MSM poeder werking

Methylsulfonylmethaan (MSM) is een voedingssupplement dat wordt gebruikt om gewrichtspijn te verlichten, ontstekingen te verminderen en de immuniteit te verhogen. Er is wetenschappelijk bewijs voor acht gezondheidsvoordelen van MSM, waaronder het verminderen van gewrichtspijn, het hebben van ontstekingsremmende effecten en het versnellen van het herstel na inspanning door spierschade en stress te verminderen. Het gebruik van MSM wordt ondersteund bij de behandeling van verschillende aandoeningen, waaronder artritis en rosacea. Bovendien is aangetoond dat het een positief effect heeft op de algemene levenskwaliteit van mensen die lijden aan gewrichtsdegeneratie.

MSM kan de afbraak van kraakbeen remmen en ontstekingen in het lichaam verminderen. Het kan ook de niveaus van glutathion verhogen, een krachtige antioxidant die door het lichaam wordt geproduceerd. Onderzoek heeft ook aangetoond dat MSM het immuunsysteem kan versterken en het risico op allergieën kan verminderen.

8 wetenschappelijk onderbouwde voordelen van MSM-supplementen

Methylsulfonylmethaan (MSM) is een zwavelhoudende verbinding die voorkomt in planten, dieren en mensen. Het kan ook in een laboratorium gemaakt worden tot een voedingssupplement, dat veel gebruikt wordt in de alternatieve geneeskunde.

MSM wordt vaak gebruikt door mensen die op zoek zijn naar een natuurlijke manier om gewrichtspijn te verlichten, ontstekingen te verminderen en de immuniteit te verhogen. Daarnaast ondersteunt onderzoek het gebruik ervan bij de behandeling van een aantal aandoeningen, van artritis tot rosacea.

Hier zijn 8 wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen van MSM.

Kan gewrichtspijn verminderen, wat je levenskwaliteit kan verbeteren

Een van de populairste toepassingen van MSM is het verminderen van gewrichts- of spierpijn.

Het is aangetoond dat mensen met gewrichtsdegeneratie, een veel voorkomende oorzaak van pijn in de knieën, rug, handen en heupen, er baat bij hebben.

Gewrichtsdegeneratie kan je levenskwaliteit negatief beïnvloeden door je beweging en mobiliteit te beperken.

Studies hebben aangetoond dat MSM ontstekingen in je lichaam aanzienlijk vermindert. Het remt ook de afbraak van kraakbeen, een flexibel weefsel dat de uiteinden van je botten in gewrichten beschermt.

Uit een onderzoek bij 100 mensen boven de 50 jaar bleek dat behandeling met een supplement met 1.200 mg MSM gedurende 12 weken pijn, stijfheid en zwelling in de gewrichten verminderde, vergeleken met een placebo.

De groep die het supplement kreeg, meldde ook een verbeterde algemene levenskwaliteit en minder moeite met lopen en uit bed komen.

Uit een ander onderzoek bij 32 mensen met lage rugpijn bleek dat het innemen van een glucosaminesupplement met MSM de lendenstijfheid en pijn bij bewegen aanzienlijk verminderde, plus de levenskwaliteit sterk verbeterde.

Heeft ontstekingsremmende effecten, zoals het verhogen van het glutathiongehalte

De ontstekingsremmende eigenschappen van MSM zijn goed gedocumenteerd door wetenschappelijk onderzoek.

Aangenomen wordt dat MSM NF-kB remt, een eiwitcomplex dat betrokken is bij ontstekingsreacties in je lichaam.

Het vermindert ook de productie van cytokines als tumor necrosis factor alfa (TNF-ɑ) en interleukine 6 (IL-6), die signaaleiwitten zijn die verband houden met systemische ontstekingen.

Bovendien kan MSM de niveaus van glutathion verhogen, een krachtige antioxidant die door je lichaam wordt geproduceerd.

