Gouden tip aambeien: wat te doen & welk wondermiddel?

Iedereen die ooit last heeft gehad van aambeien weet ook hoe vervelend ze zijn. Hoe kom je zo snel mogelijk af van die ongemakkelijke jeuk en irritatie? Wij geven de gouden tip prijs!

Vrouw op wc weet gouden tip aambeien

Ouch! Je hebt last van aambeien. Hoewel een aambei maar onschuldig is kan het wel ont-zet-tend vervelend zijn. Wat is nou de gouden tip om van aambeien af te komen en welk wondermiddel werkt écht? En niet geheel onbelangrijk: hoe voorkom je dat je aambeien krijgt? We leggen je alles uit over deze vervelende jongens!

Wat zijn aambeien?

Aambeien zijn (vaak pijnlijke) knobbels in en rond de anus. Ze gaan meestal zonder behandeling binnen een paar weken vanzelf over. Hoewel ze vanzelf over kunnen gaan, kunnen ze ook erg vervelend en pijnlijk zijn! 

Gelukkig kun je zelf ook een aantal dingen ondernemen om je aambeien te verminderen, sneller weg te krijgen én natuurlijk te voorkomen. 

Wondermiddel aambeien: welke werken echt?

Er zijn veel behandelingsmogelijkheden voor aambeien in huis of in de vorm van medicijnen. Veel van de behandelmethoden bestaan uit het simpelweg verlichten van de symptomen van de aambeien totdat ze vanzelf verdwijnen.

Lees ook: Snel buikvet verbranden? 5 oefeningen voor vrouwen

Gouden tip aambeien zalf

De echte gouden tip tegen aambeien? Dat is wat ons betreft aambeienzalf. Deze zalf is namelijk speciaal ontwikkeld om je huid te kalmeren en jeuk te verminderen. Veel andere goedjes irriteren de huid nog meer, waardoor je klachten alleen maar erger worden. Supervervelend! 

Dit medische hulpmiddel geeft je weer een comfortabel gevoel totdat de aambeien weer zijn verdwenen. Ideaal!

Warme baden

Zitten in een warm bad kan eventueel de pijn en jeuk die aambeien veroorzaken verlichten. Sommige mensen kiezen er ook voor om andere ingrediënten aan het bad toe te voegen om de symptomen nog verder te verminderen. Deze ingrediënten kunnen bijvoorbeeld een kopje Epsom zout zijn. Let wel op met (te) geparfumeerde badschuimen en oliën, deze kunnen de huid juist extra irriteren. 

Houd er rekening mee dat er geen wetenschappelijk onderzoek is dat het gebruik van Epsomzout voor de behandeling van aambeien ondersteunt.

Leestip: Foliumzuur zwangerschap: Wat, wanneer & hoeveel?

Toverhazelaar tegen irritatie van de aambei

Je dient altijd voorzichtig te zijn met wat je op of in de buurt van aambeien aanbrengt, omdat ze gemakkelijk meer ontstoken en geïrriteerd kunnen raken. Veel mensen brengen toverhazelaar rechtstreeks aan op de uitwendige aambeien om verlichting te vinden.

Een kleine hoeveelheid pure toverhazelaar op een watje doen en op de aambei deppen kan verlichting geven bij veel symptomen. Als dit de symptomen verergert, kun je beter een andere methode proberen. Verdun het niet met alcohol, dit irriteert de huid juist. 

Vrouw vraagt zich af wat te doen tegen aambeien

Kokosolie om aambei te verzachten

Kokosolie is een natuurlijke vochtinbrenger, die ook kan helpen bij aambeien symptomen. Het aanbrengen van kokosolie kan de irritatie en zwelling verminderen, en het kan ook helpen om de drang om te krabben te verminderen.

Houd er echter ook rekening mee dat er geen wetenschappelijk onderzoek is dat het gebruik van kokosolie voor de behandeling van aambeien ondersteunt.

Lees ook: Hoe kun je gespleten of broze nagels herstellen? 6 tips!

