Shilajit

Shilajit is een natuurlijke stof uit de Himalaya en is de laatste tijd populairder vanwege bepaalde gezondheidsclaims. Leer in dit artikel welke claims er voor shilajit zijn.

werking shilajit bijwerking

Top 3 Beste Shilajit

De best verkochte shilajit van Vitamines

Shilajit is een enorm populair. Maar wat is het, shilajit? In dit artikel alles over de shilajit werking, bijwerkingen, en we delen de 5 beste shilajit supplementen met je.

Shilajit wordt ook wel minerale pek of mumijo genoemd en bevat fulvozuur en vele andere mineralen. Inname van een shilajit poeder of supplement kan mogelijk de hersenfunctie stimuleren, het verouderingsproces vertragen en de vruchtbaarheid verhogen.

Wat is shilajit?

Shilajit is het resultaat van een lang proces van afbraak van plantaardig materiaal en mineralen. Het is een kleverige, zwarte, teerachtige substantie die afkomstig is van rotsen in hoge bergketens. Shilajit werd van oudsher gewonnen in India en Tibet en al eeuwen gebruikt in de traditionele Indiase Ayurvedische geneeskunde.

Als de temperaturen rond deze Indiase bergen stijgen, sijpelt deze teerachtige medische wonderstof uit spleten in de bergen. De kleur varieert van geelbruin tot puur zwart en de zwarte variant wordt beschouwd als de meest voedzame. Recentelijk werd shilajit vanwege zijn indrukwekkende effect op diabetes opgenomen in het kruidensupplement Diabecon.

Shilajit werking

Hoe shilajit precies werkt wordt nog onderzocht, maar verschillende mechanismen lijken bij de shilajit werking betrokken te zijn. De belangrijkste werkzame stoffen in shilajit – fulvozuur, DBP’s en DCP’s – zijn krachtige antioxidanten die de antioxidantcapaciteit van het lichaam lijken te vergroten en goed is tegen oxidatieve stress.

Ook is er ontdekt dat shilajit de bloedspiegels van antioxidantenzymen verhoogt (zoals superoxide dismutase, glutathion peroxidase, catalase), de niveaus van lichaamseigen antioxidanten te verhogen (bijv. glutathion, vitamine C, vitamine E), en verminderen malondialdehyde.

Shilajit lijkt weefselintegriteit tenminste gedeeltelijk te ondersteunen door de expressie te induceren van genen die betrokken zijn bij de productie van extracellulaire matrix eiwitten (zoals collageen, elastine, fibronectine) en de vorming van bloedvaten.

Beste shilajit supplementen

De allerbeste shilajit supplementen bevatten shilajit-hars. De reden hiervoor is dat hars meestal minder bewerkingen ondergaat dan andere soorten, waardoor de oorspronkelijke mineralen en actieve componenten onveranderd blijven en dus het beste werken.

Best verkochte merkBeste shilajitFulvinezuurPrijsCijfer
1. SuryaShilajit Tabletten52%€ 19,959,7
2. Ayurveda BRAshwagandha & Shilajit50%€ 36,008,8
3. Ayurveda HealthPure Shilajit Capsules48%€ 24,33 8,3
4. Jarrow FormulasShilajit Vcaps40%€ 42,50 7,5
5. Planet AyurvedaShilajit Capsules40%€ 41,007,2
Review datum: 11-6-2024

1. Surya Shilajit Tabletten

De nummer 1 in deze shilajit review is van het merk Surya en al maandenlang het meest verkochte shilajit supplement op Vitamines.com. Dit product bevat een rijke combinatie van traditionele ingrediënten in een modern kruidenpreparaat. Laten we de ingrediënten nader bekijken en de potentiële voordelen ervan voor het lichaam.

Het hoofdbestanddeel, shilajit extract met 50% fulvinezuur, heeft, zoals eerder besproken, diverse gezondheidsvoordelen. Daarnaast bevat Surya Shilajit een ander krachtig Ayurvedisch kruid: Withania somnifera, ook wel bekend als Ashwagandha.

