Hoeveel calorieën zitten erin een kiwi?

Hoeveel calorieën zitten erin een kiwi?

Kiwi’s zijn misschien niet het mooiste fruit, zeker als je deze vergelijkt met bijvoorbeeld aardbeien en sinaasappels. Maar als het gaat om de meeste vitamine C, dan wint deze kleine harige vrucht het zeker wel. Kiwi’s bevatten nog veel meer goede stoffen voor je lichaam.

Wat er zo gezond is aan een kiwi, welke soorten er allemaal zijn en waar de kiwi vandaan komt? Dat lees je allemaal in deze blog.

Wat is een kiwi precies?

Kiwi fruit is een vrucht dat ongeveer net zo groot als een ei is en heeft een ovale vorm. De schil heeft een bruine kleur en is behaard. Aan de binnenkant van de vrucht zit een verrassend mooie groene kleur. Dit is de meest voorkomende kiwi in Nederland, in het Latijn is de benaming van deze vrucht Actinidia deliciosa.

In het Nederlands wordt de vrucht ook wel de groene kiwi genoemd vanwege de kleur van het vruchtvlees. Het witte gedeelte in het midden is omringt door kleine zwarte eetbare pitjes, daaromheen zit het groene vruchtvlees. De smaak van groene kiwi’s is een combinatie van zoet, fris en een beetje zurig.

Door lichtjes op de plek waar de steel heeft gezeten op de schil te drukken kun je ontdekken of de kiwi rijp is. Je kunt de vrucht nog eten wanneer deze een beetje mee geeft. Moeten de kiwi’s nog verder rijpen, dan kun je deze het beste in de fruitschaal leggen terwijl je al rijpe kiwi’s het beste in de koelkast kunt bewaren.

Andere kiwisoorten

Er bestaan ook andere soorten naast de bekende groene kiwi met de bruine en behaarde schil. Bijvoorbeeld de kiwi gold, dit is een gele kiwi. De schil van deze kiwi is glad en de smaak is zoeter dan de groene kiwi. Door de gele kleur van het vruchtvlees wordt deze kiwi ook wel gold kiwi genoemd.

Daarnaast heb je ook de kiwibes of minikiwi. Deze is zo groot als een royale druif, heeft een groene gladde schil, groen met rood of is helemaal rood. De kleur van het vruchtvlees kan groen, rood of een tint er tussenin zijn. Net als kiwi gold zijn kiwibessen lekker zoet.

De oorsprong van de kiwi

Wat veel mensen niet weten is dat de oorsprong van de kiwi in China ligt, maar het succes van deze vrucht komt uit Nieuw Zeeland. Door de Nieuw-Zeelandse schooldirecteur Mary Isabel Fraser is de kiwi hier populair geworden. Na een bezoek aan een missieschool in China nam zij kiwizaadjes mee. Destijds werd de kiwi door de Nieuw-Zeelanders Chinese kruisbessen genoemd.

Vanwege de Koude Oorlog in de jaren 50 was de link met China commercieel gezien niet zo gunstig, toen zij de vruchten naar de Verenigde Staten wilden exporteren. De naam moest aanduiden dat het om een Nieuw-Zeelands product ging. Hierdoor werd de vrucht uiteindelijk kiwi genoemd.

Nieuw-Zeelanders zijn tegenwoordig niet meer de grootste kiwi producenten. Italië en China producten tegenwoordig meer kiwi’s. Er een coöperatie van kiwitelers in het leven geroepen om zich toch te kunnen onderscheiden. Deze coöperatie brengt de Nieuw-Zeelandse kiwi’s onder de merknaam Zespri op de internationale markt.

De kiwi is in Nieuw-Zeeland niet alleen een vrucht, deze naam heeft ook nog andere connecties met het land. Zo is een kiwi ook een loopvogel die alleen in Nieuw Zeeland voorkomt. En Nieuw-Zeelanders refereren zowel naar hun dollar als naar zichzelf als ‘Kiwi’s’.

Hoe gezond is een kiwi?

