Welke supplementen heb ik nodig? 5 must-haves!

welke supplementen heb ik nodig

1. Multivitamine

Een goede multivitamine kopen, dus eentje van premium kwaliteit, is de belangrijkste aankoop voor een optimale gezondheid. Volgens de onderzoekers is de overgrote meerderheid van de Nederlanders niet in staat om alleen door voeding aan hun behoefte aan voedingsstoffen te voldoen. Een studie uit 2013 toonde aan dat slechts minder dan 20% van de bevolking voldoende fruit en minder 15% voldoende groente binnenkrijgt.

Andere studies hebben aangetoond dat de producten die we tegenwoordig eten lagere niveaus van essentiële vitaminen en mineralen hebben, dan de producten die we tientallen jaren geleden voldoende consumeerden. De reden is waarschijnlijk de uitputting van onze bodem. Een ander rapport schatte dat vele Nederlanders een tekort hebben aan vitamine D, vitamine B12, vitamine B6 en vitamine C.

Nederlanders hebben vaak een tekort aan vitamine B12, B6 en vitamine C en D.

Een ander onderzoek onder volwassenen boven de 50 toonde aan dat minder dan 50% van hen voldoende vitamine E, foliumzuur en magnesium binnenkreeg via de voeding alleen. Ondersteuning van een voedzaam dieet met een hoogwaardige multivitamine kan helpen te zorgen dat we ons lichaam geven wat het nodig heeft om optimaal te functioneren.

2. Visolie

Visolie supplementen voorzien je lichaam van essentiële omega-3 vetzuren. Deze zijn belangrijk voor het reguleren van ontstekingen. Omega-3 vetzuren zijn om vele uiteenlopende redenen cruciaal voor onze gezondheid, en ze kunnen alleen verkregen worden door voeding of visolie supplementen.

Voldoende omega-3 niveaus zijn nodig voor een goede gezondheid van hart en bloedvaten, luchtwegen, immuunsysteem en bewegingsapparaat. Aangetoond is dat visolie de bloeddruk regelt, een gezond lichaamsgewicht handhaaft, de immuunfunctie regelt, een positieve stemming ondersteund en de gezondheid van spieren en gewrichten bevorderd.

Visolie ondersteund een positieve stemming en je spieren & gewrichten.

Uit een Amerikaanse studie van Maroon en Bost uit 2006 bleek dat visoliesupplementen even effectief waren als de meeste vrij verkrijgbare medicijnen bij het verminderen van nek- en lage rugpijn. Meestal moeten mensen 500-900 mg omega-3 vetzuren toevoegen om een optimaal niveau te bereiken. Daarnaast wordt aanbevolen dat mensen minstens 3 porties vette vis (zoals zalm, ansjovis, sardines en makreel) per week consumeren.

3. Magnesium

Magnesium is een ander belangrijk supplement voor je optimale gezondheid. Dit omdat het nodig is voor meer dan 600 enzymreacties in het lichaam. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie krijgt naar schatting 75% van de volwassenen niet aan de aanbevolen dagelijkse inname binnen.

Mensen die het meeste risico lopen op een magnesiumtekort zijn consumenten die een dieet met veel bewerkte voedingsmiddelen consumeren, bloedsuikerafwijkingen of diabetes hebben, grote hoeveelheden alcohol drinken, diuretica of protonpompremmers gebruiken, maag- en darmaandoeningen hebben, langdurig antibiotica hebben gebruikt, of aan een tekort aan vitamine D lijden.

welke supplementen heb ik nodig

Een laag magnesiumgehalte kan leiden tot vervelende problemen, zoals een minder goede vitamine D-stofwisseling, verzwakking van de botten, onregelmatige hartslag en onregelmatige bloeddruk, bloedsuikerproblemen, prikkelbaarheid en angst, spierkrampen en -trekkingen, en vermoeidheid.

4. Vitamine D

Naar schatting krijgt minder dan 80% van de bevolking minder dan optimale hoeveelheden vitamine D binnen. Hoewel je ichaam van nature vitamine D aanmaakt door blootstelling aan de zon, is de zon lang niet altijd sterk genoeg om aan de behoeften van het lichaam te voldoen. Er zijn veel factoren die het vermogen van het lichaam om zonlicht om te zetten in vitamine D beperken, waaronder beperkte blootstelling aan de zon tijdens de wintermaanden, oudere leeftijd, donkere huidpigmentatie, en gebruik van zonnebrandcrème en kleding die de huid afschermt van de zon.

