Wanneer multivitamine innemen?

wanneer multivitamine innemen

Wanneeer nemen de meeste mensen multivitaminen in?

Veel mensen nemen hun dagelijkse multivitaminen in bij het ontbijt. Het is makkelijker te onthouden en goed om op te nemen in je ochtendroutine. Leg je multivitamines naast je koffiezetapparaat en voila: een dagelijkse herinnering om je multivitamine bij het ontbijt in te nemen.

Welk tijdstip voor multivitamines volgens deskundigen?

Multivitaminen die in vet oplosbare vitamines bevatten, kunnen waarschijnlijk beter bij een maaltijd worden ingenomen, zowel ‘s ochtends als’ s avonds, omdat uw lichaam vet nodig heeft om ze te absorberen. Er is echter ook onderzoek dat sterke multivitamines invloed op de nachtrust kan hebben. Wanneer dat argument ook wordt meegenomen, kun je het beste je multivitamine bij een goed ontbijt met wat water innemen.

wanneer multivitamine innemen

Kun je multivitaminen innemen op een lege maag?

Hoewel je wateroplosbare vitamines (B-vitamines en vitamine C) zonder problemen op een lege maag kunt innemen, kan dat bij vetoplosbare vitamines (vitamine A, D, E en K) leiden tot maagklachten. Omdat multivitaminen meestal een mix bevatten van zowel wateroplosbare als vetoplosbare vitamines, is het het veiligst om ze in te nemen met voedsel en water.

Let wel, dit betekent niet dat je een drie gangen diner hoeft te eten. Je moet gewoon een beetje voedsel eten dat vet bevat, zoals magere of volle melk of yoghurt, of zelfs voedsel eten dat met olie is gekookt.

Is het goed om elke dag een multivitamine te nemen?

In principe zou je alle vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft via voedzaam voedsel binnen moeten krijgen. Maar voor bijvoorbeeld vitamine D geldt dat bijna 60% van de Nederlanders een vitamine D-tekort heeft in de winter. Overal waar je kijkt, wijzen studies erop dat sommige mensen niet genoeg krijgen van bepaalde voedingsstoffen.

Bovendien lopen bepaalde groepen mensen een verhoogd risico op tekorten aan micronutriënten, waaronder zwangere en zogende vrouwen, vegetariërs, veganisten, zuigelingen, oudere volwassenen, rokers, alcoholisten, mensen met een slecht dieet, mensen met bepaalde gezondheidsproblemen en andere kwetsbare bevolkingsgroepen.

Leestip: Welke vitamines heb ik nodig bij haaruitval?

Heb je multivitaminen nodig?

Hoe weet je, in het licht van dit alles, of je alle vitaminen en mineralen binnenkrijgt die je nodig hebt? Moet je elke dag een multivitamine slikken bijvoorbeeld? Je kent jezelf het beste, dus begin met het beoordelen van je dieet, je gezondheid en je levensstijl.

Als je weet dat je een bepaalde voedselgroep helemaal niet eet (denk aan zeevruchten of volle granen), of je eet niet elke dag voldoende fruit en groenten, dan kan een dagelijkse multivitamine helpen om alle basiselementen uit voedingsoogpunt te dekken. Hetzelfde geldt als je het druk hebt en te veel gebruik maakt van bewerkte, verpakte kant-en-klaarmaaltijden en fastfood keuzes voor onderweg.

dagelijks multivitaminen innemen

Vitamine tekorten laten onderzoeken

Je kunt ook een bloedtest laten uitvoeren om te bepalen of je tekorten aan voedingsstoffen hebt. Zodra je de labresultaten met een deskundige bekijkt, kun je laten bepalen of multivitamines echt iets toevoegen om eventuele voedingstekorten te dekken die in je bloedonderzoek naar voren zijn komen.

Ook kan een deskundige aanraden een specifiek voedingssupplement te nemen (zoals vitamine E supplementen, vitamine D tabletten, of calcium supplementen) als je weinig of een tekort hebt aan die specifieke vitamine of dat mineraal.

Is het goed om dagelijks multivitamines in te nemen?

Een multivitamine kan dus aanvullend zijn als je die nodig hebt. Om goed te functioneren heeft je lichaam 13 essentiële vitamines en minstens 15 essentiële mineralen nodig – en de meeste multivitamines zijn zo samengesteld dat ze voor de meeste voedingsstoffen bijna de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bevatten.

In water oplosbare vitamines (waaronder de B-vitamines en vitamine C) hebben water nodig om op te lossen, en in vet oplosbare vitamines (waaronder de vitamines A, D, E en K) hebben vet nodig om in het lichaam opgenomen te worden.

“Multivitamines kunnen aanvullend zijn als je die nodig hebt.”

Sommige deskundigen denken dat het beste tijdstip om multivitaminen in te nemen minder te maken heeft met een specifiek tijdstip van de dag en meer met het synchroniseren van de timing van je supplementen met wanneer je eet en drinkt.

Als onderdeel van je gezonde levensstijl is het ook belangrijk om regelmatig te bewegen, voedingsrijk voedsel te eten, veel water te drinken, stress te beheersen en voldoende te slapen.

Hoewel de beste bron van vitaminen en mineralen rechtstreeks uit gezonde voeding komt, krijg je misschien toch niet genoeg essentiële voedingsstoffen binnen via je voeding alleen. In dat geval kun je een dagelijkse multivitamine overwegen om mogelijke tekorten aan te vullen.

Verder lezen: Synthetische of natuurlijke vitaminen: maakt ‘t uit?

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.