Helpt water met citroen je afvallen?

Een glas citroenwater in de ochtend. Lekker verfrissend! Maar helpt het ook je extra kilo’s kwijt te raken?

Vrouw drinkt elke dag koud water met citroen

Water met een beetje citroensap is niet alleen een perfecte zomerse verfrissing, volgens sommigen helpt het je ook om vet te verbranden. Maar is dat zo? Helpt water met citroen je daadwerkelijk met afvallen? Wij zetten alle feiten én fabels voor je op een rijtje. Let’s get to business!

Wat is citroenwater?

Citroenwater is een drankje gemaakt van water gemengd met vers citroensap. Het kan warm of koud gedronken worden. Van dit soort water wordt vaak beweerd dat het verschillende voordelen voor de gezondheid heeft, waaronder het verbeteren van de spijsvertering en… afvallen!

Kan citroen vet verbranden?

Nee, citroen kan helaas niet op magische wijze vet verbranden. Om effectief vet te verbranden kun je beter aan de slag met een sport, zoals hardlopen, fietsen of zwemmen in combinatie met een evenwichtig dieet.

Wel kunnen citroen en citroenwater indirect bijdragen aan een gezonde leefstijl en afvallen. 

Citroenwater bevat weinig calorieën

Citroenwater is over het algemeen een perfecte keuze als je graag wilt afvallen, omdat het een zeer caloriearm drankje is. Als je het sap van een halve citroen in water doet, bevat elk glas citroenwater slechts zes calorieën!

Als je dus calorierijke (en suikerrijke!) dranken als sinaasappelsap en frisdrank vervangt door citroenwater, kan dit een geweldige manier zijn om calorieën te besparen en te helpen bij het afvallen.

Lees ook: Afvallen met injecties: hoe werkt het?

Frisdrank inruilen voor water met citroen

Een glas sinaasappelsap (237 ml) bevat bijvoorbeeld 110 calorieën en een fles frisdrank van 0,5 liter bevat 182 calorieën. Door zelfs maar één van deze dranken per dag te vervangen door een glas citroenwater kun je de dagelijkse calorie-inname met 100-200 calorieën verminderen!

Hoeveel citroen in water voor citroenwater

Citroenwater houdt je gehydrateerd

Van het transporteren van voedingsstoffen naar de cellen tot het transporteren van afvalstoffen uit het lichaam; voldoende water drinken om gehydrateerd te blijven is een cruciaal onderdeel van je gezondheid.

Het behouden van voldoende hydratatie is namelijk ontzettend belangrijk voor van alles. Van het reguleren van de lichaamstemperatuur tot het verbeteren van fysieke prestaties. Er zijn ook aanwijzingen dat gehydrateerd blijven kan helpen bij gewichtsverlies, maar daar is nog onvoldoende bewijs voor.

Goed gehydrateerd blijven kan ook helpen bij het verminderen van het vasthouden van water, wat symptomen als een opgeblazen gevoel, wallen en gewichtstoename kan veroorzaken.

Citroenwater kan je een voller gevoel geven

Het drinken van water is belangrijk, ook tijdens het afvallen. Het kan je namelijk een vol gevoel geven, het houdt je gehydrateerd én het bevat weinig tot geen calorieën. Daarom kiezen sommigen ervoor om eerst een groot glas (citroen)water te drinken voor de maaltijd. Dit kan helpen je een voller gevoel te geven, waardoor je minder calorieën eet. Er is echter te weinig onderzoek gedaan om dit te bevestigen. 

Water met citroen helpt niet direct bij afvallen, maar het houdt je wel gehydrateerd én het kan je een voller gevoel geven.

Leestip: Visolie: Kun je met omega 3 afvallen? 6 interessante weetjes!

Citroenwater is niet per se beter dan gewoon water

Citroenwater heeft veel potentiële voordelen, van het verbeteren van hydratatie tot het verhogen van verzadiging. Het is echter belangrijk om te weten dat deze voordelen allemaal afkomstig zijn van het hoofdingrediënt: water.

Citroenwater bevat wel wat extra voedingsstoffen uit het citroensap, zoals vitamine C en antioxidanten, maar deze hebben waarschijnlijk geen effect op je gewicht.

Hoe kun je koud water met citroen drinken?

Citroenwater is een drankje dat je helemaal naar je eigen smaak kunt samenstellen. In recepten wordt meestal het sap van minstens een halve citroen gemengd met een glas water. Om meer smaak toe te voegen, kun je een paar andere ingrediënten toevoegen.

Een paar blaadjes verse munt of een snufje kurkuma zijn heerlijke en gezonde manieren om een glas citroenwater pittiger te maken. Veel mensen beginnen hun dag het liefst met een verfrissend glas citroenwater, maar het kan natuurlijk op elk moment van de dag gedronken worden.

