Omega 3: Waar is visolie goed voor?

Omega 3-vetzuren, visolie of algenolie. Ze bevatten allemaal essentiële vetzuren die we nodig hebben voor een gezond lichaam. Maar… waar is visolie precies goed voor?

Vrouw vraagt waarom visolie slikken

Omega 3-vetzuren zijn gezond voor je lichaam. Maar dat wist je vast al! Wist je ook dat er verschillende soorten bestaan? En wat zijn het eigenlijk? En is visolie hetzelfde als omega 3? Wij geven antwoord op je brandende vragen en leggen uit waar omega 3 nou precies goed voor is. Let’s start!

Wat zijn omega 3 vetzuren?

Omega-3 vetzuren zijn “gezonde vetten” die je gezondheid en verschillende lichaamsfuncties ondersteunen. Specifieke soorten omega-3 zijn DHA en EPA (te vinden in zeevruchten) en ALA (te vinden in plantaardig voedsel). Enkele voedingsmiddelen die je kunnen helpen om omega-3 aan je dieet toe te voegen zijn vette vis (zoals zalm en makreel), lijnzaad en chiazaden.

Wat is EPA en DHA?

EPA (ofwel eicosapentaeenzuur) en DHA (afkorting van docosahexaeenzuur) zijn omega-3-vetzuren. Het zijn essentiële voedingsstoffen die een belangrijke rol spelen in de gezondheid van onder andere je hart, hersenen en bloeddruk.* Ze worden voornamelijk aangetroffen in vette vis, zoals zalm, makreel en sardines, en in algen. EPA helpt bij het verminderen van ontstekingen en ondersteunt hartgezondheid, terwijl DHA vooral belangrijk is voor de hersenfunctie en ooggezondheid.

Je dagelijkse portie omega 3
#1 in Bestsellers
Daily Co Visolie omega-3 19.95
Bekijk Product

Hoeveel EPA en DHA per dag?

De Gezondheidsraad raadt volwassenen aan om 200 milligram omega-3-vetzuren per dag uit vis binnen te krijgen. Maar let op: je hoeft niet dagelijks (vette) vis te eten om hieraan te voldoen. Als je één keer per week vette vis, zoals haring of zalm, eet, krijg je al genoeg van deze visvetzuren binnen. Specifieke adviezen voor EPA en DHA zijn er niet, alleen voor omega-3 vetzuren in het algemeen. 

Lees ook: Wat zijn de beste visolie capsules?

Geen vis, wel omega 3

Eet je geen vis? Dan zijn omega-3-verrijkte producten of visoliecapsules goede alternatieven. Eet je geen vis omdat je vegetarisch of veganistisch eet? Vissen halen omega-3 uit algen, en deze vetzuren kunnen ook direct uit algen worden gewonnen, hoewel deze supplementen vaak duurder zijn, zijn ze wel volledig plantaardig.

Toch blijft het het beste om omega 3 vetzuren uit je voeding te halen, omdat voeding, zoals vis, ook andere voedingsstoffen bevat. Kies dus alleen voor supplementen als het niet anders kan of wanneer het wordt aangeraden door je arts. 

Waar is visolie goed voor voedingsmiddelen

Waar is omega 3 goed voor?

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren en bestaan uit verschillende soorten. Vetzuren die je zoal voorbij ziet komen zijn ALA (alfa-linoleenzuur) en de visvetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Maar waar zijn ze eigenlijk goed voor?

Alfa-linoleenzuur

  • draagt bij aan de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed*
  • essentiële vetzuren zijn belangrijk voor een normale groei en ontwikkeling van kinderen (ALA en linolzuur)*

EPA en DHA

  • goed voor de bloeddruk*
  • dragen bij tot de instandhouding van normale triglyceridengehalten in het bloed*
  • ondersteunen het hart*

DHA

  •  is goed voor het gezichtsvermogen*
  •  is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen*
  • draagt bij aan behoud van een normaal vetgehalte in het bloed*

Omega 3-vetzuren bestaan uit verschillende vetzuren, zoals alfa-linoleenzuur, eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur.

Lees ook: Wat mag je niet eten als je zwanger bent?

Waar zit omega 3 in?

