Wat zijn psylliumvezels?

Wat zijn psylliumvezels?

Inmiddels is dit niet meer alleen en hulpmiddel voor de stofwisseling en stoelgang van oudere mensen maar ook een populair vezelsupplement voor professionele sporters en gezondheidsbewuste mensen. Dat is geen verrassing als je weet waar deze voedingsvezels goed voor zijn.

Psylliumschillen staan hoog bovenaan de lijst van vezelsupplementen. In deze blog vertellen we je er meer over.

Het belang van vezels

Voedingsvezels zijn eigenlijk een bepaald soort koolhydraten. Die koolhydraten komen van planten die onverteerbaar zijn. Je lichaam gebruikt koolhydraten voor energie. Vezels zijn er in twee verschillende soorten en beide zijn goed voor je gezondheid.

Zo heb je oplosbare vezels die oplossen in het water. Deze kunnen je helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte in je bloed maar ook bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel.

Je hebt ook onoplosbare vezels, deze kunnen niet oplossen in water. Ze helpen je bij het bevorderen van een regelmatige stoelgang, voorkoming van constipatie en het verplaatsen van onze voeding door het spijsverteringskanaal.

Vezels zijn dus goed voor je stoelgang maar ook kunnen ze de flora van het maag-darmkanaal veranderen. Dat betekent dat je de darmmicrobioom dus helpt. Er zijn nog meer gezondheidsvoordelen die bij voedingsvezels behoren zoals:

– Verminderen en voorkomen van diabetes type-2
– Voorkomen van darmkanker
– Voorkomen van hart- en vaatziekten

Doordat je de spijsvertering, het metabolisme en de absorptie moduleert zullen voedingsvezels het risico verminderen op hyperlipidemie, hyperglycemie en een verhoogd cholesterolgehalte.

Er wordt onderzoek gedaan of vezels ook kunnen helpen bij het reguleren van ons immuunsysteem. Als dat zo blijkt te zijn kan het helpen bij cognitieve processen en het helpen voorkomen van infecties.

Wanneer je je zorgen maakt over het eventuele risico op een oestrogeenafhankelijke vorm van kanker of borstkanker dan is het goed om de vezelinname te verhogen. Dit is gebleken uit een artikel dat het tijdschrift Cancer heeft gepubliceerd.

De ADH vezels neemt af naarmate je ouder wordt. Zo is het advies voor vrouwen boven de 50 jaar oud om 21 gram vezels per dag te eten terwijl het voor vrouwen jonger dan 50 nog 25 gram vezels per dag is. Voor mannen ouder dan 50 jaar is het advies om dagelijks 30 gram vezels te eten, voor mannen onder de 50 is het advies 38 gram per dag. Door een gevarieerd eetpatroon is het makkelijk om voldoende vezels binnen te krijgen. Denk aan kikkererwten, noten en zaden, linzen, gerst, aardappelen, limabonen, kidneybonen, blad- en wortelgroenten, broccoli, spruitjes en vers fruit zoals kersen of bosbessen zijn een goede bron van vezels.

Hoe je psylliumschillen in je voedingsschema opneemt

Het is voor veel mensen een uitdaging om dagelijks voldoende vezels binnen te kunnen krijgen. Wanneer dit het geval is zou een supplement zoals psylliumschillen een oplossing kunnen zijn. Psyllium is een vezel die oplost en heeft een erg hoog zwelvermogen.

Wanneer deze vezel in het spijsverteringskanaal in contact komt met vloeistoffen zal het de vloeistof opnemen en op gaan zwellen. Een psylliumschil kan ongeveer 40 keer het eigen gewicht absorberen aan vocht.

Ook geven psylliumschillen slijm af in ons maagdarmkanaal. Deze slijmstof is vergelijkbaar met hetgeen wat uit je neus komt. Het is een lichaamsvloeistof die wordt uitgescheiden in ons spijsverteringskanaal en deze zal ondersteunen.

Van de psylliumschil bestaat de buitenste laag uit polysacchariden die ook wel lange-keten suikers worden genoemd. Wanneer deze nat worden nemen ze een gel-achtige consistentie aan. Om deze reden worden psylliumschillen ook in meerdere glutenvrije recepten gebruikt. Het creëert namelijk een binding die de gluten eruit haalt. Normaliter wordt het grootste deel van onze slijmstof niet afgebroken wanneer het door onze darmen gaat.