Aloë vera tegen aambeien

Aloë vera wordt door veel culturen gebruikt om verschillende problemen te behandelen. Je ziet aloë vera daarom ook vaak terug in verschillende verzorgingsproducten. Het kan verlichting geven bij branderigheid, jeuk en zwelling veroorzaakt door aambeien als het op de anus wordt aangebracht. 

Zuiverheid is erg belangrijk, omdat toevoegingen en conserveringsmiddelen de symptomen kunnen verergeren. Ook wat betreft aloë vera is er onvoldoende bewijs dat het daadwerkelijk helpt bij de verlichting van de symptomen van aambeien. 

Aambeien gaan meestal vanzelf weg. Maar je kunt wel wat hulpmiddeltjes inschakelen om dit proces te versnellen!

IJs of cold packs tegen uitwendige aambeien

Het aanbrengen van ijs- of cold packs op de aambei kan ook helpen om de pijn en ontsteking te verlichten. Een ijspack aanbrengen terwijl je zit of wanneer de aambei opflakkert, kan helpen om de pijn te verdoven en de zwelling tijdelijk te verminderen.

Breng een ijspack nooit direct aan, maar doe er bijvoorbeeld een handdoekje tussen. 

Leestip: Hoeveel gram eiwit per dag (afvallen vs. spieropbouw)

Gouden tip aambeien voorkomen

Veel water drinken

Door voldoende te drinken houd je je ontlasting zacht. Zachtere ontlasting kost minder energie om door te komen en veroorzaakt minder irritatie bij de aambeien.

Eet veel vezels

Mensen kunnen ook proberen voedingsmiddelen met veel vezels te eten. Vezels helpen namelijk om de ontlasting zachter te maken en meer body te geven. Dit maakt het makkelijker om naar de wc te gaan (zonder al te veel pijn).

Lees ook: Kun je met het groente & fruit dieet afvallen?

Vrouw zoekt naar wondermiddel aambeien

Geschikte kleding dragen

Kies voor loszittend, ademend, katoenen ondergoed en broeken. Dit kan helpen voorkomen dat het gebied rond de aambeien geïrriteerd raakt door overtollig zweet, en de symptomen helpen verminderen.

Luister naar je stoelgang op het toilet

Er zijn ook een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je naar het toilet gaat, die kunnen helpen om aambeien onder controle te houden of te voorkomen.

Zorg voor een natuurlijk stoelgang

Forceer je stoelgang niet. Persen kan aambeien verergeren. Als er na een paar minuten nog geen stoelgang is, moet je opstaan en het later nog eens proberen.

Anderzijds: negeer de drang naar een stoelgang niet. Wachten tot een minder sociale omgeving of wachten om thuis naar het toilet te gaan, kan de ontlasting juist opstuwen en meer stress en inspanning veroorzaken. Dit maakt de aambeien alleen maar erger.

Lees ook: Lustopwekkers: welke werken écht? 7 Tips!

Kies het juiste toiletpapier

Kies voor toiletpapier zonder parfum en andere toevogingen. Als toiletpapier te irritant is, kan het helpen om vochtig toiletpapier te gebruiken. Als alternatief kunnen mensen bij de apotheek of online vochtige doekjes kopen die speciaal bedoeld zijn voor de billen, of aambeien-doekjes.

Je kunt ook proberen om tijdens de stoelgang op je hurken te gaan zitten. De makkelijkste manier om dit te doen is om een stapel boeken of een krukje bij het toilet te zetten om de voeten op te laten rusten tijdens toiletpauzes.

Voorkom aambeien door voldoende te drinken, veel vezels te eten en niet te (hard te) persen tijdens het toiletbezoek.

Oorzaken aambeien

Aambeien zijn gezwollen en geïrriteerde aderen rond de anus of in de onderste endeldarm.