Besten shilajit tabletten

Koop Surya Shilajit tabletten >

Een extra voordeel van dit supplement is dat de gebruikte Withania somnifera biologisch is, wat suggereert dat het vrij is van pesticiden en kunstmatige toevoegingen, wat steeds belangrijker wordt voor bewuste consumenten.

Het gebruik van warme melk of warm water om de tabletten in te nemen is een interessant detail, typisch voor Ayurvedische aanbevelingen. Warme vloeistoffen kunnen de absorptie van de ingrediënten bevorderen en de spijsvertering ondersteunen.

Dus wat vind ik ervan? Surya Shilajit is een terechte winnaar: het biedt een weldoordachte combinatie van Shilajit en Ashwagandha, twee krachtige en gerespecteerde ingrediënten in de Ayurvedische traditie, die samen kunnen werken om het lichaam en de geest te ondersteunen.

Voordelen en nadelen van Surya

VoordelenNadelen
Bevat ashwagandhaNiet voor zwangere vrouwen geschikt
Ondersteunt stressrespons
Biologische ingrediënten
Ontstekingsremmende eigenschappen

2. Ayurveda BR Ashwagandha Shilajit Tabletten

De Ayurveda BR Ashwagandha Shilajit, zoals de naam al verklapt, combineert twee van de meest gewaardeerde en beste ingrediënten in de Ayurvedische geneeskunde: shilajit en ashwagandha (Withania somnifera).

Shilajit staat bij ons bekend als een ‘verjongend’ en ‘adaptogeen’ middel. Het belangrijkste bestanddeel waarvan gedacht wordt dat het veel van de therapeutische eigenschappen van Shilajit verleent, is fulvinezuur. Een concentratie van 50% fulvinezuur, zoals in dit supplement vind ik echt indrukwekkend.

Ayurveda shilajit

Koop Ayurveda BR Shilajit >

Ashwagandha is natuurlijk ook heel bekend, en wordt gebruikt vanwege zijn vermogen om het lichaam te helpen aanpassen aan stress en het bevorderen van een gevoel van welzijn. Bovendien is aangetoond dat het de mentale helderheid, energieniveaus en de immuunfunctie ondersteunt.

Kortom de hoge concentratie fulvinezuur in het Shilajit extract en de solide dosis ashwagandha maken dit supplement tot de beste keuze voor iedereen die een 2-in-1 supplement zoekt voor een natuurlijke ondersteuning van energie, vitaliteit en algemeen welzijn.

Voordelen en nadelen van Ayurveda BR

VoordelenNadelen
Hoge fulvinezuur concentratieNiet voor zwangere vrouwen
Ondersteunt energieniveaus
Bevordert mentale helderheid
Traditionele Ayurvedische ingrediënten
Makkelijk te doseren

3. Ayurveda Health Pure Shilajit Capsules

Maak kennis met de allerbeste shilajit capsules in mijn test. Ayurveda Health biedt namelijk een gepotentieerd extract van deze harsachtige substantie en, zoals de naam al suggereert, staat kwaliteit en puurheid centraal in dit supplement.

Het belangrijkste actieve ingrediënt in dit product is het Asphaltum extract met 50% fulvinezuur. Fulvinezuur staat bekend om zijn vermogen om mineralen te transporteren naar cellen en diverse anti-aging voordelen die we elders in deze review bespreken.

Beste shilajit supplement

Koop Ayuveda Health Pure shilajit >

Wat dit product in mijn ogen onderscheidt, is de aandacht voor natuurlijke hulpstoffen zoals microkristallijne cellulose, rijstconcentraat en rijstvlies extract. Deze zijn niet alleen vriendelijk voor het lichaam, maar bevorderen ook de biologische beschikbaarheid en absorptie van de actieve ingrediënten. Top gedaan!

De Nederlandse productie volgens de strenge FSSC22000 en HACCP normen zorgt bij mij ook voor vertrouwen in de kwaliteitscontrole en zuiverheid van het product. Dit is cruciaal als je opzoek bent naar een product dat vrij is van contaminanten en consistent is in zijn samenstelling.

