Wegovy

Wie zoekt naar een medicijn om af te vallen komt al snel Wegovy tegen. Een enkeling wil zelfs Wegovy kopen zonder recept. Dat kan niet. Maar wat is Wegovy, geeft het bijwerkingen en wie kan met Wegovy afvallen?

Wat is Wegovy?

Wegovy® is een merknaam voor semaglutide en wordt vervaardigd door Novo Nordisk, een wereldwijd gezondheidszorgbedrijf met hoofdkantoor in Denemarken. Novo Nordisk heeft een lange geschiedenis in de productie van insuline en andere diabetes medicijnen.

Wegovy is ontstaan uit de ontwikkeling van semaglutide, oorspronkelijk goedgekeurd voor de behandeling van diabetes type 2 onder de merknaam Ozempic.

Nadat tijdens de observatie bleek dat Wegovu gewichtsverlies als bijwerking, is semaglutide verder voor dit doel onderzocht, en werd het in 2022 in Nederland goedgekeurd voor met overgewicht of obesitas.  

YouTube video

Wat doet Wegovy met je lichaam?

Wegovy pennen bevatten de werkzame stof semaglutide, die vergelijkbaar is met het natuurlijke hormoon ‘glucagon-like peptide-1’ (GLP-1). Dit hormoon komt vrij uit de darmen na een maaltijd. Voor obesitas werkt Wegovy door aan te grijpen op specifieke receptoren in de hersenen die de eetlust reguleren.

Dit medicijn zorgt ervoor dat je eerder voldaan bent, je minder hongerig voelt en minder trek hebt in eten. Het gevolg is dat men  minder calorieën consumeert, wat helpt bij gewichtsverlies. Bovendien kan Wegovy een positief effect hebben op andere gezondheidsproblemen die samenhangen met obesitas zoals een hoge bloeddruk.

Kun je met Wegovy en semaglutide afvallen?

De werkzame stof in Wegovy is semaglutide en helpt mensen met obesitas afvallen doordat het werkt op een specifiek deel van je hersenen dat je eetlust regelt. Wanneer de patient semaglutide neemt, voel deze zich sneller vol en heb je minder honger. Dit komt omdat semaglutide de werking van een natuurlijk hormoon, GLP-1, nabootst, dat normaal gesproken na een maaltijd wordt vrijgegeven.

Dit hormoon helpt ook de bloedsuikerspiegel te reguleren, wat kan helpen om ongezonde eetbuien te verminderen. Door de eetlust te verminderen, eet men logischerwijs minder calorieën. Ook voor semaglutide geldt dat een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging onmisbaar zijn voor goede resultaten.

wegovy semaglutide

Wanneer is er sprake van overgewicht of obesitas?

Overgewicht en obesitas worden vastgesteld aan de hand van de Body Mass Index (BMI), een maat die de verhouding tussen gewicht en lengte beoordeelt. Een BMI tussen 25 en 29,9 duidt op overgewicht, terwijl een BMI van 30 of hoger wijst op obesitas. Daarnaast kan de taille-omtrek een indicatie geven; een omtrek van meer dan 88 cm bij vrouwen en meer dan 102 cm bij mannen kan wijzen op een verhoogd gezondheidsrisico.

De werkzame stof van Wegovy is semaglutide en helpt mensen met obesitas om af te vallen.

Waar kun je Wegovy kopen zonder recept?

Wegovy injecties zijn in zowel België als Nederland recept plichtig, dus je kunt Wegovy pennen nergens zonder recept kopen. Toch zijn er vele louche webshops die Wegovy online zonder recept te koop aanbieden. Maar let op: meestal zijn deze websites zeer onbetrouwbaar, want na aankoop wordt de bestelling nooit verzonden.

Online Wegovy bestellen in Duitsland

Het is mogelijk om Wegovy in een Duitse apotheek te bestellen, hoewel enkele grote apotheken melden dat er soms tekorten zijn. Duitsland is een EU-land, wat betekent dat Wegovy ook daar niet zonder recept mag worden verkocht. Heb je echter een recept van een arts uit Nederland, dan kun je dit aan een Duitse apotheek voorleggen en vragen of ze jouw bestelling willen verzenden.

koop wegovy pen

Geeft Wegovy bijwerkingen?

Bijwerkingen van Wegovy injecties kunnen onder meer misselijkheid, diarree, braken, constipatie, buikpijn, hoofdpijn, vermoeidheid, en duizeligheid zijn. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn bijvoorbeeld galblaasproblemen, pancreatitis en een verhoogde hartslag.

Allergische reacties van Wegovy zijn zeldzaam, maar wel mogelijk. Het is belangrijk om altijd met een arts te overleggen bij het optreden van bijwerkingen, vooral als deze ernstig of langdurig zijn. Regelmatige medische controle wordt ook aanbevolen tijdens het gebruik van Wegovy.

Op 3 juli 2024 werd bekend dat Wegovy mogelijk het risico verhoogt op een oogziekte die tot blindheid kan leiden. Dit blijkt uit onderzoek van de universiteit van Harvard. Het risico geldt specifiek voor diabetespatiënten en betreft niet-arteriële ischemische opticusneuropathie (NAION), een aandoening die de bloedtoevoer naar de oogzenuw blokkeert.

Zwangere vrouwen

Er zijn nog te weinig gegevens beschikbaar over het gebruik van Wegovy tijdens de zwangerschap. Daarom wordt het afgeraden om Wegovy te gebruiken als je zwanger bent. Als een patiënte zwanger wil worden of ontdekt dat ze zwanger is, moet de behandeling met Wegovy worden stopgezet.

