Maca poeder werking, ervaringen & (libido) voordelen

maca poeder werking vrouw

Maca poeder wordt soms verkocht als maca libido en zou goed zijn voor de vruchtbaarheid, seksueel verlangen en symptomen na de overgang. Leer in dit artikel wat maca is, de werking en bijwerkingen van maca poeders.

Maca is een plant die in Peru al duizenden jaren wordt gebruikt als voedsel of als voedingssupplement, en ook in andere landen is het als ‘maca powder’ zeer populair. Dit artikel legt uit wat maca poeder is, benoemd een aantal potentiële voordelen en deelt ervaringsverhalen van maca fans.

Verhoogd maca poeder bijvoorbeeld het libido van mannen en vrouwen?

Wat is maca poeder?

Maca poeder is een voedingssupplement dat wordt gemaakt van de maca plant, ook wel Lepidium meyenii of Peruaanse ginseng genoemd. Maca poeder bevat vezels, vitaminen, mineralen, macamiden, macaridine, alkaloïden en glucosinolaten.

Maca is een kruisbloemige groente die verwant is aan broccoli, bloemkool, kool en boerenkool. De maca plant komt oorspronkelijk uit de hoogvlakten van de Andes, wordt al meer dan 2.000 jaar geteeld.

Traditioneel gebruikte het Andesvolk maca poeder als voedsel of als medicijn tegen ademhalingsaandoeningen en reumatische aandoeningen.

Maca poeder is zeker de laatste jaren flink in populariteit gestegen door beweringen dat het kan helpen het libido en de vruchtbaarheid te verhogen. Hebben we echt met een libidobooster te maken? Daarover straks meer.

werking maca poeder

Maca poeder werking bij vrouwen en mannen

Maca poeder heeft een veelzijdige werking voor zowel mannen als vrouwen. Bij mannen kan het bijdragen aan een verhoogd libido, verbeterde energieniveaus en zelfs ondersteuning bieden bij vruchtbaarheidsproblemen.

Vrouwen kunnen baat hebben bij maca’s vermogen om symptomen van perimenopauze en menopauze te verlichten, zoals opvliegers en nachtelijk zweten. Daarnaast kan het zowel bij mannen als vrouwen de stemming en het algemene welzijn verbeteren.

Lees meer over | Spirulina werking

Werking bij mannen

Een klein dubbelblind, gerandomiseerd, placebogecontroleerd onderzoek evalueerde de werking van maca op de spermakwaliteit en hormoonspiegels bij 20 mannen. De mannen kregen 1,75 gram maca poeder per dag toegediend, of een placebo.

Na de onderzoeksperiode van 12 weken leken de spermaconcentratie en motiliteit (hoe goed de zaadcellen bewegen) licht te verbeteren, hoewel er geen veranderingen waren in de hormoonspiegels.

Een ander dubbelblind, gerandomiseerd, placebogecontroleerd onderzoek omvatte 69 mensen met een licht laag aantal zaadcellen en een slechte beweeglijkheid van het sperma. De maca-groep ervoer in dit onderzoek een kleine verbetering in de spermaconcentratie.

Werking bij vrouwen

Maca poeder staat bekend om zijn gunstige werking op de vrouwelijke gezondheid.

Traditioneel wordt maca geassocieerd met vruchtbaarheidsondersteuning en wetenschappelijk onderzoek suggereert dat maca de productie van het luteïniserend hormoon kan ondersteunen, wat essentieel is voor ovulatie en menstruatie.

Ook heeft maca adaptogene eigenschappen, die het vrouwen lichaam helpen aanpassen aan stress, wat verband houdt met vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen.

Kortom, de maca poeder werking zorgt bij vrouwen zowel voor een goede hormonale balans, stressreductie en voeding voor het vrouwelijk lichaam.

Lees meer over | Kurkuma werking

waar is maca goed voor

Waar is maca goed voor?

