Virtuele maagband: hoe werkt afvallen onder hypnose?

De virtuele maagband komt steeds vaker in het nieuws. Kun je werkelijk onder hypnose afvallen? In dit artikel alles over de mogelijke voordelen, nadelen en risico’s van hypnotherapie.

vrouw krijgt onder hypnose virtuele maagband

Wat is een virtuele maagband?

Een virtuele maagband wordt onder hypnose geplaatst (ook wel hypnotherapie genoemd), waarbij de situatie van een echte maagband operatie in het ziekenhuis exact wordt nagebootst. Tijdens de sessie ligt de cliënt in een ligstoel en wordt door de stem van de therapeut onder hypnose gebracht. De therapeut gebruikt ziekenhuisgeluiden en specifieke geuren om de ervaring levensecht te maken.

Dit proces geeft de cliënt het gevoel alsof de maagband daadwerkelijk is aangebracht. Naast de virtuele operatie richt de therapie zich ook op de emotionele aspecten van het afvallen, waarbij de cliënt in ongeveer vijf sessies leert omgaan met eetdrang zonder een fysieke ingreep.

Kun je echt onder hypnose afvallen?

Dat is nog niet met zekerheid te zeggen, al zijn er signalen dat hypnose sommige mensen zou kunnen helpen met het afvallen. Het idee is dat de geest beïnvloed kan worden om gewoontes zoals overeten te veranderen. Maar hoe effectief hypnotherapie precies is, dat nog (flink) ter discussie, zoals wel vaker met nieuwe technieken uiteraard.

Een eerder gecontroleerd onderzoek onderzocht het gebruik van hypnotherapie voor gewichtsverlies bij mensen met obstructieve slaapapneu. Het onderzoek keek naar twee specifieke vormen van hypnose versus eenvoudig dieetadvies voor gewichtsverlies en slaapapneu. Alle 60 deelnemers verloren 2 tot 3 procent van hun lichaamsgewicht in 3 maanden.

“Hoe effectief een virtuele maagband is, is onderwerp van discussie.”

Lees ook: Hoeveel calorieën voor 1 kilo afvallen?

Hoe werkt afvallen met hypnotherapie?

Tijdens hypnotherapie zal je therapeut je sessie waarschijnlijk beginnen met uitleggen hoe een virtuele maagband werkt. Daarna worden je persoonlijke doelen besproken. Vanaf dat moment kan je therapeut beginnen te spreken met een kalmerende, zachte stem om je te helpen ontspannen en een gevoel van veiligheid te creëren.

Als je eenmaal een meer ontvankelijke gemoedstoestand hebt bereikt, kan je therapeut manieren voorstellen om je te helpen je eet- of bewegingsgewoonten te veranderen of andere manieren om je doelen voor gewichtsverlies te bereiken.

Bepaalde woorden of het herhalen van bepaalde zinnen kan in deze fase helpen. Je therapeut kan je ook helpen visualiseren hoe je je doelen bereikt door levendige mentale beelden te delen.

Om de sessie af te sluiten zal je therapeut je helpen om uit hypnose te komen en terug te keren naar je begintoestand.

De duur van de hypnose sessie en het aantal sessies dat je nodig hebt hangt af van je individuele doelen. Sommige mensen delen ervaringen dat ze al resultaat na één tot drie sessies.

YouTube video

Lees ook: Hoe kan ik mijn love handles trainen?

Soorten hypnotherapie

Er zijn verschillende soorten hypnotherapie, elk gericht op specifieke doelen en technieken:

  • Traditionele hypnotherapie: Gebruikt directe suggesties tijdens diepe ontspanning om gedrag en gedachten te veranderen.
  • Ericksoniaanse hypnotherapie: Gebaseerd op de technieken van Milton Erickson, gebruikt indirecte suggesties en metaforen.
  • Cognitieve/gedragsmatige hypnotherapie: Combineert hypnose met cognitieve gedragstherapie (CGT) om negatieve gedachten en gedragspatronen te veranderen.
  • Hypno-analyse: Richt zich op het ontdekken en oplossen van onderliggende problemen door middel van regressie en diepgaande exploratie.
  • Zelfhypnose: Technieken waarmee individuen zichzelf in een hypnotische staat kunnen brengen voor zelfverbetering.

