Welke vitaminen kun je kopen als je vaak moe bent?

vitamines moe

Vitaminen A, B, C, D en E

De vitaminen A t/m E hebben allen hun eigen belangrijke rol in het bestrijden van vermoeidheidsklachten, met een speciale rol voor B12 – daar komen we zo op. De precieze hoeveelheid vitamines die je nodig hebt, hangt af van je persoonlijke situatie. Zo zijn leeftijd, ziekte en zwangerschap factoren die van invloed kunnen zijn.

Direct méér energie? Koop dan Daily co B12 suppletie.

Vitamine A

Vitamine A kan je afweersysteem versterken en dringt de vermoeidheid in het lichaam terug. Ook mooi meegenomen: deze vitamine heeft een positieve werking op je huid, zoals vroegtijdige huidveroudering voorkomen.

Vitamine B1

Vitamine B1 is een wapen tegen vermoeidheid omdat het suiker die je eet omzet in energie en zorgt er ook voor dat je bloedsuikerspiegel minder schommelt. Hierdoor heb je minder energiedipjes hebt en energieker bent.

Vitamine B3

Deze is zeker niet te missen: vitamine B3 voorziet je lichaam van energie door zijn antioxidanten effect. Het pakt je vermoeidheid dus aan op cellulair niveau.

Populaire ‘energie pil’: vitamine B12

Vitamine B12 staat in de voedingssupplementen wereld bekend als een ware energie pil omdat deze snel koolhydraten kan omzetten in energie. Ook boost vitamine B12 je verteringssysteem wat uiteraard ook weer zorgt voor extra energie. Vitakruid heeft een zeer sterk B12 supplement waar veel mensen erg positief over zijn.

Vitamine C

Vitamine C geeft een gevoel van welzijn en energie om de dag met genoeg energie door te komen. Dit doet vitamine C door het lichaam een handje te helpen bij de opname van ijzer uit voeding.

Vitamine D

Vitamine D heeft ook weer zijn eigen, specifieke rol. Zo kan D calcium en fosfor uit je voeding halen, en vitamine D is zeker in de winter een supplement dat veel mensen komen omdat het een ‘zonnevitamine’ wordt genoemd. Normaal ‘krijg’ je vitamine D via de zon, maar omdat je minder zonlicht tot je krijgt in de winter is vitamine D als supplement zeker een goed idee.

“Zeker in de winter is vitamine D een goed idee.”

Vitamine E

Deze vitamine is ook belangrijk voor je energie productie. Zo voorziet het jouw organen en spieren van de nodige zuurstof. Mensen met een zuurstof tekort voelen zich constant uitgeput.

Vitamine K2

Bij vermoeidheid is ook vitamine K2 het overwegen waard. K2 geeft het lichaam fitheid en kan vermoeidheidsklachten wegnemen door deze bij de basis aan te pakken. Ook draagt vitamine K2 bij tot de normalisering van de stofwisseling en geeft het een energie boost.

Pak je vermoeidheid aan met een goede multivitamine

Wanneer je je vermoeid voelt is het belangrijk te beginnen met de basis: probeer zo gezond mogelijk te eten en, ook al is het moeilijk, te bewegen. Daarnaast kunnen kwalitatieve multivitamines van waarde zijn, waar alle belangrijke vitaminen die we hierboven beschreven in verwerkt zijn, bijvoorbeeld de multivitamine supplementen van Vitakruid.

Wat is vermoeidheid eigenlijk?

Iedereen is weleens moe, jij waarschijnlijk ook. Aan het einde van de dag is dat ook logisch: je hebt inspanningen geleverd en je lichaam is toe aan rust. Toch kan vermoeidheid ook op andere tijden van de dag opspelen, of zelfs elke dag aanwezig zijn.

Vermoeidheid betekent letterlijk wanneer je je erg moe of uitgeput voelt. Het is normaal na inspanning, maar als het aanhoudt, kan het wijzen op slaaptekort, te veel stress, of andere gezondheidsproblemen. 

Wat veroorzaakt vermoeidheid?

Vermoeidheid kan door diverse factoren worden veroorzaakt, waaronder slaaptekort, stress, ongezond dieet, dehydratatie, gebrek aan lichaamsbeweging, onderliggende medische aandoeningen, medicatie, slaapstoornissen, alcohol/drugs, en hormonale veranderingen. Het is belangrijk de oorzaak te identificeren en gezonde gewoonten te bevorderen voor energieherstel.

Wat kun je doen tegen vermoeidheid?

Als je je moe voelt, zijn er eenvoudige dingen die je kunt doen om je energieniveau te verbeteren. Zorg voor voldoende slaap, eet gezonde maaltijden met veel groenten en fruit, en drink genoeg water. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook helpen vermoeidheid te verminderen.

Luister naar je lichaam en neem pauzes wanneer nodig. Vermijd overmatig cafeïnegebruik, vooral later op de dag, en probeer stress te verminderen met ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling of meditatie.

Welke vitaminen of nutriënten helpen bij vermoeidheid/moeheid?

  • Folaat (vitamine B8) heeft een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid en moeheid*
  • IJzer draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid/moeheid*
  • Magnesium helpt bij vermoeidheid/moeheid*
  • Niacine (vitamine B3) ondersteunt de vermindering van vermoeidheid en moeheid*
  • Pantotheenzuur (vitamine B5), bij futloosheid*
  • Riboflavine (vitamine B2) is goed bij vermoeidheid en moeheid*
  • Vitamine B12 heeft een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid en moeheid*
  • Vitamine B6, kan het gebrek aan energie helpen verminderen*
  • Vitamine C, helpt bij vermoeidheid/moeheid*

*Toegestane gezondheidsclaims

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.