Suppletie met MSM verminderde bijvoorbeeld aanzienlijk de ontsteking bij muizen met maagzweren door de afgifte van inflammatoire cytokines waaronder TNF-ɑ en IL-6 te remmen, en het glutathiongehalte te verhogen.

Een ander onderzoek bij 40 fysiek actieve mannen toonde aan dat inname van 3 gram MSM vóór uitputtende inspanning de afgifte van inflammatoire cytokinen verminderde en overbelasting van immuuncellen voorkwam, vergeleken met een placebo.

Kan herstel na inspanning versnellen door spierschade en stress te verminderen

Tijdens uitputtende inspanning ontstaat spierschade en neemt de oxidatieve stress toe.

Hierdoor ervaren sporters spierpijn en pijn, wat atletische prestaties en training kan belemmeren.

MSM kan het spierherstel na intensieve inspanning op natuurlijke wijze versnellen door ontstekingen en oxidatieve stress te verminderen.

Een onderzoek bij 18 mannen toonde aan dat het innemen van 50 mg MSM poeder per kg lichaamsgewicht gedurende 10 dagen de door inspanning veroorzaakte spierschade aanzienlijk verminderde en de antioxidant activiteit na een hardloopwedstrijd van 8,7 mijl (14 km) verhoogde.

Het kan ook gunstig zijn voor het verminderen van pijn na langdurige inspanning.

In een onderzoek kregen 22 gezonde vrouwen 3 gram MSM of een placebo per dag gedurende drie weken voorafgaand aan een halve marathon. De MSM-groep rapporteerde minder spierpijn en gewrichtspijn dan de placebogroep.

Uit een ander onderzoek bleek dat atletische mannen die twee weken lang dagelijks 3 gram MSM namen, lagere niveaus van IL-6 en minder spierpijn hadden na intensieve weerstandsoefeningen.

Kan allergiesymptomen helpen verlichten door de ontsteking te verminderen

Allergische rhinitis is een allergische reactie die symptomen veroorzaakt als tranende ogen, niezen, jeuk, een loopneus en neusverstopping.

Veel voorkomende triggers van allergische rhinitis zijn dierlijke huidschilfers, pollen en schimmels.

Na blootstelling aan een allergeen komen veel ontstekingsstoffen vrij, zoals prostaglandinen en cytokinen, wat leidt tot onaangename symptomen.

Studies hebben aangetoond dat MSM effectief kan zijn bij het verminderen van de symptomen van allergische rhinitis.

Het kan allergische reacties verminderen door ontstekingen te verminderen en het vrijkomen van cytokinen en prostaglandinen te remmen.

Uit een onderzoek bij 50 mensen met allergische rhinitis bleek dat een dosis van 2.600 mg MSM per dag gedurende 30 dagen de symptomen verminderde, waaronder jeuk, verstopping, kortademigheid, niezen en hoesten.

Bovendien ervoeren de deelnemers op dag 14 een aanzienlijke toename van energie.

Kan de immuniteit verhogen en je helpen gezond te blijven

Je immuunsysteem is een gespecialiseerd netwerk van weefsels, cellen en organen dat je lichaam beschermt tegen ziekte en aandoeningen.

Het kan verzwakt worden door zaken als stress, ziekte, een slecht dieet, onvoldoende slaap of gebrek aan activiteit.

Zwavelverbindingen zoals MSM spelen een belangrijke rol in de gezondheid van je immuunsysteem.

MSM kan bijvoorbeeld effectief zijn in het verminderen van oxidatieve stress en ontstekingen die de immuniteit kunnen verzwakken. Omdat het effectief is in het verminderen van niveaus van ontstekingsverbindingen als IL-6 en TNF-ɑ, kan MSM de stress op je immuunsysteem verminderen.

Bovendien speelt het een rol bij de aanmaak van glutathion, de belangrijkste antioxidant van je lichaam. Het kan ook helpen de niveaus van deze belangrijke verbinding te verhogen.

Voldoende glutathion is cruciaal voor de algehele gezondheid en werking van je immuunsysteem.