Ayurveda Health Pure Shilajit Capsules biedt een krachtige, zuivere bron van shilajit, versterkt door de voordelen van fulvinezuur en natuurlijke hulpstoffen. Een prachtig product in de schappen van Vitamines.com.

Voordelen van Ayurveda Health

VoordelenNadelen
Goede absorptie van voedingsstoffenNiet voor zwangere vrouwen
Sterke antioxidante eigenschappen
100% natuurlijke ingredienten
Zeer kwalitatieve mumijo
Bevordert cellulaire functie
Nederlands fabrikaat

4. Jarrow Formulas Shilajit Capules

Jarrow Formulas is een merk dat bekend staat om zijn toewijding aan wetenschappelijke research en kwaliteitsingrediënten, en hun shilajit capsules zijn hierop geen uitzondering. Hieronder een beoordeling van dit voedingssupplement.

Het voornaamste actieve ingrediënt, shilajit (ook wel mumijo genoemd), is verrijkt als een fulvischzuur complex onder de naam PrimaVie®. PrimaVie® is een gepatenteerd, klinisch onderzocht Shilajit extract.

vegan shilajit

Shilajit, rijk aan fulvinezuurzuur, staat bekend om het ondersteunen van energieproductie, het verbeteren van cognitieve functie, en het bevorderen van de opname van mineralen in het lichaam. Door het gebruik van het PrimaVie® extract kunnen gebruikers een gestandaardiseerde dosis van deze voordelen verwachten.

Wat betreft de hulpstoffen in dit shilajit supplement:

 • Siliciumdioxide en magnesiumstearaat worden gebruikt als antiklontermiddelen om de consistentie van de capsules te behouden.
 • Maltodextrine werkt als een emulgator, wat kan helpen bij het behouden van de uniformiteit van het product.
 • HPMC en Plantaardige Cellulose worden gebruikt voor de capsule zelf, wat betekent dat het product geschikt is voor vegetariërs.

Wel moet ik nog één kanttekening maken. Sommige klanten hebben bijvoorbeeld zorgen over het gebruik van hulpstoffen zoals magnesiumstearaat en maltodextrine, maar ik zie deze ook in heel veel andere supplementen terug.

Voordelen en nadelen van Jarrow Formulas

VoordelenNadelen
Bevat PrimaVie® shilajitBevat maltodextrine
Geschikt voor vegetariërsGebruik van magnesiumstearaat
Bevordert energieproductieGeen toegevoegde adaptogenen
Ondersteunt cognitieve functieNiet voor zwangeren
Capsules voor makkelijke inname

5. Planet Ayurveda Shilajit Capsules

Planet Ayurveda is een merk dat zijn wortels diep in de Ayurvedische traditie heeft en mag dus niet in deze Top 5 met allerbeste shilajit supplementen ontbreken.

Natuurlijk is ook dit product gebaseerd op shilajit, maar het feit dat Shilajit in verschillende kleuren voorkomt en dat Planet Ayurveda zich focust op de zwarte variant (de meest gewaardeerde in de Ayurveda) zegt mij dat dit merk streeft naar kwaliteit en traditie.

best getest shilajit

Daarnaast verdient het vermelding dat Planet Ayurveda vasthoudt aan 100% vegetarische capsule omhulsels. Het maakt dit product de beste optie voor vegetariërs en toont hun inzet voor natuurlijke en plantaardige ingrediënten. Ook is dit supplement vrij van vulstoffen en bindmiddelen. Prima dus!

Voordelen en nadelen van Planet Ayurveda

VoordelenNadelen
Gebruikt zwarte shilajit (super!)Kan allergische reacties veroorzaken
Gestandaardiseerd kruidenextract
100% vegetatische capsules
Vrij van vulstoffen
Geen bindmiddelen gebruikt

Hoe heb ik deze review samengesteld?

