Dunner wordend haar & vrouw: wat nu?

Dunt je haar steeds meer uit? En snap je niet waarom? Dit zijn de oorzaken én oplossingen voor dunner wordend haar.

Vrouw heeft geen last van dunner wordend haar

Het is normaal om zo’n 50 tot 100 haren per dag te verliezen. Heb je het gevoel dat je meer haar verliest dan dat? Of zie je overduidelijk verschil tussen je haar nu en vroeger? Dan kan het zijn dat je haar dunner wordt. Maar waar komt dit door en hoe voorkom je het? Met deze 12 tips heb jij snel weer glanzende, volle lokken!

Dun haar versus verlies van haren

In tegenstelling tot haarverlies, hoeft dunner wordend haar niet noodzakelijk kaalheid te veroorzaken. Het geeft echter wel de indruk van dunner wordende plekken haar op je hoofd.

Dunner wordend haar gebeurt meestal geleidelijk, wat betekent dat je de tijd hebt om de oorzaken te achterhalen en de beste behandelingsmaatregelen uit te zoeken.

Wat zijn de oorzaken van dunner wordend haar?

Dunner wordend haar kan worden veroorzaakt door leefgewoonten, genetica of beide. Bepaalde medische aandoeningen kunnen ook leiden tot dunner wordend haar.

Deze factoren kunnen dunner haar veroorzaken:

  • Je haar overbehandelen: Hieronder vallen kleurbehandelingen, permanenten en te veel stijlen.
  • Gebruik van agressieve haarproducten: Tot deze haarproducten behoren extreem fixerende haarsprays en gels.
  • Te strakke kapsels dragen: Of je nu een updo draagt of je haar omhoog steekt in een paardenstaart voor het sporten, dit kan aan je haar trekken en het van de follikels afbreken, waardoor je na verloop van tijd dunne plekken krijgt.
  • Niet genoeg eten van bepaalde voedingsstoffen in je dieet: IJzer, foliumzuur en andere mineralen helpen de follikels om op natuurlijke wijze haar te produceren. Daarom is het belangrijk gevarieerd en evenwichtig te eten. 
  • Chronische stress ervaren: Stress heeft te maken met een opleving van hormonen zoals cortisol. Te veel stresshormonen kunnen een aandoening als telogeen effluvium veroorzaken, waarbij je haar kan uitvallen en de haarzakjes een lange “rustfase” ingaan waarin geen nieuw haar groeit.

Dunner wordend haar kan ook erfelijk zijn of het gevolg zijn van onderliggende medische aandoeningen.

Je kunt dunner wordend haar hebben als je:

  • onlangs een baby hebt gekregen
  • onlangs bent gestopt met anticonceptiepillen
  • hormonale veranderingen doormaakt
  • in korte tijd veel bent afgevallen
  • behandeld wordt voor een auto-immuunziekte
  • een tekort aan het immuunsysteem hebben
  • een huidaandoening of -infectie hebben

Lees ook: Verschil tussen magnesium en magnesium citraat uitgelegd

12 tips voor dun haar

Sommige gevallen van dunner wordend haar kunnen thuis behandeld worden. Overweeg de volgende 12 opties, maar zorg ervoor dat je eerst met je arts praat wanneer je medicijnen of bepaalde behandelingen overweegt.

1. Hoofdhuidmassage

  • Voordelen: Het is betaalbaar en toegankelijk.
  • Nadelen: Het pakt dunner wordend haar veroorzaakt door onderliggende medische aandoeningen niet aan.

Misschien wel de goedkoopste methode om je hoofdhuid gezond te krijgen is een hoofdhuidmassage. Het kost niets en als je het goed doet, is het niet schadelijk.

Als je je haar wast, oefen dan zachtjes druk uit met je vingertoppen rond je hoofdhuid om de doorbloeding te stimuleren. Voor nog meer voordelen kun je een echte hoofdhuidmasseur proberen om ook dode huidcellen te verwijderen.

Vrouw heeft geen dun haar hoofdhuid te zien

2. Etherische oliën

  • Voordelen: Zijn overal verkrijgbaar in reformwinkels en drogisterijen.
  • Nadelen: Er is meer onderzoek bij mensen nodig en sommige oliën kunnen allergische reacties veroorzaken.

Essentiële oliën zijn vloeistoffen afkomstig van bepaalde planten en worden vooral gebruikt in aromatherapie en andere vormen van alternatieve geneeskunde. Den bijvoorbeeld aan lavendelolie of rozemarijnolie. 