Een reageerbuisstudie toonde aan dat MSM effectief het glutathiongehalte herstelde en ontstekingsmarkers verminderde in muizencellen die verzwakt waren met HIV-eiwitten.

Kan de gezondheid van de huid verbeteren door de keratine te versterken

Keratine is een eiwit dat fungeert als de belangrijkste structurele component in je haar, huid en nagels.

Het bevat veel van het zwavelhoudende aminozuur cysteïne. Daarom geeft verbrand haar een karakteristieke zwavelachtige geur af.

MSM kan gunstig zijn voor de gezondheid van de huid door op te treden als zwaveldonor voor keratine. Dit kan op zijn beurt helpen dit belangrijke eiwit te versterken.

MSM helpt ook ontstekingen te verminderen, die huidcellen kunnen beschadigen en tekenen van vroegtijdige veroudering zoals rimpels kunnen veroorzaken.

Het kan zelfs de symptomen verminderen van problematische huidaandoeningen zoals rosacea, die roodheid, irritatie en ontsteking van de huid kunnen veroorzaken.

Eén onderzoek toonde aan dat MSM, wanneer het op de huid werd aangebracht, de roodheid, jeuk, ontsteking, hydratatie en huidkleur bij mensen met rosacea aanzienlijk verbeterde.

Veiligheid en bijwerkingen van MSM

MSM wordt als veilig beschouwd en wordt over het algemeen goed verdragen met minimale bijwerkingen.

Belangrijke regelgevende instanties zoals de FDA hebben het het predicaat Generally Recognized As Safe (GRAS) gegeven.

Er zijn talrijke toxiciteitsstudies gedaan om de veiligheid van MSM te beoordelen en doses tot 4.845,6 mg per dag (4,8 gram) lijken veilig te zijn.

Sommige mensen kunnen echter milde reacties krijgen als ze gevoelig zijn voor MSM, zoals maagklachten als misselijkheid, een opgeblazen gevoel en diarree. Bij toepassing op de huid kan het ook lichte huid- of oogirritatie veroorzaken.

Bovendien is er bezorgdheid over het mengen van MSM met alcohol, omdat andere zwavelhoudende medicijnen bijwerkingen kunnen veroorzaken als ze gemengd worden met alcoholische dranken.

Er is echter nog geen onderzoek gedaan naar deze mogelijk problematische combinatie.

Veelgestelde vragen:

Wat is MSM-poeder en hoe werkt het?

MSM-poeder, ook bekend als Methylsulfonylmethaan, is een natuurlijke zwavelverbinding die voorkomt in planten, dieren en mensen. Het kan worden gebruikt als supplement om het lichaam te voorzien van extra zwavel, wat belangrijk is voor de vorming van collageen en keratine, die essentieel zijn voor gezonde huid, haar en nagels. MSM-poeder kan ook helpen ontstekingen te verminderen en de immuunfunctie te ondersteunen.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van MSM-poeder?

Het gebruik van MSM-poeder kan verschillende voordelen bieden, waaronder het verminderen van ontstekingen en pijn, het verbeteren van de huidconditie, het bevorderen van de haargroei, het versterken van de nagels en het ondersteunen van de immuunfunctie. MSM-poeder kan ook helpen bij het verminderen van allergische reacties en het bevorderen van de gezondheid van de gewrichten.

Hoe moet ik MSM-poeder gebruiken?

MSM-poeder kan worden ingenomen als een supplement in poedervorm of in capsules. De aanbevolen dosering varieert van 500 mg tot 3 gram per dag, afhankelijk van de specifieke behoeften van een persoon en de reden voor het gebruik van het supplement. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden en altijd de instructies op de verpakking te volgen.

Zijn er bijwerkingen van MSM-poeder?