Wegovy helpt de eetlust beter te reguleren.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kilo val je af met Wegovy?

Met Wegovy kunnen gebruikers gemiddeld 15% van hun lichaamsgewicht verliezen over een periode van 68 weken. Dit komt overeen met ongeveer 15 kilogram voor iemand die 100 kilogram weegt. De mate van gewichtsverlies varieert echter per persoon en hangt af van verschillende factoren, zoals de mate van dieet- en bewegingsaanpassingen die samen met de medicatie worden gevolgd.

Wat kost Wegovy per maand?

Wegovy wordt wekelijks toegediend met een injectiepen. Afhankelijk van de dosering en de fase van de behandeling, worden 4 Wegovy pennen per maand gebruikt. Volgens het Farmotherapeutisch Kompas ligt de prijs van één Wegovy pen op € 337,89, waarmee het medicijngebruik € 1.351,56 per maand kost.

Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen wordt Wegovy nog niet vergoed door de zorgverzekering.

Wat is het verschil tussen Ozempic en Wegovy?

Ozempic en Wegovy bevatten beide semaglutide als werkzame stof, maar ze worden gebruikt voor verschillende medische doeleinden en doseringen. Ozempic is primair goedgekeurd voor de behandeling van diabetes type 2 en helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel door de afgifte van insuline te stimuleren en de afgifte van glucagon te remmen.

Wegovy daarentegen is specifiek goedgekeurd voor gewichtsbeheersing bij volwassenen met obesitas of overgewicht en één of meer gewichtsgerelateerde aandoeningen, zoals diabetes type 2 of hypertensie.

De dosering van semaglutide is in Wegovy injectie ook hoger dan in Ozempic, omdat het doel is om de eetlust te verminderen en het gewichtsverlies te bevorderen door in te werken op de eetlustregulerende centra in de hersenen.

afvallen met wegovy weegschaal

Hoe kom je in aanmerking voor Wegovy?

Om in aanmerking te komen voor Wegovy (semaglutide) voor gewichtsbeheersing, moeten volwassenen aan specifieke criteria voldoen. Dit middel wordt voorgeschreven als aanvulling op een caloriebeperkt dieet en meer lichamelijke beweging.

Patiënten komen in aanmerking voor Wegovy wanneer ze:

  • Obesitas hebben met een BMI van 30 kg/m² of meer;
  • Overgewicht hebben met een BMI van 27 tot 30 kg/m², gecombineerd met minstens één gewichtsgerelateerde aandoening zoals diabetes type 2, dyslipidemie, of gereguleerde hypertensie.

Wat gebeurt er als je stopt met Wegovy?

Wanneer patienten stoppen met Wegovy, krijgen ze mogelijk een (groot) deel van hun verloren gewicht weer terug. Uit onderzoek blijkt dat mensen binnen een jaar na het stoppen ongeveer twee derde van het gewicht weer aankomen.

Fabrikant Novo Nordisk adviseert daarom om Wegovy te blijven gebruiken in combinatie met een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Maar langdurig gebruik van Wegovy dieetinjecties kan dus noodzakelijk zijn om blijvende resultaten te zien.

Wegovy

Wegovy ervaringen

Ervaringen met Wegovy injecties die online zijn geraadpleegd zijn overwegend positief, zekers als het gaat om afvallen met dit medicijn. Er zijn gebruikerservaringen die een aanzienlijke gewichtsreductie melden. Een belangrijk voordeel is dat patiënten zich eerder voldaan voelen en hierdoor minder honger ervaren.

Minder goede ervaringen met het Wegovy medicijn worden echter ook gemeld. Denk hierbij aan bijwerkingen zoals misselijkheid, diarree, constipatie, en buikpijn, en dan vooral als men net begint met Wegovy. Positief is dat deze nadelen verminderen na verloop van tijd.

studie wegovy ervaring

Over dit artikel

Dit artikel over Wegovy is voor het eerst gepubliceerd op donderdag 30 mei 2024. Het gebruik van een geneesmiddel en afslankmiddel als Wegovy kan onderdeel zijn van een afslanktraject. Apothekers en artsen spelen ook een rol bij de toediening en begeleiding van geneesmiddelen zoals Rybelsus, Saxenda en Ozempic, en dan vooral op het gebied van voorlichting. Bepaalde afslankmiddelen en medicijnen die door apotheken worden verstrek kunnen door het geneesmiddelenvergoedingssysteem worden gedekt, afhankelijk van de ziektekostenverzekering. Wegovy valt daar op dit moment echter nog niet onder.

Hoe worden geneesmiddelen zoals een afslankmiddel beoordeeld in Nederland?

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en Zorginstituut Nederland beoordelen en reguleren de toelating van deze afslankmiddelen op de markt. Daarnaast zorgt het Instituut Verantwoord Medicijngebruik voor voorlichting over verantwoord gebruik van deze geneesmiddelen. Naast het bevorderen van gezondheid, kan het gebruik van bepaalde medicijnen ook ondersteuning bieden bij andere doelen, zoals stoppen met roken. Het is belangrijk om met zorg en onder begeleiding van medische professionals, zoals artsen en apothekers de juiste stappen te nemen en de aanwijzingen in de bijsluiter op te volgen.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

  • Wegovy

Verder lezen over: Saxenda kopen zonder recept

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.