De maca wortel komt van nature voor in de hoge regio’s van de Peruaanse Andes, staat al eeuwenlang bekend om zijn diverse gezondheidsvoordelen. Door inheemse stammen werd het ooit gebruikt als bron van voeding en voor medicinale doeleinden. Tegenwoordig wordt maca poeder over de hele wereld erkend als een superfood.

Een van de meest geroemde voordelen van maca is het vermogen om het energieniveau te verhogen en het uithoudingsvermogen te verbeteren. Bovendien is er enig bewijs dat maca kan helpen bij het reguleren van de hormoonbalans, wat vooral gunstig kan zijn voor vrouwen die te maken hebben met symptomen van de menopauze. Maca zou ook het libido kunnen verhogen.

Daarnaast suggereren enkele studies dat maca een positieve invloed kan hebben op het geheugen en de cognitieve functie. Dit superfood bevat ook nog diverse essentiële vitamines en mineralen, waaronder vitamine C, koper en ijzer, die bijdragen aan een algehele goede gezondheid.

Gele of zwarte maca?

De keuze tussen gele en zwarte maca kan verwarrend zijn, gezien hun uiteenlopende voordelen. Gele maca wordt het meest gekocht en wordt traditioneel gebruikt voor algemene energie, vitaliteit en libido.

Sommige studies suggereren dat zwarte maca unieke eigenschappen heeft die met name gunstig kunnen zijn voor het geheugen, de stemming, en de mannelijke vruchtbaarheid. Omdat beide varianten hun eigen voordelen hebben hangt je keuze af van je specifieke doelen.

Gele maca poeder is het populairst.

5 interessante maca poeder voordelen

Het feit dat we te maken hebben met een adaptogeen kruid zorgt ervoor dat er verschillende maca poeder voordelen worden gerapporteerd. Zo ondersteunt maca het lichaam bij stress door de HPA-as te balanceren, waardoor cortisolniveaus in toom blijven.

Studies linken het ook aan verminderde depressiegevoelens door het verhogen van dopamine. Veel mensen ervaren een cafeïnevrije energieboost door maca, hoewel het exacte mechanisme onduidelijk is.

Aanbevolen voor vrouwen in de menopauze, kan maca mogelijk ook helpen bij het verminderen van symptomen zonder de oestrogeenspiegel te beïnvloeden.

Hieronder gaan we vijf (meest) bekende maca voordelen verder toelichten.

1. Helpt het lichaam stress te beheersen

Maca is een adaptogeen kruid, en iets wat alle adaptogenen gemeen hebben is dat ze het lichaam kunnen helpen met omgevingsstress om te gaan. Adaptogenen worden al heel lang gebruikt in de Ayurvedische en traditionele Chinese geneeskunde, maar ze beleven een renaissance in Europa.

Wat adaptogenen kunnen doen (inclusief maca) is het stressbeschermingssysteem van het lichaam helpen stimuleren door de hypothalamus-hypofyse-bijnieras (HPA-as) van het lichaam in balans te brengen.

De HPA-as is verantwoordelijk voor hoe het centrale zenuwstelsel en de hormoonsystemen reageren op stress. Als we ons gestrest voelen, gaan de cortisolspiegels omhoog. Maar wetenschappelijke studies tonen aan dat het consumeren van maca kan helpen voorkomen dat cortisolspiegels stijgen.

voordelen maca poeder

2. Kan helpen bij depressie

Een onderzoek uit 2014 vond een verband tussen het zes weken lang consumeren van maca en verhoogde dopamine niveaus, wat leidde tot verminderde gevoelens van depressie. 

Wanneer mensen weerbaarder zijn tegen stress en beter in staat zijn om te gaan met dagelijkse stressoren, wordt hun stemming beter. Dus als je constant het gevoel hebt dat je op scherp staat”, zou het regelmatig consumeren van maca poeder kunnen helpen.

