(Hoe) helpt stoppen met alcohol tegen buikvet?

Stoppen met alcohol: het klinkt makkelijker dan dat het is. Maar tóch zal je lichaam en je buik je dankbaar zijn! Lees je mee waarom?

Alcohol buik vrouw

Hmmm, een lekker glaasje rosé in de zon. Wat kan het toch lekker zijn! Hoewel een glaasje wijn je heus niet dikker maakt, is alcohol een flinke caloriebom. Drink je regelmatig? Dikke kans dat deze kilo’s zich vestigen rond je middel. Maar helpt stoppen met alcohol tegen dit buikvet?

Wij zetten alle feiten en fabels op een rijtje, zodat jij deze zomer strak in je vel zit!

Waarom krijg je een dikke buik van alcohol?

Als je regelmatig flink drinkt, zul je dat helaas ook terugzien in je buikvet. Dit komt eigenlijk door verschillende redenen. Allereerst zit alcohol bomvol calorieën, dus als je er veel van neemt, kan dat bijdragen aan een zogeheten “bierbuik”. 

Ook gooit het je spijsvertering in de war en zorgt het voor een opgeblazen gevoel. Alcohol en een slanke buik zijn dus geen goede vrienden!

Lees ook: Appeldag: Hoe kun je met het appel dieet afvallen?

Hoe snel verdwijnt buikvet na stoppen met alcohol?

Als je regelmatig (veel) alcohol drinkt, kan stoppen zeker helpen om buikvet te verminderen. Alcohol bevat namelijk veel calorieën, die je uiteindelijk dik maken. Ons lichaam houdt er nou eenmaal van om vet op te slaan rond ons middel en onze heupen. 

Stoppen met alcohol kan daarom indirect zorgen voor het verlies van buikvet. Meestal zie je na een paar weken al wat verschil als je ook let op je voeding en beweging. Hoeveel en wanneer je precies resultaat ziet, hangt af van verschillende factoren. 

Waarom is alcohol een boosdoener bij afvallen?

1. Alcohol bevat vaak “lege” calorieën

Alcoholische dranken worden vaak als “lege” calorieën bestempeld. Dit betekent dat ze je lichaam voorzien van calorieën, maar weinig tot geen voedingsstoffen bevatten.

Bijvoorbeeld: er zitten bijna 155 calorieën in een blikje bier van 12 gram en 125 calorieën in een glas rode wijn van 5 gram. Ter vergelijking: een snack zou tussen de 150 en 200 calorieën moeten bevatten. Een avondje uit met meerdere drankjes kan leiden tot de consumptie van een paar honderd (!) extra calorieën.

Cocktails en mixdrankjes, met bijvoorbeeld vruchtensap of frisdrank, bevatten zelfs nóg meer calorieën.

2. Alcohol wordt gebruikt als primaire brandstofbron

Er zijn ook andere factoren die zorgen voor buikvet buiten het caloriegehalte. Wanneer alcohol wordt geconsumeerd, wordt het eerst verbrand als brandstofbron voordat je lichaam iets anders gebruikt. Dit geldt ook voor glucose uit koolhydraten of lipiden uit vetten.

Wanneer je lichaam alcohol gebruikt als primaire energiebron, eindigen de overtollige glucose en lipiden, helaas voor ons, als vetweefsel, of vet.

Leestip: Helpt chiazaad bij afvallen & wat zijn de ervaringen?

Alcohol buik vrouw op het strand

3. Alcohol kan je organen aantasten

De belangrijkste rol van je lever is om te fungeren als “filter” voor lichaamsvreemde stoffen die je lichaam binnenkomen, zoals drugs en alcohol. De lever speelt ook een rol bij de stofwisseling van vetten, koolhydraten en eiwitten.

Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot wat bekend staat als alcoholische leververvetting. Deze aandoening kan je lever beschadigen en beïnvloedt de manier waarop je lichaam koolhydraten en vetten metaboliseert en opslaat.

Veranderingen in de manier waarop je lichaam energie uit voedsel opslaat, kunnen het heel moeilijk maken om af te vallen.

4. Alcohol kan bijdragen aan overtollig buikvet

De “bierbuik” is niet alleen een mythe. Voedingsmiddelen met veel eenvoudige suikers, zoals snoep, frisdrank en zelfs bier, bevatten ook veel calorieën. Extra calorieën worden uiteindelijk opgeslagen als vet in ons lichaam.

Het consumeren van voedingsmiddelen en dranken met veel suiker kan snel leiden tot gewichtstoename. We kunnen niet kiezen waar al dat extra gewicht terechtkomt. Maar het lichaam heeft de neiging om vet op te hopen in de buikstreek.

Alcohol bevat veel lege calorieën, dat wil zeggen: wél calorieën, maar geen voedingsstoffen.

5. Alcohol beïnvloedt je beoordelingsvermogen… vooral met eten

Zelfs al eet je super clean, wanneer je alcohol op hebt is het tóch lastig die vette hap te laten staan. Alcohol verlaagt de remmingen en kan leiden tot slechte beslissingen in het heetst van de strijd – vooral als het gaat om voedselkeuzes.

Lees ook: Ik wilde in mijn bovenbenen afvallen: zo deed ik dat

6. Alcohol kan je slaap negatief beïnvloeden

Een slaapmutsje voor het slapengaan klinkt misschien als een ticket voor een goede nachtrust, maar je kunt het beter niet doen. Je komt misschien makkelijker in slaap wanneer je een glaasje op hebt, de slaapkwaliteit is echter een stuk minder.

