?

Ozempic en Saxenda zijn beide GLP-1 receptor agonisten, maar ze verschillen in hun gebruik en doelstellingen. Saxenda (liraglutide) is ook een GLP-1 receptor agonist, maar is specifiek goedgekeurd voor gewichtsverlies bij mensen met obesitas of overgewicht en gerelateerde gezondheidsproblemen. Hoewel het op een vergelijkbare manier werkt als Ozempic, ligt de nadruk bij Saxenda meer op het bevorderen van gewichtsverlies dan op de behandeling van diabetes.

Wat kost Saxenda per maand en is er een vergoeding?

Saxenda wordt sinds 1 april vergoed uit het basispakket voor de behandeling een specifieke groep mensen die kampen met ernstig overgewicht. De behandeling heeft een behoorlijke prijs, want Saxenda injecties kosten de zorgverzekeraars ongeveer € 2600 per patiënt per jaar, wat neerkomt op ongeveer € 217 per maand.

Saxenda

Wat zijn de ervaringen met Saxenda afvallen?

De ervaringen met Saxenda variëren een beetje, zo blijkt uit geraadpleegde online reviews. Veel gebruikers melden een gewichtsafname, vooral wanneer dit medicijn wordt gecombineerd met een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Sommigen mensen ervaren echter de eerder genoemde bijwerkingen zoals misselijkheid, diarree, of verstopping.

Mensen die met Saxenda afvallen delen ook verschillende resultaten, want niet iedereen verliest evenveel gewicht. In veelgehoorde positieve ervaring gaat over de eetlustremmende werking van Saxenda, maar er wordt ook benadrukt dat discipline en levensstijlveranderingen cruciaal blijven voor een succesverhaal. Stil zitten is er dus niet bij. Daarnaast onderstrepen artsen dat medische begeleiding bij het gebruik van Saxenda belangrijk is om veiligheid en effectiviteit te waarborgen.

Wat kan nog meer als je wilt afvallen maar niet perse valt in de categorie obesitas? Een koolhydraatarm dieet en intermittent fasting kunnen helpen bij verantwoord afvallen en verminderen van buikvet. Sportscholen bieden begeleiding om estetisch te trainen. Let op voor het jojo-effect en zorg voor een balans tussen gezondheid en voorkomen van ziek worden. Afvallen moet altijd veilig en duurzaam zijn.

Over dit artikel

Dit artikel over de werking, bijwerking en prijzen van Saxenda en liraglutide is voor het eerst gepubliceerd op woensdag 29 mei 2024. Hieruit blijkt dat Saxenda in de Nederlandse apotheek op recept beschikbaar is en dit medicijngebruik door de zorgverzekeraar wordt vergoed. Het gaat echter te ver om te stellen dat injecteren met Saxenda een alternatief voor liposuctie is. Voor meer zorg informatie over de specifieke dosering, bijwerkingen en indicaties verwijzen wij naar de bijsluiter van dit medicijn. Maar denk eraan: lichaamsbeweging is goed voor de stofwisseling en ook voor een goede werking van de Saxenda injectie belangrijk.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

  • Saxenda
Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.