Wanneer je medicijnen gebruikt is het belangrijk om eerst met de arts te overleggen of dit mogelijk is. Vezels zouden namelijk de effectiviteit kunnen verminderen van medicijnen.

Waar psylliumschillen goed voor zijn

Omdat psylliumschillen helpen constipatie tegen te gaan wordt het ook wel eens gebruikt als ingrediënt voor laxeermiddelen die vrij verkrijgbaar zijn. Door het zwelvermogen van de psylliumschil wordt de darmactiviteit gestimuleerd en het volume van de ontlasting vergroot.

Als je dit combineert met voldoende water wordt de afgescheiden slijmstof een soort smeermiddel waardoor het transporteren van onze ontlasting in de darmen soepeler gaat. Ook helpt de slijmstof bij de bescherming van ontstoken en geïrriteerde gebieden in ons maag-darmkanaal.

Ook bevatten psylliumschillen, flavonoïden. Flavonoïden is een antioxidant die vrije radicalen in het lichaam bestrijdt.

Het innemen van psylliumschillen

Het innemen van dit supplement gaat in de meeste gevallen in de vorm van capsules of een poeder. Dit poeder kun je door je drankje roeren. Mocht je het in je glas stoppen om te drinken zorg dan dat je voldoende water inneemt en het snel opdrinkt. Als psyllium lang in een vloeistof zit kan het namelijk dikker worden en zorgen voor verstikkingsgevaar.

Daarom is het belangrijk om altijd te zorgen dat het met voldoende water wordt gedronken. Als je moeite hebt met slikken ben dan in dit geval extra voorzichtig. Het is verstandig om een kleine hoeveelheid van psylliumschillen poeder te mengen in meerdere glazen met water. Je kunt het poeder ook door je muesli, havermout of yoghurt mengen.

Psylliumschillen zijn dus ook te krijgen in capsules. Het is belangrijk goed de aanwijzingen op de verpakking door te lezen om er zo voor te zorgen dat je niet te veel inneemt in een keer. Ook hierbij geldt dat het belangrijk is om voldoende vloeistof binnen te krijgen.

Als je psylliumvezels wilt toevoegen aan je eetpatroon doe dit dan langzaam. Zo zouden krampen, winderigheid of een rommelende buik effecten kunnen zijn van je lichaam. Je lichaam moet op dit moment wennen aan de vezels die je hebt toegevoegd maar het neveneffect zou ook weer binnen enkele dagen moeten verdwijnen.

Overdrijf ook niet met psyllium. Het kan namelijk de hoeveelheid voedingsstoffen die je opneemt uit voeding afremmen omdat het de spijsvertering in beweging brengt. Als je psyllium wilt gebruiken voor het verhelpen van kleine spijsverteringsproblemen moet je dit echt de tijd geven en langzaamaan doen. Bij de een duurt het enkele dagen voordat ze de positieve eigenschappen merken terwijl de ander het al binnen een paar uur kan merken.

Psylliumschil is niet voor iedereen werkzaam. Het heeft een neutrale maar niet erg lekkere smaak. Sommige mensen zeggen dat het te veel darm- en maagproblemen zou veroorzaken. Wanneer dit het geval is bij jou is een goed alternatief rijpe bananen.

Wanneer de bananen bruin van kleur worden zijn ze namelijk al wat zetmeel kwijtgeraakt. Ze kunnen je dan helpen bij het verhelpen van enkele spijsverteringsproblemen.

Plantago psyllium is een voortreffelijke leverancier van vezels en wordt ingezet om de darmen te zuiveren. Dit zuiveringsmiddel voor het spijsverteringsstelsel helpt om de ontlasting soepeler te maken en draagt bij aan de instandhouding van een reguliere darmbeweging.**

De vezels uit psyllium hebben tevens een positieve invloed op het cholesterolgehalte in het lichaam door het binden van cholesterol.**

**Deze informatie is gebaseerd op voorlopige gezondheidsclaims die momenteel nog in afwachting zijn van goedkeuring.

Geschreven door

Anouk van der Laan