Vitamine D is nodig voor het behoud van een goede botintegriteit, een goede neuromusculaire functie, een normale ontstekingsreactie, spierkracht, een goede calciumopname, een gezonde immuunrespons en een normale bloeddruk. Belangrijke studies hebben aangetoond dat voldoende vitamine D in verband staat met minder stressfracturen, minder blessures bij sporters en minder infecties van de bovenste luchtwegen. Vitamine D kopen kan ook een goede zaak zijn wanneer jede symptomen van hoofdpijn en migraine wil verminderen.

5. Probiotica

Probiotica zijn belangrijk voor het behoud van de darmgezondheid, waardoor ze hele belangrijke supplementen zijn voor een optimale gezondheid. De reden is dat we voedingsstoffen verteren en opnemen via de darm. Probiotica zijn nuttige bacteriën die de darm helpen goed te functioneren. De darm bevat ook slechte bacteriën en ziekteverwekkers die de darmfunctie kunnen verminderen en ziekte en aandoeningen kunnen veroorzaken.

vitamine d probiotica supplementen

Het handhaven van een goed evenwicht tussen de “goede” en de “slechte” bacteriën in de darm is erg belangrijk voor de algehele gezondheid. Bacteriële onevenwichtigheden in de darmen kunnen leiden tot tekorten aan voedingsstoffen, zelfs als we een evenwichtige voeding gebruiken en vitaminen en andere voedingsstoffen aanvullen.

Onderzoek toonden ook aan dat supplementen met probiotica een gezonde immuunfunctie, ontstekingsregulatie, een goede gezondheid van de hersenen en gewichtsbeheersing ondersteunt. Het helpt ook om sommige van de schadelijke bijwerkingen van het innemen van gewone medicijnen, zoals antibiotica, tegen te gaan.

Koop kwalitatieve supplementen die werken

Omdat voedingssupplementen niet gereguleerd zijn, kan de kwaliteit van bepaalde merken een probleem zijn. Daarom heeft Vitamines.com alleen kwalitatieve merken in haar assortiment met een bewezen staat van dienst, zoals Vitakruid, Vitals en Lucovitaal. Koop je één van deze merken, dan weet je dat je sowieso goed zit.

Bekijk snel alle goede voedingssupplementen van Vitamines.com.

Vitamines.com

Veelgestelde vragen over welke voedingssupplementen heb ik nodig

De meest benodigde voedingssupplementen zijn multivitaminen, visolie, magnesium, vitamine D en probiotica.

Wat moet je kopen voor meer spiermassa?

Creatine is het meest gekende en meest gebruikte supplement bij krachtsporters omdat het goed voor spiermassa in. Het is een lichaamseigen stof die voorkomt in de spieren van zoogdieren, en dus ook de mens.

Lees meer over wanneer je creatine gebruiken moet.

Welke basissupplementen?

Alle goede basissupplementen vind je in een multivitamine van Vitakruid.

Visolie supplementen

Visolie supplementen zijn olie die wordt gewonnen uit de lever van vis. Deze olie is rijk aan de essentiële omega 3 vetzuren EPA (Eicosapentaeenzuur) en DHA (Docosahexaeenzuur).

Yoga nidra of supplement?

Yoga nidra betekent letterlijk ‘yoga slaap’ of ‘slaap van de yogi’. Het is rond 1950 ontwikkeld door Swami Satyananda Saraswati en is geen supplement maar een vorm van yoga.

Welke voedingssupplementen voor fitness?

  • Creatine
  • Omega 3 (visolie)
  • Multivitamine
  • Eiwitshake & eiwitrepen
  • BCAA’s

Wat is intermittent fasting?

Bij intermittent fasting gaat het om wanneer je eet en niet om wat je eet. Wie dit eetpatroon volgt, wisselt periodes van vasten af met periodes van eten. Het vasten duurt altijd langer dan de periode van het eten. Iets drinken tijdens het vasten is toegelaten: dranken zonder calorieën, zoals water, koffie en thee (zonder melk of suiker).

Waar is groene thee goed voor?

Groene thee is erg gezond want veel van de gezondheidsvoordelen zijn te danken aan de antioxidanten die het bevat. Het helpt onder andere bij het gezond houden van je hart, bloedvaten, hersenen en tanden. Ook kan het bijdragen aan een gezond gewicht en een lager risico op diabetes type 2 bijvoorbeeld.

Waarom creatine?