Wat zijn de ‘voordelen’ van een virtuele maagband?

Het belangrijkste voordeel van een virtuele maagband onder hypnose zou zijn, dat het mensen in staat stelt om in een ontspannen gemoedstoestand te komen waarin ze meer openstaan voor suggesties om bepaalde gewoonten te helpen veranderen.

Studies tonen aan dat sommige mensen gevoeliger zijn voor de effecten van hypnose en er dus meer baat bij hebben. Bepaalde persoonlijkheidskenmerken, zoals onbaatzuchtigheid en openheid, kunnen iemand bijvoorbeeld gevoeliger maken voor hypnose.

Een andere studie ontdekte ook dat de vatbaarheid voor afvallen onder hypnose toeneemt na de leeftijd van 40 jaar, en dat vrouwen, ongeacht hun leeftijd, er eerder voor openstaan.

afvallen met hypnotherapie

Is hypnotherapie gevaarlijk?

Hier lopen de meningen over uiteen. Hypnose wordt door sommigen als veilig beschouwd voor de meeste mensen als het wordt beoefend onder begeleiding van een getrainde therapeut. Het is geen middel om te hersenspoelen of gedachten te beheersen.

Een therapeut kan tijdens het plaatsen van de virtuele maagband echt niet iemand zo controleren dat ze iets gênants doen of iets tegen hun wil. Enkele risico’s zijn:

  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Slaperigheid
  • Angst
  • Onrust
  • Creëren van valse herinneringen

Mensen die last hebben van hallucinaties of wanen moeten eerst met hun arts spreken voordat ze een virtuele maagband proberen. Hypnose mag logischerwijs ook niet worden uitgevoerd op iemand die onder invloed is van drugs of alcohol.

Wat zijn de nadelen volgens experts?

Het obesitascentrum van het Máxima MC in Eindhoven schrijft op haar website dat voorzichtigheid geboden, aangezien hypnose onder alternatieve geneeskunde valt. Het Obesitascentrum: “Het biedt voor sommige mensen misschien resultaten, maar wetenschappelijke bewijzen voor de effectiviteit zijn beperkt of ontbreken.”

Ook onderstreept het ziekenhuis dat het plaatsen van een virtuele maagband fysiek onmogelijk is. “Voor blijvend gewichtsverlies bij morbide obesitas is bariatrische chirurgie de enige wetenschappelijk bewezen methode.” aldus het Máxima MC.

vrouw probeert afvallen onder hypnose

Extra tips voor het afvallen

Naast een virtuele maagband en hypnotherapie kun je thuis al veel dingen proberen die je kunnen helpen bij het afvallen:

  • Beweeg je lichaam de meeste dagen van de week. Probeer elke week 150 minuten matige activiteit (zoals wandelen, wateraerobics, tuinieren) of 75 minuten zwaardere oefeningen (zoals hardlopen, baantjes trekken, wandelen in de heuvels) te doen.
  • Houd een voedseldagboek bij. Houd bij hoeveel je eet, wanneer je eet en of je uit honger eet. Dit kan je helpen om gewoontes te identificeren die je moet veranderen, zoals snacken uit verveling.
  • Eet fruit en groenten. Streef naar vijf porties fruit en groente per dag. Voeg ook meer vezels toe aan je dieet – tussen de 25 en 30 gram per dag – om je eetlust te beteugelen.
  • Drink dagelijks zes tot acht glazen water. Gehydrateerd zijn helpt overeten voorkomen.
  • Weersta de drang om maaltijden over te slaan. De hele dag door eten helpt je metabolisme op gang te houden.

Lees ook: Hoe kun je afvallen na je zwangerschap?

Veelgestelde vragen

Vitamines.com krijgt dagelijks veel vragen over afvallen. Heb jij ook een prangende vraag? Stuur hem dan naar [email protected], en misschien kunnen we jouw vraag en ons antwoord toevoegen op deze pagina, zodat andere mensen er misschien ook mee geholpen zijn.

Is een virtuele maagband onzin?

De virtuele maagband is een controversiële methode. Toch zijn er veel geverifieerde verhalen te vinden van mensen die succes hadden met hypnotherapie, ook in Nederland.

Experts zoals obesitaschirurgen blijven echter (zeer) sceptisch. Zij wijzen dan vooral op het gebrek aan wetenschappelijk bewijs en langetermijnresultaten van virtuele maagbanden.