In goede shilajit zit minimaal 40% fulvinezuur. Dit zuur draagt bij aan alle veronderstelde therapeutische voordelen van shilajit. Er zijn producenten die besluiten hun capsules te normaliseren op basis van een specifiek fulvinezuur gehalte. Hoe meer fulvinezuur, hoe beter de werking zo is de gedachte.

Net als in de beste collageen poeder test heb ik ook nu goed gekeken naar het productieproces, en of er extra ingredienten zijn gebruikt. Niet zelden gebruiken fabrikanten onnodige vulstoffen of hulpstoffen, waardoor de werking erachteruit zou kunnen gaan. Uiteindelijk ben ik tot een eindcijfer gekomen die je in de tabel terugvindt.

Shilajit kopen op Vitamines.com 

Wil je de voordelen van shilajit zelf ervaren? Ben je net zo enthousiast als wij over de krachtige voordelen voor zowel lichaam als geest? Verrijk dan je dagelijkse routine met dit supplement in je winkelwagen. Je kunt op Vitamines.com voordelig shilajit kopen in de vorm van shilajit capsules en shilajit poeder.

Welke shilajit soorten kun je bestellen?

Je kunt vijf verschillende soorten shilajit bestellen, die worden gekenmerkt door het soort berggesteente waaruit het afkomstig is:

 • Goudhoudende rotsen (Charka Samhita Shilajit): Shilajit die uit deze rotsen sijpelt heeft een Japa (d.w.z. Hibiscusbloem) of roodachtige kleur en heeft Madhura en Tikta Rasa en Katu Vipaka.
 • Rotsen die zilver bevatten (Rajat Shilajit): Shilajit die uit deze stenen komt is witachtig van kleur en heeft een Katu Rasa en Madhura Vipaka.
 • Koperhoudende stenen (Tamra Shilajit): Het exudaat uit deze soorten gesteenten heeft een pauwenkorstachtig uiterlijk, d.w.z. een blauwpaarse kleur en vertoont Tikta Rasa en Katu Vipaka.
 • IJzerhoudende rotsen (Lauha Shilajit): Wordt beschouwd als de beste variëteit. De afscheiding lijkt veel op de gom van Guggulu (Commiphora mukul) en laat Tikta en Lavana Rasa en Katu Vipaka zien.

Wat is de juiste shilajit dosering?

Als je een shilajit supplement in vloeibare vorm koopt, los dan een portie ter grootte van een rijstkorrel of een erwt op in vloeistof en drink het een tot drie keer per dag (afhankelijk van de instructies). Of je kunt shilajit poeder kopen en deze twee keer per dag met melk innemen. De meest gebruikte shilajit dosis is 300 mg per dag. Overleg met je arts voordat je shilajit inneemt.

bijwerkingen shilajit

Veelgestelde vragen

Mumijo, mumiyo, shilajeet, shilajit: wat is het verschil?

Shilajit is een natuurlijke substantie en bekend onder verschillende namen en synoniemen, afhankelijk van de regio en cultuur. Dit zijn – op het moment van schrijven – enkele van de meest voorkomende synoniemen en alternatieve namen voor shilajit:

 • Mumijo of Mumiyo – Een naam die in veel Centraal-Aziatische culturen wordt gebruikt.
 • Salajeet – Een term die vooral in Pakistan en enkele delen van India gebruikelijk is.
 • Shilajeet – Een variant van de spelling die vaak in India wordt gebruikt.
 • Bergteer of berggom – Letterlijke beschrijvingen van de substantie.
 • Mineral pitch – Een Engelse term die verwijst naar de teerachtige consistentie van shilajit.

Deze namen kunnen enigszins variëren in spelling en uitspraak, afhankelijk van de regio en de taal.

Wat doet mountaindrop?

Mountaindrop is een voedingssupplement op basis van shilajit, en helpt daarom het lichamsgewicht te normaliseren, de mentale en cognitieve functie te ondersteunen en kan daarnaast de seksuele functies van zowel mannen als vrouwen ondersteunen. Deze drie gezondheidsclaims liggen op dit moment ter goedkeuring bij de EFSA, de keuringsinstantie van de Europese Commissie.

Hoe gebruik je shilajit?

