Hoe effectief je libido verhogen als vrouw? (Oorzaken + oplossingen)

Klaar voor wat spanning tussen de lakens, maar weet je niet goed hoe? Wij geven je 8 tips om je libido te verhogen als vrouw!

Jonge meid wil libido verhogen vrouw

Wil je je leven onder de lakens up spicen? Een verlaagd libido is niets om je voor te schamen. Veel mensen krijgen hier last van, maar waar komt het precies door? En nog belangrijker: wat kun je eraan doen? Wij leggen je alles uit over je libido en hoe je deze sky high kunt krijgen!

Wat is je libido?

Libido is eigenlijk gewoon een andere naam voor seksueel verlangen. Verschillende interne en externe factoren kunnen je libido beïnvloeden, van je hormoonspiegels tot je medicijnen en je slaapgewoonten.

Wellicht heb je zelf ook een keer een verandering in je libido gemerkt, waardoor je meer of juist minder zin kreeg in seks. Ieders libido is anders, maar het komt vaak voor dat een afname in libido ervaart naarmate je ouder wordt.

Lees ook: Hoeveel vitamine D per dag?

Libido verhogen vrouw door minder stress

Oorzaak laag libido vrouw

Een laag libido van een vrouw kan het gevolg zijn van hormonale veranderingen (zoals de menstruatie, menopauze of zwangerschap) of bijvoorbeeld een tijdelijke toename van stress of een andere verstoring van je dagelijkse routine. Sommige medicijnen, zoals antidepressiva, kunnen een langdurig effect hebben op je libido.

Als je je zorgen maakt over je libido en het gevoel hebt dat het lager of langzamer is dan je zou willen, dan kan het nuttig zijn om met een arts te overleggen.

Libido verhogen vrouw: zo doe je dat

1. Shilajit

Shilawat? Shilajit! Wist je dat dit goedje uit het Himalaya-gebergte de seksuele functies van zowel mannen als vrouwen kan ondersteunen?* Shilajit is rijk aan mineralen, vooral fulvinezuur, en bevat meer dan 80 essentiële mineralen in ionische vorm. Het wordt ook veel gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde. Zeker het proberen waard toch? Let’s spice it up!

2. Eet meer van deze fruitsoorten

Er is weinig bewijs voor de effectiviteit van bepaalde voedingsmiddelen, maar experimenteren kan natuurlijk geen kwaad. Fruit is namelijk hartstikke gezond!

Vijgen, bananen en avocado’s worden bijvoorbeeld beschouwd als libidoverhogende voedingsmiddelen of afrodisiaca (zoals maca).

Leestip: Wat te doen tegen haaruitval? 12 tips voor vrouwen!

2. Libido verhogen als vrouw? Probeer chocolade te eten

Door de geschiedenis heen is chocolade een symbool van verlangen geweest, niet alleen vanwege de heerlijke smaak maar ook vanwege de kracht om seksueel genot te verbeteren.

Chocolade bevordert het vrijkomen van chemische stoffen zoals serotonine, wat stemmingsbevorderende effecten kan hebben.

Of het daadwerkelijk libidoverhogend is, is nog onvoldoende bewijs voor. 

Waarom je libido aan de lage kant is kan verschillende oorzaken hebben, zoals hormonale schommelingen of veel stress.

3. Richt je op hoe je je voelt

Hoe je je voelt over je lichaam heeft invloed op hoe je je voelt over seks.

Het eten van een uitgebalanceerd dieet en regelmatig bewegen kan je helpen om je meer verbonden te voelen met je lichaam en kan je zelfbeeld verbeteren. Of houd elke dag een dagboekje bij waar je dankbaar voor bent en wat je mooi vindt aan jezelf.

Je kunt je focus ook verleggen naar het plezier dat je ervaart tijdens de seks in plaats van de focus te veel op je eigen lichaam leggen.

Lees ook: Vermageren: hoe begin ik eraan? 15 effectieve tips!

4. Houd het bij één glas wijn

Het drinken van één glas wijn kan je op je gemak stellen en je wat losser maken (al is het beter om geen alcohol nodig te hebben). Te veel alcohol kan echter je vermogen om te presteren aantasten.

Te veel alcohol kan ook je vermogen om een orgasme te krijgen belemmeren. Beter niet of in ieder geval niet te veel dus!

Meid wil libido verhogen door laag libido vrouw

5. Neem de tijd om te mediteren en stress te verlichten

Hoe gezond je ook bent, gestrest zijn kan je libido beïnvloeden. Door te veel stress en te veel dingen aan je hoofd zit je te veel in je brein in plaats van je lijf. 

Ook reageren mannen en vrouwen soms anders op stress. Over het algemeen gebruiken mannen seks om stress te verlichten, terwijl vrouwen juist een lager libido krijgen van stress. Al is dit voor iedereen natuurlijk anders. 

Meditatie kan helpen om stress te verlichten. Of probeer andere stressverlichtende oefeningen, zoals yoga of ademhalingsoefeningen. 