Creatine kan je spieren van energie voorzien. Wanneer de hoeveelheid energie in je spieren toeneemt, raak je minder snel vermoeid en kan je langer trainen en tijdens krachttraining kan je dan meer herhalingen doen, met zwaardere gewichten trainen en zo wat sneller spiermassa opbouwen.

YouTube video

Vitamines.com

Vragen over voedingssupplementen die je nodig hebt? Onze klantenservice helpt je graag via mail, telefoon of chat.

Vitaminesupplementen die je nodig hebt

De beste vitaminesupplementen die je nodig hebt komen van het merk Vitakruid. Zij hebben vele vitaminen die goed voor je gezondheid zijn.

Persoonlijke vitamines voor cardio of krachttraining

December is een goede maand om persoonlijke vitamines samen te stellen voor een gevarieerd voedingspatroon met spinazie voor in de sportschool. Leer hoe het te gebruiken tijdens je krachttraining of cardio en je kunt het makkelijk in onze webshop bestellen voor iedere inspanning. Of het nu gaat om een eiwitshake of collageen, je vindt het bij ons, ook wanneer je meer energie wilt of andere belangrijke prestaties verlangt.

Sportschool met intervaltraining

Naar een sportschool gaan die een goede intervaltraining biedt, is altijd een goed idee. Hier bij ons kun je terecht voor ayurveda, of een holistische kijk op voeding met ashwagandha. Dit voorkomt acne en is goed voor mensen en andere superfoodies. Een laag vetpercentage, en voorkomt vermoeidheid soms. Want spierpijn voorkomen wil iedereen tenslotte.

Wat zijn niet-essentiële, semi-essentiële en essentiële voedingsstoffen? 

Je lichaam bevat talloze voedingsstoffen die zorgen voor allerlei belangrijke lichaamsprocessen. Maar welke voedingsstoffen maakt je lichaam aan en welke verkrijg je bijvoorbeeld uit voedsel? 

Voedingsstoffen in ons lichaam kunnen eigenlijk worden ingedeeld in drie categorieën op basis van essentie: essentiële, semi-essentiële en niet-essentiële voedingsstoffen.

Wat zijn essentiële voedingsstoffen?

Essentiële voedingsstoffen zijn belangrijke stoffen die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Door uitgebalanceerd te eten zorgen we voor voldoende voedingsstoffen en zo behouden we een goede gezondheid en onze normale lichaamsfuncties.

Voorbeelden hiervan zijn essentiële aminozuren (de bouwstenen van eiwitten), essentiële vetzuren (zoals omega-3 en omega-6 vetzuren) en bepaalde vitamines en mineralen.

Uitgebalanceerd eten, wat betekent dat?

Een uitgebalanceerd eetpatroon betekent eigenlijk simpel gezegd dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft (de essentiële voedingsstoffen). Natuurlijk heeft elk persoon andere behoeften, maar over het algemeen kunnen deze tips je helpen: 

  • Eet gevarieerd: probeer af te wisselen met groenten, fruit, volle granen en eiwitten. Kies ook binnen de groepen voor afwisseling: eet de ene dag bijvoorbeeld een appel en banaan en de andere dag bessen en mango. 
  • Varieer in kleur: de kleuren van groenten en fruit zijn niet alleen mooi voor het oog, meestal hebben ze ook een functie. De kleur oranje verwijst bijvoorbeeld vaak naar bètacaroteen. Ook paarse, groene en andere kleuren kennen elk hun eigen voedingswaarden. Eat the rainbow dus! 
  • Eet regelmatig: zorg voor drie uitgebalanceerde maaltijden per dag en eventueel voedzame tussendoortjes zoals fruit of noten. 
  • Kook voornamelijk zelf: af en toe uiteten of afhalen kan natuurlijk geen kwaad. Maar wanneer je zelf kookt kun je er zeker weten voor zorgen dat je voldoende voedingsstoffen in je maaltijd verstopt. 

Welke voedingsstof zorgt waarvoor?

Elke voedingsstof, vitamine, mineraal of ander nutriënt, heeft zijn eigen kenmerken. Zo dragen sommige vitamine bij aan een goed werkend immuunsysteem en ondersteunen andere weer in je concentratievermogen en leerprestaties. Of bijvoorbeeld aan een gezonde huid, gezond haar en sterke botten. 

Welke supplementen heb jij nodig?

Dat is lastig te zeggen, omdat ieder persoon anders is. Je kunt alle essentiële voedingsstoffen in principe uit je voeding halen, daarom is een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon altijd de basis. Suppletie kan eventueel een aanvulling zijn.

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.