Er zijn drie vormen van shilajit die je kunt gebruiken, te weten shilajit poeder, shilajit hars en supplementen. Afhankelijk van wie je het vraagt, heeft elke optie zijn voordelen, maar de meeste experts zijn het er over het algemeen over eens dat pure shilajit hars de meest pure vorm is om te kopen.

In de meeste gevallen vinden mensen dat een kleine portie uitlepelen (vaak tussen de grootte van een rijstkorrel en een erwt) en het in water mengen de eenvoudigste methode is om het elke dag in te nemen. Maar let op: shilajit smaakt niet geweldig.

Als je ervoor kiest om shilajit te gebruiken, wil je er waarschijnlijk aan wennen om snel een glas water met opgeloste shilajit naar binnen te werken of dat water toe te voegen aan een smoothie of andere vloeistof om de rubberachtige smaak tegen te gaan.

Shilajit bijwerkingen

Onderzoek suggereert dat shilajit veilig is voor langdurig gebruik als voedingssupplement. Er zijn slechts enkele shilajit bijwerkingen bekend. Zo kan shilajit de bloeddruk verlagen, wat gevaarlijk kan zijn voor mensen die medicijnen tegen hoge bloeddruk gebruiken.

Mensen met een actieve hartziekte of met een voorgeschiedenis van hypotensie moeten het gebruik van shilajit vermijden om een daling van de bloeddruk te voorkomen.

Neem ook geen shilajit als je sikkelcelanemie, hemochromatose (te veel ijzer in je bloed) of thalassemie hebt. Het is mogelijk om allergisch te zijn voor dit supplement. Stop met het innemen van shilajit als je huiduitslag, een verhoogde hartslag of duizeligheid krijgt.

Hoewel shilajit natuurlijk en veilig is, kun je beter geen rauwe of onbewerkte shilajit consumeren. Rauwe shilajit kan zware metaalionen, vrije radicalen, schimmels en andere verontreinigingen bevatten die je ziek kunnen maken.

Hoe snel werkt shilajit?

Shilajit kan een snelle opkikker zijn of een constante booster, afhankelijk van het doel waar je naar streeft. Meestal voel je de effecten van shilajit ergens tussen de 30 en 90 dagen, maar dit kan veranderen afhankelijk van hoeveel je neemt. De aanpasbare aard van shilajit betekent dat je je binnen dit tijdsbestek de werking zult ervaren.

Conclusie

Shilajit oftewel mumijo kan verschillende voordelen voor de gezondheid hebben en is een betrekkelijk veilig en effectief supplement bij een juist gebruik. Het is altijd het beste om met een arts te praten over de juiste persoonlijke shilajit dosering.

Verder lezen over: Beste visolie capsules

Shilajit

Shilajit voordelen

Onderzoek suggereert dat voedingssupplementen met shilajit de hersenfunctie kan ondersteunen en cognitieve stoornissen kan voorkomen. Bovendien kan het de mannelijke vruchtbaarheid verbeteren door het aantal en de beweeglijkheid van zaadcellen te verhogen en het testosteronniveau te verhogen.

De antioxidatieve eigenschappen van shilajit kunnen veroudering vertragen. Daarnaast kan het mogelijk virussen bestrijden en helpen bij obesitas door spieradaptatie te bevorderen. Voor vrouwen kan shilajit bijvoorbeeld bijdragen aan het reguleren van de menstruatiecyclus en menstruatiepijn verlichten.

We nemen de veronderstelde voordelen van shilajit hieronder met je door.

1. Voordelen voor het brein

Een onderzoek in de International Journal of Alzheimer’s Disease merkte op dat shilajit poeder van oudsher wordt gebruikt voor een lang leven en om veroudering te vertragen. De vele bestanddelen die in shilajit worden aangetroffen zouden nuttig kunnen zijn voor de hersenfunctie en zelfs Alzheimer.

Onderzoekers denken dat shilajit invloed kan hebben op het voorkomen van cognitieve stoornissen, maar er is uiteraard nog veel meer onderzoek nodig om alle mogelijkheden te onderzoeken.