Wat zijn de kosten van een virtuele maagband?

De kosten voor het plaatsen van een virtuele maagband zijn afhankelijk van het aantal benodigde sessies. Meestal zijn er minimaal 5 sessies van 90 minuten benodigd. Aangezien een hypnotherapie sessie gemiddeld €145 euro kost, zal het totale bedrag op circa €725 euro moeten worden begroot.

Een virtuele maagband kost in totaal ongeveer €725 euro, en deze moet je zelf betalen.

Krijg ik een vergoeding van mijn zorgverzekering?

Een virtuele maagband wordt in Nederland niet vergoed door zorgverzekeringen omdat de effectiviteit ervan wetenschappelijk onvoldoende is aangetoond. Deze therapie, gebaseerd op hypnose, mist de rigoureuze klinische trials die nodig zijn om erkend te worden als een betrouwbare medische behandeling.

Zorgverzekeraars vergoeden doorgaans alleen behandelingen met bewezen effectiviteit en goedgekeurde medische richtlijnen. Bovendien beschouwen sommige verzekeraars hypnotherapie als een alternatieve of complementaire therapie, die meestal niet binnen het basispakket valt.

Conclusie

Hoewel een virtuele maagband onder hypnose voor sommigen een effectieve methode kan zijn om gewicht te verliezen, ontbreekt het aan voldoende wetenschappelijk bewijs om deze therapie algemeen aan te bevelen. De behandeling is veilig onder begeleiding van een getrainde therapeut, maar de resultaten zijn sterk afhankelijk van individuele gevoeligheid voor hypnose.

Voor blijvend gewichtsverlies bij morbide obesitas blijft bariatrische chirurgie de enige wetenschappelijk bewezen methode. Daarnaast worden de kosten van een virtuele maagband niet vergoed door zorgverzekeraars vanwege de beperkte wetenschappelijke onderbouwing en het karakter van hypnotherapie als alternatieve geneeskunde.

Verder lezen: Waarom lukt afvallen niet?

Virtuele maagband

Virtuele maagband ervaringen

Virtuele maagbanden worden al enkele jaren geplaatst, waardoor er ook in Nederland al meerdere ervaringen zijn gedeeld. Een aantal ervaringsdeskundigen over afvallen onder hypnose:

  • Jessica uit Hoofddorp: “Na jaren van verschillende diëten en teleurstellingen, ontdekte ik de virtuele maagband. In vijf maanden tijd ben ik 25 kilo afgevallen zonder een streng dieet te volgen. Het voelt levensecht en heeft mijn eetgewoonten blijvend veranderd.”
  • Mark uit Amsterdam: “De virtuele maagband hielp me op een natuurlijke manier af te vallen. Door hypnotherapie eet ik nu kleinere porties zonder gevoel van honger. Het proces was rustgevend en effectief voor mijn gewichtsverlies.”
  • Eva uit Den Haag: “De virtuele maagband onder hypnose was een bijzondere ervaring. Het heeft me geholpen om anders met eten om te gaan. Ik voel me nu veel beter in mijn vel en ben blij met de resultaten.”
  • Leo uit Utrecht: “Hoewel ik sceptisch was, heeft de virtuele maagband me geholpen om meer dan 10 kilo af te vallen. De sessies waren ontspannend en het voelde alsof ik echt een operatie had ondergaan. Dit heeft mijn leven positief veranderd.”

Over dit artikel

Dit artikel over de virtuele maagband en door middel van hypnotherapie afvallen is voor het eerst gepubliceerd op maandag 3 juni 2024. De virtuele maagband is een methode binnen de alternatieve gezondheidszorg die gebruik maakt van psychotherapie, brainspotting en coaching om mensen met overgewicht en obesitas te ondersteunen. Deze behandeling richt zich op het onderbewustzijn om eetgedrag te veranderen en stress te verminderen. Hoewel deze methode niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar, kan een intake helpen bij het bepalen of deze aanpak geschikt is. Experts vinden dit echter geen alternatief voor een maagverkleining. Het doel een een virtueel geplaatste maagband is om patiënten te helpen hun streefgewicht te bereiken en hun zelfvertrouwen te vergroten zonder ingrijpende chirurgische ingrepen.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

  • Virtuele maagband
Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.