Leestip: Hoe effectief je libido verhogen als vrouw? (Oorzaken + oplossingen)

Onvoldoende bewijs

Toch is er niet genoeg bewijs dat essentiële oliën kaalheid of dunner wordend haar kunnen behandelen. Als je besluit om deze behandeling te proberen, zorg er dan voor dat je essentiële olie verdund is in een draagolie zoals kokosolie of jojoba.

Test een kleine hoeveelheid van de olie op je arm en wacht 24 uur om te zien of er een reactie ontstaat. Roodheid of andere irritatie, netelroos of uitslag kunnen duiden op een allergische reactie.

3. Shampoo tegen dunner wordend haar

  • Voordelen: Het kan gecombineerd worden met hoofdhuidmassage, en sommige producten zijn vrij verkrijgbaar.
  • Nadelen: volumegevende shampoos pakken haaruitval niet alleen aan en je hebt misschien een recept nodig.

Anti-verdunningsshampoo werkt op twee manieren: ten eerste geven dergelijke producten je haar volume, zodat het er dikker uitziet. Dit kan nuttig zijn voor mensen met dunner wordend of van nature fijn haar.

Shampoos voor dunner wordend haar of haaruitval bevatten ook vitaminen en aminozuren om een gezondere hoofdhuid te bevorderen. Voor de beste resultaten gebruik je deze producten zoals aangegeven.

Je kunt je arts ook vragen naar een shampoo op recept. 

Zorg dat je voldoende vitamine b8 (biotine), koper, zink en seleen toevoegt in je eetpatroon.

Lees ook: Hoeveel vitamine D per dag?

4. Voldoende vitamines en mineralen eten

  • Voordelen: sommige vitamines en mineralen zijn goed voor je haar.
  • Nadelen: Een teveel aan voedingsstoffen kan schadelijk zijn.

Gezond haar is afhankelijk van je algehele gezondheid. Bij ondervoeding of bepaalde eetstoornissen kan het zijn dat er geen nieuw haar uit de follikels komt. 

In principe kun je alle vitamines en mineralen gewoon uit je voeding halen. Lukt dit niet? Raadpleeg dan een arts of multivitamine nodig zijn. 

5. Biotine (vitamine B8), seleen en zink

  • Voordelen: Biotine, seleen en zink zitten in veel verse voedingsproducten.
  • Nadelen:

Biotine, of vitamine B8, is een in water oplosbare voedingsstof die van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals noten, linzen en lever. Als je evenwichtig eet, is het onwaarschijnlijk dat je een tekort aan biotine hebt. Ook seleen en zink vind je gewoon terug in je voeding.

Biotine, ofwel vitamine B8, zink en seleen dragen bij aan normale haargroei, houdt je haren sterk en glanzend.*

6. Koper

  • Voordelen: Koper kun je makkelijk opnemen in je dagelijkse eetpatroon. 
  • Nadelen: Draagt niet direct bij aan sterker haar. 

Koper draagt niet per se bij aan sterker wordend haar, maar draagt wel bij tot een normale pigmentatie van het haar.* Hoewel het dus niet dunner wordend haar tegengaat, doet het wel iets voor je haar!

Koper vind je in voedingsmiddelen zoals noten, zaden, volkorenproducten, lever, schaal- en schelpdieren en donkere chocolade.

Leestip: Wat te doen tegen haaruitval? 12 tips voor vrouwen!

Heeft geen last dunner wordend haar vrouw

7. Minoxidil

  • Voordelen: Minoxidil is goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA) en is vrij verkrijgbaar.
  • Nadelen: Hoofdhuidirritatie is mogelijk en je moet het continu gebruiken om resultaat te behouden.

Minoxidil is een vrij verkrijgbare behandeling tegen haaruitval die is goedgekeurd door de FDA. Er zijn ook online mogelijkheden om minoxidil te verkrijgen.

Als het twee keer per dag rechtstreeks op de hoofdhuid wordt aangebracht, kan minoxidil het haar op kalende plekken geleidelijk dikker maken. Het product is verkrijgbaar in vloeistof of schuim, afhankelijk van je voorkeur. Het is ook verkrijgbaar op voorschrift van je arts.

Het kan tot 16 weken duren voordat het zichtbare resultaten geeft. Het is belangrijk dat je het product consequent gebruikt, anders zie je misschien geen resultaat. Let op dat Minoxidil niet voor iedereen werkt. Overleg met je arts voordat je het product gebruikt.

