Collageen wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek naar collageen

Collageen poeder wordt ook wel het ‘anti-aging product’ genoemd. Er is wetenschappelijk onderzoek hiernaar gedaan die we graag willen toelichten.

Collageen wordt ook wel beschreven als een ‘lijm’ die ons lichaam bij elkaar houdt. Het is te vinden in je spieren, huid, botten, kraakbeen, haren, gewrichtsbanden en nagels. Bijna in elk weefsel van ons lichaam dus. De collageeneiwitten vormen (in de huid) rekbare netwerken. Waarom de elasticiteit van die netwerken zo groot is verklaren wij met behulp van een wetenschappelijk onderzoek naar collageen.

De conclusies over collageen

1. Elasticiteit van de huid
Collageen zorgt ervoor dat de huid elastisch blijft. Zo gaat het huidveroudering tegen omdat het zorgt voor een vollere en stralende huid. Vanaf dat je 20 jaar oud bent verlies je ieder jaar ongeveer 1% collageen.

2.Bescherming van de organen
De spijsvertering wordt beschermd door het bindweefsel bij de darmen. Collageen is een belangrijk onderdeel van het bindweefsel.

3. Spieren opbouwen
Collageen is belangrijk voor de huid maar ook voor de spieren. Dit komt omdat collageen, glycerine bevat. Dit voorziet spieren van de ‘juiste voeding’.

Studie naar collageen

Uit een collageenstudie is gebleken dat de hoeveelheid kruispunten een belangrijke rol speelt. Het meest ideaal is drie tot vier verbindingen per kruispunt. Als je meer verbindingen hebt zal het de collageen netwerken juist minder rekbaar maken.

Inzichten uit wetenschappelijk onderzoek

Collageen kan gebruikt worden voor het repareren van beschadigd (of verouderd weefsels) zoals de huid of kraakbeen. Bij slachtoffers van brandwonden kan het helpen om nieuw huidweefsel te kweken. Dat verklaart wel waarom er veel goede ervaringen met collageen zijn.

Dat kapotgaan van een collageen netwerk klinkt wellicht wat te ingewikkeld. Iedereen die wel eens een spier heeft gescheurd of een bot heeft gebroken heeft daar ervaring mee gehad. Collageen is overal in het lichaam te vinden. Collageen zorgt dus voor rekbaarheid maar die elasticiteit heeft ook zijn grenzen.

Wat maakt een collageen netwerk rekbaar?

Onderzoekers doen al langere tijd wetenschappelijk onderzoek naar collageen. De vraag die ze beantwoord wilden hebben was wat een collageen netwerk nou zo rekbaar maakt en of er grenzen zitten aan die rekbaarheid. Collageen uit zich op verschillende manieren in het lichaam. In de pezen zijn alle vezels bijvoorbeeld in dezelfde richting uitgelijnd (zie dit als een bundel van touwen).

Collageen dat in de huid voorkomt

Dat vezels in dezelfde richting worden uitgelijnd is wat de onderzoekers betreft heel logisch. Pezen worden in één richting belast omdat zij trekkrachten opvangen. Dat is anders voor de huid want die wordt in meerdere richtingen belast. Voor de huid is het daarom niet handig wanneer vezels in dezelfde richting zijn uitgelijnd. Daar helpt collageen bij. Collageen vormt ‘wanordelijke netwerken’ in de huid (en op meerdere plekken). Wanordelijke netwerken zijn erg flexibel en kunnen dus meebewegen met verschillende krachten.

Collageenvezels en collageen netwerken

Collageen netwerken hebben een aantal belangrijke voordelen, zo zijn ze flexibeler dan collageenvezels en kunnen ze veel krachten weerstaan voordat ze breken. Zo kunnen collageen netwerken zich meebewegen en vervormen wanneer er kracht op de netwerken wordt uitgeoefend. Zo kan het tot 80% worden opgerekt voordat het stuk zal gaan. Bij collageenvezels die bijvoorbeeld voorkomen in je pezen kun je het maar tot 20% oprekken.

Waarom zijn collageen netwerken zo sterk?

Onderzoekers hebben hiervoor kant-en-klare collageenmoleculen gekocht (commercieel verkrijgbaar). Deze moleculen kunnen worden opgelost onder de juiste omstandigheden (lage pH-waarde en temperatuur). Wanneer je de moleculen vervolgens weer opwarmt tot 37 graden en de pH-waarde verhoog zullen de moleculen zich vormen in vezels. Die vezels vormen zich tot collageennetwerken. De collageennetwerken namen verschillende vormen aan (afhankelijk van welke functie het weefsel had).

Het wetenschappelijke collageenonderzoek samengevat

Meer collageenverbindingen is dus niet direct beter. Wanneer er te veel collageenverbindingen zijn wordt het collageennetwerk namelijk stijf (goed te zijn bij bijvoorbeeld littekenweefsel).

Waarom kan suppletie met collageen werken?

Nadat je 25 jaar oud bent gaat het aanmaken van lichaamseigen collageen steeds wat verminderen. Je wilt je collageenniveaus op peil houden want het onderzoek toont aan dat de collageennetwerken erg belangrijk zijn bij verschillende lichaamsprocessen. Je kunt je collageenniveau op peil houden door collageen supplementen in te nemen.

YouTube video
Anouk van der Laan