3. Kan leiden tot meer energie

Een veel voorkomende reden waarom mensen maca gebruiken is voor een cafeïnevrije energie boost. Hoewel wetenschappelijke studies niet precies hebben kunnen aantonen hoe maca de energie in het lichaam verhoogt, lijkt het bij sommige mensen energie opwekkende effecten te hebben.

Maca poeder geeft een cafeïnevrije energie boost.

In een onderzoek rapporteerden mensen die 12 weken lang 3 gram maca poeder innamen een grotere energieboost hadden ervaren dan mensen die geen maca innamen. Vanwege deze reactie kun je, als je gevoelig bent voor kruiden, maca het beste eerder op de dag innemen.

4. Kan helpen bij symptomen van menopauze

Experts raden macapoeder soms ook aan bij vrouwen in de perimenopauze of menopauze. Wat de wetenschappelijke literatuur laat zien is dat maca het lichaam ondersteunt tijdens deze levensfase zonder de oestrogeenspiegel te veranderen.

Hoewel er meer onderzoek nodig is, bleek uit een klein onderzoek dat vrouwen in de menopauze die macapoeder consumeerden minder opvliegers en nachtelijk zweten hadden dan wanneer ze het niet consumeerden.

5. Kan het libido stimuleren

Een veel gedeelde gebruikerservaring is dat maca libido opwekkende eigenschappen heeft, en doet dat zonder de hormoonspiegels te veranderen. Deze reactie zou te maken kunnen hebben met maca’s stress verlagende eigenschap, het helpen bij de stemming en het geven van een subtiele energieboost.

maca poeder libido

Andere mogelijke voordelen

Menselijk onderzoek naar de mogelijke voordelen van maca poeders voor de gezondheid is beperkt. De eerste bevindingen suggereren echter dat maca de gezondheid op de volgende manieren kan beïnvloeden:

 • Kan helpen de cognitieve functie te behouden
 • Kan helpen bij genezing
 • Kan ontstekingsremmende eigenschappen hebben
 • Kan helpen bij het verteren van voedingsstoffen

Houd in gedachten dat er op dit moment geen hard bewijs is dat deze potentiële voordelen van toepassing zijn op mensen, dus (meer) onderzoek op mensen zou nodig zijn om ze te onderzoeken.

Maca libido ervaringen

Maca is een uniek product dat een beetje lijkt op ginkgo biloba. Zowel mannen als vrouwen melden positieve ervaringsverhalen met betrekking tot maca en hun libido.

De wetenschap ondersteunt sommige voordelen, maar zoals met alle supplementen kan het even duren voordat je resultaat van een maca libido supplement ziet.

In tegenstelling tot Viagra is aangetoond dat maca juist het seksuele verlangen en ervaringen bij mannen verbetert. Of het mannen ook helpt bij een erectiestoornis is nog niet helemaal duidelijk. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat maca het seksuele gedrag bij dieren verhoogt.

De maca wortel werd ook lang vereerd door oude culturen vanwege zijn befaamde vermogen om energie, vitaliteit en het vrouwen libido te verbeteren en wordt nog getest in klinische onderzoeken om te kijken of het nuttig is om het libido van vrouwen te verbeteren.

maca pillen libido

Klantervaringen van mannen

Laten we eerlijk zijn: één van de belangrijkste redenen dat mannen maca poeder kopen, zijn de klantervaringen van andere mannen met betrekking tot een verhoogd libido dankzij maca. Hoe werkt maca bij mannen?

Maca werkt op verschillende niveaus om een gezonde geslachtsdrift te ondersteunen. Zo revitaliseert het hele lichaam door zijn hoge gehalte aan voedingsstoffen en verschillende vitamines, waaronder ijzer, kalium en mangaan.