Kiwi fruit bevatten weinig calorieën en veel vezels, de vruchten zijn rijk aan vitaminen en mineralen. Ook leveren ze antioxidanten. Dat kiwi’s gezond zijn is dus een conclusie die we best kunnen trekken.

Hoeveel calorieën zitten er in een kiwi?

Kiwi’s is een gezond stuk fruit. Een kiwi van 100 gram bevat 61 kilocalorieën. Nieuwsgierig wat er nog meer in een kiwi zit? Naast de energie die een kiwi levert, 61 kcal in een kiwi, bevat dit fruitsoort ook andere voedingswaarden zoals:

  • 61 kcal
  • 14,7 gram koolhydraten
  • 9 gram suiker
  • 1,1 gram eiwitten
  • 3 gram vezels
  • 0,5 gram vetten

Kiwi’s zijn heel laag in calorieën, de meeste calorieën komen van de suikers die van nature in de kiwi zitten.

Heb je moeite met je ontlasting, probeer dan de dag eens met een kiwi te starten. Doordat een kiwi veel vezels bevat heeft dit een positieve werking op je darmen.

Vitaminen in kiwi’s

Dat kiwi’s ook regelmatig vitaminebommetjes worden genoemd is niet voor niets. Deze vruchten zitten namelijk boordevol vitamine C en overtreffen hiermee zelfs sinaasapppels. Bovendien zit er ook veel vitamine K in kiwifruit. Onderstaand hebben we op een rijtje gezet hoeveel van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) vitaminen je binnenkrijgt tijdens het eten van een verse kiwi van 100 gram:

  • 3% vitamine B6 van de ADH
  • 6% vitamine B11 (foliumzuur) van de ADH
  • 7% vitamine E van de ADH
  • 50% vitamine K van de ADH
  • 155% vitamine C van de ADH

Mineralen in kiwi’s

Kiwi’s bevatten ook diverse mineralen. Een verse kiwi levert je lichaam per 100 gram de volgende mineralen:

  • 3% calcium van de ADH
  • 4% magnesium van de ADH
  • 5% mangaan van de ADH
  • 6% koper van de ADH
  • 9% kalium van de ADH

In de schil van de kiwi zitten veel vitaminen en vezels, het eten van de schil is dus ook heel gezond. Het is wel belangrijk om te vrucht van te voren goed af te spoelen met stromend water. De haartjes kun je eraf schrapen met een lepel of er met een handdoek afvegen, veel mensen vinden de harige structuur namelijk niet lekker. Een kiwi gold kan dan ook een goed alternatief zijn, deze heeft namelijk een gladde schil van nature.

De gezondheidsvoordelen van een kiwi

Kiwi’s bevatten veel nuttige bestanddelen voor je lichaam naast dat ze rijk zijn aan vitaminen en mineralen. Onder andere zijn dit antioxidanten, vezels en carotenoïden. Kiwi’s leveren de volgende voordelen voor je gezondheid door deze combinatie:

Hoge dosis vitamine C

Vitamine C speelt een belangrijke rol in je weerstand verhogen, maar het heeft nog veel meer gezondheidsvoordelen. Zo ondersteund deze vitamine je tanden, bloedvaten en huid en bevordert het de ijzer opname in je bloed. Vitamine C heeft zorgt ook voor een goede werking van je zenuwstelsel. Eet je dagelijks twee kiwi’s dan kan dit zorgen voor voldoende vitamine C in je lichaam, dit is uit verschillende studies gebleken. Er is zelfs geconcludeerd uit onderzoek dat kiwi’s even effectief als vitamine C-pillen zijn.

Goed voor je stoelgang

Kiwi’s bevatten veel vezels. Deze stoffen sporen je darmen aan om aan het werk te gaan en zorgen voor meer volume van de ontlasting. Heb je last van obstipatie, dan kunnen kiwi’s hierbij helpen. Vezels zijn ook verantwoordelijk voor een verzadigd gevoel. Dit voorkomt de neiging om meer te gaan eten, wat weer goed is voor je spijsvertering.

