Semaglutide kopen zonder recept? Lees dit eerst!

Er is veel aandacht voor semaglutide, en een enkeling zoekt zelfs naar samaglutide zonder recept. Maar wat is semaglutide precies, wie kan met semaglutide afvallen en bovenal: wie komt ervoor in aanmerking?

Semaglutide

Semaglutide is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling van type 2 diabetes en obesitas. Het behoort tot de klasse van GLP-1 receptoragonisten, die de afgifte van insuline stimuleren en de eetlust verminderen.

Semaglutide werkt door de werking van het incretinehormoon GLP-1 te imiteren, wat leidt tot een betere regulatie van de bloedsuikerspiegel en gewichtsverlies.

Naast de effecten op de bloedsuikercontrole, helpt semaglutide ook bij het verminderen van cardiovasculaire risico’s bij mensen met diabetes.

YouTube video

Hoe werkt het GLP-1 hormoon?

GLP-1 is een hormoon dat door de darmen wordt aangemaakt na het eten. Het helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren door de alvleesklier te stimuleren om insuline te produceren en door het remmen van glucagon, een stof die de bloedsuikerspiegel verhoogt. GLP-1 vermindert ook het hongergevoel.

Semaglutide is een GLP-1 agonist, een medicijn dat de werking van GLP-1 nabootst en wordt gebruikt om de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type 2 te verlagen. Deze medicijnen (zoals Ozempic, Rybelsus en Saxenda) worden meestal als injecties toegediend. Ze helpen niet alleen bij het afvallen, maar ook bij het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.

“Semaglutide vermindert eetlust, vertraagt maaglediging en bevordert gewichtsverlies.”

Kun je met semaglutide afvallen?

Patiënten die in aanmerking komen voor semaglutide kunnen afvallen met semaglutide. Een studie van Wilding toonde aan dat wekelijkse subcutane injecties van semaglutide in combinatie met leefstijlinterventie leiden tot significant gewichtsverlies bij volwassenen met overgewicht of obesitas, zonder diabetes.

In de gerandomiseerde dubbelblinde studie kregen 1961 volwassenen met een BMI van > 30 kg/m² of een BMI > 27 kg/m² met minstens één gewicht gerelateerde comorbiditeit, gedurende 68 weken eenmaal per week 2,4 mg semaglutide of een placebo, beide gecombineerd met leefstijlinterventie.

De resultaten lieten zien dat semaglutide het afgevallen lichaamsgewicht met gemiddeld 14,9% (15,3 kg) verminderde, vergeleken met 2,4% (2,6 kg) bij de placebogroep. Bovendien bereikten meer gebruikers van semaglutide significante gewichtsafnames van 5%, 10%, en 15% of meer.

afvallen semaglutide weegschaal

Wat is het verschil tussen tabletten en injecties?

Het verschil tussen semaglutide tabletten en injecties ligt voornamelijk in de toedieningswijze en de frequentie van gebruik. Semaglutide tabletten (Rybelsus) worden oraal ingenomen, meestal dagelijks, terwijl semaglutide injecties (Ozempic) subcutaan, dus onder de huid, worden toegediend. Dit gebeurt meestal wekelijks.

Tabletten met sémaglutide gebruikt de patiënt elke dag. Slik de tablet met een slok water op een lege maag, minimaal een half uur voordat je gaat ontbijten, voor optimale werking. Semaglutide injecties worden één keer per week gebruikt, op een vaste dag en tijd, zodat men het minder snel vergeet. Dit medicijn wordt in de buik, bovenbeen of bovenarm gespoten.

semaglutide tabletten van rybelsus

In de vorm van tabletten: Rybelsus

Semaglutide tabletten zijn kleine, ronde pillen met een glad oppervlak en gaan onder de merknaam Rybelsus over de toonbank. Ze zijn meestal wit of lichtgeel van kleur en hebben een duidelijke markering om ze te onderscheiden van andere medicatie. Deze tabletten worden vaak geleverd in blisterverpakkingen met de dosering duidelijk aangegeven op de verpakking.