Ook ondersteunt maca een gezond testosteronniveau waardoor mannen positieve ervaringen melden voor hun energie, uithoudingsvermogen en vitaliteit. Tot slot bevat maca unieke voedingsstoffen genaamd macaenen en macamiden die in verband worden gebracht met de vele goede maca libido ervaringen bij mannen.

maca ervaringen vrouwen

Maca libido vrouw

Er worden ook veel positieve maca poeder ervaringen van vrouwen gedeeld die, wanneer de juiste dosering wordt genomen, libido verhogend werkt bij vrouwen. Deze goede maca ervaringen komen waarschijnlijk voort uit de hormonale assen zoals HPA/HPG die maca ondersteunt, wat invloed heeft op de vrouwelijke geslachtsdrift.

Daarnaast speelt maca wortelpoeder een rol bij de productie van het Luteïniserend hormoon, essentieel voor het libido bij vrouwen. Voor wie ervaringen uit de eerste hand wil horen van echte ervaringsdeskundigen, zou moeten afreizen naar Peru. Vrouwen in de Andes gebruiken namelijk maca al eeuwenlang ter bevordering van het libido, hormonale gezondheid en vrouwenkwalen.

Meer lezen over: Hoe helpt shilajit vrouwen?

Zwarte maca ervaringen

Zwarte maca kent diverse goede ervaringsverhalen. Uit diverse reviews blijkt dat zwarte maca hogere antioxidant niveaus heeft dan andere maca-varianten. Daarnaast bevordert het een gezond metabolisme door glucose-regulatie.

Een andere vaak gehoorde productervaring van zwarte maca is de hogere spermaproductie en beweeglijkheid. Gebruikers van zwarte maca melden ook een betere concentratie en stemming, waardoor de zwarte variant je algehele gezondheid kan ondersteunen.

Kun je met maca poeder afvallen?

Er is niet veel onderzoek gedaan of je met maca poeder afvallen kunt, maar er is beperkt onderzoek gedaan bij ratten, waaruit bleek dat ze niet aankwamen als ze maca supplementen namen. Maca kan dus mogelijk wel helpen om op gewicht te blijven.

Het potentieel om mensen te helpen gewicht te verliezen of te behouden heeft misschien meer te maken met het vermogen om ons op te peppen. Maca kan ervoor zorgen dat je je energieker voelt, en als je je energieker voelt, kan het je helpen om beter te trainen.

Kortom, maca helpt je niet direct om af te vallen, maar het kan wel je energieniveau stimuleren en je motivatie om actief te zijn vergroten.

Geen bewijs dat maca je laat afvallen.

Meer lezen over | Wondermiddel snel afvallen

Geeft maca bijwerkingen?

Net zoals veel andere supplementen kan ook maca bijwerkingen geven. Gelukkig is een bijwerking van maca poeder over het algemeen zeldzaam en mild, zoals maag- en darmklachten of hoofdpijn. Er is nog wel weinig bekend over de veiligheid en risico’s van kort of langdurig gebruik van maca.

Het effect van maca op de hormoonspiegels wordt niet goed begrepen.

Sommige studies hebben bijvoorbeeld geen effect op geslachtshormonen gevonden, terwijl sommige studies hogere niveaus van luteïniserend hormoon, progesteron en testosteron hebben gerapporteerd.

gele maca poeder bijwerkingen

Waarschuwingen

Omdat maca-extracten kunnen werken als oestrogeen, mag je geen maca nemen zonder je zorgverlener te raadplegen als je een gezondheidstoestand hebt die hierdoor kan verergeren.

Zoals bij veel andere supplementen, is maca ook niet getest op veiligheid bij kinderen of mensen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Vanwege dit gebrek aan informatie mag het niet gebruikt worden door deze doelgroepen.

Praat tot slot ook altijd met je arts voordat je maca wortel neemt als je hormoon behandelingen gebruikt.

Interacties

Het is essentieel om de ingrediëntenlijst en het voedingsinformatiepaneel van een maca supplement zorgvuldig te lezen om te weten welke ingrediënten en hoeveel van elk ingrediënt erin zit.