Sterk in antioxidanten

Op verschillende manieren dragen kiwi’s bij aan het leveren van antioxidanten aan je lichaam. Zowel vitamine C als E hebben een antioxiderende werking. Ook zitten er carotenoïden in kiwi’s. antioxidanten en dit zijn plantaardige kleurstoffen.

Kiwi’s kunnen door de grote hoeveelheid antioxidanten helpen om chronische ziektes en ontstekingen te voorkomen. Vrije radicalen kunnen namelijk bestreden worden door antioxidanten. Door roken, in aanraking komen met giftige stoffen of bijvoorbeeld te veel stress kunnen vrije radicalen ontstaan. Te veel van deze stoffen in je lichaam kunnen je gezondheid beschadigen. Je lichaam komt weer in balas doordat antioxidanten het aantal vrije radicalen verminderen.

Allergieën en bijwerken van kiwi’s

Het is veilig om kiwi’s te eten, maar als je gevoelig bent voor kiwi’s dan kan het zijn dat er een licht allergische reactie ontstaat bij het eten hiervan. In kiwi’s zit namelijk actinidine. Dit enzym zorgt voor de afbraak van eiwitten. Bij een overgevoeligheid voor actinidine, kan je in de mond een prikkeling voelen. Dit wordt ook wel oraal allergiesyndroom genoemd en is een milde voedselallergie die regelmatig voorkomt.

Door de behaarde schil en het zuur van het sap kan je huid geïrriteerd raken. Wanneer je hier last van hebt, kun je het beste tijdens het schillen of snijden handschoentjes aan doen. Bij het eten van kiwi’s kunnen er ernstige klachten ontstaan wanneer je een fruitallergie hebt. Klachten zoals zwellingen, galbulten, moeite met ademhalen of levensbedreigende overgevoeligheidsreactie van je lichaam kunnen dan ontstaan.

Indien je zelf wilt kweken met kiwi’s, dan moet je er rekening mee houden dat de kiwiplant eenslachtig is. Dit betekent dat je om ook daadwerkelijk vruchten te krijgen een vrouwelijke en mannelijk exemplaar nodig hebt. Je kunt ook kiezen voor een tweeslachtige plant, dit is een zelfbestuivende variant die ook zonder partner vruchten geeft.

Kiwi’s kun je het hele jaar door eten

Kiwi’s worden geïmporteerd uit Zuid-Amerika, Zuid-Europa en Nieuw-Zeeland, je kunt dus in alle seizoenen genieten van kiwi’s. Elk seizoen zijn er verse kiwi’s beschikbaar.

Het fruit kun je op verschillende manieren consumeren. Je kunt het drinken in een kiwi smoothie of eten in een fruitsalade. Ook een hartige salade wordt lekker fris van stukjes toegevoegde kiwi.

Uiteraard is een kiwi ook erg lekker om los te eten, bijvoorbeeld als tussendoortje. Snij het fruit eerst even door de midden en vervolgens kun je met een lepel het vruchtvlees er eenvoudig uitscheppen.

YouTube video

Conclusie

Tenzij je allergisch voor kiwi’s zijn, is dit fruit een gezonde aanvulling op je eetpatroon. Kiwi vruchten bevatten ontzettend veel vezels en vitaminen. Daarnaast zitten er weinig calorieën in. Helaas is de combinatie met zuivel niet heel goed, hierdoor zijn de mogelijkheden om te variëren wat meer beperkt.

Gelukkig zijn er wel heerlijke opties zoals hartige salades en fruitsalades en natuurlijk een gezonde kiwi smoothie.

Ook vlees kun je marineren met kiwisap, doordat hier actinidine in zit. Het vlees wordt hier zachter van omdat dit enzym de eiwitten afbreekt. Ditzelfde stofje zorgt voor een meer waterige en bittere smaak aan zuivelproducten, hierdoor is kiwi geen combinatie met zuivel.

Geschreven door

Anouk van der Laan