Beste probiotica van 2024

Probiotica zijn levende bacteriën die van nature ook in je lichaam voorkomen. Maar welk supplement kun je het beste kopen? Vitamines.com heeft een shortlist voor je gemaakt met de vijf beste probiotica supplementen die je kunt kopen.

Top 3 Probiotica

Wat is best verkochte probioticum?

 • Hoeveelheid bacteriën
 • Hoeveelheid stammen
 • Testcijfer Vitamines.com

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn zeer nuttige (levende) bacteriën en gisten die de gezondheid bevorderen. Probiotica kunnen een uit balans geraakte darmflora herstellen: de gemeenschap van nuttige en schadelijke bacteriën in je darmen.

Bij een gezonde darmflora zijn de nuttige en schadelijke bacteriën in evenwicht, maar door een verstoring kan dit uiteindelijk leiden tot een overwicht van schadelijke bacteriën, wat darmproblemen zoals constipatie en diarree kan veroorzaken.

Best getest: Orthica Orthiflor

Waarom en wanneer moet ik probiotica slikken?

Heb je last van prikkelbare darmen, een opgeblazen gevoel en weet je niet waardoor dit komt? Dan kan probiotica een oplossing zijn om te slikken. Een opgeblazen gevoel komt doordat je darmen uit balans zijn.

Hoe helpt probiotica bij gezondere darmen?

 • Helpt bij het afbreken van voedsel
 • Zorgt voor een betere darmflora
 • Kan ontstekingen helpen verminderen

Welke probiotica is als beste getest?

Op basis van 20 aangeboden probiotica supplementen, ben ik uiteindelijk op een shortlist van 5 probiotica’s gekomen waarbij Orthiflor Orginal van Orthica door mij als beste getest is.

Ik heb in het bijzonder gekeken naar de soorten probioticum & stammen, CFU’s (hierover later meer in de verantwoording), effectiviteit, ingrediënten, patenten en de prijs.

Beste merkBeste probioticaPrijsPer dagStammenBacteriën (KVE)Cijfer
OrthicaOrthiflor €15,95€0,53910 miljard9,6
MattissonProbiotica€18,85€0,311010 miljard8,7
VitakruidSymflora€39,90€1,3382 miljard8,6
Vitals Microbiol€79,95€1,33315 miljard8,5
OrthovitaalBioflora€39,95€0,661125 miljard8,3
Testresultaten van 3 oktober 2023.

1. Orthica Orthiflor (€15,95)

Als je het allerbeste probioticum wilt voor zowel je darmgezondheid als je algemene welzijn, dan is deze nieuwe nummer 1 supplement in de probiotica Top 5 een echte aanrader. Op basis van zijn samenstelling en feedback en reviews van onze klanten.

Orthica Orthiflor levert een versterkte probiotische mix die 20 keer effectiever dan de standaardversies die je op het internet kunt kopen, en biedt daarmee in mijn ogen een harmonieuze balans in je darmmicrobioom en een zeer krachtige ondersteuning aan je immuunsysteem.

best geteste probiotica orthica

Bekijk Vitakruid Symflora →

De aanwezigheid van zowel Bifidobacterium als Lactobacillus stammen garandeert bijvoorbeeld een brede aanvalslinie tegen ongewenste bacteriën en draagt bij aan een optimale darmfunctie. De enterococcus faecium is een krachtig voor het bevorderen van je spijsvertering.

Wat in mijn optiek Orthiflor ook speciaal maakt, is de aanwezigheid van 100% rundergelatine, wat zorgt voor een natuurlijke, zuivere kwaliteit en compatibiliteit met diverse dieetbehoeften. Maïszetmeel en maltodextrine bieden extra prebiotische ondersteuning, waardoor de probiotische bacteriën beter kunnen floreren.

Daarnaast is er nog de onverslaanbaar lage prijs, waardoor Orthica Orthiflor zowel het predicaat beste probiotica supplement en allerbeste koop verdiend.