Neem het etiket van dit supplement door met je zorgverlener om mogelijke interacties met voedingsmiddelen, andere supplementen en medicijnen te bespreken.

Maca kan interfereren met testosteron immunoassays (een manier om testosteron te meten), zodat je niet de juiste resultaten krijgt. Let op: dit was in één casusverslag.

Overleg ook met je zorgverlener voordat je maca wortel neemt, vooral als je geplande onderzoeken hebt of hormoonvervangende therapie neemt.

zwarte maca

Hoeveel maca poeder per dag?

De meeste maca supplementen bedrijven adviseren bij het verhogen van het libido en de vruchtbaarheid van mannen dagelijks 1.500 tot 2.500 milligram maca poeder. Voor de symptomen in de menopauze is 2.000 milligram per dag geschikt.

Als je los poeder gebruikt, is het waarschijnlijk beter om te beginnen met 1 theelepel per dag en dit op te werken naar een maximale dosis van 3 tot 4 theelepels per dag.

Men raadt aan om dit drie tot zes maanden vol te houden en dan één tot twee weken pauze te nemen voordat je het gebruik van maca poeder hervat.

Conclusie: maca pillen of poeder?

Het is duidelijk dat maca veel indrukwekkende voordelen kan bieden.

Maca pillen zijn makkelijker onderweg, maar er de keuze in maca poeders is veel groter en je kunt bovendien de juiste dosering voor jouw behoeften bepalen. Bovendien kun je maca poeder makkelijk(er) toevoegen aan eten of drinken.

Wat betreft de dosering: volgens onderzoekers wordt tot 3 gram per dag als veilig beschouwd bij inname tot vier maanden. Om te weten of maca ‘werkt’ of niet, adviseert men om het zes tot 16 weken te gebruiken om te zien of je echt een positieve maca werking ervaart.

Dus wanneer je je voortdurend moe, gestrest of energieloos voelt, zou je baat kunnen hebben bij het opnemen van maca wortelpoeder in je dagelijkse routine. Mannen en vrouwen met libido problemen zouden ook maca kunnen proberen.

Maar hoewel maca veel voordelen kan bieden: het is geen wondermiddel. Voor elk van de gezondheidsdoelen die maca ondersteunt, is het belangrijk om voeding en leefstijlfactoren in hun geheel te bekijken en maca niet te zien als een snelle oplossing.

Beschouw maca poeder daarom als een hulpmiddel in je wellness gereedschapskist. Dat is tenslotte ook hoe ze het in Peru al duizenden jaren toepassen.

Verder lezen over | Melatonine werking

Maca poeder

Over dit artikel

Maca poeder wordt vaak aangeduid als Peruaanse ginseng en is een biologische superfood die het uithoudingsvermogen en immuunsysteem ondersteunt. Gemalen in poedervorm, wordt het vaak toegevoegd aan smoothies, brood, deegwaren en zelfs sauzen. Met chocolade, vanilla en hennepzaad kan een afrodisiacum pannenkoek worden gemaakt. Meng het met thee of kruidenthee voor een boost.

Paleo dieet

Maca past in een Paleo dieet, rijk aan vetten, granen, zaden zoals nigella sativa, en peulvruchten. Het is ook geweldig met rijst, erwten, noten, en gedroogd fruit zoals bessen. Macapoeder heeft nog een gezondheidsvoordeel: een hoge voedingswaarde. Daarnaast bevordert het de spijsvertering, ondersteunt gewrichten, botten en bloedvaten. Een maca capsule kan de schildklier stimuleren of helpen bij bloedarmoede en bevorderen spiermassa. Vrouwen merken oestrogene balans, wat buikvet en slapen beïnvloedt. Mix in een vijgen-smoothie met rijstpoeder voor hersenboost.

maca libidobooster

Natuurlijke allergenen

Maca in pillen, capsules of poeder is te bestellen via groothandels. Hoewel het natuurlijke allergenen bevat, is het voordelig voor zwangerschap, sportvoeding en meer. Maca in de gele of zwarte poederkleur kan zelfs worden gebruikt als bindmiddel in crackers of gemengd met meel en andere granen in een moestuin. Sommigen voegen het toe aan sauzen met paddenstoelen, terwijl anderen de voorkeur geven aan een granola mix. Ongeacht de hoeveelheid suikers of koolhydraten, het blijft een vitaal onderdeel van natuurvoeding.

