Matcha poeder: Wat & hoe maak je matcha thee?

Wie kent het gifgroene fancy drankje nog niet? Matcha latte verovert Nederland en wij snappen wel waarom. Maar wat is matcha eigenlijk? Hoe maak je matcha thee, en wat is er nou zo geweldig aan?

Wat is matcha en matcha poeder

Heb jij het fancy groene drankje al geprobeerd? De matcha latte neemt de menukaarten van Nederland over. Niet alleen ziet het drankje er fantastisch uit, het lijkt volgens sommige onderzoeken ook gezond voor je te zijn! Maar wat is matcha eigenlijk precies? En hoe maak je het gewoon thuis? Wij leggen je alles uit over dit goddelijke groene drankje!

Wat is matcha?

Matcha en gewone groene thee zijn beide afkomstig van de Camellia sinensis plant, die oorspronkelijk uit China komt. Hoewel de plant uit China komt, is matcha vooral bekend van Japanse theeceremonies. 

Hoe wordt matcha gemaakt?

Matcha wordt echter anders verbouwd dan gewone groene thee. De theestruiken worden 20-30 dagen voor de oogst afgeschermd van zonlicht. De schaduw zorgt voor een verhoging van het chlorofylgehalte, waardoor de bladeren donkerder groen worden en er meer aminozuren worden aangemaakt.

Na de oogst worden de stengels en nerven van de bladeren verwijderd. Daarna worden ze met stenen vermalen tot een fijn, heldergroen poeder dat matcha wordt genoemd. Omdat het hele bladpoeder wordt ingenomen, bevat matcha meer van sommige stoffen – zoals cafeïne en antioxidanten – dan groene thee.

De állerlekkerste matcha!
#1 in Matcha
Mattisson Matcha poeder bio 350 gram 37.95
Bekijk Product

Hoeveel cafeïne bevat matcha?

Een portie standaard matcha, gemaakt van 1/2-1 theelepel poeder, bevat over het algemeen ongeveer 70 mg cafeïne. Dit is aanzienlijk meer dan een kopje (237 ml) gewone groene thee, dat 35 mg cafeïne bevat.

Het cafeïnegehalte varieert ook afhankelijk van de hoeveelheid poeder die je toevoegt.

Lees ook: Werkt collageen poeder? Ervaringen & reviews lezen

Vrouw drinkt matcha thee van matcha poeder

Is matcha gezond?

Ja, matcha staat niet alleen bekend als een aesthetic drankje, maar ook om de gezondheidsvoordelen. Zoals je eerder al kon lezen is het poeder gemaakt van fijngemalen groene theebladeren en bevat het daardoor een hoge concentratie antioxidanten, vooral catechinen. 

Deze antioxidanten helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in je lichaam, wat kan bijdragen aan het verminderen van het risico op chronische ziekten. Er is echter meer wetenschappelijk onderzoek nodig om dit te kunnen zeggen over matcha. Daarnaast is matcha rijk aan aminozuren, met name L-theanine.

Matcha bevat – net zoals koffie en thee – ook cafeïne. Maar de manier waarop matcha in je lichaam wordt opgenomen is anders: het zorgt voor een langzamere en stabielere energieboost dan bijvoorbeeld koffie.

Wat is ceremoniële matcha poeder?

Ceremoniële matcha poeder is – zoals de naam al doet vermoeden – de hoogste kwaliteit matcha die traditioneel wordt gebruikt tijdens Japanse theeceremonies. Het poeder wordt gemaakt van jonge theebladeren, die meestal handmatig worden geplukt en vermalen tot een fijn en helder groen poeder. Over het algemeen geldt: hoe feller en dieper de kleur van matcha is, hoe beter de kwaliteit.

Ceremoniële matcha is bedoeld om puur te drinken als matcha thee, met alleen water. Dit traditionele, kwalitatieve poeder bevat geen toevoegingen of suiker en wordt meestal niet gebruikt in gerechten of gebak, in tegenstelling tot lagere kwaliteit matcha.

Matcha wordt veel gebruikt bij Japanse theeceremonies, maar is inmiddels ook razend populair in Nederland.

Leestip: Aspartaam: slecht, kankerverwekkend of prima?

Wat doet matcha met je lichaam?

Matcha kan verschillende effecten hebben op je lichaam, en zoals bij veel dingen geldt: dit is voor iedereen anders. Er is meer onderzoek nodig naar de effecten van matcha, maar het bevat in ieder geval veel antioxidanten en aminozuren zoals L-theanine (wat je ook terugvindt in groene thee). 

De cafeïne in matcha geeft vaak een langdurige energieboost zonder de pieken en crashes die je vaak ervaart bij koffie. Ook zeggen sommigen dat matcha hen helpt met concentreren. Maar ook hier is meer onderzoek voor nodig. 

Hoe smaakt matcha?

