Wat zijn de voordelen van collageen voor mannen?

Een strakkere huid, voller haar en sterke nagels. Klinkt als een echt beauty supplement. Hoewel het misschien lijkt alsof het voor vrouwen is ontwikkeld, hebben mannen net zoveel baat bij collageen als vrouwen. Want wist je dat het meer voordelen heeft dan alleen een jonger uitziende huid?

Collageen ook voor mannen

Collageen: is dat niet iets voor vrouwen? Het antwoord is simpel en direct: nee! Collageen is óók iets voor mannen. We hebben namelijk allemaal van nature collageen in ons lichaam! Hoe ouder we worden, hoe minder collageen we aanmaken. Zowel vrouwen als mannen. Dus ja, ook mannen kunnen kiezen voor een collageen supplement voor een steverige huid, voller haar en soepelere gewrichten. Maar wat zijn precies de voordelen van collageen voor mannen? Wij nemen je mee!

Wat is collageen?

Collageen is eigenlijk een soort “natuurlijk lijm” voor ons lichaam. Het is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en functioneert dus als een bouwsteen voor verschillende dingen, zoals je huid, botten, spieren, pezen en ligamenten. 

Collageen is als het ware de lijm die alles bij elkaar houdt; het geeft structuur, elasticiteit en extra kracht aan ons weefsel. Als we ouder worden, maakt ons lichaam minder collageen aan. En dat betekent: veroudering zoals rimpels, een minder elastische huid, broze nagels en gewrichten en dunner haar. 

Het nummer #1 collageen poeder in Nederland
#1 in Collageen
Herbolist Collageen Beauty Blend 34.95
Bekijk Product

Collageen supplementen

Omdat onze collageenproductie afneemt, overwegen veel mensen om collageensupplementen te nemen. En als je denkt dat alleen vrouwen dit gebruiken, dan heb je het goed mis! Ook onder mannen lijkt collageen steeds populairder te worden. De behoefte aan collageen geldt namelijk net zo goed voor mannen! Hoewel collageen vaak als een beautysupplement wordt gepositioneerd, gaat het niet alleen om de looks. Hoewel ook mannen kunnen genieten van voller, dikker haar en een jonger uitziende huid, zit collageen ook in onze botten, spieren en gewrichten. 

Lees ook: Werkt collageen poeder? Ervaringen & reviews lezen

Man neemt collageen voor mannen

Is collageen ook goed voor mannen?

Zeker! Collageen is niet alleen goed voor vrouwen. Mannen én vrouwen hebben immers collageen in zich. Het biedt mannen voordelen die veel verder gaan dan alleen een strakkere huid. Voor mannen kan collageen ook helpen bij:

  • Gewrichtsgezondheid. Fitte en actieve mannen die (veel) sporten, kunnen baat hebben bij collageen om gewrichten en spieren sterk en soepel te houden.
  • Spiermassa en herstel. Collageen bevat specifieke aminozuren zoals glycine en proline die het spierherstel bevorderen en zelfs kunnen bijdragen aan spiergroei.
  • Huid. Niet alleen vrouwen kunnen genieten van een stralende huid, mannen net zo! Collageen helpt onze huid gehydrateerd en elastisch te houden, wat fijne lijntjes en rimpels kan verminderen.
  • Haar. Ons haar kan dikker en voller worden door collageen. Dat kan ook fijn zijn voor mannen die merken dat hun haar dunner wordt en zelf kaalheid op de loer ligt. 

Lang verhaal kort: collageen is goed voor mannen om niet alleen om rimpeltjes te verminderen, maar ook simpelweg om het lichaam sterk en gezond te houden! Vooral bij een actieve levensstijl kan het voordelig zijn.

Leestip: Hoeveel creatine per dag gebruiken?

Welk collageen supplement voor mannen?