Krachtig adaptogeen met schoonheidsvoordelen

Maca powder, verkregen uit maca wortels, is een krachtig adaptogeen. In poedervorm bevat het stoffen die het immuunsysteem en hormonale evenwicht ondersteunen. Het is waardevol bij overgangsklachten en bevordert seksuele gezondheid. Macapoeder kan een rol spelen bij schildklierregulatie en het stimuleren van spiermassa. Hoewel het complementair kan zijn met een koolhydraatarm dieet of intermittent fasting, is het raadzaam advies te zoeken voordat je het combineert met medicijnen zoals antidepressiva.

Gezonde bloeddruk

Maca bevat ook essentiële spoorelementen zoals l-arginine, wat bijdraagt aan een gezonde bloeddruk en prostaat. Bezoek je apotheek voor meer informatie. Ben je een ervaringsdeskundige én wil je naar aanleiding van dit artikel een recensie delen? Email deze dan naar [email protected].

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

 • Maca poeder

Wat is maca poeder?

Heb jij al gehoord van maca? De officiële wetenschappelijke naam is “Lepidium meyenii”. 

Maca is de wortel van de tweejarige macaplant en wordt vaak geconsumeerd in poedervorm. Oorspronkelijk komt de macaplant uit Peru. 

Waar groeit maca precies?

De macaplant komt dus oorspronkelijk uit Peru en daar groeit hij nog steeds! Om preciezer te zijn: de macaplant groeit in het Andesgebergte, wat een bergketen is in Peru. 

Het is een van de weinige planten die kan overleven op zulke hoogtes! 

Hoe wordt de maca plant in Peru gebruikt?

Wist je dat de Peruanen de maca ook consumeren? Maar dan meestal vers? Ze eten maca eigenlijk net zoals wij onze aardappelen consumeren. 

Hoe ziet de macaplant eruit?

De macaplant is een groene plant met veerachtige bladeren. Het is een kleine plant en wordt ook wel de Peruaanse Ginseng genoemd. 

Eigenlijk is de macaplant dus vooral bekend om zijn wortels. Deze hebben wat weg van radijs en kunnen ook rood, oranje, geel, paars en zelfs zwart kleuren. 

Hoe kun je maca eten?

In Peru wordt maca dus vooral vers gegeten, maar wij eten of drinken het meestal in poedervorm. Omdat maca een zoete smaak heeft, is het extra lekker in je smoothie, dessert of bijvoorbeeld havermout. 

En wist je dat maca perfect matcht met chocola? Mix maca bijvoorbeeld met notenmelk en cacao. Heerlijk!

Welke stoffen zitten er in maca?

Maca zit bomvol voedingsstoffen, onder andere: 

 • Vitamine C
 • Vitamine B6
 • Vitamine B3 (niacine)
 • IJzer
 • Calcium
 • Koper
 • Mangaan
 • Veel vezels
 • Eiwitten
 • Koolhydraten

Welke supplementen bestaan er van maca?

Hoewel maca meestal in poedervorm wordt verkocht, bestaan er ook supplementen zoals capsules, tabletten en vloeibare maca. En wist je dat maca soms ook wordt verwerkt in voedingsmiddelen zoals chocola?

Evenwichtig en gevarieerd eten blijft altijd de basis. Suppletie is alleen ter aanvulling.

Is maca goed voor het libido?

Er wordt gesuggereerd dat maca goed zou zijn voor je libido, hier is echter nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor.

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.