Mogelijke oorzaken van aambeien zijn:

  • inspanning tijdens de stoelgang
  • langdurig zitten
  • chronische constipatie of diarree
  • niet genoeg vezels eten
  • zwangerschap
  • verzwakking van de steunweefsels in de anus en het rectum door veroudering
  • vaak zware voorwerpen tillen

Inwendige aambeien komen voor in het rectum of de binnenkant van de anus. Ze kunnen rectaal bloedverlies veroorzaken. Bloed kan het enige teken zijn dat iemand een inwendige aambei heeft. Dat komt omdat er maar heel weinig zenuwen en pijnreceptoren in het rectum zitten.

Leestip: Wat is het beste dieet om af te vallen? Onze Top 3!

Uitwendige aambeien

Uitwendige aambeien bevinden zich onder de huid rond de anus. Hier zitten veel meer zenuwuiteinden, dus uitwendige aambeien veroorzaken duidelijkere symptomen dan inwendige aambeien, zoals:

  • pijn of pijnlijk gevoel rond de anus, vooral bij het zitten
  • jeuk rond de anus
  • een of meer harde knobbels bij de anus
Vrouw wil aambeien tips door hevige pijn aambeien

Hoe lang duren aambeien?

Aambeien kunnen enkele dagen tot enkele weken aanhouden, afhankelijk van de ernst van de aambei(en). Milde gevallen verdwijnen vaak binnen een paar dagen al met zelfzorg en bovenstaande tips, terwijl ernstigere gevallen weken kunnen duren en mogelijk medische behandeling vereisen. 

Als het na een paar dagen alleen maar erger lijkt te worden is het altijd verstandig contact op te nemen met je huisarts. 

Lees ook: Libido: wat is normaal, hoog & laag?

Bloedende aambei stoppen

Het kan enorm vervelend zijn als een aambei gaat bloeden. Dat gebeurt vaak wanneer je bijvoorbeeld net naar de wc bent geweest. Je kunt gewoon een (schoon en zacht) doekje (zoals een tissue) of gaasje er tegenaan houden. Het bloeden gaat meestal vanzelf over. 

Pas vervolgens bovenstaande tips toe om zo snel mogelijk de aambei te helpen genezen. 

Wanneer moet je naar de dokter?

Hoewel aambeien in de meeste gevallen vanzelf overgaan, moet iemand naar de dokter gaan als de symptomen niet verbeteren na een week thuiszorgmethoden proberen.

Mensen moeten ook met een arts praten als ze last hebben van rectale bloedingen. Als rectaal bloeden gepaard gaat met duizeligheid, licht in het hoofd of flauwvallen, moeten mensen onmiddellijk medische hulp zoeken. De symptomen kunnen een teken zijn van een ernstiger aandoening.

Leestip: Visceraal vet: hoe kun je het verbranden?

Samenvatting wat te doen tegen aambeien

Thuisbehandelingen voor aambeien kunnen bestaan uit warme baden, het aanbrengen van ijskompressen en het gebruiken van speciale aambeien zalf. Mensen kunnen ook hun levensstijl aanpassen, zoals veel drinken en vezelrijk voedsel eten.

Iedereen die last heeft van rectaal bloedverlies, zelfs als hij of zij denkt dat het door een aambei komt, moet naar een arts gaan om andere oorzaken van rectaal bloedverlies uit te sluiten.

Gouden tip aambeien

Extra informatie

Over dit artikel

Dit artikel over gouden tip aambeien is voor het eerst gepubliceerd op dinsdag 24 september 2024. Hopelijk helpen deze gouden tips bij het verlichten van de klachten. Hoef je niet nodig naar de wc? Ga dan geen druk uitoefenen als je toch wilt poepen. Dit verergert en veroorzaakt aambeien. Je sluitspier werkt net las een elastiekje, maar deze kan ook overbelast raken. Kies voor wc-papier zonder parfum of een zacht washandje als wc-papier te veel schuurt. Eet genoeg vezels om je ontlasting soepel te houden. Heb je het idee dat er iets aan de hand is met je lever, darm of maag? Ga dan naar de dokter, hij of zij kan de juiste diagnose stellen.

Bronnen aambeien

Je las een bericht in de categorie: 

  • Gouden tip aambeien
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.