Er bestaat niet één specifiek collageensupplement dat bedoeld is voor mannen. Wel is het goed om te weten dat niet alle collageensupplementen hetzelfde zijn. Kies een supplement dat bij je past en dat een goede combinatie van ingrediënten biedt voor het beste effect (waar jij naar op zoek bent). Zo heeft Herbolist een collageenproduct met een speciale formule die gericht is op het ondersteunen van de huid, haar en gewrichten, wat perfect aansluit bij de behoeften van mannen. Hier zijn enkele belangrijke ingrediënten die je zou moeten overwegen in een collageensupplement:

  • De collageen zelf. Dit is uiteraard het állerbelangrijkste ingrediënt voor de ondersteuning van huid, haar en gewrichten.
  • Hyaluronzuur. Hyaluronzuur ken je wellicht wel. Dit ingrediënt werkt vochtinbrengend voor de huid, wat helpt om het gehydrateerd en een “volle” look te geven.
  • Vitamine C. Deze vitamine is essentieel voor de opname van collageen in het lichaam! Daarnaast kent vitamine C natuurlijk nog veel meer voordelen voor verschillende lichaamsprocessen. 

Collageen is niet alleen bedoeld voor een strakkere huid, maar ook voor voller haar en soepele gewrichten.

Krijgen mannen minder rimpels door collageen?

Ja, je rimpels kunnen verminderen als je collageen gebruikt; ook voor mannen! Als je ouder wordt, ontkom je er niet aan: rimpels. Rimpels ontstaan door een afname van collageen en elastine in de huid, wat leidt tot een verlies aan stevigheid en elasticiteit. Het hoord bij het ouder worden, maar het kan je natuurlijk best onzeker maken. 

Collageensupplementen kunnen deze natuurlijke afbraak vertragen en zo helpen om de huid langer glad en stevig te houden. Voor mannen betekent dit dat collageen supplementen kunnen helpen om het ontstaan van rimpels te verminderen of vertragen, waardoor de huid er jonger uit blijft zien. 

Lees ook: Welke magnesium voor spieren?

Sporten en krachttraining collageen mannen

Geen wondermiddel

Collageen is geen wondermiddel, zoals bijna niets dat is. Het heeft altijd te maken met meerdere factoren! Collageen is namelijk geen onmiddellijke oplossing voor een strakkere huid, stevig haar en soepele gewrichten. Het kan even duren voordat je effect ziet, dus houdt het in ieder geval drie maanden vol. Ook kan het zijn dat het bij de een meer effect heeft dan bij de ander. 

Let op dat ook je eigen leefstijl belangrijk is voor een gezonde huid, gezond haar en een soepel lijf. Zorg dat je evenwichtig eet, voldoende beweegt, goed slaapt en weinig stress hebt. Daar zal je lichaam je dankbaar voor zijn!

Hoe helpt collageen voor haargroei?

Hoewel collageen meestal gepromoot wordt voor je huid, kan het ook een gunstig effect hebben op je haar. Dit kan vooral voor mannen een extra overweging zijn om collageen te proberen. Dunner wordend haar kán worden veroorzaakt door een afname van collageen in de haarzakjes. Collageen helpt namelijk om de haarzakjes te versterken en kan zo bijdragen aan dikker en voller haar. Dit komt doordat collageen bepaalde aminozuren bevat die de haargroei kunnen ondersteunen.

Leestip: Kun je met creatine afvallen & wat zijn alternatieven?

Collageen bij een gezonde leefstijl

Collageensupplementen zijn nuttig, maar kunnen het beste hun werk doen als onderdeel van een algeheel gezonde levensstijl. Daarom is het extra belangrijk dat jij goed voor jezelf zorgt. Daar zijn je huid, haar, gewrichten en alle andere lichaamsdelen ontzettend blij mee! Om je natuurlijke collageen te beschermen kun je een aantal acties ondernemen: 

  1. Eet gezonde en collageenrijke voeding. Denk bijvoorbeeld aan (botten)bouillon, vis, eiwitten en bladgroenten. Deze voedingsmiddelen bevatten collageen of stimuleren de collageenproductie in het lichaam en zijn verder ook hartstikke gezond! 
  2. Bescherm je huid tegen de zon. Je hoort het de laatste tijd steeds vaker: de zon is heerlijk, maar zorgt er ook voor dat je sneller rimpels krijgt. UV-straling versnelt namelijk de afbraak van collageen, dus het is belangrijk om je huid te beschermen met zonnebrandcrème of bijvoorbeeld kleding, een hoed of een pet. 
  3. Stop met roken. Roken verlaagt het collageengehalte in je lichaam, wat het verouderingsproces versnelt. Daarnaast is roken natuurlijk sowieso niet goed voor je gezondheid. 
  4. Drink voldoende water. Hydratatie is belangrijk voor de collageenproductie en zorgt ervoor dat je huid en lichaam soepel blijven. Zorg dat je altijd voldoende drinkt, zo’n 1,5 tot 2 liter per dag. 