Slaaptekort, door slaapgebrek of een verminderde slaap, kan leiden tot een onbalans in de hormonen die te maken hebben met honger, verzadiging en energieopslag.

Vrouwen zijn gestopt met alcohol ervaringen uitwisselen

8. Alcohol beïnvloedt de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen

Je darmen worden niet blij van alcohol. Alcohol kan namelijk stress veroorzaken op de maag en de darmen. Dit leidt tot verminderde spijsverteringssecreties en beweging van voedsel door het maag-darmkanaal.

Spijsverteringsproblemen door alcohol

Spijsverteringssecreties zijn een essentieel onderdeel van een gezonde spijsvertering. Ze breken namelijk voedsel af in de basis macro- en micronutriënten die door het lichaam worden opgenomen en gebruikt.

Alcoholgebruik op alle niveaus kan leiden tot een verminderde vertering en absorptie van deze voedingsstoffen. Dit kan een grote invloed hebben op de stofwisseling van organen die een rol spelen bij je gewicht.

Lees ook: Kun je met gezonde smoothies afvallen?

Wat zijn de beste alcoholische dranken om af te vallen?

Dit klinkt misschien allemaal alsof alcohol je kansen op die beach body verpest. Maar niet getreurd! Op je gewicht letten hoeft echt niet te betekenen dat je alcohol helemaal uit je dieet moet schrappen.

In plaats van te grijpen naar drankjes met veel suiker of calorieën, kun je ook genieten van deze 100-calorieën opties:

1. Wodka

Calorieën: 100 calorieën in 1,5 ons gedistilleerde 80-proef wodka

Alternatieve cocktail: Kies mixers met weinig calorieën zoals Cola Zero en vermijd overdreven suikerrijke sappen.

2. Whiskey

Calorieën: 100 calorieën in 150 milliliter

Alternatieve cocktail: Ditch de cola en neem je whiskey on the rocks voor een caloriearm alternatief.

3. Gin

Calorieën: 115 calorieën in 150 milliliter

Alternatieve cocktail: Ga voor iets eenvoudigs, zoals een martini.

4. Tequila

Calorieën: 100 calorieën in 150 milliliter

Alternatieve cocktail: Het beste aan tequila is dat de gebruikelijke tequila “shot” gewoon zout, tequila en limoen is!

5. Brandy

Calorieën: 100 calorieën in 150 milliliter

Wil je toch gaan voor een drankje? Kies dan bijvoorbeeld voor wodka met bruiswater en vers fruit.

Gestopt met alcohol ervaringen van jullie

Natuurlijk is het makkelijker gezegd dan gedaan om te stoppen met alcohol. Mandy (38) wil in ieder geval niet meer terug! “Na heel lang nadenken ben ik tóch gestopt met alcohol drinken, en geloof mij, ik wil niet meer terug! Al supersnel merkte ik dat mijn buikvet afnam en ik voelde me een stuk fitter. Na jaren van regelmatig drinken leek het alsof mijn middel altijd een beetje opgeblazen was. Maar na een paar maanden zonder drank begon ik echt verschil te zien. Mijn buik werd geleidelijk platter, en ik voelde me lichter en energieker. Het was een echte eyeopener hoeveel impact alcohol had op mijn gewicht!”

Leestip: Wat zijn symptomen van te snel afvallen?

gestopt met alcohol buik vrouw drinkt water

Minder gezellig?

Alcohol wordt vaak gelinkt aan gezelligheid, en dat is logisch: alcohol wordt vaak gedronken bij sociale gelegenheden. Maar ook zonder alcohol kan het hartstikke gezellig zijn! Er zijn ontzettend veel mocktails (cocktails zonder alcohol) of andere fancy drankjes die je wel de sfeer geven, maar niet de nadelen! Ook is het heus niet erg als je een keer een alcoholisch drankje drinkt, maar wees je bewust van de hoeveelheid calorieën en alcohol die je consumeert. 

Samenvatting stoppen met alcohol en buikvet

Hoewel het volledig schrappen van alcohol uit je dieet niet per se de enige manier is om af te vallen, zijn er veel verbeteringen die je kunt aanbrengen in je gezondheidsreis door simpelweg te minderen met drank.

Je kunt genieten van een gezonder lichaam, betere slaap, betere spijsvertering en minder van die overtollige “lege” calorieën.

En als je toch van plan bent om te drinken, geniet dan van een wodka of whisky on the rocks – en sla de frisdrank over!

Stoppen met alcohol buikvet

Over dit artikel

Dit artikel over alcohol buik vrouw is voor het eerst gepubliceerd op 26 juni 2024. Stop met alcohol! Wil je toch mee proosten? Kies dan voor iets dat alcoholvrij is, zoals alcoholvrije cava of champagne. Je hoeft niet radicaal te stoppen met alcohol en naar de kroeg gaan, maar zolang je zelfbeheersing hebt kun je ook gewoon minderen. Dat scheelt ook met de kater! Helemaal afkicken hoeft dus niet, als je maar zorgt dat je alcoholpromillage laag blijft. Stop je helemaal met alcohol? Dat is natuurlijk het allerbeste!

Bronnen

Je las een bericht in de categorie: 

  • Stoppen met alcohol buikvet
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.