Lees ook: Vermageren: hoe begin ik eraan? 15 effectieve tips!

8. Lasertherapie

  • Voordelen: Het is verkrijgbaar zonder recept en kan ook thuis worden gebruikt.
  • Nadelen: lasertherapie kan prijzig zijn en het kan ook enkele maanden duren voordat het werkt.

Lasertherapie wordt meestal gebruikt door dermatologen en andere huidspecialisten. Thuis lasertherapie is bedoeld om je haar te laten groeien en het dikker te maken. Het kan enkele maanden duren voordat de resultaten effect hebben.

Het grootste nadeel van thuis lasertherapie zijn de kosten. Sommige apparaten kosten honderden euro’s en werken misschien niet. Overleg met je arts voordat je een grote investering doet!

Heb je last van chronische stress? Haaruitval kan ook een gevolg zijn van langdurige stress.

9. Probeer evenwichtig te eten

Zoals je hierboven al kon lezen spelen sommige mineralen en vitamines een rol bij sterk en gezond haar. Bijvoorbeeld biotine (vitamine B8), koper, seleen en zink.*

Zorg dus dat je gevarieerd eet en zo veel mogelijk pure producten kiest. Zo krijg je alle voedingsstoffen binnen waar je lijf en je haar blij van worden!

10. Als je rookt, overweeg dan om te stoppen met roken

Hoewel je misschien hebt gehoord van de negatieve effecten van roken op je hele lichaam (inclusief je huid), kan roken ook het haarverlies (dat hoort bij ouder worden) verergeren. 

Er moet echter nog meer onderzoek worden gedaan in hoeverre roken het haarverlies stimuleert. Maar stoppen is altijd een goed idee!

Lees ook: 22 tips voor natuurlijk én gezond afslanken

11. Probeer stress te verminderen

Hoewel stress een natuurlijk onderdeel van het leven is, kan langdurige stress schade toebrengen aan je gezondheid – inclusief je haar.

Om stress onder controle te krijgen, is het belangrijk om genoeg tijd voor jezelf te nemen, of het nu een meditatiesessie is of een ontspannende hobby waar je van geniet. Je kunt ook overwegen om met een therapeut te praten als je het moeilijk hebt met chronische stress.

Het haar wordt dunner van deze vrouw

12. Zorg goed voor je haar

Hoewel je je misschien richt op het terugdraaien van dunner wordend haar, is het ook belangrijk om goede haarverzorging te gebruiken.

Gebruik zachte haarproducten als die beschikbaar zijn en kam en borstel je haar alleen als dat nodig is. Je kunt je haar ook minder belasten door het gebruik van verwarmde stylingapparaten en strakke kapsels te beperken.

Leestip: Paleo dieet: weekmenu, voedingslijst, voordelen én nadelen 

Wanneer moet je met een arts praten over dunner wordend haar?

Hoewel het normaal is om de hele dag door haar te verliezen, is het een goed idee om met je arts te praten als je meer dan 100 haren per dag verliest.

Je moet ook met je arts praten als je je zorgen maakt over aanhoudende haaruitval of een terugwijkende haarlijn of als je plotselinge haaruitval opmerkt. Haaruitval kan duiden op een onderliggende medische aandoening.

Samenvatting dun haar

Hoewel het proces van dunner wordend haar in het begin zorgwekkend kan zijn, zijn veel vormen van dunner wordend haar goed te behandelen.

Als je last hebt van plotseling haaruitval of dunner wordend haar, of als je kale plekken krijgt, moet je met een arts praten om te kijken welke behandeling het beste past. Hij of zij kan je helpen bij het opsporen van onderliggende medische aandoeningen en je eventueel medicijnen aanbieden.

*Goedgekeurde gezondheidsclaims.

Dunner wordend haar vrouw

Extra informatie dunnere haren

Over dit artikel

Dit artikel over dunner wordend haar vrouw is voor het eerst gepubliceerd op woensdag 4 september 2024. Bij veel mensen wordt het haar in de loop der jaren dunner. Heb je symptomen van de ziekte alopecia androgenetica of je verliest meer haren dan normaal? Dan is het verstandig contact op te nemen met je huisarts. Laser, ibuprofen of diclofenac helpt niet.

Bronnen haren

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6380979/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34307472/
  • https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jocd.13727

Je las een bericht in de categorie: 

  • Dunner wordend haar
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.