Omega-3-vetzuren zijn te vinden in verschillende voedingsmiddelen. Zoals eigenlijk bij alle voedingsmiddelen geldt: hoe puurder je eet, hoe meer voedingsstoffen erin zitten. Ook omega 3 vind je vooral terug in pure producten. Dit is een aantal belangrijke bronnen:

  • Vette vis, zoals:
    • Zalm
    • Makreel
    • Haring
    • Sardientjes
    • Forel
    • Ansjovis
  • Zeevruchten:
    • Oesters
    • Mosselen
  • Geen vis? Plantaardige bronnen (ALA):
    • Lijnzaad en lijnzaadolie
    • Chiazaad
    • Walnoten
    • Hennepzaad
    • Algen en algensupplementen
  • Plantaardige oliën:
    • Sojaolie
    • Koolzaadolie (rapeseed oil)
    • Olijfolie
  • Producten verrijkt met omega 3:
    • Sommige eieren (als ze verrijkt zijn)
    • Verrijkte voedingsmiddelen zoals melk, yoghurt en granen

Zoals je ziet zijn er behoorlijk wat producten die omega 3-vetzuren bevatten. Het is daarom zeker mogelijk om voldoende omega 3 binnen te krijgen aan de hand van een gevarieerd dieet. Ben je veganist? Dan kan het iets uitdagender zijn, maar zeker niet onmogelijk!

Is visolie hetzelfde als omega 3?

Visolie en omega-3 lijken erg op elkaar, maar zijn verschillende termen. Omega-3-vetzuren zijn een type meervoudig onverzadigde vetzuren dat essentieel is voor onze gezondheid en bestaat uit verschillende vormen zoals ALA, EPA en DHA. 

Visolie daarentegen is een olie die wordt gewonnen uit de vetweefsels van vette vissen zoals zalm en makreel, en is bijzonder rijk aan de omega-3-vetzuren EPA en DHA. Deze olie wordt vervolgens gebruikt in supplementen, zoals capsules, pillen maar ook vloeibaar. Hoewel visolie wordt aangeboden, kun je voldoende omega 3 halen uit je voeding. 

Leestip: Wat is het verschil tussen vitamine D en D3?

Vrouw vraagt waar is omega 3 goed voor

Omega 3 voordelen

Omega 3-vetzuren kennen veel voordelen voor ons lichaam. Zo zijn ze onder andere goed voor ons hart, onze bloeddruk en hersenen.* Daarom is het belangrijk dat je gevarieerd en evenwichtig eet, zodat je alle voedingsstoffen die je nodig hebt binnenkrijgt. 

Visolie nadelen

Hoewel visolie in principe gewoon gezond is, zijn er natuurlijk een paar nadelen en potentiële risico’s verbonden aan het gebruik van (te veel) visolie of visoliecapsules:

  1. Maagklachten en nasmaak. Je kan bijwerkingen ervaren zoals een vieze visachtige nasmaak, boeren met visgeur, misselijkheid, of maagklachten na het nemen van visolie.
  2. Risico op bloedingen. Visolie kan je bloed verdunnen, wat het risico op bloedingen kan verhogen, vooral bij mensen die bloedverdunners gebruiken. Raadpleeg altijd eerst je arts voordat je nieuwe supplementen gaat gebruiken.
  3. Vervuiling met zware metalen. Dit heb je wellicht al ooit gehoord, maar sommige visolieproducten kunnen verontreinigd zijn met gifstoffen zoals kwik, dioxines, en PCB’s, vooral als de vis waarvan de olie is gemaakt uit vervuilde wateren komt. Kwalitatieve, gezuiverde visolie kan dit risico verminderen.
  4. Onbalans in vetzuurverhoudingen in je lichaam. Overmatig gebruik van visolie kan de balans van omega-3 en omega-6-vetzuren verstoren in je lichaam. Dit kan een negatieve invloed hebben op ontstekingsreacties.
  5. Allergische reacties. Let uiteraard op als je een visallergie hebt! Personen met een visallergie kunnen ook allergisch reageren op visoliecapsules. In dat geval is het beter om te kiezen voor plantaardige omega-3-supplementen op basis van algen.
  6. Oxidatie van visolie. Visolie kan snel oxideren en “ranzig” worden, wat de effectiviteit vermindert en schadelijk kan zijn. Dit geldt vooral als je de visolie niet goed bewaart of wanneer deze (ver) over de datum is.

