De dagen worden korter, het is grijs buiten en de winter duurt nog zó lang. Je voelt je energie naar beneden zakken; maar wat doe je eraan? Met een aantal makkelijke tips geef je jouw energie een figuurlijke schop onder de kont! En voor je het weet voel je je energie weer stromen. Benieuwd hoe je dit doet? Wij verklappen 10 tips voor een heuse energy boost. Laten we meteen beginnen!
Meer energie krijgen
Er zijn veel manieren om je energie te verhogen en vermoeidheid te verminderen. Gehydrateerd blijven, prioriteit geven aan jezelf en (persoonlijke) relaties en alcohol beperken zijn slechts een paar strategieën die je kunt overwegen. Maar er zijn nog veel meer tips dan dat!
Laag in energie
Als je merkt dat je je futloos voelt, moeite hebt om wakker te blijven of meerdere koppen koffie naar binnen schrokt om de lunch te halen, dan ben je echt niet de enige. De meesten van ons zijn bekend met een uitgeput en vermoeid gevoel aan het eind van de dag.
Gelukkig zijn er genoeg gezonde maatregelen die je kunt nemen om vermoeidheid te verminderen en je energieniveau te verhogen.
Het is zelfs zo dat een paar kleine veranderingen in je dagelijkse routine een aanzienlijke invloed kunnen hebben op hoe energiek je je voelt! Dus, doe je mee?
Waar krijg je energie van?
1. Magnesium
Magnesium is een mineraal dat ons lichaam nodig heeft voor verschillende functies. We vinden het gewoon terug in ons eten, zoals groene bladgroenten, avocado, noten en zaden. En het is ook goed bij vermoeidheid: magnesium heeft namelijk een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid en moeheid.*
2. Zorg voor meer slaap
Veel mensen snijden in uren die in bed doorgebracht zouden moeten worden, zoals het uitstellen van je bedtijd om een deadline te halen, te studeren voor een examen of simpelweg het bingen van een serie.
Niet genoeg slaap kan je energieniveau aantasten, waardoor je je de volgende dag lusteloos, chagrijnig en moe voelt.
Hoewel de hoeveelheid slaap die iemand nodig heeft enigszins kan variëren, raden deskundigen over het algemeen aan om te streven naar minstens 7 uur slaap per nacht om je energieniveau te verhogen en de algehele gezondheid te ondersteunen.
Probeer ook kwalitatief te slapen: gebruik niet veel schermen meer in de avond en houdt een (redelijk) vast slaapritme aan.
Lees ook: Wat te doen tegen haaruitval? 12 tips (voor vrouwen)
3. Verminder stress
Het komt vaak voor dat mensen met een druk leven zich gestrest, angstig of overweldigd voelen. Niet alleen kan stress een serieuze tol eisen van je lichamelijke en geestelijke gezondheid, maar het is ook nauw verbonden met vermoeidheid en moeheid.
Bedenk wat er vaak voor zorgt dat je je gestrest of uitgeput voelt en vraag jezelf af of je dat uit je leven kunt verwijderen. Als dat niet mogelijk of wenselijk is, welke acties kun je dan ondernemen om je stress over dat ding op de lange termijn te verminderen?
Mogelijke oorzaken van stress zijn onder andere:
- de druk van alledaagse verantwoordelijkheden op het werk, op school of thuis
- plotselinge stressvolle veranderingen in je leven, zoals je baan verliezen, uit elkaar gaan of de dood van een dierbare verwerken
- trauma’s hebben opgelopen, bijvoorbeeld door een auto-ongeluk
In veel gevallen is het niet mogelijk om stressbronnen volledig uit je leven te verwijderen. Maar als je in staat bent om je stressniveaus te verlagen, kan dat helpen om je energie weer op te krikken.
Strategieën om je energieniveau op dit moment te verhogen zijn bijvoorbeeld tijd voor jezelf nemen om te ontspannen, lezen of een wandeling maken. Je kunt ook mindfulness- of meditatietechnieken proberen, die angst kunnen verminderen.
Stress kan zorgen voor een hoop angsten en emoties, waardoor je je moe en futloos kunt voelen.
Leestip: Matcha poeder: Wat & hoe maak je matcha thee?
4. Beweeg meer en ga naar buiten
Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar bewegen kan er juist voor zorgen dat je meer energie krijgt. Ook is het belangrijk dat je ook genoeg naar buiten gaat. Hoewel het soms koud is en regent, is het toch slim om af en toe naar buiten te gaan en te bewegen.
Ga bijvoorbeeld een rondje wandelen, fietsen of hardlopen. De natuur, zon en beweging gaan je goed doen! Ook kan het helpen om een vast ritme aan te houden: ga bijvoorbeeld elke maandag en donderdag sporten en zorg dat je na je lunch altijd een rondje gaat wandelen. Het hoeft niet moeilijk te zijn!
5. Als je rookt, overweeg dan om te stoppen
Roken kan meerdere gezondheidsaspecten negatief beïnvloeden en het risico op tal van chronische aandoeningen verhogen. Bovendien verminderen de gifstoffen en teer in de rook de efficiëntie van je longen. Na verloop van tijd kan dit de hoeveelheid zuurstof die door je lichaam wordt getransporteerd verminderen, waardoor je je moe voelt.