Lees ook: Hoe verlies je gezichtsvet?

Vrouw wil met water met citroen afvallen

Citroenthee

Citroenwater kan ook warm gedronken worden, zoals thee. Doe wat schijfjes citroen in heet water en voeg eventueel verse gember of munt toe. Je kunt ook de schil van een (biologische) citroen gebruiken voor in je thee. Daardoor krijg je thee een heerlijk zoet smaakje!

Ondanks beweringen dat citroenwater meer voordelen heeft als het bij bepaalde temperaturen wordt gedronken, is er weinig bewijs dat dit verschil maakt.

Slecht voor je tanden

Wellicht heeft je tandarts ooit al gewaarschuwd voor zuren in bijvoorbeeld frisdrank en snoep. Zuur tast namelijk je tandglazuur aan, waardoor er tanderosie ontstaat. Helaas is dit niet zo makkelijk te herstellen, dus voorkomen is beter dan genezen. 

Door (te veel) citroenwater te drinken krijg je veel zuur tegen je tanden. Daarom is het belangrijk niet te veel water met citroen te drinken, of drink het bijvoorbeeld met een rietje. Dit geldt overigens ook voor frisdrank en andere vruchtensappen. 

Kies voor caloriearme dranken zoals citroenwater, koffie of thee zonder suiker in de ochtend.

Leestip: Wat is skinny fat & is er een oplossing?

Wat ‘s morgens drinken om af te vallen?

Als je wilt afvallen is het belangrijk dat je minder calorieën consumeert, dan dat je verbrandt. Daarom is het tijdens het afvalproces essentieel dat je niet te veel calorierijke producten eet of drinkt. Wil je dus afvallen? Kies dan voor een caloriearme drank in de ochtend. Water met citroen is een prima keuze, als je wel oppast voor je tandglazuur. 

Ook kun je kiezen voor bijvoorbeeld thee of koffie zonder suiker of (te veel) melk. Laat vruchtensappen en frisdranken liever staan, deze bevatten veel calorieën en suikers waarvan je juist niet afvalt. 

Jonge vrouw drinkt koud water met citroen

Wat is de snelste manier om af te vallen?

Afvallen betekent dat je meer calorieën verbruikt dan dat je binnenkrijgt. Dat betekent dat je een calorietekort creëert. Dit doe je door bijvoorbeeld caloriearmer te eten en meer te bewegen, waardoor je meer calorieën verbrandt. De snelste manier om af te vallen is meestal niet de meest duurzame. Afvallen kost nou eenmaal tijd en consistentie is het allerbelangrijkste, want je wil natuurlijk geen jojo-effect!

Zorg daarom dat je evenwichtig eet, voldoende (citroen)water drinkt, veel beweegt, goed en genoeg slaapt en minder stress ervaart. Deze combinatie van factoren werkt het állerbest om die beach body te creëren. 

Lees ook: Veroorzaakt Ozempic bijwerkingen & wat zijn de risico’s?

Samenvatting water met citroen & afvallen

Citroenwater kan verzadiging bevorderen en hydratatie ondersteunen. Bovendien bevat het slechts 6 calorieën, waardoor het een betere keuze is dan frisdrank of vruchtensap. Citroenwater is echter niet beter dan gewoon water als het gaat om vet verliezen.

Dat gezegd hebbende, het is lekker, makkelijk te maken en kan gebruikt worden als een caloriearme vervanging voor calorierijke dranken. Dus: het kan mogelijk (indirect) helpen af te vallen en sowieso je gezondheid te verbeteren!

Water met citroen afvallen

Over dit artikel

Dit artikel over koud water met citroen afvallen is voor het eerst gepubliceerd op 9 juli 2024. Afvallen water, kan dat? Overgewicht kan je een negatief zelfbeeld geven, maar het is belangrijk dat je jezelf niet gaat saboteren. Om duurzaam af te vallen is het essentieel dat je voldoende vetverbranding hebt, krachttraining uitvoert om je spierkracht te verbeteren en eventueel een intervaltraining zoals een HIIT workout. Sommigen beweren dat je je lichaam kunt ontgiften of het honger hormoon kunt verminderen met citroenzuur in het water met citroensap, sap van grapefruit of bijvoorbeeld lijnzaadolie, maar daar is te weinig wetenschappelijk bewijs voor. De mythe en mythes rondom citroen water zijn volop aanwezig, maar het is cruciaal dat je evenwichtig eet, zoals kwark in de ochtend, veel groenten gedurende de dag, vezels en eiwitten.

Bronnen citroenzuur

Je las een bericht in de categorie: 

  • Water met citroen afvallen
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.