Matcha heeft een hele unieke smaak die je kunt omschrijven als aards, grasachtig en licht bitter. De pure, ceremoniële matcha heeft een intense smaak van groene thee met een klein beetje zoetheid en een vleugje “umami”, wat zorgt voor een diepe smaakexplosie. De lichte bitterheid komt vooral van de antioxidanten in de thee, maar hoogwaardige matcha is vaak beter in balans en milder van smaak.

De smaak kan soms even wennen zijn, maar al snel leer je matcha waarderen. Door het te combineren met zoetere of romige ingrediënten, zoals in een matcha latte of gebak, kun je de bittere tonen verzachten en de umami verder naar voren halen. Heerlijk!

Lees ook: Vitamine D tekort: symptomen & oorzaken

Vrouw vraagt waar smaakt matcha naar en drinkt matcha latte

Wat kun je doen met matcha poeder

Traditioneel mengen mensen een theelepel matcha poeder met een derde van een kop heet, maar niet kokend water. Maar de groeiende populariteit van matcha heeft geleid tot nieuwe manieren om het te gebruiken!

Eén suggestie is om hete of ijsthee te maken door een theelepel matcha poeder te mengen met een derde van een kop heet water en het zo te drinken of het over ijs te gieten.

Hier zijn nog wat andere ideeën:

  • Voeg opgeschuimde melk toe om een matcha latte te maken.
  • Voeg matcha poeder toe aan een smoothie.
  • Meng matcha poeder door havermout.
  • Maak zelfgemaakte mueslirepen of energy balls met matcha.
  • Voeg matcha toe aan eenvoudige saladedressings, met een beetje olie, azijn en zoetstof.

Je koopt matcha gewoon in natuurvoedingswinkels, theespeciaalzaken en online. Let er wel op dat matchapoeder het enige ingrediënt is. Veel verpakkingen of voormengsels bevatten toegevoegde suiker, kunstmatige zoetstoffen of andere ingrediënten die de gezondheidsvoordelen kunnen verminderen.

Matcha is ook steeds meer verkrijgbaar als speciale drank in cafés en koffiespots. Let op dat veel van deze matcha’s (best wat) suiker bevatten. Door het matcha poeder zelf, of door de (plantaardige) melk die veel suiker bevat. Natuurlijk niks mis mee voor een keertje, maar goed om hierop te letten!

Leestip: Hoeveel creatine per dag gebruiken?

Matcha thee maken doe je zo

Het maken van matcha thee is eigenlijk heel simpel en vereist maar een paar eenvoudige stappen. Traditioneel gebruik je een bamboeklopper (chasen) en een kom (chawan). Begin met het zeven van ongeveer een halve tot een volle theelepel ceremoniële matcha poeder in de kom (om klontjes te voorkomen). 

Voeg vervolgens 70 tot 100 milliliter heet, maar niet kokend (!) water (rond de 80 graden Celsius) toe. Gebruik de chasen om het mengsel snel te kloppen in een zigzagbeweging, totdat het schuimt en er geen klontjes meer zichtbaar zijn. Serveer de thee direct en geniet!

Kwalitatief matcha poeder bevat veel antioxidanten, net zoals – en zelfs meer dan – ‘gewone’ groene thee.

Recepten met matcha

(Plantaardige) matcha latte

Dit bekende groene drankje is supereenvoudig om zelf te maken. Niet alleen ontzettend lekker, maar ook nog een stuk goedkoper! Zo maak je het:

Ingrediënten:

  • 1 theelepel (ceremoniële) matcha poeder
  • 250 ml kokosmelk (of een andere plantaardige melk zoals amandel of soja)
  • 1 eetlepel ahornsiroop (als je van wat zoetere matcha houdt)
  • 50 ml heet water (ongeveer 80°C)

Bereiding:

  1. Zeef de matcha poeder in een kom of kop om klontjes te voorkomen.
  2. Voeg het hete water toe aan de matcha en klop met een bamboeklopper (chasen) of een kleine garde tot er een gladde pasta ontstaat (zonder klontjes).
  3. Verwarm ondertussen de amandelmelk tot het net onder het kookpunt is.
  4. Giet de melk langzaam bij het matchamengsel en roer goed door. Voeg naar smaak ahornsiroop toe. Gebruik eventueel een melkopschuimer als je graag een foamy top hebt. 
  5. En dan nu: geniet van je romige, gezonde vegan matcha latte!

Lees ook: Kun je met creatine afvallen & wat zijn alternatieven?

Matcha poeder en matcha thee

Matcha bliss balls

Ken je van die lekker bliss balls? Dit zijn een soort bonbons gemaakt van gezondere ingrediënten, zoals dadels en noten. In deze variant verwerken we ook matcha. En lekker dat het is!

