Collageen is zelfs het meest overvloedige eiwit in het menselijk lichaam is, verspreid over spieren, botten, pezen, ligamenten, organen, bloedvaten, huid, darmslijmvlies en andere bindweefsels. En nu begrijp je meteen waarom collageen poeders gretig aftrek vinden.
Wat is een collageen tekort?
Een collageen tekort is een aandoening waarbij het lichaam niet genoeg collageen (meer) produceert, een cruciaal eiwit dat bijdraagt aan de structuur, elasticiteit en kracht van onze huid, haren, nagels, gewrichten, botten en andere weefsels.
Het collageeneiwit speelt een integrale rol in het behouden van een jong uiterlijk, evenals het optimaal functioneren van alle gewrichten. Een tekort aan dit essentiële eiwit kan te wijten zijn aan veroudering, een ongezonde levensstijl, milieufactoren of genetische invloeden.
Welke symptomen wijzen op een tekort?
Er zijn meerdere symptomen die kunnen duiden op een collageen te kort. Zo is er de zichtbare verandering in de huid: rimpels en fijne lijntjes worden prominenter, de huid wordt dunner en verliest haar elasticiteit en stevigheid. Dit resulteert in een verminderde elasticiteit en een slappere huid.
Daarnaast kan het haar dunner, droger en brozer worden, met haaruitval als een veelvoorkomend probleem. Nagels kunnen ook hun sterkte verliezen, wat leidt tot splijten en breken. Op het gebied van beweging kan gewrichtspijn of stijfheid een symptoom zijn.
Mensen ervaren mogelijk ook een afname van de spiermassa en spierkracht, wat fysieke prestaties kan beïnvloeden. Bovendien kan het bijdragen aan botverlies, wat het risico op fracturen en osteoporose verhoogt.
Een ander symptoom is de verzwakking van het bindweefsel, wat leidt tot verlies van flexibiliteit. Er kunnen ook spijsverteringsproblemen optreden, omdat collageen de beschermende voering van het maagdarmkanaal ondersteunt.
Lees ook meer over: symptomen te veel collageen
6 symptomen van een collageen te kort
Er zijn zes belangrijke symptomen waar je een collageen te kort aan kunt herkennen:
- Rimpels
- Langzaam spierherstel
- Maagdarmproblemen
- Dun of plat uitziend haar
- Gewrichtspijn
- Langzaam herstel van blessures
Laten we deze eens in meer detail bekijken.
1. Rimpels
Rimpels worden veroorzaakt doordat je huid elasticiteit verliest, een direct gevolg van collageenverlies. Hoewel rimpels niet per se een tekort betekenen, kan dit wel een symptoom zijn als je ze als twintiger aantreft. Dit komt omdat 70-80% van je huid uit collageen bestaat.
Een tekort betekent dus dat je lichaam zichzelf niet zo snel kan herstellen, omdat al het geproduceerde collageen gericht zal zijn op wondgenezing of het helpen van je vitale organen.
2. Langzaam spierherstel
Als je een actief persoon bent die regelmatig sport, dan ben je bekend met de pijn die gepaard gaat met spierherstel. Collageen herstelt je spieren en helpt ook bij spierflexibiliteit en een collageentekort draagt niet alleen bij aan een langere hersteltijd van je spieren, maar kan er ook toe leiden dat je spiermassa verliest.
3. Maagdarmproblemen
Vooral het lekkende darmsyndroom wordt in verband gebracht met een collageentekort. Je darmen hebben nauwe verbindingen, die je helpen om voedingsstoffen op te nemen. Een lekkende darm betekent echter dat andere deeltjes door de opening kunnen glippen, wat infecties en ontstekingen veroorzaakt.
Collageen speelt een belangrijke rol bij het herstellen van darmwanden. Daarom is voldoende collageen in je lichaam essentieel om deze beschadigde nauwe verbindingen te herstellen.
4. Dun of broos haar
Collageen is aanwezig in je haarzakjes, die essentiële voedingsstoffen leveren voor gezond haar. Net als bij wondgenezing betekent een tekort aan collageen dat deze levering veel langzamer gaat, waardoor je haar er dunner en doffer uit gaat zien.
Meer nog, een tekort aan collageen betekent dat je lichaam vrije radicalen niet meer zo goed kan bestrijden als voorheen, en dit kan ertoe leiden dat de textuur van je haar wordt vernietigd, wat verder bijdraagt aan dunner haar dat minder glanst.
Collageen is belangrijk voor gezond haar.
5. Gewrichtspijn
Net als bij rimpels wordt gewrichtspijn vaak gezien als een van de bijwerkingen van ouder worden. Het kraakbeen in je gewrichten wordt echter herbouwd en gerepareerd door collageen; daarom kan je ongemak een teken zijn van een tekort.
Collageen zorgt ook voor flexibiliteit en dempt je gewrichten. Dus als je lichaam niet genoeg heeft, is het kwetsbaarder voor schade.
6. Langzaam herstel van blessures
Als je een blessure oploopt, maakt je lichaam collageen aan in het getroffen gebied om het beschadigde weefsel te herstellen. Als je merkt dat je lichaam er langer over doet om te genezen dan normaal, heb je misschien een collageentekort.
Kun je collageen tekorten meten?
Er bestaat nog geen bloedtest of andere manier om de hoeveelheid collageen in je lichaam te meten. Onderzoekers hebben in 2018 wel een manier gevonden om het in menselijke cellen te meten met behulp van een chemische test, maar op het moment van schrijven kun je nog niet zelf een collageen tekort vaststellen.