Over het algemeen wordt MSM-poeder als veilig beschouwd en zijn er geen significante bijwerkingen gemeld bij normaal gebruik. Sommige mensen kunnen echter milde bijwerkingen ervaren, zoals maagklachten, hoofdpijn en diarree. Het is belangrijk om een arts te raadplegen voordat u MSM-poeder gebruikt als u zwanger bent, borstvoeding geeft of medicijnen gebruikt.

Kan MSM-poeder worden gebruikt in combinatie met andere supplementen of medicijnen?

MSM-poeder kan veilig worden gebruikt in combinatie met andere supplementen of medicijnen, maar het is altijd belangrijk om een arts te raadplegen voordat u het supplement gebruikt als u andere medicijnen gebruikt. Sommige medicijnen kunnen interageren met MSM-poeder en het is belangrijk om de dosering en timing van het supplement in overleg met een arts te bepalen.

Conclusie:

MSM is een populair supplement met een grote verscheidenheid aan toepassingen.

Uit onderzoek blijkt dat het kan helpen bij het verminderen van gewrichtspijn, het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de huidgezondheid, het verminderen van allergiesymptomen en het versnellen van het herstel na inspanning.

Bovendien zijn er aanwijzingen dat MSM het immuunsysteem kan versterken en kankerbestrijdende eigenschappen kan hebben.

MSM lijkt veilig te zijn en studies melden slechts minimale bijwerkingen.

Hoewel de huidige bevindingen over MSM veelbelovend zijn, is meer onderzoek nodig om alle potentiële voordelen en mogelijke bijwerkingen te begrijpen.

Wat is MSM poeder?

MSM staat voor methylsulfonylmethaan. Een moeilijke naam voor een belangrijke zwavelverbinding in ons lichaam. 

MSM poeder staat voor het supplement dat gemaakt wordt van MSM. Al blijft evenwichtig en gevarieerd eten altijd de basis. 

Maakt ons lichaam zelf MSM aan?

Nee, MSM wordt niet door ons lichaam zelf aangemaakt. We kunnen MSM wel gewoon voldoende binnenkrijgen via ons voedsel. 

Waar zorgt zwavel voor in ons lichaam?

MSM is dus een zwavelverbinding en heeft een aantal belangrijke functies in ons lichaam. Zwavel komt bovendien voor in elke cel van ons lichaam!

Zwavel stimuleert onder andere de aanmaak van collageen, wat onze huid elastisch houdt.

In welk voedsel zit MSM? 

MSM komt van nature in kleine hoeveelheden voor in een aantal voedingsmiddelen. Dit zijn onder andere voedingsmiddelen die MSM bevatten:

  • Rauwe groenten. Met name rauwe groenten bevatten MSM. En waarom? Omdat tijdens het koken het MSM-gehalte kan afnemen. Het gehalte verschilt per groente maar zit onder andere in broccoli, kool, spruitjes en bloemkool.
  • Fruit. Bijvoorbeeld appels, druiven, kersen en citrusvruchten kunnen ook kleine hoeveelheden MSM bevatten.
  • Vlees en vis. Dierlijke producten zoals vlees en vis zijn ook bronnen van MSM. Rundvlees, kip, vis en schaal- en schelpdieren kunnen kleine hoeveelheden bevatten.
  • Zuivelproducten. Melk, kaas en andere zuivelproducten kunnen ook sporen van MSM bevatten.

Waarom verlaagt koken het MSM-gehalte?

MSM is een relatief vluchtige verbinding, wat betekent dat het gevoelig is voor hitte en lucht. Tijdens het kookproces kan een deel van de MSM verloren gaan door verdamping en oxidatie.

De beste optie is om je groenten rauw te eten, maar ook licht stomen of roosteren kan helpen het MSM-gehalte zo veel mogelijk te behouden. 

Hoe weet je hoeveel MSM er in je voedsel zit?

Helaas, hoeveel MSM er precies in je voedsel zit valt bijna niet te zeggen. Dat is namelijk sterk afhankelijk van verschillende factoren zoals bijvoorbeeld de kwaliteit van de bodem die is gebruikt om de groente te laten groeien.  

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.