Helpt collageen je huid verbeteren?

Collageen supplementen zijn hot: zelfs Jennifer Aniston is fan. Maar helpt een collageen poeder echt je huid verbeteren? Ontdek hoe dit anti-aging supplement werkt in de praktijk.

Als het gaat om ingrediënten voor huidverzorging die in de mode zijn, dan hoort collageen daar ongetwijfeld bij. Als je een fanatieke anti-verouderingsfanaat bent, heb je alles gehoord over de waslijst aan voordelen.

Collageen is onder andere het belangrijkste structurele eiwit in onze huid en is verantwoordelijk voor een stevige, jeugdig ogende huid. Het nadeel? Er zit een tijdslimiet aan.

Als gevolg van het natuurlijke verouderingsproces, en verder gekatalyseerd door externe factoren, wordt collageen na verloop van tijd afgebroken. Enter: een hele reeks producten op basis van collageen, van crèmes tot supplementen en hun marketingteams, die beweren onze afnemende collageenvoorraad te herstellen.

Met alle verschillende vormen en soorten collageen huidverzorging kan het behoorlijk verwarrend worden. Om de feiten op een rijtje te zetten, hebben we ons gewend tot het laatste onderzoek op het gebied van collageen.

Lees verder om alles te weten te komen wat je moet weten over collageen, inclusief welke producten het proberen waard zijn.

collageen voor huid

Wat is collageen?

Collageen wordt vaak gezien als de structurele ruggengraat van het lichaam. Logisch, want het is het belangrijkste structurele eiwit in je huid. Collageen wordt niet alleen in ons lichaam gemaakt, maar het kan ook van planten en dieren komen.

Het is verkrijgbaar in uitwendige en inwendige vormen en in het verleden was het ook een populair injecteerbaar middel (ik zal later wat dieper ingaan op de verschillende vormen).

Collageen wordt meestal gebruikt in crèmes en serums, maar afhankelijk van je doel zijn collageen huidverzorgingsproducten misschien niet zo effectief als je zou denken.

Uit onderzoek blijkt dat we niet alleen van nature minder collageen aanmaken vanaf 20-jarige leeftijd, maar dat we ook collageen verliezen door leeftijd en andere factoren, zoals blootstelling aan de zon, roken of suikergebruik.

Met andere woorden: naarmate we ouder worden, verliezen we meer collageen dan we aanmaken.

Dus wat is de oplossing?

Eén idee is om collageen op de huid aan te brengen met collageen huidverzorging in een poging het aan te vullen, maar volgens experts werkt dat niet helemaal: Simpel gezegd is het hele collageenmolecuul veel te groot om door de opperhuid van de huid te dringen.

Gehydrolyseerd collageen wordt echter enzymatisch afgebroken in fragmenten die gemakkelijker de lederhuid kunnen binnendringen, waardoor het wel op de plaats kan komen waar collageen zou moeten zitten.

Wel moeten er nog meer klinische testen worden gedaan om het idee te ondersteunen dat dit zou leiden tot het aanmaken van collageen.

Collageen supplementen

Van topische collageen crèmes wordt gezegd dat ze fijne lijntjes en rimpels verbeteren door het verloren collageen te vervangen, maar in werkelijkheid hydrateert het collageen vooral. Ze kunnen je huid zachter en gladder laten aanvoelen, maar wat betreft het daadwerkelijk opbouwen van collageen? Niet zo veel.

Ondanks het feit dat je met een collageen crème of serum helaas de tijd niet terug kunt draaien, kan het geen kwaad om er een te gebruiken als je het gevoel en de resultaten prettig vindt. Het is overigens wel mogelijk om allergisch te zijn voor een molecuul of chemische stof in een huidverzorgingsproduct, dus als je erop reageert, stop dan met het gebruik ervan.

En hetzelfde geldt voor collageen poeder supplementen. Kijk bijvoorbeeld waar het collageen vandaan komt. Als je allergisch bent voor koemelk, dan moet je logischerwijs rundercollageen vermijden, omdat deze collageenvorm van een koe afkomstig is. Dan is bijvoorbeeld viscollageen een optie.

vrouw heeft mooie huid door collageen poeder

Hoe gebruik je collageen?

Of het nu gaat om een inneembare of uitwendige vorm van collageen huidverzorging: je kunt collageen op elk moment van de dag kunt gebruiken, ‘s ochtends of ‘s avonds. Als moisturizer kan collageencrème één of twee keer per dag worden aangebracht. Voor beide vormen kun je het beste de instructies van de fabrikant volgen.