In de vorm van injecties: Ozempic

Semaglutide injecties worden onder de naam Ozempic geleverd in voorgevulde injectiepennen. De Ozempic pennen zijn slank en meestal wit of lichtblauw, met een duidelijke doseringsindicator en een beschermkap over de naald. De injectiepennen zijn ontworpen voor gemakkelijke, subcutane toediening en bevatten duidelijke instructies op de pen zelf.

semaglutide injecties van ozempic

Waar kun je semaglutide zonder recept kopen?

Het is nergens mogelijk om semaglutide zonder recept te kopen, aangezien deze tabletten en injecties in zowel België een recept-plichtig medicijn zijn. Toch laat een simpele online zoektocht webshops zien die semaglutide te koop aanbieden. Vaak zijn dit echter nepshops die na betaling helemaal niets leveren, of namaak medicijnen versturen.

Heb ik een recept nodig in Duitsland?

Semaglutide wordt ook verkocht in Duitsland. Aangezien Duitsland een EU-land is, betekent dit dat semaglutide ook daar absoluut niet zonder recept mag worden verkocht. Heb je echter een (internationaal) recept van een arts uit Nederland, dan kun je dit aan de Duitse apotheek voorleggen en vragen of je daar samaglutide bestellen mag en of zij naar Nederland willen/kunnen versturen.

Waarschuwing: Koop nooit semaglutide zonder recept!

Wat moet er op een internationaal recept staan?

Stel, je wilt semaglutide op recept bestellen in Duitsland. Dan heb je een internationaal recept nodig. Op een internationaal recept moeten je achternaam, voornaam en geboortedatum vermeld staan.

Daarnaast moeten de gegevens van jouw arts op het recept staan: achternaam en voornaam (voluit), beroepskwalificatie, contactgegevens, werkadres inclusief land, en handtekening (geschreven of digitaal).

Verder moeten de gegevens van het medicijn vermeld worden: de generieke benaming of stofnaam (niet de merknaam), de vorm (bijvoorbeeld tabletten of oplossing), en de hoeveelheid, concentratie en dosering.

Geeft semaglutide bijwerkingen?

Zeer vaak voorkomende bijwerkingen (meer dan 10%) van semaglutide zijn hoofdpijn, misselijkheid, braken, buikpijn, obstipatie, diarree en vermoeidheid. Vaak (1 tot 10%) treden hypoglykemie (bij diabetes type 2), duizeligheid, dysgeusie, diabetische retinopathie (bij diabetes type 2), dyspepsie, gastritis, gastro-oesofageale reflux, oprispingen, opgezette buik, flatulentie, cholelithiase, haaruitval en reacties op de injectieplaats van samaglutide op.

Soms (minder dan 1%) kunnen hypotensie, orthostatische hypotensie, stijging van de hartslag, acute pancreatitis, vertraagde maaglediging en stijging van serumlipase of -amylase optreden. Zelden (minder dan 0,1%) kunnen anafylactische reacties en angio-oedeem voorkomen na gebruik van semaglutide. Ook is darmobstructie gemeld.

vrouw met obesitas fitness

Zwangere vrouwen

Het gebruik van semaglutide tijdens de zwangerschap wordt door het Farmacotherapeutisch Kompas afgeraden. Hoewel onderzoek bij ruim 900 zwangere vrouwen met diabetes type 2 geen verhoogd risico op aangeboren afwijkingen toonde, is volgens het Zorginstituut verder onderzoek nodig om dit te bevestigen.

Gebruik voor gewichtsvermindering tijdens de zwangerschap wordt ook ontraden. Staak semaglutide ten minste twee maanden vóór een geplande zwangerschap vanwege de lange halfwaardetijd. Vruchtbare vrouwen moeten adequate anticonceptie gebruiken tijdens de behandeling.

Is dit medicijn veilig?

Oraal ingenomen semaglutide wordt volgens Verantwoord Medicijngebruik over het algemeen als veilig beschouwd, maar er zijn enkele zorgen over de langetermijnveiligheid. Studies hebben sémaglutide en andere GLP-1-agonisten in verband gebracht met een mogelijk verhoogd risico op pancreatitis en pancreascarcinoom, hoewel het EMA en de FDA concluderen dat er geen bewijs is voor een verhoogd risico.