Lees ook: Wat zijn mogelijke collageen bijwerkingen?
Hoe ontstaat een collagen tekort?
Je lichaam maakt van nature minder collagen aan naarmate je ouder wordt. Die vertraging kan al halverwege de twintig beginnen en wordt veroorzaakt door allerlei aandoeningen die we meestal accepteren als onderdeel van het ouder worden.
Factoren die verantwoordelijk zijn voor collageen afname zijn bijvoorbeeld:
- Stress
- Alcoholgebruik
- Roken
- Blootstelling aan de zon
De tekenen van collageenverlies zijn vervolgens een gerimpelde huid door elasticiteitsverlies en stijve gewrichten. Bovendien is collageen direct gerelateerd aan de gezondheid van de darmen, waarbij minder van het eiwit maagzweren en spijsverteringsproblemen veroorzaakt.
Naast veroudering is de belangrijkste reden dat mensen niet genoeg collageen hebben een slecht voedingspatroon. Je lichaam kan geen collageen aanmaken als het niet beschikt over de benodigde elementen, namelijk aminozuren, en de voedingsstoffen om ze te verwerken.
Hoe maakt je lichaam collageen aan?
Om collageen te maken, of welk eiwit dan ook, combineert jouw lichaam aminozuren. Je krijgt deze aminozuren binnen door het eten en verteren van eiwitrijk voedsel, zoals vlees, bonen en zuivelproducten. Vervolgens kan je lichaam de aminozuren omzetten in collageen.
Tijdens dat proces gebruikt je lichaam vitaminen en mineralen, met name vitamine C, zink en koper. Deze voedingsstoffen maken deel uit van een normaal, gezond dieet. Je krijgt er van nature veel van binnen via het voedsel dat je eet.
Citrusvruchten, rode en groene paprika’s, tomaten, broccoli en groenten leveren vitamine C. Vlees, schaaldieren, noten, volle granen en bonen zijn goede bronnen van mineralen.
Naarmate je ouder wordt, kan het echter wel zo zijn dat je lichaam voedingsstoffen niet meer zo goed opneemt of ze niet meer zo efficiënt samenstelt. Om er zeker van te zijn dat je lichaam voldoende ingrediënten heeft om collageen aan te maken, moet je misschien veranderen wat je eet.
Lees ook: Hoe kun je een collageen masker zelf maken?
Hoe kun je een collageen tekorten met voedsel voorkomen?
Samen met genoteerd voedsel, haalt bottenbouillon het collageen uit runder-, kip- of visbotten door een laag, langzaam brouwproces. Als je kunt, probeer dan biologische bottenbouillon te kopen, of bouillon te maken van de botten van alleen biologisch gefokte dieren.
Net als collageen is gelatine een ander geweldig voedingsmiddel om het vermogen van je lichaam om collageen aan te maken te stimuleren. Gelatine komt van collageen, dus het heeft van nature wat je lichaam nodig heeft om het weer om te zetten in collageen.
Wanneer zijn collageen poeders een optie?
Voedingsstoffen kun je het beste halen uit verse, biologische voeding. Dat is wat je lichaam van nature nodig heeft om te eten en te verteren. Maar volgens de slimme koppen van Harvard Health zijn collageensupplementen het op één na beste.
Als je een collageensupplement wilt nemen, kies dan voor de poedervorm en niet voor collageen dranken. Gehydrolyseerd collageen (of een collageenpeptide) poeder heeft meestal geen smaak en lost gemakkelijk op in dranken, smoothies, soepen en sauzen.
Conclusie
Een collageen tekort wordt meestal gelinkt aan veroudering en ongezonde levensstijl, waardoor allerlei gezondheidsproblemen kunnen onstaan. Symptomen zijn bijvoorbeeld verminderde huidelasticiteit, rimpelvorming, gewrichtspijn, en spijsverteringsproblemen.
Het lichaam produceert minder collageen door factoren zoals stress en slechte voeding., maar mensen kunnen collageen aanvullen met eiwitrijke voeding, bottenbouillon of een collageenbooster om de huid, gewrichten, en algemene gezondheid te ondersteunen.
Collageen
Voorkom roken en overmatig zonlicht
Collageen kan wonderen doen voor je huid en algemene welzijn en daarom willen veel mensen een collageen tekort voorkomen. Is collageen echt zo belangrijk? Zeker roken en overmatig zonlicht kunnen de natuurlijke collageenproductie verminderen. Gehydrolyseerd collageen, te vinden in specifieke voedingsmiddelen en supplementen, kan mogelijk helpen deze effecten tegen tegaan.
Collageen bij ontbijt of naar schoonheidssalon?
Probeer het bij het ontbijt, mix het in yoghurt of chocolade voor een smaakvolle en voedzame start van de dag. Tijdens een energie dip, wanneer het lichaam extra eiwitten nodig heeft, kan het slikken van een collagen supplement energie verhogen en vermoeidheid tegengaan. Suikers en overgewicht kunnen acne verergeren, maar met de juiste skincare routine en voedingssupplementen kan je wellicht wel een heldere huid bereiken. Bezoek een schoonheidssalon voor een collagen serum behandeling een directe boost voor je huid.
Bronnen
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35946603/
- https://www.bu.edu/aldolase/biochemistry/html_docs/CollagenTypes&Disorders.pdf
- https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/collagen-metabolism-in-folic-acid-deficiency/129447D22C7278E05559A281F06096B9
Je las een bericht in de categorie:
- Collageen tekort