Als je al een tijdje meedraait op het gebied van huidverzorging en schoonheid, dan weet je waarschijnlijk al dat het niet slechts één product is dat je droomhuid zal ondersteunen en onderhouden. In plaats daarvan is het een opzettelijke gelaagdheid of cocktail van producten die goed samenwerken en elkaars mogelijkheden zelfs versterken of bevorderen.

Als je uiteindelijke doel van collageen huidverzorging is om de collageenproductie te stimuleren, raad ik aan om je routine te versterken met een retinoïde of retinol (wat zij de gouden standaard noemt voor het stimuleren van collageen) of peptiden en groeifactoren als een minder irriterende optie die kan helpen door als ‘boodschappers’ te fungeren om cellen het signaal te geven om collageen aan te maken.

De meeste experts raden ook vitamine C aan (een andere producent van collageen) en zonnebrandcrème met UVA-bescherming om te voorkomen dat je collageen verder wordt afgebroken.

Je kunt collageen op elk moment gebruiken.

Collageen crèmes vs. poeders

Zoals eerder vermeld is collageen ook verkrijgbaar in orale vorm om het haar, de nagels en, in het belang van dit artikel, de huid te verbeteren. Ondanks de beweringen, die variëren van een stralende huid tot verbeterde rimpels en huidelasticiteit, zeggen sommigen dat de onderzoeken die deze beweringen ondersteunen nog (te) beperkt zijn.

Maar als het gaat om de keuze tussen collageen crèmes en collageen supplementen, denk ik dat de poedervorm het meest gunstig is voor de huid.

Lees ook: Wat zijn mogelijke bijwerkingen van collageen poeder?

Andere vormen van collageen voor de huid

Oh, nog over die collageen injecties. Rond 1980, voordat hyaluronzuurvullers de eerste keuze waren, werden collageen injecties gebruikt om rimpels te verzachten en lippen voller te maken. Sindsdien zijn ze vervangen door langer houdbare hyaluronzuurvullers, waarvan men zegt dat ze minder allergeen zijn.

collageen supplementen op tafel

Veelgestelde vragen

Wat is beter: collageen poeder of een crème?

Er zijn beperkte onderzoeken die het verschil tussen oraal of topisch gebruik van collageen aantonen, maar experts zijn het erover eens dat als je besluit collageen te gebruiken in je huidverzorgingsroutine, een collageen poeder de beste optie is.

Welke voedingsmiddelen bevatten veel collageen?

Als je je dieet wilt aanvullen met extra collageenrijke voedingsmiddelen, ga dan op zoek naar voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C, zoals sinaasappels, paprika’s, bessen en citrusvruchten. Bottenbouillon, eiwit, kip en vis zijn ook goede opties.

Waarom helpt zonnebrandcrème de collageenproductie?

Schade door de zon en schadelijke UV-stralen breken collageen in de huid af, dus het is belangrijk om dagelijks zonnebrandcrème te gebruiken (en vooral tijdens lange perioden buiten) om je huid te beschermen.

Lees ook: Is collageen innemen zinvol?

Conclusie

Dus wat is mijn eindoordeel? Moet je echt een collageen supplement nemen? Het ligt eraan. Volgens de meeste experts zijn orale collageen supplementen waarschijnlijk niet nodig als je een normaal uitgebalanceerd dieet eet met proteïnerijk voedsel, zoals vlees, eieren, zuivel en bonen. Maar ja, lukt jou dat elke dag?

Ik denk daarom dat collageen poeders nuttig kunnen zijn. Het is goed voor de huid, maar het is ook goed voor andere interne dingen, zoals gewrichten, wat een topisch middel niet doet. En als je het niet nodig hebt, dat neemt je lichaam het simpelweg niet op. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Wat betreft topische collageen crèmes en serums, deze genereren waarschijnlijk geen nieuwe collageensynthese als ze niet de juiste ingrediënten bevatten (retinoïden, peptiden, groeifactoren), maar als je het prettig vindt aanvoelen, blijf ze dan smeren.

Bovendien hebben ze de neiging om vocht in te brengen, waardoor je er op de korte termijn gladder en voller uitziet. Het belangrijkste is dat je het collageen dat je hebt beschermt door zonnebrandcrème te gebruiken en je huid te blijven verzorgen.

Verder lezen over: Symptomen teveel collageen

Collageen huid

Over dit artikel

Dit artikel met de titel collageen huid verbeteren is voor het eerst gepubliceerd op donderdag 20 juni 2024.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

  • Huid verbeteren

 

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.