Verantwoord Medicijngebruik meldt ook dat schildklieraandoeningen bij proefdieren zijn waargenomen, maar ook dat de klinische relevantie bij mensen klein lijkt. Bij patiënten met diabetische retinopathie kan subcutaan semaglutide het risico op complicaties verhogen, vooral bij gelijktijdig insulinegebruik en snelle bloedglucoseregulatie.

Semaglutide wordt door Verantwoord Medicijngebruik als veilig beschouwd.

Wat kost semaglutide?

Semaglutide kost ongeveer €1500 per jaar in orale vorm, wat aanzienlijk duurder is dan andere diabetesmedicijnen. Ter vergelijking, metformine kost ongeveer €40 per jaar, gliclazide tussen €58 en €73 per jaar afhankelijk van de dosering, en NPH-insuline ongeveer €70 per jaar voor een dagelijkse dosis van 10 eenheden.

Veelgestelde vragen

Is semaglutide verkijgbaar bij Kruidvat?

Je kunt semaglutide natuurlijk niet kopen bij de Kruidvat, want Kruidvat is een drogist en geen apotheek. Omdat semaglutide een receptplichtig medicijn betreft, mogen enkel apotheken (onder toeziend oog van een arts) semaglutide verstrekken. Dit is zo geregeld omdat op deze wijze de juiste dosering en monitoring van bijwerkingen kan worden gewaarborgd.

Hoeveel kilo van je af met semaglutide?

Volgens de NHG-standaard Obesitas (2010) levert een gewichtsverlies van 5 tot 10% aanzienlijke gezondheidswinst op. Onderzoek toont aan dat semaglutide bij 86% van de deelnemers meer dan 5% gewichtsverlies veroorzaakt. Een patiënt van 100 kilo zou dus in theorie minstens 5 kilo afvallen met semaglutide, en vaak meer.

Is semaglutide hetzelfde als Ozempic?

Ja, semaglutide is de werkzame stof in Ozempic. Ozempic is een merknaam voor een semaglutide injectie, die wordt gebruikt voor de behandeling van diabetes type 2. Semaglutide wordt tevens onder andere merknamen verkocht zoals Wegovy.

vrouw koopt semaglutide injecties bij apotheek

is semaglutide hetzelfde als Rybelsus?

Semaglutide is de actieve farmaceutische stof die gebruikt wordt in verschillende medicijnen, waaronder Rybelsus. Ozempic is, zoals beschreven, de injecteerbare vorm van semaglutide, terwijl Rybelsus een orale tabletvorm is. Beide worden gebruikt voor de behandeling van type 2 diabetes en gewichtsverlies.

Wie komt in aanmerking voor semaglutide?

Volwassenen met diabetes type 2 en een BMI van ≥30 kg/m² komen in aanmerking voor semaglutide als hun bloedglucosewaarden onvoldoende gereguleerd zijn met metformine en een sulfonylureumderivaat in de maximaal verdraagbare doseringen, en zij geen insuline gebruiken.

Semaglutide

Over dit artikel

Dit artikel over Semaglutide is voor het eerst gepubliceerd op vrijdag 31 mei 2024. Semaglutide is een geneesmiddel dat vaak wordt voorgeschreven bij de behandeling van diabetes mellitus type 2. Het is ontwikkeld door Novo Nordisk en valt onder het geneesmiddelenvergoedingssysteem van Zorginstituut Nederland.

Gewichtsverlies en overgewicht

Semaglutide wordt ook onderzocht voor andere indicaties, zoals gewichtsverlies en overgewicht. Voor gebruik is het belangrijk om de aanbevelingen van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik te volgen en advies van artsen op te volgen. Zorgverzekeraars kunnen de kosten dekken, afhankelijk van de ziektekostenverzekering. Let op dat langdurig gebruik noodzakelijk kan zijn, ook bij mensen die al afgevallen zijn met deze injecties of tabletten. Bespreek dit met een zorgprofessional om het jojo-effect te vermijden.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

  • Semaglutide
Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.