3. Mannelijke vruchtbaarheid en testosteron

Shilajit is ook onderzocht om de vruchtbaarheid van mannen te verhogen. Eén studie gaf 60 onvruchtbare mannen 90 dagen lang twee keer per dag shilajit.

Na de testperiode vertoonde bijna de helft van de mannen die de behandeling hadden voltooid een toename in het totale aantal zaadcellen en de beweeglijkheid van de zaadcellen, of hoeveel en hoe goed de zaadcellen naar de eicel bewegen, beide factoren die de vruchtbaarheid van mannen bepalen,

In een ander onderzoek werd gekeken naar het vermogen van shilajit om het testosteronniveau bij gezonde vrijwilligers te verhogen. Na een periode van 90 dagen stelden de onderzoekers een significante toename vast van de totale testosteronspiegel.

Lees ook meer over: Maca poeder werking

shilajit anti aging voordelen

4. Anti-aging voordeelen

Omdat shilajit rijk is aan fulvozuur, een sterke antioxidant en ontstekingsremmer, kan het ook beschermen tegen vrije radicalen en celbeschadiging. Als gevolg hiervan kan regelmatig gebruik van shilajit bijdragen aan een lang leven, een langzamer verouderingsproces en een algehele betere gezondheid.

5. Ziekte op grote hoogte

Een grotere hoogte kan een reeks symptomen veroorzaken, waaronder:

  • Longoedeem

  • Slapeloosheid

  • Lusteloosheid

  • Lichaamspijn

  • Dementie

  • Hypoxie

Hoogteziekte kan worden veroorzaakt door lage luchtdruk, koude temperaturen of een hoge windsnelheid. Onderzoekers denken dat shilajit je kan helpen om problemen op grote hoogte te overwinnen.

Shilajit bevat fulvozuur en meer dan 84 mineralen, dus het biedt talloze voordelen voor de gezondheid. Het kan werken als een antioxidant om de immuniteit en het geheugen van je lichaam te verbeteren, een ontstekingsremmer, een energiebooster en een diureticum om overtollig vocht uit je lichaam te verwijderen.

Vanwege deze voordelen zou shilajit mogelijk kunnen helpen om veel symptomen tegen te gaan die geassocieerd worden met grotere hoogtes.

Shilajit is een zwarte, teerachtige substantie.

6. Bloedarmoede

Bloedarmoede ontstaat wanneer het bloed niet genoeg gezonde cellen of hemoglobine bevat. Er zijn veel oorzaken van bloedarmoede, waaronder ijzer tekort. Bloedarmoede door ijzer tekort kan tal van symptomen in het lichaam veroorzaken, waaronder:

  • Onregelmatige hartslag

  • Vermoeidheid en zwakte

  • Koude handen en voeten

  • Hoofdpijn

Shilajit bevat veel humuszuur en ijzer, wat mogelijk kan helpen bij de behandeling van bloedarmoede door ijzertekort. Het is echter belangrijk om dit eerst met je arts te bespreken voordat je supplementen gaat gebruiken.

6. Antivirale werking

Het brede scala aan mineralen en verbindingen geeft shilajit een antivirale werking. In een onderzoek hiernaar werd opgemerkt dat shilajit veel verschillende virussen in geïsoleerde omgevingen kon bestrijden en doden, waaronder sommige herpesvirussen.

6. Obesitas

Het dragen van extra gewicht kan de spieren vermoeien en de botten belasten. Eén onderzoek in de Journal of Medicinal Food merkte op dat mensen met obesitas die een oraal supplement van gezuiverde shilajit namen, beter reageerden op lichaamsbeweging dan mensen die dat niet deden.

Onderzoekers merkten op dat de shilajit genen in het lichaam leek te activeren die de skeletspieren hielpen zich snel aan te passen aan de nieuwe training. Dit zou na verloop van tijd minder vermoeidheid en meer kracht kunnen betekenen.