Voordelen Orthica OrthiflorNadelen
De 9 beste probiotische stammenGeen nadelen kunnen vaststellen
Voor dagelijks en tijdelijk gebruik
Betere spijsvertering
Recent vernieuwde formule
Langere overleving bacteriën

Welke stammen vind je in Orthica Orthiflor?

Bacteriepreparaat 1,0 x 109 kve* in ongeveer gelijke verhoudingen:

 • Bifidobacterium bifidum
 • Bifidobacterium lactis
 • Enterococcus faecium
 • Lactobacillus casei
 • Lactobacillus gasseri
 • Lactobacillus paracasei
 • Lactobacillus plantarum
 • Lactobacillus salivarius
 • Lactococcus lactis

2. Mattisson Probiotica (€18,85)

Wie het etiket van de Mattisson Probiotica capsules leest, kan niet anders dan onder de indruk zijn. We leven in een tijd waarin stress, levensstijl en medicijngebruik onze darmflora uit balans kunnen brengen en daar komen deze probiotica echt van pas.

De probiotica capsules van Mattisson bevatten een indrukwekkende mix van 10 verschillende probiotica stammen en bieden een flinke dosis van 10 miljard kolonievormende eenheden per dag.

Bovendien zorgt de toevoeging van prebiotische FOS-inuline ervoor dat de probiotica van Mattisson bacteriën nog beter worden opgenomen, wat een groot pluspunt is.

Wat mij verder overtuigde is de slimme maagzuurresistente capsule, wat betekent dat de probiotica de maag onbeschadigd passeert en pas in de darmen wordt vrijgegeven, precies waar we deze nuttige bacteriën nodig hebben.

De zorgvuldig gekozen mix van probiotica stammen, waaronder Bifidobacterium en Lactobacillus soorten, geeft mij het vertrouwen dat je een breed scala aan ‘goede’ bacteriën binnenkrijg.

Ik zou Mattisson Probiotica capsules, zeker gezien de prijs, een goede tweede plaats in deze test willen geven. Een uitstekend supplement voor iedereen die zijn of haar darmgezondheid wil ondersteunen.

Voordelen Mattisson ProbioticaNadelen
10 probiotica stammenIets minder bacteriën (10 miljard)
Alle belangrijke ingrediënten
Speciaal voor een goede darmflora
FOS-inuline voor een betere opname

Welke stammen vind je in Mattisson Probiotica?

Probiotica met 10 stammen van samen 10 miljard, waarvan:

 • Bifidobacterium an lactis
 • Bifidobacterium bifidum
 • Bifidobacterium breve
 • Bifidobacterium l longum
 • Lactobacillus acidophilus
 • Lactobacillus casei
 • Lactobacillus delbr bulgaricus
 • Lactobacillus rhamnosus
 • Lactobacillus salivarius
 • Lactobacillus lactis

3. Vitakruid Symflora (€39,90)

Vitakruid staat in de wereld van orthomoleculair therapeuten enorm goed bekend, vooral vanwege de zeer goed geselecteerde natuurlijke ingrediënten. Dat is bij Vitakruid Symflora niet anders.

Dit supplement bevat acht verschillende probioticastammen in één formule – een mix die volgens onderzoek effectiever is dan het gebruik van een enkele stam.

Bovendien bevat Symflora prebiotica, dit zijn onverteerbare vezels uit voeding zoals granen, groenten en fruit, die dienen als voedingsbodem voor de probiotica en hun groei en activiteit in ons lichaam bevorderen.

probiotische vitakruid symflora basis

Bekijk Vitakruid Symflora →

Wat mij verder opvalt aan Symflora is het hoge overlevingspercentage van de bacteriën na het doorlopen van het verteringskanaal. Dit is een belangrijke maatstaf voor de kwaliteit van een probioticum.

Veel probiotica overleven de zure omgeving van de maag niet, maar Symflora doet dit wel, wat blijkt uit een onderzoek van Winclove Probiotics en de Universiteit van Maastricht. Het is dus niet alleen de hoeveelheid bacteriën die telt, maar ook hun overlevingskans en activiteit.