Zorg naast collageen ook voor een gezonde leefstijl met veel beweging en weinig stress.

Dus, collageen ook voor mannen?

Absoluut! Collageen is ook geschikt voor mannen. Net zoals bij vrouwen! Collageen is veel meer dan alleen een supplement voor vrouwen en kan mannen helpen om hun huid, haar, gewrichten en algemene gezondheid te ondersteunen. Het werkt echter voor iedereen anders, dus probeer het eens uit en kijk of het de gewenste effecten voor jou heeft! 

Lees ook: Libido verhogen man: 8 tips voor een hogere potentie

Man kijkt naar collageen voor mannen

Zitten er nadelen aan collageen supplement voor mannen?

Collageen supplementen worden over het algemeen als veilig beschouwd, dus je kunt ze met een gerust hart gebruiken. Maar toch is het goed om op te letten bij de volgende punten:

  • Allergieën en gevoeligheden. Zoals bij bijna alle supplementen geldt, is het verstandig te checken of je geen allergieën of gevoeligheden hebt voor bepaalde ingrediënten. Collageen wordt vaak gewonnen uit dierlijke bronnen zoals vis, rundvlees, of varkens, wat bij mensen met specifieke allergieën of gevoeligheden reacties kan veroorzaken. Collageen dat wordt gewonnen uit vissen, kan bijvoorbeeld gevaarlijk zijn voor mensen met een visallergie.
  • Niet geschikt voor veganisten en vegetariërs. Omdat de meeste collageensupplementen van dierlijke oorsprong zijn (vaak rund of vis), zijn ze niet geschikt voor mensen die dierlijke producten vermijden. Er bestaan ook plantaardige collageen supplementen, maar omdat collageen niet door planten zelf wordt aangemaakt, lijkt deze minder effectief. 
  • Beperkt wetenschappelijk bewijs voor bepaalde claims. Hoewel sommige studies positieve effecten van collageen laten zien op huid, gewrichten, en haar, is het wetenschappelijke bewijs voor alle claims – vooral rond haargroei en huidveroudering – nog niet 100% bewezen. Het kan zijn dat het voor de een beter werkt dan voor de ander, dat is nog lastig te zeggen. 
  • Interactie met medicijnen. Collageensupplementen kunnen bij sommige mensen invloed hebben op medicatie of aandoeningen (zoals bloedstolling). Het is daarom altijd verstandig om eerst met je arts te overleggen wanneer je begint met (nieuwe) supplementen in je routine. 

Lees ook: Hoeveel gram eiwit per dag (afvallen vs. spieropbouw)

Samenvatting collageen voor mannen

Collageen is van nature aanwezig in ons lichaam, maar is daarnaast een veelzijdig supplement dat mannen veel voordelen kan bieden. Het ondersteunt de huid en kan helpen om rimpels te verminderen, bevordert gezonde haargroei en speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van gewrichten en spieren. Collageen kun je innemen als supplement (zoals poeder), maar ook vind je het terug in sommige voedingsmiddelen.

Laat je ons weten welke effecten je merkt? Wij zijn benieuwd!

Het nummer #1 collageen poeder in Nederland
#1 in Collageen
Herbolist Collageen Beauty Blend 34.95
Bekijk Product
Collageen voor mannen

Over dit artikel

Dit artikel over collageen voor mannen is voor het eerst gepubliceerd op vrijdag 25 oktober 2024. Als je een betere huid wil en ook wil werken aan je immuunsysteem, moet je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgen zoals zink en biotine. Ook is het belangrijk dat je zelfzorg goed zit. Eet gezond, beweeg voldoende en kies je energie zorgvuldig. Gebruik een skin wash voor sensitive skin als je snel last krijgt van producten. Moisturizing producten en producten met peptide kunnen je huid ook voller doen lijken. Maar ook is de collagen afname afhankelijk van genetica. Merk je de eerste symptomen van veroudering? Je kunt ook kijken naar andere huidverbeterbehandelingen zoals microneedling.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie: 

  • Collageen voor mannen
Geschreven door

Lizzy van der Loo

Lizzy van der Loo is één van onze vaste auteurs. Zij schrijft over gezondheid, supplementen, mentaal welzijn, gezonde voeding en recepten. Je kunt Lizzy voor dat laatste ook volgen op Instagram.