Lees ook: Kun je met dit wondermiddel snel afvallen?

shilajit voordelen vrouwen

Voordelen voor vrouwen

Een van de belangrijkste voordelen voor vrouwen is dat shilajit de menstruatiecyclus van vrouwen kan helpen reguleren. Shilajit speelt namelijk bij het reguleren van hormonen, voornamelijk de vrouwelijke voortplantingshormonen. Deze hormonen omvatten oestrogeen en progesteron, die essentieel zijn voor de vrouwelijke menstruatiecyclus. Shilajit helpt ook bij het verlichten van menstruatiekrampen en pijn.

Superfood mumijo als voedingssupplement

Dit was een recensie over shilajit van Vitamines.com redactie waarin onder de award Best Shilajit 2023 werd uitgereikt aan de nummer 1. Shilajit, ook bekend als mumijo, is een organische hars met fulvic acid die in de spleten van het Himalayagebergte gevonden wordt. Dit superfood heeft een rijke geschiedenis van medicinaal gebruik en staat bekend om zijn veelzijdige gezondheidsvoordelen. De donkere substantie bevat een schat aan vitaminen, enzymen, aminozuren en mineralen die de stofwisseling en het immuunsysteem ondersteunen.

Spiermassa en gewrichten

Als voedingssupplement heeft shilajit aan populariteit gewonnen in sportvoeding en nutrition vanwege zijn vermogen om spiermassa te bevorderen en gewrichten te ondersteunen. Naast paddenstoelen en kruiden zoals garcinia, potentilla anserina en rosmarinus, wordt shilajit vaak gecombineerd in shilajit supplementen en producten om het hart en de bloedvaten te bevorderen. Of het werkt voor sterke nagels is niet bekend, maar dit poeder uit de hooggebergte is wel goed voor de gemoedstoestand.

Fulvinezuur

Bijzondere stoffen zoals fulvinezuur in shilajit dragen bij aan de bescherming van de luchtwegen en de geestelijke gezondheid. Studies suggereren dat shilajit ook synergetisch kan werken met geneesmiddelen zoals amitriptyline en gabapentine. Bovendien hebben sommige indicaties voorgesteld dat shilajit effectief kan zijn bij aandoeningen zoals onvruchtbaarheid, ontstekingsziekten van de dikke darm en meer.

Disclaimer supplementen

Ondanks de veronderstelde voordelen van shilajit is het super belangrijk om te onthouden dat, zoals bij alle supplementen en geneesmiddelen, shilajit het best wordt ingenomen onder begeleiding en na uitgebreid overleg met een professional.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

 • Shilajit

Wat is shilajit eigenlijk?

Shilajit is ook wel bekend als mineraalhars en is een donkere, harsachtige substantie die in de berggebieden van Centraal-Azië (waaronder de Himalaya) wordt aangetroffen. Het ontstaat door de natuurlijke afbraak van plantaardige materialen en wordt hoog gewaardeerd als een zeldzaam natuurlijk supplement vanwege de unieke productiemethode en moeilijk bereikbare bronnen in de Himalaya.

Wat zijn de gezondheidsclaims voor shilajit?

 • Helpt het lichaamsgewicht te normaliseren. *
 • Ondersteunt de mentale en cognitieve functie. *
 • Ondersteunt de stofwisseling van vetten en suikers.*
 • Helpt de gezondheid van de prostaatklier te behouden. *
 • Ondersteunt de seksuele functies van mannen en vrouwen. *
 • Helpt het evenwicht en het comfort van de menstruatiecyclus te behouden. *

*Deze gezondheidsclaims zijn in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

wat shilajit werking

Hoe wordt shilajit geproduceerd?

De productie van Shilajit vindt plaats in de zomer. Wanneer de temperatuur in de bergen toeneemt, wordt de shilajit vanuit de rotsen door de warmte van de zon naar buiten geduwd. Deze harsachtige substantie wordt daarna verzameld en gezuiverd, zodat het gebruikt kan worden als supplement. Het is een arbeidsintensief en tijdrovend proces, waardoor shilajit een zeldzaam en een wat prijziger supplement is.

Geschreven door

Dave Leusink

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.