6. Je libido verhogen? Slaap dan ook voldoende

Mensen met een hectische levensstijl hebben niet altijd de tijd om de juiste hoeveelheid (en kwalitatieve!) slaap te krijgen. Druk zijn maakt het ook moeilijk om tijd vrij te maken voor seks.

Boost je energie en libido door dutjes te doen wanneer je kunt en gezond te eten met veel eiwitten en complexe koolhydraten.

Leestip: 22 tips voor natuurlijk én gezond afslanken

7. Houd je relatie in toom om je libido te verhogen

Nadat je ruzie hebt gehad met een partner, is de kans groot dat je niet in de stemming bent om seks te hebben.

Voor veel mensen is het voelen van emotionele nabijheid belangrijk voor seksueel verlangen. Dat betekent dat onopgeloste conflicten je seksuele relatie kunnen beïnvloeden.

Communicatie is essentieel om vertrouwen op te bouwen. Het is belangrijk om te voorkomen dat wrok zich opbouwt.

Zorg dat je gezond eet, goed slaapt en je stress vermindert. Ook praten over je emotionele welzijn (met je partner) kan helpen.

8. Overleg met een arts of andere zorgverlener

Zelfs als je voor een natuurlijke aanpak kiest om je libido te stimuleren, kan het nog steeds een goed idee zijn om een arts te raadplegen.

Die kan je helpen bij het identificeren van onderliggende aandoeningen die je seksuele gezondheid kunnen beïnvloeden. Je arts kan je ook doorverwijzen naar een professional in de geestelijke gezondheidszorg die ervaring heeft met sekstherapie of relatietherapie.

Lees ook: Paleo dieet: weekmenu, voedingslijst, voordelen én nadelen

Wat kun je doen om je libido en seksuele prestaties te verbeteren?

Door je te richten op je algehele gezondheid kun je je seksuele welzijn op de lange termijn ondersteunen.

Doe regelmatig aan lichaamsbeweging om de bloedstroom te verhogen, stress te verminderen en je stemming te verbeteren. Eet een uitgebalanceerd dieet van fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten. Slaap voldoende om de hormoonspiegels te reguleren.

Pak onderliggende medische aandoeningen aan en overweeg mentale gezondheidszorg om te helpen met stressmanagement, relatieproblemen en andere zorgen.

Wat verhoogt het libido op natuurlijke wijze?

Chocolade, oesters, knoflook en fenegriek zijn een paar voorbeelden van voedingsmiddelen die vaak worden beschouwd als natuurlijke afrodisiaca (libidoverhogende producten).

Hoewel oesters bijvoorbeeld echt het boegbeeld zijn van libidoverhogend voedsel, is er onvoldoende bewijs om deze claim te maken. 

Leestip: Dieet schema 10 kilo afvallen (gratis)

Koppel wil libido vrouw verhogen

Hoe verhoog je je libido onmiddelijk?

Spontaan verlangen is precies hoe het klinkt – Spontaan. Je kunt het dus niet “afdwingen”. 

Responsief verlangen daarentegen is misschien iets voorspelbaarder. Jezelf op een bepaalde manier aanraken – of je partner vragen dat te doen – kan dit aspect van je libido opwekken. Experimenteer en leer!

Wat is een hoog libido?

Tja, wat is eigenlijk een hoog libido? En wat is “normaal”? Een hoog libido verwijst eigenlijk naar een sterk of verhoogd seksueel verlangen of behoefte. Heb je ooit een hoog libido ervaren? Dan voel je vaak een grotere frequentie van seksuele gedachten, fantasieën en wensen om seksuele activiteiten te ondernemen. 

Wat als “hoog” wordt beschouwd, kan natuurlijk variëren per persoon, afhankelijk van individuele hormoonspiegels, gezondheid, leeftijd, relatie en andere persoonlijke ervaringen. Soms kan het best lastig zijn als jouw eigen libido hoger is dan die van je partner. Het is altijd goed om hier duidelijk over te communiceren en samen een middenweg te vinden. 

Lees ook: Hoeveel stappen per dag om af te vallen?

Samenvatting libido verhogen

Waarom je libido aan de lage kant is kan verschillende redenen hebben. Het is slim om de oorzaak te achterhalen, zodat je er iets aan kunt doen! Er zijn namelijk diverse oplossingen om je libido wat op te krikken. Zoals shilajit, stressmanagement en emotionele beschikbaarheid. 

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is. Het kan wat experimenteren kosten om erachter te komen wat voor jou het beste werkt.

*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Libido verhogen vrouw

Extra informatie

Over dit artikel

Dit artikel over libido vrouw verhogen is voor het eerst gepubliceerd op dinsdag 3 september 2024. Soms worden voedingssupplementen of een supplement met shatavari of selenium aangeraden, maar hier is geen hard bewijs voor. Ook niet voor je prostaat of concentratie op seks. Probeer de spanning op te bouwen door bijvoorbeeld een romantische avond in te plannen of te strelen met je nagels. Let ook op je gewrichten als je wat ouder bent.

Bronnen libido verhogen

Je las een bericht in de categorie: 

  • libido verhogen vrouw
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.