Aiiii, je nagel is alwéér afgebroken. Hoe kan dat toch? Waarom heb je steeds van die broze en gespleten nagels? Waarom je nagels dunner en slapper zijn dan normaal kan verschillende oorzaken hebben. Welke zijn dit en nog belangrijker: hoe krijg je ze weer sterk? Wij geven 6 tips met gegarandeerd succes. You’re gonna nail it!
Wat zijn nagels eigenlijk?
Je nagels bestaan uit laagjes van een proteïne genaamd keratine en dienen als bescherming voor je vingers en tenen. Keratine, waaruit ook de cellen in je haar en huid zijn opgebouwd, beschermt vervolgens je nagels tegen beschadiging.
Maar het is niet ongewoon dat nagels splijten, afbladderen of breken. Grof geschat heeft zo’n 27 procent van de vrouwen broze nagels, ook wel “onychoschizia” genoemd. Dit kan het gevolg zijn van een onderliggende gezondheidstoestand of andere externe factoren.
Lees ook: Hoeveel gram eiwit per dag (afvallen vs. spieropbouw)
Wat veroorzaakt broze nagels?
Eigenlijk kun je broze nagels opsplitsen in twee categorieën: droog en broos of zacht en broos. Droge en broze nagels zijn het gevolg van te weinig vocht. Ze worden meestal veroorzaakt door het herhaaldelijk wassen en drogen van de vingernagels.
Aan de andere kant worden zachte en broze nagels veroorzaakt door te veel vocht, vaak een gevolg van overmatige blootstelling aan wasmiddelen, huishoudelijke schoonmaakmiddelen en nagellakremover.
Andere oorzaken van broze nagels zijn:
- Leeftijd. Nagels veranderen vaak naarmate mensen ouder worden en worden vaak dof en broos. Teennagels worden meestal dikker en harder, terwijl vingernagels vaak dunner en brozer worden.
- IJzertekort. Deze aandoening treedt op wanneer het lichaam niet genoeg ijzer binnenkrijgt, wat leidt tot een laag gehalte aan rode bloedcellen. Je arts kan je ferritinegehalte meten en supplementen geven als het laag blijkt te zijn.
- Hypothyreoïdie. Samen met broze nagels kunnen symptomen van een laag schildkliergehalte haaruitval, vermoeidheid, gewichtstoename, constipatie en depressie zijn. Je arts kan hypothyreoïdie behandelen met het synthetische schildklierhormoon levothyroxine, dat oraal kan worden ingenomen.
- Het syndroom van Raynaud. Deze aandoening wordt gekenmerkt door circulatieproblemen in de ledematen en kan de nagels aantasten. Je arts kan calciumkanaalblokkers voorschrijven, zoals amlodipine of nifedipine, of alternatieven, zoals losartan, fluoxetine of sildenafil. Raadpleeg hiervoor altijd je arts.
Broze nagels kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals leeftijd, tekorten of zelfs een syndroom.
Leestip: Kun je met het groente & fruit dieet afvallen?
Nagels versterken
Je kunt niets doen aan leeftijdgerelateerde nagelveranderingen, maar je kunt wel het risico op gespleten, gebarsten en broze nagels verkleinen. Probeer de volgende tips om je nagels gezond en sterk te houden:
1. Collageen
Wil je naast je nagels lang en sterk krijgen ook meteen je huid laten stralen? En meteen je glanzende lokken meepakken? Dan hebben we goed nieuws. Want de Herbolist Collageen Beauty Blend fikst het allemaal! Vanaf je 25e neemt de aanmaak van collageen af, waardoor je haar, nagels en huid slapper kan worden. Maar gelukkig maakt de Beauty Blend het supermakkelijk om je collageen op te krikken!
Je kunt deze collageen zelfs gewoon toevoegen aan je koffie of thee. Sterke, lange nagels waren nog nooit zo easy!
2. Gebruik een vochtinbrengende lotion
- Zoek naar hydraterende handlotions die lanoline of alfahydroxyzuren bevatten. Je kunt online ook nagelconditioners kopen die rijk zijn aan lanoline.
- Hydrateer je handen na het wassen. Wanneer je de lotion of crème aanbrengt, zorg er dan voor dat je het rond en direct op je nagels wrijft.
- Hydrateer je handen, voeten en nagels voordat je naar bed gaat om ze gehydrateerd te houden terwijl je slaapt.
3. Bescherm je handen
- Draag bij huishoudelijke klusjes handschoenen, zoals afwashandschoenen, om je handen droog te houden. Handschoenen kunnen je handen en nagels ook beschermen tegen agressieve chemicaliën, zoals schoonmaakmiddelen en andere agressieve vloeistoffen.
- Vermijd langdurige blootstelling aan koud, droog weer. Als je je toch buiten waagt op een koude dag, draag dan handschoenen.
Lees ook: Lustopwekkers: welke werken écht? 7 Tips!
4. Verzorg je nagels
- Houd je nagels kort om het nageloppervlak, waar water en chemicaliën in kunnen trekken, zo klein mogelijk te houden.
- Gebruik een fijne vijl om je nagels te vijlen. Het is een goed idee om je nagels dagelijks te vijlen om onregelmatigheden weg te werken en breuk en splijting te voorkomen. Zorg ervoor dat je maar in één richting vijlt.
- Pluk of bijt niet aan je nagels of nagelriemen. Je kunt een speciaal metalen tool gebruiken om de nagelriem terug te duwen, maar gebruik het niet direct op je nagel.
- Vijl je nagels in dezelfde richting als de nagel groeit. Vermijd heen-en-weergaande bewegingen die splijten kunnen veroorzaken.
- Overweeg om een nagelverharder te gebruiken om je nagels sterker te maken.