Visolie en omega 3-vetzuren zijn goed voor onder andere het hart, onze hersenen en bloeddruk.*

Lees ook: Foliumzuur zwangerschap: Wat, wanneer & hoeveel?

Waarom visolie slikken

Als het niet lukt om wekelijks vette vis te eten, kun je ervoor kiezen om visolie te slikken. In visolie vind je namelijk de essentiële vetzuren EPA en DHA die je nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Al gaat de voorkeur uit naar één keer per week vette vis, omdat daar ook andere voedingsstoffen in zitten. 

Eet je geen vis omdat je geen dierlijke producten wilt eten? Dan is visolie geen optie, want deze supplementen worden gemaakt van vis. Gelukkig is er een plantaardig alternatief: omega 3 op basis van algen. Vissen krijgen deze voedingsstoffen binnen omdat ze algen eten. Dus hier pak je de omega 3 eigenlijk bij de bron!

Is visolie goed voor je?

Ja, visolie is goed voor je. Dat komt omdat visolie vol zit met omega 3-vetzuren. Hoewel visolie gezond is, kun je het ook gewoon uit je voeding halen door één keer per week vette vis te eten. 

Is visolie goed voor je huid?

Hoewel vaak wordt beweerd dat visolie goed is voor je huid, is daar onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor. Omega-3-vetzuren zijn goed voor verschillende lichaamsfuncties, maar niet voor de huid specifiek. 

Lees ook: Hoeveel gram eiwit per dag (afvallen vs. spieropbouw)

Visolie supplementen nadelen

Omega 3 -vetzuren bij zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het essentieel om regelmatig vis te eten, bij voorkeur twee keer per week (in plaats van één keer). Het beste is om één keer vette vis en één keer magere vis te kiezen. 

Mocht je het moeilijk vinden om aan deze hoeveelheid te voldoen, dan kun je natuurlijk een  omega-3-supplement met 250-450 mg DHA nemen gedurende je gehele zwangerschap. Raadpleeg altijd eerst je arts voordat je aan nieuwe supplementen begint!

Samenvatting waar is visolie goed voor

Omega-3-vetzuren zijn belangrijke “gezonde vetten” die bijdragen aan de gezondheid van ons lichaam. Er zijn verschillende soorten, zoals de bekende DHA en EPA (vooral in vette vis en zeevruchten) en ALA (in plantaardig voedsel zoals lijnzaad). 

Het Voedingscentrum raadt aan minimaal één keer per week vette vis te eten om voldoende omega 3-vetzuren binnen te krijgen. Als je geen vis eet, zijn omega-3-supplementen (van visolie of algen) een goed alternatief. Deze vetzuren ondersteunen de hart- en hersenfunctie, terwijl ze ook goed zijn voor je bloeddruk en cholesterol. Kortom, omega-3 is essentieel voor een gezonde jij!

*Goedgekeurde gezondheidsclaims.

Je dagelijkse portie omega 3
#1 in Bestsellers
Daily Co Visolie omega-3 19.95
Bekijk Product
Waar is visolie goed voor

Over dit artikel waar is visolie goed voor

Dit artikel over waar is visolie goed voor is voor het eerst gepubliceerd op dinsdag 8 oktober 2024. Waar visolie goed voor is, is verschillend. Visolie is gewoon verkrijgbaar bij de apotheek, drogist of online. Er zijn wat onderzoeken dat een teveel aan ALA (alfalinoleenzuur) kanker kan beïnvloeden, maar de onderzoeken zijn nog tegenstrijdig. Gezonde vetten verminderen wel het risico op hart- en vaatziekten. Maar naast gezonde vetten is het ook belangrijk te sporten, te werken aan je uithoudingsvermogen, niet te veel alcohol te drinken en gezond te eten om voldoende vitamines binnen te krijgen, zoals biotine. Slik je ook andere medicijnen? Raadpleeg dan altijd je arts voordat je nieuwe supplementen opneemt in je routine.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie: 

  • Waar is omega 3 goed voor
Geschreven door

Lizzy van der Loo

Lizzy van der Loo is één van onze vaste auteurs. Zij schrijft over gezondheid, supplementen, mentaal welzijn, gezonde voeding en recepten. Je kunt Lizzy voor dat laatste ook volgen op Instagram.