Symflora overtuigde mij op beide punten, maargezien de iets hogere verkoopprijs zetten wij dit voedingssupplement op de derde plaats.

Voordelen Vitakruid Symflora Nadelen
8 probiotica stammenSupplement is iets duurder geprijsd
Zeer goed & bekend merk
Natuurlijke ingrediënten
Prebiotica toegevoegd
Getest door universiteit

Welke stammen vind je in Vitakruid Symflora?

2 x 10^9 CFU* van de volgende stammen:

 • Bifidobacterium lactis
 • Bifidobacterium lactis
 • Enterococcus faecium
 • Lactobacillus acidophilus
 • Lactobacillus paracasei
 • Lactobacillus plantarum
 • Lactobacillus salivarius
 • Lactococcus lactis

4. Vitals Microbiol (€79,95)

Als je op zoek bent naar een probioticum met een zeer sterke stam, dan kan Vitals Microbiol een goede keuze kunnen zijn.

Deze formule is een combinatie van de welbekende stammen Lactobacillus acidophilus (LA-5), Bifidobacterium lactis (BB-12), en Lactobacillus rhamnosus (GG), die samen een krachtige trio vormen.

Elk potje bevat drie miljard CFU, dit zijn kolonievormende eenheden, oftewel het aantal bacteriën dat zich kan vermenigvuldigen en een kolonie kan vormen. Als je een hogere dosis nodig hebt, is er ook Microbiol Trio Platinum, dat maar liefst 15 miljard cfu bevat.

vitals probiotic

Bekijk Vitals Microbiol →

Dit product wordt geproduceerd door Chr. Hansen, die verantwoordelijk is voor uitgebreid onderzoek naar deze specifieke stammen. Deze zijn namelijk niet allemaal hetzelfde, ook al horen ze tot dezelfde soort of familie.

Lactobacillus rhamnosus GG is bijvoorbeeld de meest onderzochte Lactobacillus-stam ter wereld, met meer dan 1100 wetenschappelijke publicaties en meer dan 300 humane studies.

De hoge kwaliteit en levensvatbaarheid van deze bacteriestammen wordt gewaarborgd door een geavanceerd productieproces en speciale verpakking, waardoor ze ook buiten de koelkast lang houdbaar zijn.

Voordelen Vitals MicrobiolNadelen
3 probiotica stammenDuurste probioticum in deze test
Langer houdbaar
Wetenschappelijk bewezen
Onder auspiciën van dhr. Hansen

Welke stammen vind je in Vitals Microbiol?

In Vitals Microbiol vind je de volgende drie probiotic stammen:

 • Lactobacillus rhamnosus
 • Lactobacillus acidophilus
 • Bifidobacterium (B. lactis)

5. Ortovitaal Bioflora (€39,95)

Als je op zoek bent naar een goed probioticum dat je darmmicrobioom én immuunsysteem ondersteunt, dan kunnen we tot slot ook nog Orthovitaal Bioflora aanraden.

Dit supplement biedt een goed uitgedachte mix van 11 bacteriestammen en maar liefst 25 miljard kolonievormende eenheden per capsule waardoor dit supplement voor een bepaalde doelgroep interessant kan zijn, maar voor anderen misschien een beetje ‘overkill’.

best geteste probiotica orthovitaal

Bekijk Orthovitaal Bioflora →

De zorgvuldig geselecteerde mix van bacteriestammen is gebaseerd op solide wetenschappelijk onderzoek, waardoor ik er wel vertrouwen in heb dat dit probioticum een breed scala aan belangrijke bacteriestammen biedt voor je darmgezondheid.

Met deze maagsapresistente capsules van Orthovitaal krijg je overigens nog meer waar voor je geld omdat de bacteriën beter worden opgenomen.

Voordelen Orthoviaal BiofloraNadelen
11 goede probiotica stemmenMisschien iets teveel van het goede
Ondersteund darmmicrobioom
Gebaseerd op onderzoek
Zeer goede prijs/kwaliteit
Bevat ook zink

Welke stammen vind je in Orthovitaal Bioflora?

