Rundercollageen: wat is het & welke voordelen?

Rundercollageen bevat meer collageen type 2 dan viscollageen. In dit artikel ontrafelen we daarom alle voordelen van collageen dat afkomstig is van runderen.

vrouw met rundercollageen

Dat collageen poeder het imago heeft als anti-aging en anti-rimpel supplement, dat is bij veel vrouwen bekend. Maar wat doet rundercollageen, en wat is beter: rundercollageen of viscollageen?

Wat is collageen?

Collageen is een eiwit dat al in overvloed in je lichaam (en in dieren) voorkomt. Collageen dient als een van de belangrijkste bouwstenen in huid, botten, pezen, ligamenten, spieren en bloedvaten.

Sinds een aantal jaren is het collageen-eiwit ook uit Hollywood komen overwaaien als voedingssupplement, omdat collageen voordelen biedt (in de ogen van de cosmetische industrie) en als ideaal supplement tegen huidveroudering wordt gezien.

Wat is rundercollageen?

Rundercollageen, de naam zegt het al, is een vorm van dit eiwit dat voornamelijk afkomstig is van koeien. Als supplement wordt in verband gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder verlichting van artritis, verbeterde huidgezondheid en preventie van botverlies.

vrouw met rundercollageen

Rundercollageen kan verkregen worden uit diverse rundersoorten zoals bizons, waterbuffels of ‘gewone’ Hollandse koeien. Als het ‘moeeeeeee’ zegt en een staart heeft, dan kan er collageen uit worden gewonnen.

Om runder collageen te maken worden koeienbotten of andere bijproducten van runderen gekookt in water. Nadat het collageen is gewonnen, wordt het gedroogd en gepoederd tot een voedingssupplement.

Lees meer over: Wat is collageen?

Runder collageen of viscollageen?

Er bestaan meer dan 20 soorten collageen in je lichaam, elk met een specifieke rol. De belangrijkste typen zijn collageen I, II, III en IV. Collageen supplementen leveren verschillende typen, afhankelijk van hun bron.

Van runder collageen is vastgesteld dat het de typen I en III verhoogt, terwijl viscollageen collageen de typen I en II versterkt.

Het collageen in je huid bestaat voornamelijk uit collageen type I en III, wat betekent dat rundercollageen vooral nuttig zou kunnen zijn voor het verminderen van rimpels, het bevorderen van elasticiteit en het verhogen van het vochtgehalte van de huid.

“Vooral rundercollageen mogelijk nuttig tegen rimpels.”

Viscollageen kan het wellicht het kraakbeen en de gezondheid van de huid verbeteren. Bovendien suggereren sommige collageen onderzoeken dat viscollageen een lager risico op overdracht van ziekten met zich meebrengt, minder ontstekingsverschijnselen heeft, en een hogere opnamesnelheid heeft dan rundercollageen.

Viscollageen (soms ook zeecollageen of marine collageen genoemd) is nog betrekkelijk nieuw. Niettemin heeft onderzoek veelbelovende gezondheidsvoordelen aangetoond voor botweefselregeneratie, antirimpelwerking, bescherming tegen UV-straling en wondgenezing.

Lees meer over: Wat is rundercollageen?

Voordelen rundercollageen: hoe werkt het?

Als je ouder wordt, neemt de collageenproductie van je lichaam op natuurlijke wijze af en dat kan veel gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder bot-, gewrichts- en huidproblemen.

Maar ook andere (persoonlijke) factoren beïnvloeden de collageenproductie. Mensen die roken, veel suikerrijke of geraffineerde koolhydraten eten, of blootgesteld worden aan te veel zonneschijn lopen ook risico op een verminderde collageen productie.

Claims van collageen producenten

Supplementen op basis van rundercollageen zouden (volgens de producenten) helpen om de effecten van lagere collageenniveaus tegen te gaan. Toch is er meer menselijk onderzoek nodig naar al deze potentiële voordelen.

Zo stellen enkele producenten dat runder collageen de symptomen van osteoartritis verlichten, een veel voorkomende vorm van artritis die wordt veroorzaakt door het uiteenvallen van het beschermende kraakbeen aan de uiteinden van je botten. Het kan leiden tot pijn en stijfheid in je handen, knieën en heupen, naast andere lichaamsdelen.

rundercollageen

In een reageerbuisstudie met muizencellen verhoogde rundercollageen de botvorming en mineralisatie, wat kan helpen bij artrose. In een onderzoek van 13 weken bij 30 mensen met artrose in hun knieën, ondervonden degenen die tweemaal daags 5 gram rundercollageen kregen verbeteringen in de symptomen.

Meer lezen: Collageen supplement onzin of beauty geheim?

‘Goed voor de huid’

Rundercollageen kan mogelijk de symptomen van huidveroudering verbeteren door de kwaliteit en kwantiteit van huidcollageen te verhogen.

Hoewel een onderzoek van 8 weken bij oudere muizen aangaf dat supplementen met rundercollageen de huidvochtigheid niet verbeterden, verbeterden ze wel aanzienlijk de elasticiteit van de huid, het collageengehalte, de collageenvezels en de antioxidantactiviteit.

Van rundercollageen is aangetoond dat het in verschillende dierstudies botverlies voorkomt. Hierdoor wordt door onderzoekers in Amerika gedacht dat het mogelijk kan helpen osteoporose te bestrijden, een aandoening waarbij je botdichtheid afneemt. Mensen met osteoporose hebben een hoger risico op breuken.