- Kies voor een nagellakremover die geen aceton bevat, en probeer te voorkomen dat je de remover vaak gebruikt.
5. Eet gezond
Wist je dat ook je eten te maken kan hebben met broze nagels? Daarom is het extra belangrijk dat je gevarieerd en evenwichtig eet. Verschillende voedingsstoffen dragen namelijk bij aan diverse lichamelijke functies. Zo ook onze nagels! Dus neem deze twee voedingsstoffen vooral op in je dieet:
- Seleen. Goed voor je nagels.* Seleen vind je onder andere in:
- Paranoten (dé perfecte bron)
- Vis (bijvoorbeeld tonijn en zalm)
- Schelpdieren (zoals oesters, mosselen)
- Vlees (kip, rundvlees, kalkoen)
- Eieren
- Zuivelproducten (denk aan yoghurt en melk)
- Volkoren granen (bruine rijst, volkorenbrood)
- Zaden (zoals zonnebloempitten)
- Zink. Draagt bij aan het behoud van normale nagels* Zink vind je terug in de volgende voedingsmiddelen:
- Vlees (rundvlees, varkensvlees, lamsvlees)
- Schelpdieren (oesters, krab, kreeft)
- Zaden (denk aan pompoenpitten, sesamzaad)
- Noten (cashewnoten, amandelen)
- Peulvruchten (zoals kikkererwten, linzen, bonen)
- Zuivelproducten (kaas, melk, yoghurt)
- Volle granen (ook pseudogranen zoals quinoa)
- Eieren
Zorg dat je voldoende seleen en zink opneemt in je dieet, deze mineralen zijn goed voor je nagels.*
Leestip: Wat is het beste dieet om af te vallen? Onze Top 3!
6. Praat met een arts
Heb je het gevoel dat je al alles hebt geprobeerd om je nagels sterker te maken? Of worden ze alsmaar brozer? Dan is het niet verkeerd om even naar de dokter te gaan. Hij of zij kan je verder helpen en eventueel een onderliggend probleem vinden.
Hoe herken je ongezonde nagels?
Ongezonde, broze en gespleten nagels zijn te herkennen aan verschillende uiterlijke kenmerken. Dit zijn ze op een rijtje:
Ongezonde nagels kunnen verschillende tekenen vertonen die wijzen op problemen met je gezondheid of verzorging. Hier zijn enkele veelvoorkomende tekenen van ongezonde nagels:
- Verkleuring. Nagels die geel of zelfs groen, blauw of wit verkleuren, kunnen wijzen op infecties, schimmels of andere aandoeningen. Snel naar de dokter dus!
- Brokkelige of gespleten nagels. Breekbare, dunne of gespleten nagels kunnen het gevolg zijn van uitdroging, overmatig gebruik van nagellak/removers of voedingstekorten (zoals te weinig seleen en/of zink).
- Ribbels of putjes. Horizontale of verticale ribbels en putjes in je nagels kunnen duiden op onderliggende gezondheidsproblemen. Meestal kan het geen kwaad, maar een bezoekje aan de dokter is verstandig wanneer je je zorgen maakt.
- Verdikte nagels. Dit kan een teken zijn van schimmelinfecties (zoals een kalknagel), maar ook andere aandoeningen zoals eczeem of psoriasis.
- Afbladderende nagels. Dit wijst vaak op uitdroging of overmatig gebruik van chemische producten (bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen).
- Ingegroeide nagels. In principe kan dit geen kwaad, maar vooral bij teennagels kan een ingegroeide nagel leiden tot infecties en pijn. Je kunt dit voorkomen door je nagels kort te houden en eventueel een pedicure te nemen.
- Loslaten van de nagel. Als een nagel gedeeltelijk of volledig loslaat, kan dit wijzen op schimmelinfecties of letsel (bijvoorbeeld als je je teen heel hard hebt gestoten).
- Lijnen van Beau. Diepe, horizontale lijnen die over de nagel lopen, kunnen het gevolg zijn van fysieke stress, ondervoeding, of medische aandoeningen. Check dit altijd bij je dokter.
Lees ook: Libido: wat is normaal, hoog & laag?
Hoe snel groeien mijn nagels?
De gemiddelde volwassen vingernagel groeit ongeveer 3,47 millimeter (mm) per maand. Teennagels groeien een stuk langzamer, met 1,62 mm per maand.
Hoewel deze getallen per individu verschillen, duurt het over het algemeen ongeveer 6 maanden voor volwassen vingernagels volledig uitgroeien en ongeveer 12 maanden voor teennagels uitgroeien. Best lang, toch?
Samenvatting broze nagels (of gespleten nagels)
Over het algemeen kunnen broze nagels worden gecategoriseerd als droog en broos (te weinig vocht) of zacht en broos (te veel vocht). Als je nagels niet sterker worden met huismiddeltjes, zoals handschoenen dragen tijdens huishoudelijke klusjes en je handen en nagels hydrateren na het wassen, praat dan met je huisarts.
Broze nagels kunnen ook een teken zijn van een onderliggende aandoening, zoals tekorten of andere aandoeningen. Daarom is het belangrijk tijdig naar de dokter te gaan als je je echt zorgen maakt!
*Goedgekeurde gezondheidsclaims.
Broze nagels
Over dit artikel
Dit artikel over broze nagels oma weet raadt is voor het eerst gepubliceerd op donderdag 12 september 2024.
Bronnen nagels
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17763607
- https://doi.org/10.1111/j.1473-2130.2004.00084.x
- https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/does-having-ridged-and-split-fingernails-mean-im-unhealthy
- https://www.aocd.org/page/BrittleSplittingNail
Je las een bericht in de categorie:
- Broze nagels