Mix van 11 bacterie stammen van samen 25 miljard KVE:

 • Lactobacillus rhamnosus
 • Lactobacillus infantis
 • Bifidobacterium bifidum
 • Lactobacillus plantarum
 • Lactobacillus paracasei
 • Lactobacillus gasseri
 • Lactobacillus casei
 • Lactobacillus fermentum
 • Lactobacillus acidophilus
 • Bifidobacterium animalis lactis
 • Enterococcus faecium

Veelgestelde vragen & verantwoording

Hoe heb ik probiotica getest?

Als je probiotica gaat testen moet je verschillende factoren bekijken en vergelijken, om zeker te zijn dat je het beste probiotica supplement koopt.

Voor deze test heb ik daarom gekeken naar de soorten en stammen, het aantal kolonievormende eenheden (CFU’s), eventuele toegevoegde ingredienten (dat kan zowel goed als slecht zijn), of het gepatenteerde probiotica betreft en natuurlijk de prijs – we zijn immers Nederlanders.

Wat zijn goede probiotische soorten en stammen?

Probiotica bevatten verschillende soorten goede bacteriën, elk met hun eigen voordelen. Het is belangrijk om een product te kiezen dat de specifieke bacteriestammen bevat die je nodig hebt. Enkele van de meest onderzochte stammen zijn Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis en Saccharomyces boulardii.

beste probiotica vrouw

Wat zijn kolonievormende eenheden (CFU’s)?

Dit is een maat voor hoeveel levende bacteriën er in het product zitten. Een hoger aantal CFU’s betekent niet altijd een effectiever product, maar het is meestal een goed idee om een product te kiezen met ten minste 1 miljard CFU’s per dosis.

Waarom moet je goed naar het probioticum etiket kijken?

Sommige probiotica kunnen extra ingrediënten bevatten, zoals prebiotica (die de groei van nuttige bacteriën ondersteunen) of vitaminen.

Aan de andere kant kunnen sommige producten onnodige vulstoffen of allergenen bevatten, dit wil je liever niet, en al helemaal niet bij baby probiotica.

Daarom heb ik de etiketten nageplozen of er onnodige ingrediënten zijn toegevoegd, en dat laten in mijn review laten meewegen in de (eind) beoordeling.

Het zinvoller om te kijken wat probiotica per dag kost.

Wat zijn gepatenteerde probiotica?

Gepatenteerde stammen kunnen specifieke gezondheidsvoordelen hebben die aangetoond zijn in klinische onderzoeken. Dat geeft natuurlijk extra vertrouwen in of het supplement daadwerkelijk werkt zoals wordt beweerd.

Waar moet je op letten bij de aanschafprijzen?

Zoals bij alle supplementen is het zinvoller om te kijken wat probiotica per dag kost in plaats van de aanschafprijs. Grotere verpakkingen zijn duurder, maar vaak per dag juist goedkoper. Dit is ook bij de door mij geteste probiotica het geval. Gebruik je het voor langere tijd, koop dan meer. Simpel.

Conclusie: wat is het beste probioticum voor jou?

Wanneer je het beste probioticum voor zowel je darmmicrobioom als je immuunsysteem zoek, dan kan ik je Orthovitaal Bioflora 100% aanraden. Een keurige prijs voor maar liefst 25 miljard goede bacteriën.

De probiotica capsules van Mattisson zijn wat goedkoper, maar bevatten altijd nog een indrukwekkende mix van 10 verschillende probiotica stammen en 10 miljard gezonde bacterien voor een goede darmflora.

Kortom, wil je echt het beste probiotische supplement voor de best mogelijke prijs, dan koop je Orthica en wil je gewoon goede probiotica dan koop je Mattisson.

Van een tiental probioticum supplementen hebben we je keuze teruggebracht tot twee goede opties. Hopelijk heb je er veel profijt van!