Concluderend kunnen we stellen dat rundercollageen in ieder geval veel voordelen wordt toegedicht, waaronder een betere gezondheid van de huid en verlichting van symptomen van osteoporose en artrose. Toch zouden wij graag meer menselijke studies zien om deze effecten ook te kunnen verifiëren.

Gehydrolyseerd rundercollageen vs. gelatine

De twee belangrijkste soorten rundercollageen supplementen zijn gelatine en gehydrolyseerd collageen. Ze verschillen vooral in de manier waarop ze gebruikt worden.

Gelatine

Gelatine is gekookt collageen. Het komt meestal in poedervorm en wordt vooral gebruikt in desserts, omdat het vloeistoffen doet geleren. Je eet misschien al rundercollageen als jouw toetje zoals vla of pudding deze toevoeging bevat.

Gehydrolyseerd collageen

Gehydrolyseerd collageen is collageen dat al is afgebroken tot kleinere eiwitten, die gemakkelijker door je lichaam kunnen worden opgenomen. Het is erg handig en kan gemakkelijk worden toegevoegd aan elke warme of koude vloeistof, zoals koffie.

runder collageen

Gehydrolyseerd collageen kun je vinden in verschillende vormen, waaronder poeders, tabletten en capsules. Als je collageen als beauty supplement wilt gebruiken is een gehydolyseerd supplement de beste keuze vanwege de betere opneembaarheid.

Hoe gebruik je rundercollageen en is het veilig?

Hoewel voor rundercollageen geen doseringsaanbeveling is vastgesteld, is het wel een veilig supplement wanneer je je aan de voorschriften op het etiket houdt. Sommige mensen nemen gehydrolyseerd collageen als pil, terwijl anderen het in poedervorm door verschillende dranken mengen, zoals koffie, sinaasappelsap of smoothies.

Conclusie: rundercollageen kopen of niet?

Er zijn veel mensen die rundercollageen kopen als voedingssupplement afkomstig van koeien. Veel grote fabrikanten adverteren met claims dat het supplement zou zorgen voor mooier haar en sterkere nagels, al zouden wij nog wel meer onderzoek willen zien.

Behalve dat collageen als collageen poeder of pillen wordt aangeboden vind je rundercollageen soms ook terug in sommige anti-aging crèmes. Ook wordt het soms toegevoegd in zoetigheden zoals pannenkoeken, crêpes, pudding, yoghurt, muffins, cake en brownies.

Rundercollageen is 100% veilig en makkelijk toe te voegen aan je dieet. De meeste mensen vinden collageen pillen minder prettig dan een collageen poeder, omdat je poeders makkelijker kunt mengen met smoothies, koffie’s en andere dranken.

Verder lezen: Welke collageen poeder is het beste?

Rundercollageen

Superfood gemaakt van huid en botten van runderen

Rundercollageen is een superfood dat zich onderscheidt in de wereld van natuurvoeding. Het wordt gewonnen uit de huid en botten van runderen, specifiek Koeien, en is rijk aan diverse aminozuren zoals glycine en glutamine. Deze aminozuren zijn essentieel voor de aanmaak van lichaamseigen collageen en kraakbeen. Gewrichten profiteren hiervan, wat het een populaire keuze maakt onder individuen die actief zijn in sporttrainingen en op zoek zijn naar verbeterde spierkracht.

Collageenpoeder mengen met fruit in muesli

Dit collageenpoeder kan gemakkelijk worden toegevoegd aan een scala aan voedingsmiddelen. Meng het door je muesli met chocolade, granen en fruit voor een voedzame start van de dag, of voeg het toe aan deegwaren en zaden voor een gezonde twist. Met de minuscule peptiden is het gemakkelijk te verteren, ondersteunt het de darmwand en kan het symptomen van een lekkende darm tegengaan. Het is niet alleen een toevoeging aan de voeding. Rundercollageen is ook populair in de skincare, dankzij de aanwezige aminozuren die de aanmaak van elastine en collageen eiwitten bevorderen. Het slikken van dit voedingssupplement draagt bij zonder bekende bijwerkingen.

runderen leveren rundercollageen

Alternatief voor dagelijkse vleesconsumptie?

Hoewel vleesproducten en bottenbouillon traditionele bronnen zijn voor deze voedingsstoffen, biedt rundercollageen een alternatief voor dagelijkse vleesconsumptie. Elke rund, elke koe, draagt bij aan dit waardevolle voedingssupplement, verrijkt met cacao voor een smaakvolle ervaring. Peptan is een bekend ingrediënt in de mix, bekend om zijn kwaliteit en efficiëntie.

Klantenservice Vitamines.com

Wil je meer weten over antibiotica of hydroxyproline, collageeneiwit van een rund en of aminozuren en kleurstoffen ook biologisch kunnen zijn? De klantenservice van Vitamines.com kun je vragen stellen over dit onderwerp via [email protected]. Zij hebben blognieuws over converveermiddelen, antwoord op de vraag of collageen poeder kosher of halal is, en of collagen er ook in vanille smaak is en of het allergenen, proteasen of peptidasen bevat? Collagen peptan is een ander merk in de webshop, maar vergeet niet: kijk altijd naar de verpakking voor de elastine, voedingswaarde en aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van jouw rundercollageen voedingssupplement. Ook een eventueel keurmerk voor goede runderen is mooi meegenomen.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

  • Rundercollageen
Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.