Lees ook: Werkt collageen poeder? Ervaringen & reviews lezen
6. Beperk alcohol
Het drinken van alcohol kan een kalmerend effect hebben en ervoor zorgen dat je je slaperig en ontspannen voelt. Veel mensen denken ten onrechte dat het drinken van een alcoholisch drankje (of “slaapmutsje”) een effectieve manier kan zijn om sneller in slaap te vallen. Regelmatig alcohol drinken voor het slapengaan kan echter de kwaliteit van je slaap juist verminderen.
7. Eet een voedzaam dieet
Als je je altijd moe, futloos en energiearm voelt, kan het goed zijn om je eetgewoonten te veranderen. Het volgen van een goed gebalanceerd dieet kan niet alleen je risico op verschillende chronische aandoeningen verminderen, maar ook je energieniveau aanzienlijk beïnvloeden.
Het kiezen van pure, voedzame voedingsmiddelen kan je lichaam voorzien van de vitaminen en mineralen die het nodig heeft om optimaal te functioneren. Aan de andere kant kan het eten van veel bewerkte voedingsmiddelen met veel suiker en vet zowel je energieniveau als je algehele gezondheid negatief beïnvloeden.
Daarnaast tonen sommige onderzoeken aan dat het overslaan van maaltijden in verband kan worden gebracht met vermoeidheid, angst en slechte aandacht. Het is ook belangrijk dat je genoeg eet om jezelf van brandstof te voorzien gedurende de dag.
Door gezond en evenwichtig te eten krijg je alle vitamines en mineralen binnen die jouw energiehuishouding ondersteunen.
Leestip: Aspartaam: slecht, kankerverwekkend of prima?
8. Beperk toegevoegde suiker
Als je je moe voelt, kan het makkelijk zijn om naar een zoete, suikerrijke snack te grijpen. Maar hoewel suiker je een kortstondige energieboost kan geven, verdwijnt die ook heel snel en kun je je vermoeider voelen dan daarvoor.
Dit komt omdat voedingsmiddelen met veel suiker een scherpe piek in de bloedsuikerspiegel veroorzaken, gevolgd door een crash als het lichaam een grote hoeveelheid insuline afgeeft om suiker van de bloedbaan naar de cellen te transporteren.
Als je je zoetekauw wilt stillen en tegelijkertijd je energieniveau stabieler wilt houden en vermoeidheid wilt verminderen, probeer dan voedingsmiddelen met veel toegevoegde suiker in te ruilen voor bijvoorbeeld:
- vers fruit, zoals bessen
- gedroogd fruit, zoals dadels en vijgen
- bliss balls (gemaakt van noten en dadels)
Lees ook: Welke magnesium voor spieren?
9. Blijf gehydrateerd
Voldoende water drinken is ongelooflijk belangrijk voor verschillende aspecten van de gezondheid. Met name uitdroging kan een enorm effect hebben op je hersenfunctie, stemming, energieniveau en meer.
Probeer als algemene regel water te drinken wanneer je dorst voelt om ervoor te zorgen dat je gehydrateerd blijft. Je moet misschien ook meer drinken als je erg actief bent of in een warm klimaat woont.
Bedenk ook dat oudere volwassenen niet altijd dorst hebben als ze water nodig hebben. Daarom moeten ze misschien bewust meer drinken gedurende de dag om gehydrateerd te blijven.
10. Maak contact met mensen
Sociale contacten zijn ongelooflijk belangrijk voor het behouden van een goede gezondheid. In feite kan sociaal isolement een laag humeur en vermoeidheid veroorzaken, vooral als je ouder word. Sommige onderzoeken wijzen zelfs uit dat het hebben van sterkere sociale steun in verband kan worden gebracht met verbeteringen in de lichamelijke en geestelijke gezondheid als je ouder wordt.
Als je je moe en futloos voelt, kan het helpen om te proberen om te gaan met vrienden, je aan te sluiten bij een club of klas, vrijwilligerswerk te doen of een nieuwe hobby te vinden die je in beweging brengt.
Leestip: Vitamine D tekort: symptomen & oorzaken
Hoe krijg ik meer energie?
Er zijn dus verschillende tactieken om meer energie te krijgen: een goed, kwalitatief slaapritme, gezonde voeding, weinig stress, beweging, sociale contacten en beperking van alcohol, suiker en sigaretten. En wist je dat sommige mineralen en vitamines bijdragen aan je energiestofwisseling of ondersteunen wanneer je moe bent? Denk bijvoorbeeld aan:
- Magnesium*
- Biotine (vitamine B8)*
- Calcium*
- Koper*
- Ijzer*
- Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B12*
- Vitamine C*
Samenvatting meer energie krijgen
Veel mensen voelen zich moe en missen de energie die ze nodig hebben om de hele dag optimaal te functioneren. Voldoende water drinken, een evenwichtig dieet volgen, voldoende slapen en bewegen, en gezellig zijn kunnen echter goed zijn voor zowel je energieniveau als je algehele gezondheid.
Als je je moe voelt, is het de moeite waard om je levensstijl onder de loep te nemen om te zien welke gezonde veranderingen je kunt aanbrengen om je energieniveau op te krikken en je op je best te voelen.
*Goedgekeurde gezondheidsclaims.
Hoe krijg je meer energie
Extra informatie
Over dit artikel
Dit artikel over hoe krijg je meer energie is voor het eerst gepubliceerd op dinsdag 29 oktober 2024. Krijg meer energie door meer te bewegen en gezond te eten.
Bronnen
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547676/
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6208049/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1064748120301755
Je las een bericht in de categorie:
- Hoe krijg je meer energie