Ingrediënten:

  • 100 g havermout
  • 50 g pistachenoten of amandelen
  • 8 medjool dadels, ontpit
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 eetlepel (ceremoniële) matcha poeder
  • 2 eetlepels kokosrasp (plus extra voor de buitenkant)
  • 1 eetlepel chiazaad
  • 1 theelepel vanille-extract

Bereiding:

  1. Doe de havermout en pistache (of amandelen) in een keukenmachine en mix tot een fijn meel.
  2. Voeg de dadels, kokosolie, matcha poeder, kokosrasp, chiazaad en vanille-extract toe. Mix alles goed totdat er een plakkerig mengsel ontstaat (maar meng het niet te lang). 
  3. Vorm kleine balletjes van het mengsel. Rol ze eventueel door wat extra kokosrasp voor een prachtige bliss ball. 
  4. Zet de bliss balls (minimaal) 30 minuten in de koelkast om stevig te worden. Ze zijn perfect als gezonde snack of tussendoortje! Ook kun je ze invriezen, zodat je altijd een voedzame snack bij de hand hebt. 

3. Matcha cake (vegan)

Wil je nog meer uitpakken? Ook kun je matcha verwerken in je zoete baksels. Wat dacht je van deze cake?

Ingrediënten:

  • 200 g bloem (kan vervangen worden door glutenvrije bloem)
  • 2 eetlepels (ceremoniële) matcha poeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 150 g suiker (of een natuurlijke zoetstof)
  • 100 ml plantaardige olie (zoals kokosolie of zonnebloemolie)
  • 200 ml amandelmelk
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 eetlepel appelciderazijn

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een cakevorm in.
  2. Doe alle droge ingrediënten bij elkaar: zeef de bloem, matcha poeder en bakpoeder in een grote kom. Voeg de suiker toe en meng goed door.
  3. Meng in een aparte kom alle natte ingrediënten, ofwel: de amandelmelk, plantaardige olie, vanille-extract en appelciderazijn.
  4. Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten en roer tot je een glad beslag hebt. Roer echter niet te lang!
  5. Giet het beslag in de cakevorm en bak 30-40 minuten, of totdat een prikker er schoon uitkomt.
  6. Laat de cake afkoelen voordat je hem aansnijdt. En daarna is het genieten geblazen!

Leestip: Welke magnesium voor spieren?

Samenvatting wat is matcha en hoe maar je matcha thee

Matcha, een Chinese maar ook Japanse groene thee, is enorm populair (geworden) vanwege zijn gezondheidsvoordelen en unieke smaak. Matcha wordt gemaakt van de Camellia sinensis plant, waarbij de bladeren schaduw krijgen voor de oogst om het chlorofyl- en aminozuurgehalte te verhogen. Daardoor lijkt matcha een gezonde optie te zijn, en bovendien ziet dit gifgroene drankje er fantastisch uit!

Het vermalen poeder bevat over het algemeen meer antioxidanten en cafeïne dan gewone groene thee, maar minder dan koffie. Een standaardportie bevat zo’n 70 mg cafeïne en biedt een stabiele energieboost. Echt kwalitatieve, ceremoniële matcha wordt meestal puur gedronken met alleen wat heet water. Maar matcha kan ook verwerkt worden in lattes, smoothies en bakrecepten.

De állerlekkerste matcha!
#1 in Matcha
Mattisson Matcha poeder bio 350 gram 37.95
Bekijk Product
Wat is matcha poeder

Over dit artikel

Dit artikel over wat is matcha en matcha poeder is voor het eerst gepubliceerd op donderdag 24 oktober 2024. Ceremoniële matcha poeder uit Japan is de beste kwaliteit matcha die te koop is. Matcha is thee van fijngemalen poeder van speciaal gegroeide en bewerkte groene thee bladeren. Kies een borstel of klopper van bamboe om de lekkerste ceremonial matcha te maken. Matcha kan ook een echte smaakmaker zijn in zoete baksels of rauwe taartjes. Ook is chai latte een heerlijke optie als je niet van matcha houdt. Het is altijd goed op factcheck toe te passen als je beweringen leest over matcha. Ook andere producten, zoals zwarte thee, chocolade, zuurdesembrood, appelmoes, sumak en krisalsuiker kunnen goed passen bij Matcha. In het Midden-Oosten wordt matcha soms ook gebruikt in bijvoorbeeld zoete dadelballetjes. Dus, zet matcha maar snel op je verlanglijst! Matcha is een poedervormige thee die je met veel dingen kunt combineren. Wat matcha zo bijzonder maakt is de smaak, kleur en voedingsstoffen. Matcha is groene thee, maar dan net wat voedzamer.

Bronnen matcha

Je las een bericht in de categorie:

  • Wat is matcha
  • Matcha poeder
Geschreven door

Lizzy van der Loo

Lizzy van der Loo is één van onze vaste auteurs. Zij schrijft over gezondheid, supplementen, mentaal welzijn, gezonde voeding en recepten. Je kunt Lizzy voor dat laatste ook volgen op Instagram.