Probiotica

Consumentenbond beste probiotica

De Consumentenbond test jaarlijks vele producten, zou er dan ook een best probiotica overzicht zijn? Aangezien deze Nederlandse bond als een belangrijke autoriteit wordt gezien, kunnen we ons goed voorstellen dat je benieuwd bent welk probioticum door de Consumentenbond als beste getest is. Het korte antwoord: er is geen actuele review gedaan door de Consumentenbond, waardoor de beste probioticum test van Vitamines.com je beste overzicht is.

Klantenservice

Wil je meer weten over deze voedingssupplementen? Neem dan contact op met de klantenservice van Vitamines.com via [email protected].

Probiotische supplementen door zorgverzekering vergoed?

Bij het zorgen voor je gezondheid, zijn lactobacillus casei, lactobacillus jensenii en lactobacillus helveticus waardevolle probiotica die je kunt vinden in voedingssupplementen. Deze kunnen helpen je bloeddruk te reguleren, vooral als je een koolhydraatarm dieet volgt of aan intermittent fasting doet. Ze zijn sterke bondgenoten in je sportvoeding. Let altijd op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bij het consumeren van deze voedingsmiddelen. Afhankelijk van je zorgverzekering kunnen de kosten voor deze supplementen worden gedekt. Informeer dus altijd bij je zorgverzekering naar de mogelijkheden voor vergoeding. Zo blijf je gezond en vitaal..met de allerbeste probiotica!

Disclaimer

Binnen gastroenterology wordt de relatie tussen probiotica stammen en spijsvertering onderzocht. Een goed probiotica supplement bevat vaak diverse onderzochte bacteriestammen. Postbiotica en probio zijn gerelateerde termen. Gefermenteerde nutrition, rijk aan vezels, is populair bij zowel mannen als vrouwen. Eczeem, buikvet en medicijnen zijn onderwerpen van interesse in deze context.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

 • Beste probiotica

Wat zijn probiotica?

Probiotica, ook wel bekend als ‘levensbevorderende micro-organismen’, zijn een groep van natuurlijk voorkomende microben die een essentiële rol spelen in het behoud van onze interne balans. Ze zijn onderdeel van ons interne ecosysteem, vaak aangetroffen in voedsel en voedingssupplementen. Bekende bronnen van deze microben zijn gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool, kombucha, verschillende soorten kaas zoals roquefort, gorgonzola, en kazen gemaakt van rauwe melk, als ook producten als yoghurt en kefir.

Waarop moet je letten?

Bij het kiezen van een probiotisch supplement is het cruciaal om aandacht te schenken aan de overlevingskansen van de micro-organismen door het spijsverteringsproces. Bekendere supplementen bevatten vaak meerdere micro-organismen stammen, die elk uniek zijn en variëren afhankelijk van de levensfase van een individu. Ons lichaam huisvest een enorme diversiteit aan deze microben, met honderden miljarden levende bacteriën die samen onze interne flora vormen.

Wat zijn probiotica stammen?

Een cruciaal aspect van probiotica is de specifieke stammen die ze bevatten. Deze stammen, variërend van Bifidobacterium en Lactobacillus tot Enterococcus en Lactococcus, hebben unieke eigenschappen en zijn te herkennen aan hun specifieke geslacht en soort. Lactobacillus acidophilus, bijvoorbeeld, staat bekend om het omzetten van lactose in lactaat en behoort tot de melkzuurbacteriën.

Waar zit het in voeding?

Hoewel veel voedingsmiddelen natuurlijk levende bacteriën bevatten, wordt het aantal en de diversiteit van deze bacteriën aanzienlijk verhoogd door fermentatieprocessen. Dit proces, waarbij micro-organismen zoals bacteriën, schimmels of gisten worden toegevoegd, transformeert basisvoedsel in gefermenteerde varianten, zoals het veranderen van witte kool in zuurkool. Echter, niet alle bacteriën in voedsel overleven de zuurgraad van de maag, wat de waarde van probiotische supplementen als aanvulling op het dieet verhoogt.

Geschreven door

Dave Leusink

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.