Aubergine gezond?

Wat is aubergine

Aubergine, ook wel “aubergine” genoemd, is afgeleid van het Engelse woord “egg plant”. Wilde aubergines hebben de grootte en kleur van eieren. Aubergine is een vruchtgroente van de nachtschadefamilie, net als tomaten en paprika’s. Meestal is de peervormige vrucht donkerpaars van kleur. Je hebt ook andere variaties zoals witte aubergine en “graffiti” aubergine.

Is aubergine gezond?
Wat zijn de zeven gezondheidsvoordelen van een aubergine?

De aubergine is familie van de nachtschadeplanten en kan gerust een veelzijdige groente worden genoemd. Een aubergine heeft veel gezondheidsvoordelen en heeft een heerlijke smaak. Je leest hieronder de zeven gezondheidsvoordelen van de aubergine.

Zitten er veel calorieën in aubergine?

Een aubergine bevat weinig calorieën en levert veel voedingsstoffen. Een aubergine past dus ideaal op het moment dat je een gezonde levensstijl en gewicht wil nastreven. Je krijgt namelijk alle goede vitamines, mineralen en vezels binnen en genoeg energie om je lichaam optimaal te laten functioneren.

Er zitten namelijk ruim 3 gram vezels in 100 gram aubergine. Ook de vitamines B6, C, K en de mineralen kalium, mangaan en folaat (foliumzuur in de natuurlijke vorm). Ook vitamine B3, koper en magnesium is in kleine hoeveelheden te vinden in aubergine. Redenen genoeg om eens vaker een maaltijd met aubergine neer te zetten!

De gezondheid van cellen wordt beschermd

In aubergine zitten een krachtige antioxidanten zoals vitamine C en antocyaninen. De vrije radicalen worden bestreden door deze antocyaninen en geven de aubergine de dieppaarse kleur.

Er zitten ook veel solasodine rhamnosyl glycosiden (SRG’s) in een aubergine. Cellen die zich anders gedragen dan van ze worden verwacht kunnen worden opgeruimd door deze stoffen. Je gezondheid van je lichaamscellen wordt dus ondersteund door de aubergine!

Aubergines ondersteunen de hersenen

De stof nasunine, één van de genoemde antocyaninen zou de gezondheid van de hersenen ondersteunen. De schade door vrije radicalen aan de hersencelmembranen zou door deze stof worden beperkt.

Ook helpt nasunine het lichaam door afvalstoffen te verwijderen en zorgt het voor transport van voedingsstoffen naar cellen. Het zou ook helpen bij de afbraak van vetten in de hersenen. Nasunine helpt dus ook de hersencellen te beschermen.

Het zou de gezondheid van het hart ondersteunen

De gezondheid van het hart wordt in stand gehouden door onder andere vitamine C, B6, vezels en kalium. De gezondheid van het hart zou door de antioxidanten in een aubergine ondersteund worden.

De slechte LDL-cholesterol stoffen en bepaalde bloedvetten zouden door de antioxidanten worden verminderd.  Onderzoek onder dieren heeft dit aangetoond. Of dit hetzelfde effect heeft bij mensen moet nog blijken maar desalniettemin is het een gezonde keuze om meer aubergine te eten!

Het ondersteund de bloedsuikerspiegel

Door de hoeveelheid vezels in een aubergine draagt het bij aan een gezonde suikerspiegel. Door de aanwezigheid van deze vezels krijg je minder pieken en dalen in de suikerspiegel omdat suiker minder snel wordt opgenomen.

Voor een stabiele bloedsuikerspiegel dragen ook de polyfenolen in een aubergine bij. Ook je energiepeil en humeur krijgen hiervan een boost. Moeheid en irritaties worden voorkomen doordat je minder pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel hebt.

Kan helpen bij het verliezen van gewicht

Als je gewicht wil verliezen is aubergine een uitstekende groente. Het eten van een aubergine zorgt namelijk voor een verzadigd gevoel voor een lange tijd. Daarnaast zitten aubergines bomvol voedingsstoffen en zijn ze caloriearm. Door dit lange verzadigde gevoel heb je minder snel de neiging om wat te snacken.

De gezondheid van de botten wordt ondersteund

Het sporenelement mangaan is in een grote hoeveelheid te vinden in een aubergine. Dit sporenelement in combinatie met vitamine D en calcium zorgt voor de gezondheid van botten. Terwijl jij geniet van deze heerlijke groente ondersteun je daarmee ook je botten!

YouTube video