Wanneer kun je het beste GABA innemen?
Mensen die GABA willen inzetten kunnen het beste een GABA supplement een half uur voor het slapen innemen. GABA is het meest effectief op een lege maag, dus het is een goed idee om een uur te wachten tussen het eten van voedsel en het innemen van GABA.
Wat is GABA?
Gamma aminoboterzuur (GABA) is een natuurlijk voorkomend aminozuur en het werkt als een neurotransmitter in de hersenen. Neurotransmitters functioneren als chemische boodschappers en GABA wordt beschouwd als een remmende neurotransmitter omdat het bepaalde hersensignalen kan blokkeren of afremmen, alsmede de activiteit in je zenuwstelsel kan verminderen.
Wanneer GABA zich aan een eiwit in je hersenen hecht dat bekend staat als een GABA-receptor, produceert GABA een kalmerend effect. Dit zou kunnen helpen bij gevoelens van angst of stress.
Door deze interessante eigenschappen is GABA de laatste jaren dus een populair voedingssupplement geworden. Dit komt deels omdat het niet in veel voedselbronnen beschikbaar is. De enige voedingsmiddelen met GABA zijn gefermenteerd, zoals kimchi, miso en tempeh.
Lees meer over: Wat doet GABA?
Hoe werd GABA ontdekt?
GABA werd het eerst werd gesynthetiseerd in 1883, daarvoor was het alleen bekend als een stofwisselingsproduct van planten en microben.
Vervolgens werd GABA in 1910 voor het eerst ontdekt in weefsels, en vervolgens gevonden in de hersenen van zoogdieren rond 1950, toen de belangstelling voor zijn potentiële invloed als neurotransmitter werd onderkent.
Onderzoekers geloofden echter lange tijd niet dat het voldeed aan de criteria om als neurotransmitter te worden gecategoriseerd. Pas in 1968 vond men definitief bewijs dat het als een echte neurotransmitter kon worden geclassificeerd.
“GABA werd voor het eerst gesynthetiseerd in 1883.”
In de daaropvolgende decennia werd GABA het onderwerp van een aanzienlijke hoeveelheid onderzoek dat zijn rol in het lichaam probeerde te begrijpen.
Vandaag de dag wordt steeds meer duidelijk over de mogelijk positieve effecten van deze vitale neurotransmitter en hoe hij van invloed kan zijn op vele aspecten van de gezondheid, van het verbeteren van de slaap tot het reguleren van gevoelens als angst en stress.
Naarmate het onderzoek vordert, zullen we meer gaan begrijpen over hoe belangrijk deze neurotransmitter is.
Bekijk: Vitakruid GABA Plus
GABA en stress
Het kalmerende effect van GABA op de hersenen heeft al geleid tot positieve verhalen over het gebruik van GABA-supplementen om stress te verminderen. Te veel stress wordt in verband gebracht met (onder andere) een slechte nachtrust, een minder goed werkend immuunsysteem en een grotere kans op depressie.
Wat zijn mogelijke bijwerkingen van GABA?
De mogelijke bijwerkingen van GABA supplementen zijn niet goed onderzocht, dus het is lastig precies te voorspellen wat je kunt verwachten. Om je een zoektocht te besparen hebben wij enkele vaak genoemde bijwerkingen op een rijtje gezet:
- Maagklachten
- Hoofdpijn
- Slaperigheid
- Spierzwakte
Omdat GABA sommige mensen slaperig kan maken, moet je niet rijden of machines bedienen na inname van GABA totdat je precies weet hoe het je lichaam beïnvloedt.
Het is ook niet goed duidelijk of GABA een wisselwerking heeft met medicijnen of andere supplementen. Als je GABA wilt proberen, overweeg dit dan met je huisarts te bespreken. Hij of zij kan je een indruk geven van mogelijke interacties waarop je moet letten tijdens het gebruik van GABA.
Conclusie GABA (Gamma Amino Butyric Acid)
GABA, of Gamma Amino Butyric Acid, is een neurotransmitter die van nature voorkomt in het menselijk lichaam, waar het de prikkelbaarheid van neuronen vermindert en een kalmerend effect heeft op lichaam en geest.
GABA wordt als supplement gebruikt omdat het het vermogen heeft angst te verminderen en slaap te bevorderen, en het is een ingrediënt in een aantal slaapsupplementen.
Wie GABA wil innemen kan dit het beste een half uur voor het slapengaan doen.
Lees meer over: GABA werking